سرماخوردگی در کودکان

سرماخوردگی در کودکان

سرماخوردگی در کودکان : دلیل سرماخوردگی های معمولی ویروس ها هستند (میکروب )که بینی ، گلو و سینوس ها را آلوده می کنند. سرماخوردگی بیشتر در فصل های پاییز و زمستان شایع می شود هنگامی که مردم درون فضای باز یا بسته با یکدیگر برخورد دارند.

امکان دارد کودک شما به طور مداوم در تمام یک فصل پشت سر هم به سرماخوردگی دچار شود. کودکان سن پایین تردر مقابل انواع مختلف سرماخوردگی ، که شاید به بیش از ۱۰۰ نوع برسند ، ایمنی کافی را ندارند. به همین علت است که امکان دارد بین ۸ تا ۹  مدل  سرماخوردگی را در طی یک سال حتی قبل از سن دو سالگی تجربه کند.

مطالبی در این بخش جهت راهنمایی پدران ومادران و پرستار کودک آورده شده است.

بیشتر بخوانید: 10 عادت بهداشت شخصی که باید به کودکان خود بیاموزید

هنگامی که شما یک بار به ویروس سرماخوردگی از یک نوع دچار می شوید و ، تا حدی نسبت به آن ایمنی پیدا خواهید کرد. به همین علت است که در کودکان بالاتر از دو سال ، اوایل سرماخوردگی تب را مشاهده می کنیم.

کودکان می‌توانند سرماخوردگی را از خواهر و برادر ، والدین ، دیگر اعضای خانواده ، هم بازی ها یا مربی و پرستار کودک بگیرند. میکروب ها و ویروس ها معمولاً به یکی از سه روش زیر منتشر می شوند:

تماس مستقیم:  مثل بوسیدن ، لمس کردن یا گرفتن دست های  فرد آلوده. اگر دارای ویروس باشید ، شما این میکروب ها و ویروس ها را در بینی خود ، دهان ، چشمها و دستهای خود خواهید داشت. با تماس دیگر افراد ، شما می‌توانید منتقل کننده این ویروس ها باشید.

تماس غیر مستقیم:  یعنی یک شئ را لمس کنید ، مثل اسباب بازی ،دستگیره درها و وسایلی که توسط فرد آلوده لمس شده اند و امکان دارد حاوی مقداری میکروب باشند . برخی از میکروب ها , مثل آنهایی که باعث بروز سرماخوردگی می شوند ، می توانند برای ساعت ها روی سطوح مختلف زنده بمانند.

از طریق هوا:برخی از انواع ویروس ها و میکروب ها قابلیت انتشار از طریق هوا را دارند به ویژه زمانی که شخص سرفه یا عطسه می کند.قطرات   بسیار بسیار ریز خارج شده از دهان و بینی به هنگام سرفه یا عطسه ، می توانند از طریق هوا منتشر شده و دیگر افراد را مبتلا کنند.

سرماخوردگی در کودکان
سرما خوردگی در کودکان

علائم سرماخوردگی در کودکان

علائم معمول سرماخوردگی به شرح زیر می باشند:

  • آبریزش بینی یا گرفتگی آن
  • سرفه
  • سردرد
  • گلودرد خفیف
  • از دست دادن اشتها
  • ضعف و بی حالی ( احساس خستگی)
  • تب خفیف

ویروس های آنفولانزا باعث تب شدید ، سرفه, و درد عمومی در بدن می‌شوند. سرعت پیشرفت علائم آن بسیار سریع تر از یک سرماخوردگی عادی بوده و افراد واقعاً احساس بد حالی دارند . کودکان مبتلا به سرماخوردگی معمولاً انرژی برای بازی و بیشتر فعالیت های روزانه را دارند. اما کودکان مبتلا به آنفولانزا اغلب مجبور به استراحت در تخت می شوند.

کودکان زیر سه ماه اگر دچار سرماخوردگی شوند ، به دلیل گرفتگی راه های بینی و تنفس دشوار ، نمی‌توانند به راحتی تغذیه کنند و در معرض خطر  قرار می‌گیرند. اگر یکی از علائم زیر را مشاهده کردید ، سریعاً به پزشک یا مراکز اورژانس مراجعه کنید.

  • دشواری در نفس کشیدن
  • غذا نخوردن یا  استفراغ هر چه می خورند
  • تب ( بیشتر از ۳۸ درجه سانتی گراد)

برخی از ویروس هایی که از طریق هوا منتشر می‌شوند و بزرگسالان یا کودکان  را مبتلا می سازند ، می توانند  پیامدهای جدی تری  را به دنبال داشته باشند.این بیماری ها شامل این گروه (به هم ریختگی صدا ، تنفس بد  ،  سرفه های  ممتد و بلند)، ذات الریه (عفونت ریه ها) ، برونشیولیت (ضعف و بی حالی ، تنفس دشوار) ،  یا  درد چشم ها زیر بغل گلو درد و تورم غدد موجود درد گردن. کودکان دارای علائم هر چه زودتر باید توسط پزشک معاینه شوند.

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

کودکان در تمام سنین هنگامی که هر گونه علامت سرماخوردگی به صورت ممتد یا جدی مشاهده می شود ، باید حتما توسط پزشک معاینه شوند. اگر یکی از علائم زیر را مشاهده کردید ، با پزشک برای  وقت ملاقات هر چه زودتر تماس بگیرید یا با کودک خود به مراکز درمانی اورژانس مراجعه نمایید:

  • اگر نفس کشیدن برای کودک دشوار است و یا صدادار نفس می کشد
  • لب های کبود
  • سرفه های شدید و دنباله دار که موجب استفراغ یا حالت  تنگی نفس می شوند
  • بیدار شدن صبح با چشمان بسته و مایعات یا مواد زرد رنگ در اطراف چشم ها
  • اگر کودک بیشتر از حد معمول می خوابد ، علاقه ای به بازی کردن یا خوردن غذا نشان نمی دهد ، یا اگر خیلی بهانه گیر و بی حوصله شده است
  • اگر ترشحات زیاد یا رنگی ( زرد یا سبز)  از بینی کودک بیشتر از یک هفته خارج می شود

درمان سرماخوردگی در کودکان

درمان خاصی برای سرماخوردگی های معمولی وجود ندارد. در حالت عادی حدود یک هفته دوره آن  طول میکشد ، اما گاهی تا دو هفته هم امکان ماندگاری دارد.

کودک خود را تا حد امکان در شرایط راحت و همراه با آرامش نگهداری کنید. بیشتر از حالت معمول به کودک مایعات مناسب  بنوشانید  و وعده های غذایی کم حجم اما مقوی برای آنها آماده کنید.

دمای بدن کودک را مرتب بررسی کنید. برای کاهش درد و تب ( تا حداکثر 38.5 درجه سانتی گراد)  می توانید از داروی استامینوفن استفاده کنید.داروی ایبوپروفن  گاهی برای کودکان با تجویز پزشک استفاده می شود. دقت نمایید که کلیه داروها برای کودک را  دقیقاً طبق توصیه پزشک استفاده نمایید. به کودکان مواد غذایی و دارویی حاوی استیل اسید ( مثل برخی آسپرین ها)  ندهید. زیرا در کودکان و نوجوانان هنگام ابتلا به سرماخوردگی این ماده می تواند اثرات مخربی روی مغز آنها بگذارد.

سرماخوردگی در کودکان
برای درمان سرماخوردگی در کودکان داروهای تجویز شده را مصرف کنید

اگر کودک نوپای شما به علت سرماخوردگی دچار گرفتگی بینی شده و نفس کشیدن او را اذیت می کند ، می‌توانید از  پوار بینی یا ساکشن مخصوص برای اطفال استفاده کنید. می توانید از قطره نمک سالین یا  اسپری آن برای رفع گرفتگی بینی در صورت نیاز استفاده کنید. لازم است بدانید اسپری نفوذ بیشتری در مسیر بینی و مجاری تنفسی خواهد  داشت ، در نتیجه شاهد نتیجه بهتری نسبت به قطره خواهید بود.

قبل از دادن داروهایی که  حاوی  اندکی مخدر هستند به کودک ، حتما و حتما با پزشک اطفال مشورت کنید.به یاد داشته باشید برای مصرف داروهایی که ترکیب آن ها شامل  OTC  (برخی مخدرها که در بعضی داروها استفاده می شود)  برای خودتان و کودکان به ویژه اطفال زیر ۶ سال ، هیچگاه بدون تجویز پزشک اقدام به مصرف نکنید.در صورت تجویز حتما بروشور و برچسب دارو  را به دقت مطالعه نمایید. بیش از مقداری که  پزشک تجویز کرده است ، تحت هیچ شرایطی مصرف نکنید.

سرفه کردن، باعث تمیز شدن ماهیچه های سینه و ریه می شود. بسیاری از OTC  ها  و بعضی از محصولات دارویی مربوط به سرماخوردگی  طراحی شده‌اند تا سرفه کردن را آسان تر کنند. اغلب آن ها حاوی دکسترومتورفان ( که به عنوان DM  نیز شناخته می شود)  و یا دیفن هیدرامین هستند. بیشتر مطالعاتی که  در مورد این داروها صورت گرفته روی بزرگسالان بوده است. معمولاً برای اطفال مزایای زیادی نسبت به عوارض ندارد.

دکونگستانت  و آنتی هیستامین ( داروهایی که باعث تمیز شدن مجاری تنفسی و سینوس ها می شوند)  به سرفه کمک نخواهند کرد. دکونگستانت  برای اثرگذاری نیاز به مصرف برای حداقل یک ماه دارد و این مدت زمان امکان دارد باعث شود کودک شما دچار تپش قلب شود یا برای خوابیدن مشکل داشته باشد. آنتی هیستامین دارویی نیست که به بهبود سرماخوردگی کمک کند.

محصولاتی که به عنوان قطره یا اسپری بینی  وجود دارند باید بلافاصله پس از باز شدن  حداکثر تا سه روز برای کودکان استفاده شود. همچنین امکان دارد در ابتدای مصرف زیاد تاثیرگذار نباشند. از این محصولات دارویی برای کودکان زیر ۶ سال استفاده نکنید.

از مرطوب کننده های سرد استفاده نکنید, زیرا آنها ریسک افزایش باکتری را  دارند. در صورت مصرف ، به طور روزانه ضد عفونی کنید. از آب جوش برای ضدعفونی کردن استفاده نکنید زیرا احتمال دارد آن را بسوزاند.

آنتی بیوتیک ها برای تمام انواع سرماخوردگی ها ، مناسب نیستند. برای اطفال تنها زمانی مصرف آنتی بیوتیک مجاز است که بیماری آنها به علت افزایش باکتری شدت یابد ،( یعنی در مواقعی مثل عفونت گوش).

کودکان در دوره سرماخوردگی تا زمانی که خودشان احساس مناسبی دارند ، می توانند به بازی و دیگر فعالیت های روزانه بپردازند. در صورتی که تب کنند امکان دارد به چند روز استراحت در منزل احتیاج داشته باشند. کودک شما زمانی که خودش احساس کند حال عمومی مناسبی دارد, می تواند به مدرسه نیز برود. کودکان مبتلا به سرماخوردگی باز هم می توانند در فضای بیرون بازی کنند.

سرماخوردگی در کودکان
برای درمان سرماخوردگی در کودکان دست ها را به طور مرتب بشویید

شستن دست ها مهم ترین روش برای کاهش شیوع سرماخوردگی می باشد:

برای درمان سرماخوردگی در کودکان ، پس از سرفه کردن ، عطسه و یا تمیز کردن آبریزش بینی با دستمال حتما دست های خود را بشویید.

ترس از دست دادن  و لمس کردن افرادی که مبتلا به سرماخوردگی هستند.

تمام این کارها را برای کودکتان نیز انجام دهید ، به ویژه زمانی که شما یا او دچار آبریزش بینی هستید.

اگر آب گرم و صابون در دسترس نبود  می‌توانید از تمیز کننده های  مخصوص که در بازار به صورت اسپری  و دستمال موجود هستند ، استفاده کنید. این محصولات را از دسترس کودکان دور نگه دارید زیرا اغلب آنها حاوی الکل بوده و احتمال دارد کودکان با استفاده غلط به خودشان آسیب برسانند.

به کودکان خود آموزش دهید هنگام سرفه کردن یا عطسه جلوی دهان و بینی خود را با دستمال بپوشانند.اطمینان حاصل کنید کودک شما همیشه دستمال مناسب به همراه دارد.

به کودکان آموزش دهید در فضاهای عمومی مثل مهد کودک یا  فضاهای بازی ، یا هر جایی که اسباب بازی ها به طور مشترک استفاده می شوند ،  از  به دهان بردن اسباب بازی ها و همینطور دست های خودشان خودداری کنند.

به کودکان آموزش دهید از لیوان و فنجان و همچنین حوله به صورت مشترک استفاده نکنند.

اگر کودک شما پرستار دارد ، پرستار را در جریان سرماخوردگی کودک و شرایط عمومی او بگذارید و در صورت نیاز از او بخواهید کودک را داخل منزل نگه داری کند.

مطمئن شوید که تمام مراحل ایمنی برای کودک تان را انجام می‌دهید. مثل واکسیناسیون و غیره. واکسن ها از سرماخوردگی جلوگیری نمی‌کنند اما از وخیم شدن حال آنها و عوارض گسترده پیشگیری می نمایند. واکسن های طراحی شده برای آنفولانزا تا حد زیادی مناسب هستند ، به یاد داشته باشید آنها جلوی تمام انواع سرماخوردگی و آنفولانزا را نمی‌گیرند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *