راهنمای پرستاری از سالمندان سکته مغزی در منزل

راهنمای پرستاری از سالمندان سکته مغزی در منزل

 در راهنمای پرستاری از سالمندان سکته مغزی در منزل قصد داریم در مورد اینکه سکته مغزی چیست؟ علائم و نشانه های سکته مغزی؛ عوارض سکته مغزی، درمان سکته مغزی، کاهش احتمال سکته مغزی مداوم، مراقبت های بعد سکته و توانبخشی و خدمات مراقبت در منزل برای بیماران سکته مغزی صحبت کنیم.

سکته مغزی یک تجربه ناگهانی است که زندگی سالمندان و اطرافیانشان را تحت تاثیر قرار می دهد. توانبخشی سالمندان بعد از سکته مغزی می تواند چالش بر انگیز باشد، به خصوص اینکه اکثر بیماران قبل از اینکه قدرت خود را بدست بیاورند به دارو و درمان نیاز دارند. اما بیش از هر چیز دیگری، صدمات عاطفی بیماران سکته مغزی بسیار زیاد است. آنها برای مثبت اندیشی به تمام حمایت دوستان؛ خانواده  و مراقبت خود نیاز دارند.

سکته مغزی چیست؟

بر اساس گزارش سازمان جهانی سکته، سالانه بیش از 14 میلیون نفر در سراسر جهان به سکته مغزی مبتلا می شوند. این دومین عامل مرگ و میر در بین افراد 60 سال به بالا و پنجمین علت مرگ در بین افراد 15 تا 59 ساله است.و بار روانی هم بر آنها و هم بر مراقبانشان وارد می شود.

عوامل متعددی می توانند باعث سکته مغزی شوند، اما در بیشتر موارد، غیرمنتظره و بسیار ناگهانی هستند. سکته مغزی در صورتی که فردی مشکلات سلامتی داشته باشد یا استعداد ژنتیکی برای حمله قلبی داشته باشد، احتمال بیشتری دارد.

انواع سکته مغزی در سالمندان

سکته مغزی خفیف: که به عنوان حمله ایسکمیک گذرا (TIA) نیز شناخته می شود، زمانی رخ می دهد که جریان خون به مغز قطع شود. این باعث علائم جزئی و عوارض جانبی می شود که در عرض 24 ساعت از بین می روند. افرادی که TIA را تجربه می کنند در معرض خطر سکته مغزی در عرض 48 ساعت هستند و باید فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشند.

سکته مغزی ایسکمیک: این شایع ترین نوع سکته است که زمانی رخ می دهد که عروق خون و اکسیژن به مغز مسدود می شود. این کار از دریافت اکسیژن و مواد مغذی به بافت های مغز جلوگیری می کند که منجر به مرگ سلول های مغز در عرض جند دقیقه می شود.

سکته هموراژیک: عامل 13 درصد سکته‌های مغزی است و زمانی اتفاق می‌افتد که رگ‌های خونی ضعیف پاره می‌شوند و در نواحی اطراف مغز خونریزی می‌کنند و سلول‌های مغز را از مواد مغذی و اکسیژن محروم می‌کنند. فشار ناشی از خونریزی ممکن است افزایش یابد و منجر به تحریک و تورم شود که منجر به آسیب بیشتر مغز می شود.

انواع سکته مغزی در سالمندانعلائم و نشانه های سکته مغزی در سالمندان

بخش های مختلف مغز عملکردهای متفاوتی را در ذهن و بدن کنترل می کنند. سکته مغزی در برخی از نواحی مغز روی صورت و بدن تأثیر می گذارد، در حالی که برخی دیگر بر گفتار و حافظه تأثیر می گذارد. در برخی موارد، علائم سکته مغزی ممکن است در عرض چند ثانیه آشکار شود. در برخی دیگر، علائم سکته مغزی می تواند خفیف یا به سختی قابل توجه باشد.

سکته های ناشناخته می تواند بسیار خطرناک باشد. اگر سکته مغزی درمان نشود، می تواند آسیب های جبران ناپذیری به مغز و بدن وارد کند. بنابراین، بسیار مهم است که بدانید دقیقاً چه زمانی سکته در حال وقوع است.

اگر مشکوک به سکته مغزی هستید از روش BEFAST استفاده کنید:

Balance / تعادل: تعادل سالمند را بررسی کنید. از سالمند خود بخواهید راه بروید اگر روی یک طرف خود متمایل می شود پس سالمند شما تعادل ندارد.

Eyes  / چشم ها :  بررسی کنید که آیا قدرت بینایی خود را از دست داده است یا نه.

Face  / صورت: بررسی کنید که آیا یک طرف صورت به طور قابل توجهی افتادگی دارد یا به نظر می رسد که حالت های ابرو، چشم یا دهان غیرقابل کنترل است.

Arms / بازوها: اگر فردی نتواند هر دو دست خود را بلند کند و نگه دارد، ممکن است نشان دهنده سکته مغزی باشد.

Speech / تکلم: مشکل در صحبت کردن یک علامت رایج است و افرادی که سکته مغزی می کنند هر چقدر هم که تلاش می کنند نمی توانند کلمات را به درستی بیان کنند.

Time   / زمان: به خاطر داشته باشید اگر سالمند شما یک یا چند مورد بالا را نشان داد باید در اسرع وقت او را به بیمارستان برسانید.

سایر علائم سکته مغزی ممکن است شامل دوره های ناگهانی گیجی، از دست دادن حافظه، بی حسی و/یا از دست دادن تعادل باشد.

عوارض سکته مغزی

بیماران سکته مغزی بسته به مدت زمانی که مغز جریان خون نداشته و بخشی از مغز تحت تاثیر قرار گرفته ممکن است دچار ناتوانی موقت یا دائمی شوند. اثرات موقت سکته مغزی شامل افتادگی صورت، ضعیف شدن عضلات و عدم تعادل حرکتی است که ممکن است چند ماه طول بکشد.

عوارض طولانی مدت سکته مغزی شامل مشکل در بلع، صحبت کردن یا راه رفتن است. برخی از بیماران ممکن است قادر به انجام عملکردهای اساسی نباشند، به طور مستقل حرکت کنند، مهارت های حرکتی یا هماهنگی اولیه خود را از دست بدهند و در نتیجه نیاز به عصا یا ویلچر برای کمک به آنها در فعالیت های روزانه داشته باشند.

درمان سکته مغزی سالمندان

پس از ورود به بیمارستان، پزشک یک آزمایش فیزیکی، اسکن آزمایشگاهی و اسکن رادیولوژیکی را برای تأیید تشخیص سکته انجام می دهد. درمان انجام شده به نوع سکته ای که بیمار تجربه می کند بستگی دارد.

در صورت سکته مغزی ایسکمیک، درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

داروهای داخل وریدی  – داروهایی برای شکستن لخته ها و بازگرداندن جریان خون تجویز می شود

جراحی  – روش هایی برای برداشتن لخته به طور مستقیم از مغز یا تحویل داروها به طور مستقیم به مغز انجام می شود.

در صورت سکته های هموراژیک، درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

داروها  – داروها برای کاهش فشار داخل جمجمه، کاهش فشار خون و جلوگیری از اسپاسم عروق خونی و تشنج تجویز می شوند.

جراحی  – ممکن است اقداماتی برای برداشتن خون و کاهش فشار از مغز یا ترمیم عروق خونی مرتبط با سکته هموراژیک انجام شود.

درمان سکته مغزی سالمندانکاهش احتمال سکته مغزی مکرر

50 درصد از بیماران در حال بهبودی در معرض خطر بیشتری برای سکته مغزی مکرر با اثرات احتمالاً شدیدتر هستند. کلید بهبودی کامل، حفظ یک سبک زندگی سالم و انتخاب های آگاهانه تر برای بدن است. در اینجا چند چیز وجود دارد که می تواند به بازماندگان سکته کمک کند تا شانس سکته بعدی را کاهش دهند:

  • فشار خون پایین
  • کاهش کلسترول
  • سطح قند خون متعادل را حفظ کنید
  • رژیم غذایی سالم داشته باشید و به طور منظم ورزش کنید
  • سیگار کشیدن یا نوشیدن الکل را متوقف کنید

 مراقبت های بعد و توانبخشی برای سالمندان سکته مغزی

توانبخشی سکته مغزی یک مرحله حیاتی در روند بهبودی است. ممکن است 24 یا 48 ساعت پس از سکته مغزی یا به محض اینکه بیمار از نظر پزشکی پایدار تشخیص داده شود شروع شود و هفته ها، ماه ها و حتی سال ها ادامه یابد. انواع مختلفی از روش های مراقبت پس از سکته برای بیماران مبتلا به عوارض پس از سکته ضروری است. در اینجا پنج مورد از ضروری ترین مراحل برای کمک به توانبخشی سکته مغزی آورده شده است.

 تغییرات سبک زندگی سالمندان سکته مغزی

ایجاد تغییرات در خانه برای کمک به عملکرد بهتر بیمار سکته مغزی و جلوگیری از صدمات بسیار مهم است. این تغییرات ممکن است شامل جابجایی اقلام برای سهولت در دسترسی، تعریض راهروها و درها، نصب میله های دستگیره در حمام، قرار دادن تشک های ضد لغزش یا فرش برای جلوگیری از افتادن سالمندان باشد. در حالی که پزشکان می توانند در مورد خطرات رایج و اقدامات پیشگیرانه توصیه کنند، بهترین کار این است که بیمار سکته مغزی را در محیط خانه مشاهده کنید و تغییراتی را اتخاذ کنید که برای خانه شما و نیازهای بیمار بهترین کار را انجام دهد.

 رژیم غذایی، دارو و استراحت سالمندان سکته مغزی

همراه با داروهای تجویز شده، یک رژیم غذایی مغذی نقش مهمی در دادن انرژی لازم برای ترمیم و بازسازی سلول ها دارد و در عین حال به کنترل خطر سکته مغزی مکرر کمک می کند. برای کمک به ایجاد برنامه های غذایی یا تمرینات ملایم متناسب با بدن و سبک زندگی بیمار، به خصوص اگر بیمار بیماری های زمینه ای مانند دیابت یا فشار خون بالا داشته باشد، با یک متخصص تغذیه یا متخصص تغذیه مشورت کنید.

توجه داشته باشید که برخی از بیماران ممکن است هنگام غذا خوردن و بلع دچار مشکل و ناراحتی شوند. برای جلوگیری از خفگی، به بیمار کمک کنید تا خود را تنظیم کند و به او توصیه کنید به آرامی بجود و سر خود را به یک طرف چرخانده قورت دهد. یک محیط آرامش بخش برای بیمار ایجاد کنید تا استراحت و خواب کافی داشته باشد که در بهبود و بهبودی مهم است.

توانبخشی سکته مغزی

توانبخشی سکته مغزی ممکن است شامل فیزیوتراپی، گفتار درمانی و مراقبت های پرستاری باشد. تعدادی از مراکز توانبخشی خصوصی و دولتی گزینه های بستری، سرپایی یا خانگی را برای بیماران سکته مغزی ارائه می دهند. درگیر کردن بیمار هنگام انتخاب مرکز توانبخشی مفید است زیرا یک محیط ناآشنا ممکن است برای برخی از بیماران استرس یا اضطراب ناخواسته ایجاد کند و در پیشرفت بهبودی آنها اختلال ایجاد کند. عوامل دیگری که در تصمیم گیری در مورد بهترین گزینه توانبخشی پس از سکته مهم هستند عبارتند از: طول دوره توانبخشی مورد نیاز، هزینه ها، پوشش بیمه ای و توان مالی.

راهنمای پرستاری از سالمندان سکته مغزی در منزل گروه های مشاوره و پشتیبانی

تعامل با بیماران و مراقبان همکار در گروه‌های حمایتی، مشاوره و برنامه‌ها به بازماندگان سکته مغزی و مراقبان آنها کمک می‌کند تا بهتر با احساسات، اضطراب‌های خود کنار بیایند و از افسردگی پس از سکته مغزی جلوگیری کنند.

وظایف پرستار سالمند سکته مغزی

از داروهای سالمند و عوارض جانبی آنها آگاه باشید. بررسی کنید که منزل برای پاسخگویی به نیازهای سالمند دچار سکته مغزی امکانات مورد نیاز را دارد.

خطرات را کاهش دهید، در غیر این صورت ممکن است سکته مغزی دوباره بروز کند. مطمئن شوید که سالمند شما رژیم غذایی سالمی دارد، ورزش می کند، داروها را طبق دستور مصرف می کند و به طور منظم به پزشک مراجعه می کند.

عوامل زیادی بر بهبودی تأثیر می‌گذارند که از این بین می توان به بخشی از مغز که تحت تاثیر قرار گرفته، انگیزه، حمایت، مراقبت، کمیت و کیفیت توانبخشی اشاره کرد.

بهبودی می تواند به سرعت یا در طول زمان اتفاق بیفتد. سریعترین بهبودی معمولاً در طول سه تا چهار ماه اول پس از سکته مغزی اتفاق می‌افتد، اما برخی از بازماندگان تا سال اول و دوم پس از سکته به بهبودی خود ادامه می‌دهند.

برخی از علائم به فیزیوتراپی نیاز دارد. پرستاران سالمند باید کمک یک فیزیوتراپیست یا کاردرمانگر را در نظر داشته باشند در صورتی که سالمند دچار سرگیجه و عدم تعادل است ممکن است دچار افتادن شود.  سالمندی که دچار سکته مغزی شده است ممکن است در راه رفتن یا انجام کارهای روزانه خود دچار مشکل شده باشد که در این راه پرستار سالمند می تواند کمک کننده باشد.

زمین خوردن پس از سکته شایع است.  اگر زمین خوردن جدی است و منجر به درد شدید، کبودی یا خونریزی می شود، سالمند را به اورژانس ببرید. اگر سالمند شما بیش از دو بار در عرض شش ماه زمین خوردن جزئی داشت، برای درمان به پزشک یا فیزیوتراپیست خود مراجعه کنید.

اندازه گیری پیشرفت مهم است. اینکه سالمند چقدر درمان توانبخشی حاد دریافت می کند تا حدی به میزان بهبودی بستگی دارد. انتظار می رود که مراقبین و پرستاران سالمند در توانبخشی حاد هر هفته بر اساس امتیاز سنجش استقلال عملکردی (FIMS) دستاوردها را اندازه گیری کنند.

تغییرات در نگرش و رفتار را کنترل کنید. ارزیابی کنید که آیا سالمند در کنترل احساسات مشکل دارد یا خیر.

افسردگی را قبل از اینکه مانع بهبودی شود متوقف کنید. افسردگی پس از سکته شایع است، به طوری که 30 تا 50 درصد از سالمندان سکته مغزی در مراحل اولیه یا بعدی پس از سکته دچار افسردگی می شوند. افسردگی پس از سکته مغزی می تواند به طور قابل توجهی بر بهبودی و توانبخشی سالمند تأثیر بگذارد. در صورت مشاهده هر گونه علائم افسردگی یا مشکلات روحی روانی می توانید با یک روانپزشک مشاوره داشته باشید.

مراقب خودتان باشید، غذای سالم بخورید، ورزش کنید و استراحت کافی داشته باشید.

خدمات مراقبت در منزل سالمندان سکته مغزی

اکثر بیماران پس از تکمیل درمان اولیه و توانبخشی، بهبودی را در خانه ترجیح می دهند. استخدام پرستار سالمند، مراقب یا مددکار خانگی برای کمک به بیماران و عزیزانشان در مسیر بهبودی سودمند است.

مرکز خدماتی پرستاری شکوفایی ، یک ارائه دهنده قابل اعتماد مراقبت در منزل در شیراز است که متعهد به ارائه مراقبت های خانگی با کیفیت به بیماران سکته مغزی و اعضای خانواده است. ما با آژانس‌های قابل اعتماد همکاری کرده‌ایم تا به نیازهای مراقبین و کمک‌های خانگی کمک کنیم.

پیشرفت‌های پزشکی، درمان‌های موجود، گروه‌های حمایتی، برنامه‌های توانبخشی همراه با نظارت مستمر شکوفایی و خدمات مراقبت در منزل پس از سکته مغزی می‌تواند به بیماران اعتماد به نفس و اطمینان دهد که در روند بهبودی تنها نیستند. با افزایش آگاهی در مورد سکته مغزی، درمان سکته مغزی، بهبودی و شبکه حمایتی، ما مطمئن هستیم که بیماران سکته مغزی می توانند بعد از سکته مغزی رشد کرده و مثبت زندگی کنند.

منابع: ninkatec و stroke

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *