پیشگیری از مشکلات اسکلتی-عضلانی

پیشگیری از مشکلات اسکلتی-عضلانی

پیشگیری از مشکلات اسکلتی-عضلانی :امروزه تغییرات متنوعی در شرایط کاری و زندگی افراد ایجاد شده است و عوامل متعددی منجر به ایجاد مشکلات و اختلالاتی در اسکلت و همچنین عضلات بدن می شوند. برخی از این عوامل عبارتند از: تغییر در نوع و طرز انجام برخی فعالیتها، عدم نشستن صحیح، برخاستن نامناسب، بی تحرکی طولانی مدت، عادات غلط روزمره که موجب فشار بر نقاط حساس بدن می شود، ضعف عضلانی و عدم رژیم غذایی مفید و مغذی.

به طور کلی هر فرد بالغ، دارای بیش از 600 ماهیچه بوده که مجموعاً 206 استخوان را در بر می گیرند. ماهیچه ها با رباط و غضروف به همدیگر اتصال دارند و ساختار کلی و اسکلتی بدن را تشکیل می دهند و همین ساختار اسکلتی، علاوه بر اتصال اعضای بدن به هم، موجب تنظیم متابولیسم قندها، انواع چربی ها و سیستم درون ریز شده، و در حفظ سلامت بدن، نقشی مهم و کلیدی دارند.

استخوان بندی بدن با افزایش عمر، از نظر حجم، کیفیت، استحکام و مواد معدنی در حال تکامل می باشد و به صورت تدریجی ایجاد می شود. می توان بیان نمود که به طور میانگین در هر 10 سال یک بار، جایگزینی استخوان در بدن ایجاد می شود.

در20 سال اول زندگی، اولین و مهم ترین شکل گیری استخوان بندی ایجاد می شود و ساختار اسکلتی- عضلانی بدن، رشد طبیعی خود را تا حدودی کامل می کند. در این مطلب، ابتدا اختلالات اسکلتی- عضلانی بدن و علل بروز آنها تشریح شده و در ادامه، مهم ترین اقدامات، برای جلوگیری از بروز اختلالات اسکلتی- عضلانی مورد بررسی قرار می گیرند.

پیشگیری از مشکلات اسکلتی-عضلانی

منظور از اختلالات اسکلتی – عضلانی

از مهم ترین مشکلاتی که امروزه زندگی درصد زیادی از انسانها را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار داده است، اختلالات اسکلتی- عضلانی می باشد. در طی این اختلالات، بیشترین آسیب به ماهیچه ها، مفاصل و استخوانهای بدن وارد می شود.

کمر و گردن، از جمله نقاط آسیب پذیر و حساس بدن می باشند که در برابر صدمات، پتانسیل دریافت بیشترین آسیب پذیری را دارند و سریعتر دچار مشکل می شوند. اسکلت و عضلات چارچوب و فرم اساسی بدن هستند که اندام ها، تنه و سر و گردن را در بر می گیرند و سلامت جسمانی بدن در گروه سلامت اسکلتی- عضلانی خواهد بود. بنابراین اگر فردی  بتواند با رعایت اصول استاندارد و مناسب وضعیت بدن، فعالیت های روزمره خود را به انجام رساند، هیچگاه دچار مشکلات اسکلتی- عضلانی نخواهد شد.

پیشگیری از مشکلات اسکلتی-عضلانی

پیشگیری از مشکلات اسکلتی-عضلانی

وضعیت بدنی نامناسب موجب تشدید فشار بر اسکلت و عضلات شده و به مرور زمان مشکلات جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت. از جمله مواردی که منجر به آسیب به اسکلت و عضلات می شوند عبارتند از:

  • چاقی و یا اضافه وزن.
  • اشتباه راه رفتن.ی از بیمار
  • اشتباه در نحوه برخاستن.
  • اشتباه در نحوه نشستن.
  • اشتباه در طرز بلند کردن اجسام.
  • عدم استفاده از کفش های مناسب هنگام پیاده روی.
  • داشتن عضلات سست و ضعیف.
  • ایستادن در مدت زمان طولانی و بدون وقفه.
  • نشستن بی وقفه برای مدت طولانی.
  • بی تحرکی و نداشتن ورزش و فعالیت جسمانی.
  • فشار بیش از اندازه به بدن.
  • استعمال دخانیات و مواد مخدر که مانع از رسیدن مواد مغذی به بافت استخوانها می شود.
  • عدم رژیم  های غذایی مناسب و مفید.

مهم ترین اقدامات برای پیشگیری از مشکلات اسکلتی-عضلانی

از دوران طفولیت می بایست، اهمیت سلامت و حفظ استخوانها و عضلات بدن مورد توجه قرار گیرد؛ چرا که در دوران کودکی، چارچوب بدن در حال شکل گیری است و بافت قرمز مغز استخوان در تمام بدن، حتی در انگشتان پراکنده است و با رشد کودک، حجیم تر شده و به رنگ زرد میان بافتی تبدیل می شود؛ و بیشتر در استخوان های لگن، مهره های کمر، دنده ها، شانه، جمجمه، بازو، استخوان گردن و جناغ سینه قرار دارد.

پیشگیری از مشکلات اسکلتی-عضلانی

پیشگیری از مشکلات اسکلتی-عضلانی

رعایت اصول استاندارد و حفظ فرم وضعیت بدن در حالات مختلف از یک سو، و رعایت اصول بهداشت، تغذیه، و ورزش از سوی دیگر، می تواند موجب سلامتی و تندرستی یکی از مهمترین اندام های بدن، یعنی اسکلت و عضلات شوند. در اینجا به نکاتی مهم و اساسی که با رعایت آنها می توان به سلامت استخوان ها و اسکلت بدن کمک نمود، به اختصار بیان می گردد.

توصیه های قامتی در هنگام ایستادن و راه رفتن

  • در هنگام ایستادن نباید در مدت طولانی سر پا باشید چون به کمر و استخوان پا فشار وارد می شود.
  • در هنگام ایستادن قوز نکنید و با قوز کردن نیز پیاده روی نکنید. کاملاً صاف و یکدست راه بروید و حتماً از کفش مناسب برای راه رفتن استفاده کنید.

توصیه های تغذیه ای برای پیشگیری از مشکلات اسکلتی-عضلانی

  • عدم استفاده از دخانیات و مواد مخدر که به مرور زمان پوکی استخوان ها را به همراه دارد.
  • عدم مصرف الکل که علاوه بر مشکلات داخلی، اسکلت بدن را نیز دچار مشکل می سازد.
  • داشتن رژیم های غذایی متشکل از کلسیم، آهن، فسفر و روی که املاح مورد نیاز استخوانها را تأمین نمایند.
  • استنشاق هوای سالم می تواند اثری مستقیم بر سلامت بافت مغزی استخوان داشته باشد.

توصیه های ورزشی مناسب و پیاده روی منظم برای پیشگیری از مشکلات اسکلتی-عضلانی

طبیعتاً ورزشکاران کمتر از افراد عادی که به ورزش اهمیت کمتری می دهند، دچار مشکل عضلانی- اسکلتی می شوند؛ زیرا ورزش سبب، استحکام و تقویت استخوانها شده و انعطاف پذیری آنها را به همراه دارد. با انجام ورزش های مناسب و پیاده روی منظم می توانید به این مهم دست یابید.

توصیه های نشستن و خوابیدن

پیشگیری از مشکلات اسکلتی-عضلانی

پیشگیری از مشکلات اسکلتی-عضلانی

  • در هنگام نشستن طولانی مدت، بر استخوان های کمر، گردن، دنده و لگن، فشار مضاعف وارد می شود؛ بنابراین هر چند دقیقه یکبار، طرز نشستن خود را تغییر دهید.
  • در هنگام نشستن قوز نکنید. سر خود را صاف نگه داشته و شانه هایتان را به عقب بکشانید.
  • در هنگام رانندگی نیز شرایط فوق را رعایت کنید و هیچگاه لم ندهید.
  • در وضعیت مناسب بخوابید و سعی کنید بالش را متناسب با وضعیت سر و گردن طوری قرار دهید که در راستای بدن باشد. 

توصیه های معایناتی

برخی افراد با مشکلات به ظاهر ساده، در اندام های استخوانی و عضلانی بی توجهی نموده و تا بروز مشکل جدی، معاینات و چکاپ های لازم را انجام نمی دهند؛ بنابراین در صورت بروز هر گونه مشکل ساده به پزشک متخصص مراجعه نمایید.  

شرکت خدماتی مراقبتی پرستاری شکوفایی، با در اختیار داشتن کادری مجرب و کارآمد، جهت انجام مشاوره و راهنمایی در زمینه پیشگیری از مشکلات و اختلالات اسکلتی- عضلانی در تمام ساعات شبانه روز آماده ارائه خدمت به هموطنان عزیز می باشد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *