بلوغ زودرس در پسران چیست؟ علائم، علل و انواع بلوغ زودرس در پسران

بلوغ زودرس در پسران چیست؟ علائم، علل و انواع بلوغ زودرس در پسران

بلوغ زودرس در پسران چیست؟ بلوغ زمانی است که بدن و ذهن پسران بالغ می شوند و به مردان جوان تبدیل می شوند. بلوغ به طور متوسط ​​در دختران بین 8 تا 13 سال و در پسران بین 9 تا 14 سال شروع می شود. این معمولاً از حدود 12 سالگی پسران شروع می شود. با این حال، گاهی اوقات، پسران کوچکتر نیز علائم بلوغ را نشان می دهد. به این حالت، بلوغ زودرس گفته می شود.

علائم بلوغ زودرس در پسران

این علائم اولیه بلوغ می تواند برای کودک شما سخت باشد. پزشکان این بیماری را هنگامی که بلوغ زودرس شروع می شود و از طریق جهش رشد و بلوغ استخوان ادامه می یابد، تشخیص می دهند. ما واقعاً نمی دانیم که چرا این اتفاق می افتد. دختران که علائم واضح بلوغ و پیشرفت آن را قبل از 8 سالگی نشان می دهند و پسرانی که  قبل از 9 سالگی علائم را نشان دهند، دچار بلوغ زودرس شده اند. هر یک کودک از 5000 کودک، دچار بلوغ زودرس می شود.

بلوغ زودرس در پسران چیست؟ علائم، علل و انواع بلوغ زودرس در پسران

برخی از علائم بلوغ زودرس در پسران عبارتند از :

  • رشد بیضه ها
  • رشد آلت تناسلی
  • رشد موهای شرمگاهی، زیربغل یا صورت
  • رشد سریع قد – “جهش” رشد
  • تعمیق صدا
  • آکنه
  • بوی بدن “بزرگسالان”

اگر پسر شما کمتر از 9 سال دارد و هر یک از این علائم را دارد، حتما باید با پزشک خود صحبت کنید.

  • بیشتر بخوانید: التهاب آلت تناسلی در نوزادان

انواع بلوغ زودرس در پسران و دختران

بلوغ زودرس مرکزی : این نوع بیشتر شایع است. درست مثل بلوغ طبیعی است، اما زود اتفاق می افتد. غده هیپوفیز شروع به ساخت هورمون هایی به نام گنادوتروپین می کند. این هورمون ها باعث می شوند که بیضه ها یا تخمدان ها هورمون های دیگری تولید کنند : تستوسترون یا استروژن. این هورمون های جنسی مانند بلوغ در دختران باعث ایجاد تغییرات بلوغ می شوند.

بلوغ زودرس محیطی یا بلوغ کاذب زودرس : این مورد شرایط دیگری دارد. همچنین کمتر شایع است. هورمون های استروژن و تستوسترون علائم را تحریک می کنند. اما مغز و غده هیپوفیز درگیر نیستند. این معمولاً یک مشکل محلی در تخمدان ها، بیضه ها، غده فوق کلیه یا غده تیروئید به شدت کم کار است.

شرایط دیگری نیز وجود دارد که ممکن است برای والدین – و حتی گاهی اوقات حتی برای متخصصان اطفال – بلوغ زودرس به نظر برسد اما در واقع نیست :

تلارک یا آغاز رشد پستان زودرس : زمانی است که سینه های دختر در سنین پایین رشد می کنند. این مسئله اغلب بر روی دختران فقط چند سالگی تأثیر می گذارد. اگرچه برای والدین نگران کننده است ، اما به خودی خود بهتر می شود و بلوغ زودرس نیست. این به درمان نیاز ندارد ، اما با این وجود باید کودک خود را نزد پزشک ببرید تا اطلاعات وی را دریافت کند.

پوبارک زودرس : زمانی است که موهای شرمگاهی یا زیر بغل از سنین پایین رشد می کنند. وقتی غدد فوق کلیوی شروع به ترشح زودهنگام هورمون ها می کنند، می تواند ناشی از آدرنارک زودرس باشد. باز هم، اگرچه ممکن است هشدار دهنده به نظر برسد، اما به طور کلی مشکلی نیست. همچنین نشانه اولیه بلوغ نیست. اما از آنجا که ممکن است اولین نشانه ترشح غیرمعمول و سنگین هورمون های آدرنال باشد، کودک شما باید به پزشک مراجعه کند.

بسیاری از کارشناسان می گویند به طور متوسط ​​نسبت به دهه های گذشته، علائم بلوغ زودرس و ابتلا به آن، افزایش داشته است.

بلوغ زودرس در پسران چیست؟ علائم، علل و انواع بلوغ زودرس در پسران

در بیشتر موارد، متخصصان نمی دانند چه عواملی باعث بلوغ زودرس مرکزی، به ویژه در دختران می شود.

گاهی اوقات، یک مشکل پزشکی باعث بلوغ مرکزی زودرس می شود. علل در پسران و کودکان زیر 6 سال به طور یکسان شایع است، به خصوص اگر بلوغ به سرعت در حال ادامه است. آنها می توانند شامل موارد زیر باشند :

  • تومورها و سایر غده ها که اغلب خوش خیم هستند
  • آسیب مغزی، یا از طریق جراحی یا ضربه به سر، که تعادل هورمونی را تحت تأثیر قرار می دهد
  • التهاب مغز، گاهی اوقات ناشی از عفونت
  • فقط تعداد کمی از موارد بلوغ مرکزی زودرس در پسران ناشی از یک مشکل پزشکی است. حتی در دختران نیز کمتر دیده می شود.

عوامل مرتبط با بلوغ زودرس در پسران و دختران

گرچه لزوماً علل آن نیستند، اما تعدادی از موارد با بلوغ زودرس در پسران و دختران مرتبط هستند. آنها عبارتند از :

جنسیت– دختران 10 برابر بیشتر از پسران در بلوغ زودرس دچار می شوند.

بلوغ زودرس در پسران چیست؟ علائم، علل و انواع بلوغ زودرس در پسران

ژنتیک– گاهی اوقات، جهش های ژنتیکی که باعث ترشح هورمون های جنسی می شوند، می توانند منجر به بلوغ زودرس شوند. در بیشتر مواقع، این کودکان پدر یا مادر یا خواهر یا برادر خود با مشکلات ژنتیکی مشابه دارند.

نژاد- متخصصان هنوز اطلاع ندارند، اما دختران با نژاد آفریقایی- آمریکایی، یکسال زودتر از دختران سفید پوست بالغ می شوند.

فرزندخواندگی بین المللی- یک مطالعه نشان داد کودکانی که از خارج از ایالات متحده به فرزندی قبول می شوند، 10-20 برابر بیشتر در معرض بلوغ زودرس قرار دارند. کارشناسان از دلیل آن مطمئن نیستند، اما عدم اطمینان از سن دقیق فرزندان پذیرفته شده ممکن است نتایج مطالعه را مغرضانه جلوه دهد.

چاقی– تعدادی از مطالعات ارتباط بین چاقی در دختران جوان و افزایش خطر بلوغ زودرس را نشان داده است. اما محققان نمی دانند که چقدر تاثیر مستقیم دارد. به نظر نمی رسد چاقی با بلوغ زودرس در پسران مرتبط باشد.

اگر پزشک علائمی را در کودک شما مشاهده کند که بلوغ زودرس دارد، همچنین آزمایشی را برای بررسی نوع آن انجام می دهد. برای انجام آزمایش تحریک هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH)، پزشک به فرزند شما GnRH می دهد. سپس آنها پاسخ هورمون فرزند شما را به مرور از طریق یک سری نمونه خون بررسی می کنند. اگر هورمون های دیگر افزایش یابد، این نشانه بلوغ مرکزی زودرس است. اگر سطح هورمون ها ثابت بماند، این نشانه بلوغ زودرس محیطی است.

علل بلوغ زودرس در پسران 

شروع بلوغ توسط هیپوتالاموس (بخشی از مغز که غده هیپوفیز را کنترل می کند) ایجاد می شود. هیپوتالاموس به غده هیپوفیز (غده ای به اندازه نخود نزدیک قاعده مغز) می گوید که هورمون ها را آزاد کند. این هورمون ها بیضه های پسر را تحریک کرده و هورمون های جنسی ایجاد می کنند.

گاهی اوقات مشکلی در مغز مانند آسیب، تومور یا عفونت باعث بلوغ زودرس می شود. یک مشکل در غده تیروئید نیز می تواند منجر به بلوغ زودرس شود.

بعضی از پسران می توانند بلوغ زودرس “جزئی” داشته باشند و ممکن است موهای شرمگاهی یا زیر بغل داشته باشند اما هیچ رشد جنسی دیگری ندارند. کودکانی که بلوغ زودرس “جزئی” دارند ممکن است نیاز به مراجعه به پزشک داشته باشند.

تاثیر و عوارض بلوغ زودرس در پسران

وقتی بلوغ به پایان رسید، رشد پسران نیز متوقف می شود. کودکانی که بلوغ زودرس آنها درمان نشده است، بعضی اوقات به قد کامل بزرگسالان نمی رسند، زیرا استخوان های آنها بالغ می شوند و رشد استخوان ها خیلی زود متوقف می شود. حتی اگر ممکن است اوایل رشد داشته باشد که باعث بلندتر شدن قد نسبت به سایر کودکان در سن آنها می شود، بلوغ زودرس باعث می شود رشد آنها خیلی زود متوقف شود.

مقابله با کودک از نظر عاطفی و اجتماعی در بلوغ زودرس ممکن است دشوار باشد. پسران ممکن است پرخاشگرتر باشند و میل جنسی در آنها ایجاد شود که با سن آنها مطابقت نداشته باشد. سخت ترین قسمت ممکن است مزاحمت برای این کودکان باشد که بعضی اوقات با دیگران روبرو می شوند.

تشخیص و درمان بلوغ زودرس در پسران 

پزشک کودک شما ممکن است آزمایش خون را برای بررسی سطح هورمون ها تجویز کند. اشعه ایکس دست کودک شما ممکن است انجام شود تا ببینید آیا استخوان ها خیلی سریع رشد می کنند یا خیر. آزمایشات دیگر برای کمک به رد علل خاص ممکن است شامل : سی تی اسکن، MRI و سونوگرافی باشد.

کودکان با بلوغ زودرس قابل درمان هستند. پزشکان می توانند به کودک شما کمک کنند تا به رشد کامل بالغ خود برسد و از مشکلات عاطفی و اجتماعی که ممکن است در بلوغ زودرس با آن روبرو شوند، جلوگیری کنند.

اگر پزشک تشخیص دهد پسری بلوغ زودرس دارد، ممکن است او را به یک متخصص غدد درون ریز اطفال (پزشکی متخصص در رشد و اختلالات هورمونی در کودکان) ارجاع دهد.

بسته به علت، درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد :

  • درمان علت یا بیماری زمینه ای
  • استفاده از داروها برای کاهش سطح هورمون ها و تأخیر در رشد جنسی
  • بعضی اوقات هیچ درمانی لازم نیست.

در بسیاری از موارد، پزشک شما نمی تواند علتی پیدا کند. آنها ممکن است پیشنهاد کنند فرزندتان را برای چند ماه تحت نظر داشته باشید.

اگر کودک شما بلوغ زودرس مرکزی دارد و هیچ بیماری دیگری ندارد، پزشک ممکن است درمان آنالوگ GnRH را پیشنهاد کند. این دارویی است که کودک شما ماهیانه یک بار در یک دوز دریافت می کند. کودک شما آن را تا زمانی که به سن طبیعی بلوغ برسد، مصرف می کند.

کاشت هیسترلین (وانتاس). کودک شما برای انجام این کاشت نیاز به جراحی جزئی دارد. پزشک آن را زیر پوست قسمت داخلی بازو قرار می دهد. همچنین توسعه را به تأخیر می اندازد اما به عکس های ماهانه نیاز ندارد. کاشت یک سال طول می کشد.

درمان یک بیماری دیگر اگر کودک شما به بیماری بلوغ زودرس مبتلا است، درمان آن نیز بلوغ زودرس را متوقف می کند.

بلوغ زودرس در پسران چیست؟ علائم، علل و انواع بلوغ زودرس در پسران

مراقبت های لازم

برخی مطالعات ارتباطی را بین بلوغ زودرس و مشکلات رفتاری، به ویژه در کودکانی که دچار تاخیر رشد هستند، یافته اند. اما کارشناسان دیگر می گویند اثبات آن ضعیف است.

اگرچه والدین ممکن است نگران باشند ، اما هیچ شواهد محکمی وجود ندارد که نشان دهد بچه های دارای بلوغ زودرس احتمال فعالیت جنسی در سنین پایین را دارند.

حتی وقتی که برای کودکان متوسط ​​12 ساله اتفاق می افتد، بلوغ می تواند یک زمان گیج کننده باشد. این می تواند برای بچه های کوچکتر از اوایل بلوغ استرس آورتر باشد. آنها ممکن است از اینکه ظاهری متفاوت از همسالان خود دارند احساس ناخوشایندی داشته باشند. قاعدگی زودرس می تواند برای دخترانی که 9 سال یا کمتر دارند – یا تاخیر در رشد دارند، نگران کننده باشد. والدین می توانند با آموزش دادن به فرزندان خود در مورد تغییراتی که باید انتظار داشته باشند، کمک کنند.

سایر خطرات برخی مطالعات نشان داده اند که رابطه ای بین اوایل بلوغ در دختران و کمی افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان در زندگی وجود دارد. اما شواهد روشن نیست برای اطمینان به تحقیقات بیشتری نیاز داریم.

درمورد آنچه اتفاق می افتد یک توضیح ساده و درست به فرزند خود بدهید. توضیح دهید این تغییرات برای کودکان بزرگتر و نوجوانان طبیعی است، اما بدن او کمی زود رشد کرده است. سعی کنید روی ظاهر کودک خود تمرکز نکنید. در عوض، از دستاوردهایش در مدرسه، ورزش و سایر فعالیت ها تقدیر کنید. مراقب علائمی باشید که نشان می دهد طعنه زدن یا سایر مشکلات کودک شما را تحت تأثیر قرار می دهد. علائم هشدار دهنده برای مراقبت و صحبت با پزشک وی شامل موارد زیر است :

  • نمرات ضعیف، مشکلات در مدرسه
  • از دست دادن علاقه به کارهای روزمره
  • افسردگی
     
منابع: nationwidechildrens و webmd
 
 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *