کم خونی در کودکان بسته به نوع بیماری و علت آن، روش درمان آن نیز تغییر می‌کند.

دلایل کم خونی در کودکان و راه‌های درمان آن

کم خونی در کودکان یکی از بیماری‌های شایع کودکان در سر تا سر جهان می‌باشد. کودکان زیادی هستند که مبتلا به این بیماری شایع هستند. کودکان مبتلا به این بیماری داری سطح پایینی از هموگلوبین در خون خود می‌باشند. پس این بیماری به معنی کم بودن خون در عروق خونی نمی‌باشد. هموگلوبین پروتئینی‌ست در گلبول‌های قرمز که وظیفه‌ی انتقال اکسیژن در خون را بر عهده دارد. این بیماری را تنها می‌توان از طریق آزمایش خون به طور قطعی تشخیص داد. کمبود این پروتئین می‌تواند سه دلیل عمده داشته باشد که به شرح زیر می‌باشد:

  • کمبود هموگلوبین به دلیل کمبود گلبول قرمز ناشی از خون‌ریزی‌های مداوم و شدید.
  • کمبود هموگلوبین به دلیل عدم توانایی بدن در تولید گلبول‌های قرمز به قدر کافی.
  • کمبود هموگلوبین به دلیل مشکلات پزشکی و از بین رفتن گلبول‌های قرمز.

علائم کم خونی در کودکان

خیلی از کودکان هستند که دچار کم خونی در کودکان می‌باشند دارای هیچگونه علائمی نیستند. تشخیص بیماری در چنین کودکانی تنها از راه آزمایش غربالگری می‌باشد. به همین خاطر نیاز است کودکان را به طور مداوم با آزمایش خون چکاپ کرد. تا در صورت ابتلا به بیماری در کوتاه‌ترین زمان ممکن پروسه‌ی درمان آغاز شود. این بیماری اما در برخی کودکان نیز دارای علائمی مشخص می‌باشد. این بیماری در اکثر کودکان دارای علائمی مشابه می‌باشد. بیشترین علائمی که در کودکان دچار این بیماری مشاهده می‌شود به شرح زیر می‌باشد:

  • کودک دچار ضعف عمومی شده و توان انجام کاری را ندارد.
  • کودک دچار سرگیجه‌های مداوم شده.
  • دهان کودک دچار خشکی شده و اصطلاحاً کویری می‌شود.
  • رنگ پوست کودک پریده و دچار تغییرات مداوم می‌شود.
  • کودک دچار مشکل در تنفس شده و تنفس‌اش تندتر از حد معمول می‌شود.
  • ضربان قلب کودک بالا رفته و کودک دچار ضربان قلب می‌شود.کم خونی در کودکان بسته به نوع بیماری و علت آن، روش درمان آن نیز تغییر می‌کند.

کم خونی در کودکان

انواع مختلف کم خونی در کودکان

همانطور که دلایل مختلفی می‌تواند موجب ابتلای کودک به کم خونی در کودکان شود، این بیماری دارای انواع مختلفی نیز می‌باشد. برای تقسیم‌بندی این بیماری در کودکان، به اندازه‌ی گلبول‌های قرمز رجوع می‌شود. یعنی این بیماری را در کودکان با توجه به اندازه‌ی گلبول‌های قرمز موجود در خون تقسیم‌بندی کرده‌اند.

به طور کلی این بیماری دارای سه نوع کم خونی میکروسیتیک، کم خونی نوروسیتیک و کم خونی ماکروسیتیک می‌باشد. در کم خونی میکروسیتیک گلبول‌های قرمز کوچک‌تر از حد معمول بوده و دلیل آن نیز کمبود فقر آهن می‌باشد. در کم خونی نوروسیتیک گلبول‌های قرمز در حد نرمالی وجود دارد، اما کودک دچار کم خونی می‌باشد. برای پی بردن به علت این بیماری باید آزمایش‌های دقیق‌تری بر روی کودک صورت پذیرد. در کم خونی ماکروسیتیک نیز اندازه‌ی گلبول‌های قرمز بزرگ‌تر از حد معمول می‌باشد. البته می‌توان گفت این نوع از کم خونی بسیار نادر است.

وظیفه‌ی والدین و پرستاران کودک در کم خونی در کودکان

زمانی که کودکی به آنمی در کودکان دچار می‌شود، والدین و پرستاران کودک دارای وظایفی می‌باشند.

آنمی در کودکان

زمانی که کودکی به آنمی در کودکان دچار می‌شود، والدین و پرستاران کودک دارای وظایفی می‌باشند. این وظایف به کودک کمک می‌کند تا در مسیر درمان و بهبود بیماری حرکت کند. در ابتدا باید اطمینان حاصل کنید که کودک مکمل‌های آهن خود را به درستی و سر وقت مصرف می‌کند. زمان و میزان این مکمل‌ها باید توسط پزشک مشخص و در اختیار شما قرار داده شود. از مصرف مواد غذایی که باعث عدم جذب آهن توسط کودک می‌شود جلوگیری نمایید.

لازم است جهت این کار در کودکان زیر یک سال از مصرف شیر گاو توسط کودک جلوگیری نمایید. همچنین در کودکان بالای دو سال نیز مصرف این ماده‌ی لبنی را محدود نمایید. در برنامه غذای کودک غلات غنی شده که سرشار از آهن می‌باشد بگنجانید. لازم است مواد غذایی مانند گوشت قرمز، ماهی، ماکیان، حبوبات، زرده‌ی تخم‌مرغ و سبزی را در برنامه‌ی غذایی کودک افزایش دهید.

 

درمان کم خونی در کودکان

کم خونی در کودکان بسته به نوع بیماری و علت آن، روش درمان آن نیز تغییر می‌کند. در اکثر مواقع تغییر رژیم غذایی کودک تنها راه مورد نیاز جهت درمان کودک می‌باشد. به عنوان مثال گنجاندن سبزیجات و حبوبات در رژیم غذایی کودک می‌تواند تاثیر بسزایی در این امر داشته باشد. بخصوص خوردن مواد پروتئینی که حاوی انواع ویتامین‌های ب هستند. اما گاهی نیز این راه‌حل تاثیر گذار نیست و نیاز به راه‌های درمانی دیگری می‌باشد. راه‌دیگری چون تزریق خون و درمان‌های دارویی که بنا به تجویز پزشک باشد. گاهی این راه‌حل‌ها درمانی نیاز به سپری شدن مدت زمان طولانی جهت تکمیل شدن دوره‌ی درمان می‌باشند.

کم خونی در کودکان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *