همه چیز درباره برونشیت در کودکان

برونشیت در کودکان علائمی مانند سرماخوردگی دارد که البته با سرفه، خس خس سینه و گاهی مشکلات جدی تنفسی، همراه است.

همه چیز درباره برونشیت در کودکان

با سرد شدن هوا، ممکن است که کودکان بسیاری به برونشیت مبتلا شوند. در واقع برونشیت در کودکان علائمی مانند سرماخوردگی دارد که البته با سرفه، خس خس سینه و گاهی مشکلات جدی تنفسی، همراه است. به همین دلیل است که بیماری برونشیت در کودکان باید جدی گرفته تا قبل از تبدیل شدن به بیماری با آسیب های جبران ناپذیر، درمان گردد.

آنچه درباره بیماری برونشیت کودکان در این مقاله می خوانید:

برونشیت در کودکان چیست؟

بیماری نایژه آماس یا برونشیت کودکان، بیماری است که فرآیند تنفسی کودکان را دچار مشکل می کند، این بیماری به سبب التهاب نایژه های موجود در شش ها رخ می دهد. در واقع زمانی که کودکی به بیماری برونشیت دچار می شود، مجاری هوایی ریه اش که به آن برونش می گویند، یا نای و نایژک هایش، دچار التهاب شده است.

انواع بیماری برونشیت در کودکان

به طور کلی، برونشیت کودکان به دو نوع مزمن و حاد تقسیم می شود.

برونشیت حاد در کودکان

شایع ترین نوع برونشیت کودکان و البته بزرگسالان، برونشیت حاد است که یکی از علائم مبتلا شدن به آن، سرفه می باشد. به برونشیت حاد در کودکان، سرماخوردگی قفسه سینه نیز گفته می شود. دلیل ابتلا به برونشیت حاد در کودکان عموما، عفونت ویروسی است که از طریق تماس مستقیم یا از طریق هوا به کودک منتقل شده.  احتمال اینکه دلیل بروز این نوع برونشیت، عفونت باکتریایی باشد، بسیار کم است، اما غیر ممکن نیست.

برونشیت مزمن در کودکان

برونشیت مزمن در کودکان، مانند برونشیت حاد، باعث ایجاد سرفه می شود با این تفاوت که گاهی علاوه بر سرفه، خلط و خس خس سینه، علائمی چون احساس نفس تنگی، سخت نفس کشیدن و… نیز مشاهده می شود. دوره این نوع برونشیت کودکان حداقل 3 ماه است و عموما کودکانی به برونشیت مزمن مبتلا می شوند که با بیماری انسداد مزمن ریوی درگیر هستند. اصلی ترین دلیل بروز برونشیت مزمن در کودکان، تنفس دود دخانیات است و برخی اوقات علت آن آلودگی هوا و ژنیک می باشد.

البته برخی پزشکان برونشیت کودکان را به 3 نوع تقسیم می کنند: برونشیت تحریکی، برونشیت ناشی از حساسیت و برونشیت عفونی حاد.

در واقع پزشکانی که برونشیت کودکان را به سه نوع تقسیم می کنند، با درنظر گرفتن علت بروز این بیماری، این تصمیم را گرفته اند. از این رو می توان گفت برونشیت تحریکی در کودکان، برونشیتی است که به واسطه قرار گرفتن کودک در معرض گرد و غبار، دود دخانیات و آلاینده های شیمیایی و..، به وجود آمده است. همچنین منظور از برونشیت ناشی از حساسیت در کودکان، منظور برونشیتی می باشد که به دلیل استشمام مواد حساسیت زا ایجاد شده است و در واقع دو برونشیت حاد و مزمن همان برونشیت عفونی حاد در کودکان می باشند.بهترین راه پیشگیری از ابتلا کودکان به برونشیت این است که تا آنجایی که می توانید افراد سیگاری که با آن ها رفت و آمد دارید را تشویق به ترک سیگار کنید تا کودکتان تا حد ممکن از تنفس دود دخانیات دور بماند.

اصلی ترین دلایل ایجاد برونشیت کودکان

  • هوای آلوده
  • دود دخانیات
  • ژنتیک
  • عفونت های باکتریایی و ویروسی

علائم بیماری برونشیت کودکان چیست؟

اصلی ترین علائم بروز برونشیت در کودکان، سرفه های خلط دار (با خلط ضخیم سفید، زرد یا سبز) ، خس خس سینه، درد در قفسه سینه یا احساس سفتی در این ناحیه، تب، لرز، سردرد و تنگی نفس است. البته نا گفته نماند که هر نوع برونشیت کودکان، علائم مخصوص به خود را نیز دارد به طور مثال، آبریزش بینی و بی اشتهایی دوتا از علائم منحصر به فرد برونشیت مزمن در کودکان می باشند.

اگر هر یک از این علائم را در کودک خود مشاهده کردید، باید قبل از وخیم شدن برونشیت، فکری برای درمان فرزندتان کنید. اگر این علائم چندان نگران کننده نبودند، شما با انجام برخی کارهای ساده می توانید به بهبود کودکتان کمک کنید اما در صورتی که بعد از دو هفته، فرزندان همچنان سرفه کند و تغییری در بهبود سرفه هایش مشاهده کنید یا فرزندان به طور مکرر نفس کم بیاورد و شدیدا سینه اش خس خس کند و یا خون در مخاط او مشاهده کنید، دیگر از دست شما کاری برای درمان برونشیت کودکتان میسر نیست و حتما باید کودک خود را برای درمان نزد یک پزشک متخصص ببرید.

در واقع شما با مشاهده این علائم باید کودک خود را برای معالجه نزد پزشک ببرید. البته پزشکان متخصص تنها با اکتفا به این علائم، تائید یا رد نمی کند که کودک شما مبتلا به برونشیت است یا خیر؟ زمانی که کودک خود را به دلیل مشکوک بودن به برونشیت نزد پزشک ببرید، پزشکان از راه های مختلفی برای تشخیص برونشیت در کودکان استفاده می کنند.

دقت داشته باشید که آبی رنگ شدن ناخن ها و لب ها، تنفس سریع، گشاد شدن حفره های بینی و…، در کنار علائم اصلی بیماری برونشیت کودکان که کمی پیش ذکر کرده ایم، بیانگر این است که کودک شما دچار مشکل تنفسی است و سریعا باید وی را برای معالجه نزد پزشک متخصص ببرید.

نحوه تشخیص برونشیت در کودکان

اولین راه تشخیص برونشیت کودکان، انجام معاینه پزشکی است. این کار را پزشکان برای کودکان مشکوک به برونشیت انجام می دهند. در واقع برای انجام این معاینه، با یک استتوسکوپ، به صدای سینه کودک گوش می دهند. این کار باعث می شود که پزشکان بتوانند میزان خس خس سینه را مورد بررسی قرار دهند.

اصولات برای تشخیص برونشیت در کودکان، آزمایش خاصی وجود ندارد و زمانی که برای مشکوک بودن کودکان به برونشیت، نزد پزشک رفتید و پزشک برای شما آزمایشی مانند پرتونگاری سینه نوشت، بدانید آن پزشک به دنبال رد بیماری دیگری است که شباهت نزدیکی به برونشیت دارد، مانند بیماری ذات الریه برونشیولیت، برونشکتازی و آسم.

جالب بدانید حتی برای تشخیص اینکه علت بروز برونشیت در کودک، عفونت ویروسی است یا عفونت باکتریایی، آزمایش به خصوصی انجام نمی شود، چرا که درمان برونشیت کودکان، علت بیماری چندان مهم نیست و تنها علائم و نشانه های کودک است که مهم می باشد.

عواملی که باعث وخیم شدن برونشیت کودکان می شود

قرار گرفتن کودکان در معرض برخی عوامل که نام آن ها در زیر نوشته شده است، باعث وخیم شدن برونشیت در کودکان می شود، بنابراین مراقبت باشید که تحت هیچ شرایطی (حتی برای زمانی کوتاه) کودکان مبتلا به برونشیت، به ویژه کودکان مبتلا به برونشیت مزمن، در معرض تنفس هیچ یک از عوامل زیر قرار نگیرند.

  • دود دخانیات
  • هوا آلوده
  • گرد و غبار
  • دودهای شیمیایی و دود سایر آلاینده ها

راه های پیشگیری از ابتلا کودکان به برونشیت

با توجه به شرایط حال حاضر، نمی توان کودکان را از همه عواملی  که باعث بروز برونشیت در کودکان می شود را دور کرد اما بهترین راه پیشگیری از ابتلا کودکان به برونشیت این است که تا آنجایی که می توانید افراد سیگاری که با آن ها رفت و آمد دارید را تشویق به ترک سیگار کنید تا کودکتان تا حد ممکن از تنفس دود دخانیات دور بماند.

البته علاوه بر این کار، کارهای ساده دیگر هم چون شستشو مکرر دست های خود و کودکتان، دور نگه داشتن دست ها از صورت و البته استفاده از دستمال کاغذی در حین سرفه یا عطسه، وجود دارد که با انجام آن ها به خصوص در فصل های سرد سال که میزان خطر ابتلا کودکان به برونشیت افزایش پیدا می کند، می توانید از بروز برونشیت در کودک عزیزتان جلوگیری کنید.

بهترین راه های درمان خانگی برونشیت در کودکان

استراحت، مصرف دارو های تب بر و ضد التهاب غیر استروئیدی، موثر ترین راه درمان بیماری برونشیت کودکان است. با این حال راه های دیگری وجود دارد که به شرح زیر می باشد.

  • جلوگیری از تنفس دود سیگار، گرد و غبار و هرگونه محرکی که باعث تحریک ریه می شود.
  • شستشو دست ها به صورت مکرر برای از بین بردن آلودگی ویروسی
  • استفاده از داروهای ضد سرفه (برای کودکان زیر 6 سال به هیچ وجه توصیه نمی شود.)
  • مصرف عسل (برای کودکان زیر 1 سال اصلا نباید تحویز شود.)
  • نوشیدن مایعات کافی مانند آب سیب تازه، آب هویج و…
  • غرغره آب نمک چند بار در طی روز
  • استفاده از جوشانده های گیاهی مانند جوشانده گل ماهور، پنیرک، گل آفتابگردان، برگ بارهنگ و…
  • و….

نکته مهمی که وجود دارد این است که شاید فکر کنید به دلیل اینکه علت بروز برونشیت حاد در کودکان، عفونی است، بهتر است به کودکان آنتی بیوتیک داده شود اما با توسط به شواهد پزشکی و مطالعات صورت گرفته در این زمینه، مصرف آنتی بیوتیک ها در این زمان خیلی توصیه نمی شود.

شما می توانید مراقبت و پرستاری از کودک عزیزتان را به شرکت خدماتی شکوفایی بسپارید. پرستاران مجرب شکوفایی، تحت هر شرایطی می توانند از کودک شما در منزل مراقبت کنند. پس اگر سرکار می روید یا به هر دلیلی مشغله ای ذهن شما را به خود درگیر کرده است، همین حالا می توانید وظیفه نگهداری از کودکتان در منزل را به عهده ما واگذار کنید. ما از کودک دلبند شما به خوبی مراقبت خواهیم کرد. کافی است همین حالا از طریق شماره های درج شده در سایت با ما تماس بگیرید، ما آماده ارائه هرگونه خدمات پرستاری از کودک در منزل، به شما عزیزان هستیم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *