کمک به خواب نوزاد و اصلاح الگوی خواب کودک

کمک به خواب نوزاد و اصلاح الگوی خواب کودک

الگوی خواب نوزاد چگونه است؟ چگونه می توان برای اطلاح الگوی خواب کودک اقدام کرد؟ چگونه می توان به نوزاد خود کمک کنیم تا خواب راحت تری داشته باشد؟

الگوی خواب کودک چیست؟

نوزادان تازه متولد شده خیلی می خوابند و فقط هر چند ساعت برای شیر خوردن بیدار می شوند. اغلب برای والدین تازه وارد دشوار است که الگوی خواب کودک خود را بدانند. در ابتدا برنامه خواب مشخصی برای نوزادان وجود ندارد و بسیاری از نوزادان روزها می خوابند و شب ها بیدار می مانند.

بیشتر بخوانید: آیا نوزادان می توانند شیر سرد (مادر یا شیر خشک) بنوشند؟ دادن شیر سرد به نوزاد مشکلی ایجاد می کند؟

به طور متوسط نوزادان تازه متولد شده حدود 8 تا 9 ساعت در روز و حدود 8 ساعت در شب می خوابند. بیشتر نوزادان نمی توانند در طول شب به طور پیوسته حدود 6 تا 8 ساعت بخوابند و معمولاً تا سن سه ماهگی یا تا زمانی که وزن آن ها به 5.5 تا 6 کیلوگرم برسد، چندین بار در طول شب بیدار می شوند. البته باید توجه داشت که این آمار و ارقام متغیر هستند و برخی نوزادان تا نزدیک به 1 سال در طول شب نمی خوابند. نوزادان تازه متولد شده و کودکان معده کوچکی دارند و باید هر چند ساعت برای شیر خوردن بیدار شوند. اغلب نوزادان هر 3 تا 4 ساعت برای شیر خوردن بیدار می شوند. این که هر چند وقت یک بار باید به نوزاد غذا داد، به نوع غذا و سن او بستگی دارد. حتماً با یک پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید.

کمک به خواب نوزاد و اصلاح الگوی خواب کودک

مراقب تغییرات الگوی خواب کودک خود باشید. اگر کودک شما دائماً می خوابد و ناگهان از خواب بیدار می شود، ممکن است مشکلی وجود داشته باشد. یکی از این مشکلات می تواند عفونت گوش باشد. برخی از اختلالات خواب می توانند به دلیل تغییرات رشد یا فعالیت زیاد باشند.

هرگز شیشه شیر را در رختخواب کنار کودک خود نگذارید. این کار خطرناک است و می تواند به عفونت گوش یا خفگی منجر شود.

حالات خواب کودک تازه متولد شده چگونه است؟

کودکان و نوزادان نیز مانند بزرگسالان مراحل و عمق مختلفی از خواب را تجربه می کنند. با توجه به مرحله خواب، ممکن است نوزادان در خواب حرکت کنند یا آرام در جای خود باقی بمانند. الگوی خواب کودک از زمانی که در شکم مادر است شروع به شکل گیری می کند. در ابتدا خواب فعال و در حدود 8 ماهگی خواب آرام. برای نوزادان دو نوع خواب وجود دارد:

خواب REM (حرکت سریع چشم ها): در این مرحله از خواب که خواب سبک است، نوزاد رویا می بیند و چشم های او با سرعت به جلو و عقب حرکت می کنند. اگرچه نوزادان هر روز حدود 16 ساعت می خوابند، اما نیمی از این زمان را در خواب REM به سر می برند. کودکان بزرگ تر و بزرگسالان ساعات کمتری می خوابند و زمان بسیار کمتری را در خواب REM می گذرانند.

بیشتر بخووانید: وضعیت های مناسب خواب نوزاد

خواب غیر REM دارای 4 مرحله است:

  • مرحله 1: خواب آلودگی، پلک ها بر روی هم می اُفتند و ممکن است باز و بسته شوند.
  • مرحله 2: خواب سبک، نوزاد حرکت می کند و ممکن است از جا بپرد یا تکان بخورد.
  • مرحله 3: خواب عمیق، کودک ساکت است و حرکت نمی کند.
  • مرحله 4: خواب بسیار عمیق، کودک ساکت است و حرکت نمی کند.

در ابتدای چرخه خواب، نوزاد به ترتیب وارد مرحله 1 و پس از آن وارد مرحله 2، مرحله 3، مرحله 4 و سپس مرحله 3 و مرحله 2 می شود و در نهایت وارد خواب REM می گردد. این چرخه ممکن است چندین بار در خواب کودک رخ دهد. نوزادان ممکن است هنگام عبور از خواب عمیق و ورود به خواب سبک بیدار شوند و در چند ماه اول نتوانند دوباره به خواب برگردند.

مراحل هوشیاری نوزاد تازه متولد شده چگونه است؟

میزان هوشیاری نوزادان در طول بیداری با یکدیگر متفاوت است. وقتی نوزاد تازه متولد شده در انتهای چرخه خواب، بیدار می شود، حرکتی نمی کند، اما بیدار است و نسبت به محیط اطراف خود هوشیار است. در این زمان ممکن است نوزادان به اشیا نگاه کنند یا به آن ها خیره شوند و به اصوات و حرکات پاسخ دهند. در مرحله بعدی نوزاد به اصوات و مناظر توجه نشان می دهد و فعالانه حرکت می کند. بلافاصله پس از این زمان، زمان گریه فرا می رسد. بدن کودک با بی نظمی حرکت می کند و ممکن است او با صدای بلند گریه کند. در مرحله گریه نوزادان به راحتی آزرده می شوند، بنابراین بهتر است راهی برای آرام کردن آن ها پیدا کنید. بغل کردن یا قنداق کردن می تواند نوزاد در حال گریه را آرام کند.

معمولاً بهتر است قبل از این که نوزادان شروع به گریه کردن کنند، به آن ها شیر بدهید. نوزادان در مرحله گریه، به قدری آزرده می شوند که ممکن است از خوردن شیر ممانعت کنند. در نوزادان تازه متولد شده گریه کردن آخرین نشانه گرسنگی است.

کمک به خواب کودک

ممکن است نوزادان نتوانند الگوی خواب و بیداری خود را تنظیم کنند، به خصوص این که نمی توانند خودشان را بخوابانند. بنابراین بهتر است علائم خواب آلودگی نوزاد خود را بدانید و با فراهم کردن محیطی امن و مناسب به او کمک کنید تا بخوابد.

علائم خواب آلودگی نوزاد چیست؟

علائم آمادگی برای خواب رفتن در نوزاد می تواند هر کدام از موارد زیر باشد:

  • مالیدن چشم ها
  • خمیازه کشیدن
  • به یک نقطه خیره شدن
  • گریه و بی قراری

کمک به خواب نوزاد و اصلاح الگوی خواب کودک

چگونه می توان برای کمک به خواب کودک اقدام کرد؟

نوزادان نمی دانند که چگونه باید خودشان را بخوابانند. وقتی که زمان خواب کودک فرا می رسد، بسیاری از والدین نوزاد را تکان می دهند یا به او شیر می دهند. داشتن یک روال ثابت قبل از خواب ایده خوبی است. با این حال، اجازه ندهید نوزاد شما در آغوش شما یا هنگام شیر خوردن به خواب برود؛ زیرا ممکن است به این شرایط عادت کند و انتظار داشته باشد که در آغوش شما باشد تا به خواب برود. در این صورت، وقتی نوزاد برای مدت کوتاهی بیدار می شود، دیگر قادر نخواهد بود به خواب برود.

اکثر متخصصان توصیه می کنند ابتدا نوزاد خود را در آغوش بگیرید تا خواب آلوده شود، سپس او را در حالی که هنوز بیدار است در تخت قرار دهید. به این ترتیب نوزاد یاد می گیرد که خودش بخوابد. پخش موسیقی آرام قبل از خواب نیز می تواند به خوابیدن نوزاد کمک کند.

بهترین حالات مناسب برای خواب کودک

تحقیقات نشان داده اند که بین سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) و نوزادانی که روی شکم می خوابند (موقعیت مستعد)، ارتباط وجود دارد.

متخصصان بر این باورند که خواباندن نوزاد به پشت، ایمن ترین حالت برای خواب است. خواباندن نوزاد به پهلو خطر SIDS را بالا می برد. همچنین خواباندن نوزاد روی سطوح نرم و پوشاندن بیش از حد او با پتو خطر SIDS را افزایش می دهد. اگر نوزاد به طور همزمان در موقعیت مستعد، روی سطوح نرم بخوابد، خطر SIDS بالاتر نیز می رود. سیگار کشیدن مادر و همچنین مراقبت های ضعیف قبل از تولد و نارس بودن نوزاد نیز خطرناک هستند. با توصیه آکادمی پزشکی اطفال آمریکا (AAP) در سال 1992 مبتنی بر خواباندن نوزاد به پشت، نرخ SIDS بیش از 50 درصد کاهش پیدا کرده است.

خواباندن نوزاد به پشت ایمن تر از دیگر حالات خوابیدن است. مدرکی دال بر این که نوزادان با خوابیدن به پشت بیشتر بالا می آورند، وجود ندارد. در حقیقت، موقعیت مستعد خطر خفگی را افزایش می دهد.

کمیسیون امنیت محصولات مصرفی آمریکا، AAP و موسسه ملی بهداشت کودکان و توسعه انسانی توصیه هایی را پیرامون خواباندن نوزاد ارائه می دهند:

کودک خود را به پشت، روی تشکی محکم در تختخواب قرار دهید. تختخواب باید از استانداردهای ایمنی فعلی برخودار باشد.

هر گونه بالش، لحاف، روتختی، پشم گوسفند، اسباب بازی و دیگر محصولات نرم را از تختخواب بردارید.

به جای استفاده از پتو، به نوزاد خود سرهمی بپوشانید.

اگر از پتو استفاده می کنید، نوزاد را نزدیک به پایین تختخواب قرار دهید، به گونه ای که پاهای او بیرون از تخت قرار بگیرند. پتو باید نازک باشد و فقط تا سینه نوزاد را بپوشاند.

هرگز هنگام خواب کودک سر و صورت نوزاد خود را نپوشانید.

نوزاد خود را روی تشک آبی، مبل، تشک نرم، بالش یا سطوح نرم نخوابانید.

هنگام خواب کودک به او پستانک بدهید، اما او را مجبور به خوردن آن نکنید. برخی مطالعات نشان داده اند نوزادانی که از پستانک استفاده می کنند، کمتر دچار SIDS می شوند. (مادران شیرده قبل از تهیه پستانک باید تا 1 سالگی و یا تا زمانی که نوزاد به شیر خوردن از پستان عادت کند، صبر کنند.)

آکادمی پزشکی اطفال آمریکا توصیه می کند که اتاق والدین با اتاق نوزاد مشترک باشد، با این حال نباید از تختخواب مشترک استفاده کنند. توصیه های مطرح شده را در نظر بگیرید:

برای شیردهی آسان تر و تحت نظر داشتن نوزاد، والدین باید تا 6 ماهگی، تخت نوزاد را نزدیک به تخت خود قرار دهند.

والدین می توانند برای شیردهی و آرامش بیشتر نوزاد، او را به تختخواب خود آورند، اما برای خواب باید نوزاد را به تخت نوزاد برگردانند.

نوزادان نباید در کنار دیگران از جمله بزرگسالان، خواهر و برادر و یا سایر کودکان بخوابند. دوقلوها و چندقلوها نیز باید جدا از یکدیگر بخوابند.

سیگار کشیدن و استفاده از موادی مانند مواد مخدر یا الکل که بیدار شدن والدین را مختل می کنند، خطر SIDS و خفگی را بسیار افزایش می دهند، به ویژه اگر نوزاد کنار والدین خود خوابیده باشد.

کمک به خواب نوزاد و اصلاح الگوی خواب کودک

برای جلوگیری از گرمای بیش از حد، باید هنگام خواب کودک  لباس نازک به نوزاد پوشاند و دمای اتاق را تنظیم کرد. لباس زیاد به او نپوشانید و به طور مرتب دمای بدن او را چک کنید.

تحقیقات نشان داده اند نباید نوزادان را به تنهایی یا کنار دیگران روی مبل خواباند، زیرا این کار خطر SIDS را افزایش می دهد.

اگرچه بهتر است نوزادان به پشت بخوابند، می توان هنگام بیداری آن ها را در حالات دیگری قرار داد. گذاشتن کنترل شده نوزاد بر روی شکم به رشد عضلات چشم، معده و گردن او کمک می کند.

سایر توصیه های AAP برای کاهش خطر SIDS و دیگر مرگ های مرتبط با خواب در نوزادان، از تولد تا یک سالگی:

آکادمی پزشکی اطفال کودکان توصیه می کند تا 6 ماه به نوزاد خود شیر بدهید.

نوزاد خود را واکسینه کنید.

از صندلی کودک، صندلی اتومبیل، کالسکه و تاب نوزاد برای خواباندن نوزاد در طول روز استفاده نکنید. این کار ممکن است به مسدود شدن راه هوایی نوزاد یا خفگی منجر شود.

برای کاهش خطر SIDS و مرگ نوزاد در خواب، از استفاده از مانیتورهای تنفسی و دیگر دستگاه های تجاری خانگی استفاده نکنید. هنوز مدرکی دال بر این که استفاده از این دستگاه ها خطر SIDS را کاهش می دهد، وجود ندارد. حتی در موارد نادر، منجر به مرگ نوزاد می شود.

سعی کنید طناب و سیم را از تختخواب، گهواره و حیاط بازی نوزاد دور نگه دارید تا باعث خفگی آن ها نشود.

برخی سوالات رایج در مورد خواب کودک

کودک شما می بایست در مسیری با الگوی منظم خواب قرار بگیرد. بعضی از کودکان به خصوص آنهایی که شیرخوار هستند، ممکن است شب بیدار بمانند. اما عمده این کودکان به طور طولانی به تغذیه در اواسط شب نیاز ندارند.

چه میزان کودک من خواب خواهد بود؟

طبق نظریه بنیاد ملی خواب: بیشتر نوزادان در روز 12 تا 16 ساعت می خوابند که شامل یک رشته خواب طولانی در شب و دو خواب کوتاه در طول روز می شود. مقدار میانگین خواب کودک در طول روز اکنون بین 3 تا 4 ساعت متغیر می باشد.

تا 6 ماهگی، بیشتر کودکان در شب به مدت 9 ساعت یا بیشتر می خوابند که این میزان با بیداری های کوتاه همراه است.

چگونه کودک باید بخوابد؟

آکادمی پزشکی اطفال امریکا (AAP) تقسیم اتاق بدون تقسیم رختخواب را تا یک سالگی یا حداقل شش ماه ابتدایی توصیه می کند، زمانی که خطر SID (سندورم مرگ ناگهانی کودکان) به بیشترین میزان خود می رسد.

تقسیم اتاق زمانی است که شما رختخواب ثابت و متحرک یا گهواره کودک را در اتاق خواب خودتان به جای اتاق جداگانه قرار می دهید. با این کار کودکان را نزدیک خودتان نگه می دارید و به شیردهی کمک می کند.

در حالی که تقسیم اتاق ایمن و بی ضرر است، قرار دادن کودک در رختخواب خودتان ایمن نیست. تقسیم رختخواب خطر SIDS و دیگر مرگ و میر مرتبط با خواب را افزایش می دهد.

توصیه های زیر را برای مهیا سازی محیط خواب ایمن برای کودکان خود اجرا کنید

  • همیشه کودک خود را برای خوابیدن به پشت (کمر) او قرار دهید نه به پهلو یا شکم. از زمانی که آکادمی پزشکی اطفال امریکا این توصیه را معرفی کرد نرخ سندروم مرگ ناگهانی کودک کاهش یافته است. زمانی که کودکان به طور پیوسته از پشت به رو و از رو به پشت می چرخند، این حرکت به منظور باقی ماندن در حالت خواب برای آنها خوب است که آنها خودشان انتخاب می کنند که چطور بخوابند.
  • از یک سطح محکم برای خواب استفاده کنید. تشک را با یک ملحفه به طور مناسب بپوشانید. مطمئن شوید که رختخواب، گهواره یا محل بازی استاندارد های ایمنی را رعایت کرده باشد.
  • هیچ چیز اضافی در داخل گهواره یا رختخواب کودک قرار ندهید. اسباب بازی ها، بالش ها، پتوها، ملحفه، لحاف ها، کوسن ها و پارچه های اضافی را از محیط خواب کودک خارج کنید.
  • جهت کمک به خواب کودک از گرم شدن بیش از اندازه جلوگیری کنید. لباس کودک خود را با توجه به دمای اتاق بپوشانید و کودک را بقچه پیچ نکنید. کودک را برای بررسی علائم گرمای زیاد مانند عرق کردن یا داغی پوست زیر نظر بگیرید.
  • کودکان خود را دور از افراد سیگاری نگه دارید. دود سیگار خطر SIDS را افزایش می دهد.
  • کودک خود را با پستانک بخوابانید. اما اگر کودک شما پستانک را رد کرد، پستانک را به زور داخل دهان او قرار ندهید. اگر پستانک در طول خواب از دهان کودک خارج شد شما می بایست آن را دوباره داخل دهان کودک قرار دهید.
  • بررسی و کنترل خطرات دیگر. مواردی اعم از کروات ها، روبان ها که می تواند به دور گردن کودک پیچیده شود و هر گونه جسم تیز و برنده را دور از کودک نگه دارید. به دنبال اشیایی باشید که کودک شما در حالت نشسته یا ایستاده از روی گهواره می تواند آنها را لمس کند. نگهدارنده تلفن همراه، گیره های دیوار، تصاویر و تابلوها، پرده ها و سیم های پشت پنجره اگر کودک به آنها دسترسی داشته باشد می توانند مضر باشند.

کمک به خواب کودک

ممکن است شما برای نوزاد خود یک زمان خواب مشخصی داشته باشید که به این برنامه پایبند باشید. اما اگر شما هنوز هیچ برنامه خوابی ندارید، اکنون زمان خوبی است که یک برنامه خواب مشخص را شروع کنید. در زمان های انتهایی روز فعالیت های آهسته را برای کودک خود انجام دهید که در نهایت منجر به خواب بهتر در شب می شود و این موضوع می تواند به طور ساده به کودکتان کمک کند. یک حمام گرم که بعد آن آواز یا داستانی خوانده شود و این چنین فعالیت های مشابه می تواند در زمان های منتهی به زمان خواب سبب خواب بهتر کودک گردد.

شما می خواهید کودک شما خودش به خواب برود. ممکن است این موضوع بدان معنی باشد که شما زمان خوابیدن همیشگی خود را دنبال می کنید و کودک را داخل رختخواب خودش قرار می دهید در حالی که او خواب الود هست اما هنوز بیدار است. اگر کودک شما گریه می کند، به مدت چند دقیقه دور از او قرار بگیرید. کودک شما ممکن است آرام و ساکت شود و نهایتا به خواب فرو رود.

اگر گریه ادامه پیدا کرد، پیش او برگردید و کودک خود را بدون برداشتن و بلند کردن نوازش کنید. ممکن است این موضوع دقایق کوتاهی ادامه یابد تا اینکه کودک شما دریابد گریه کردن هیچ نتیجه ای ندارد. این موضوع می‌تواند برای پدر مادر بسیار سخت باشد، زیرا شنیدن صدای گریه کودک خودتان بسیار عصبانی کننده است. اگر شما می دانید کودک در حالت ایمن قرار دارد، مشکلی نیست که به کودک زمان دهید تا ارام و ساکت شود.

چرا کودک من در شب بیدار می شود؟

حتی یک کودکی که در طول شب خوابیده است گاهی اوقات در ساعات اولیه صبح بیدار خواهد شد. اجازه دهید کودکتان به خواب مجددا ادامه دهد. به کودک خودتان فرصت دهید قبل از اینکه به او پاسخ دهید. سپس، بعد از بررسی و کنترل، ملاحظه کردید همه چیز درست است، کودک خود را ترک کنید تا به خواب خودش برگردد. به یاد داشته باشید هرگونه نوازش یا بغل کردن، شیر دادن یا صحبت کردن شما ممکن است بیدار شدن کودک شما را تسریع کند به این نکته توجه نمایید.

زمان جدا خوابیدن کودک

سن مرسوم جدایی می تواند باعث شود بعضی از کودکان بین 6 ماه تا یک سال سن در میانه شب گریه کنند یا پدر مادر را صدا بزنند. اگر این موضوع اتفاق افتاد، همانند دیگر بیدار شدن ها، به کودکتان فرصت دهید که خودش ارام و ساکت شود. اگر نیاز بود، آرامش کوتاهی به کودک خود دهید بدون اینکه او را از رختخواب خارج کرده و صحبت کنید.

کمک به خواب کودک چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟

بیشتر کودکان در این سن یک برنامه خواب معمولی و عادی خواهند داشت و توانایی خوابیدن در طول شب را دارا می باشند. اما یک محدوده وسیعی از موارد طبیعی وجود دارد. اگر شما هر گونه سوالی در مورد خواب کودک خود دارید، با دکتر او صحبت کنید.

منبع: chop

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!