احساس تنهایی در سالمندان

احساس تنهایی در سالمندان

 احساس تنهایی در سالمندان و البته انزوای اجتماعی می توانند تاثیرات جدی بر سلامتی سالمندان داشته باشند و آن ها را در معرض خطر ابتلا به زوال عقل و سایر بیماری های مزمن قرار دهند. از آن جایی که سالمندان بیشتر با عواملی مانند تنها زندگی کردن، بازنشستگی، از دست دادن خانواده و دوستان، ناتوانی، بیماری مزمن یا کم شنوایی دست و پنجه نرم می کنند، بیشتر در معرض تنهایی و انزوای اجتماعی نیز قرار دارند. علت آن هر چه که باشد، احساس تنهایی و آسیب پذیری می تواند به افسردگی و به خطر اُفتادن سلامتی سالمندان منجر شود.

انزوای اجتماعی به فقدان ارتباطات اجتماعی برمی گردد. انزوای اجتماعی می تواند در برخی از افراد به احساس تنهایی منجر شود؛ در حالی که این امکان وجود دارد که برخی از افراد با وجود داشتن ارتباطات اجتماعی احساس تنهایی کنند.

سالمندانی که احساس تنهایی می کنند، نمی توانند به خوبی با دیگران ارتباط برقرار کنند. همچنین آن ها از روی غرور از دیگران درخواست کمک نمی کنند.

علاوه بر همه این ها، راه هایی برای غلبه بر احساس تنهایی وجود دارند. در این مقاله به بررسی راهکارهایی می پردازیم که به سالمندان کمک کنند تا با دیگران ارتباط برقرار کنند و احساس مفید بودن داشته باشند.

علل احساس تنهایی در سالمندان

عوامل متعددی وجود دارند که منجر به احساس تنهایی در میان سالمندان می شوند. سالمندان ممکن است با از دست دادن شریک زندگی خود یا بازنشستگی و قطع ارتباط با همکاران قدیمی خود احساس تنهایی کنند. یک دلیل دیگر می تواند رفتن آن ها به خانه سالمندان و کم رنگ شدن روابط نزدیک با خانواده و بستگان باشد. به طور خلاصه، برخی از عواملی که منجر به تنهایی سالمندان می شوند، عبارت اند از:

  • سوگ
  • بازنشستگی
  • از دست دادن شبکه دوستان
  • تغییر محیط زندگی
  • ناتوانی در شنیدن و صحبت کردن
  • نبود حمل و نقل مناسب
  • ترس از سربار بودن
  • مشکلات مالی

در برخی موارد، تنهایی می تواند با هیچ یک از عوامل گفته شده ارتباطی نداشته باشد، بلکه به بیماری های جدی مانند سرطان یا بیماری های نورودژنراتیو مانند زوال عقل مرتبط باشد. اکنون که با دلایل احساس تنهایی در سالمندان آشنا شدیم، باید آن ها را به خوبی درک کنیم تا بتوانیم به سالمندان در این راه کمک کنیم.

10 نشانه تنهایی در سالمندان

گاهی اوقات، به راحتی می توان فهمید که والدین یا پدربزرگ / مادربزرگ احساس تنهایی می کنند یا خیر، به خصوص اگر به تازگی یک دوست یا یکی از اعضای خانواده خود را از دست داده باشند. با این حال، در برخی موارد، تغییرات نامحسوس هستند. 10 نشانه تنهایی در سالمندان که باید به آن ها توجه کنید:

احساس تنهایی در سالمندان

نداشتن خواب راحت

مطالعه ای نشان داده است که بین تنهایی و کارآیی خواب سالمندان ارتباطی وجود دارد؛ هر چه فرد بیشتر احساس تنهایی کند، خواب ناآرام تری دارد. اگر والدین یا پدربزرگ / مادربزرگ شما خواب کافی و خوبی ندارند یا همیشه خسته هستند، سعی کنید بیشتر با آن ها صحبت کنید، زیرا ممکن است از تنهایی رنج ببرند.

بیشتر شدن عادات خرید

یک تحقیق انجام شده در سال 2013 به ارتباط بین تنهایی و بیشتر خرج کردن اشاره دارد. افرادی که احساس تنهایی می کنند، تمایل دارند کاری انجام دهند و سعی دارند با خرید این احساس را از بین ببرند تا کمبود ارتباطات اجتماعی را جبران کنند. اگر متوجه شدید که سالمندان اطراف شما بیش از حد معمول خرید می کنند، با آن ها صحبت کنید. شاید به زبان نیاورند، اما ممکن است بسیار تنها باشند.

بی اشتهایی

اگر سالمندان تنها باشند، ممکن است اشتهای خود را از دست بدهند. تغییر در اشتها می تواند به عنوان بخشی از روند پیری باشد؛ با این حال، اگر با علائم دیگر همراه باشد، باید به آن توجه کرد.

یاد کردن از اقوام یا دوستانی که مدت هاست آن ها را ندیده اند

اگرچه این موضوع می تواند نشانه ای از دلتنگی سالمندان برای دوستان یا بستگان باشد، اما می تواند به عنوان نشانه ای از احساس تنهایی نیز در نظر گرفته شود. باید تعداد دفعاتی را که سالمندان از دوستان یا بستگان خود یاد می کنند، در نظر گرفت.

کاهش تعداد تماس های تلفنی

سالمندان نیاز دارند تا با دیگران ارتباط برقرار کنند و با آن ها صحبت کنند تا با ایجاد ارتباطات جدید با تنهایی مقابله کنند. کاهش تعداد تماس های تلفنی می تواند نشانه ای از تنهایی باشد. در چنین شرایطی، سالمندان با شرایط خود سازگار می شوند و دیگر به دنبال ارتباطات جدید نیستند.

تمایل به تنها ماندن در خانه

در خانه ماندن به خودی خود نشانه تنهایی نیست؛ اما اگر سالمندان زمان زیادی را بدون همراهی دوستان و خانواده در خانه سپری کنند، باید جدی تر باشید. در این حالت، این امکان وجود دارد که آن ها به بهانه های مختلف از شرکت در دورهمی های خانوادگی یا گذراندن وقت با دوستان و خانواده اجتناب کنند و تمایل داشته باشند در خانه بمانند.

نشانه های کلامی

گاهی اوقات ممکن است سالمندان احساس تنهایی خود را با شما در میان بگذراند و به شما بگویند که واقعاً کسی را ندارند که با او صحبت کنند، تنها هستند و می خواهند زمان بیشتری را با دوستان خود بگذرانند.

تغییرات رفتاری

تنهایی باعث می شود که سالمندان گوشه گیر شوند و از تعامل با دیگران اجتناب کنند. هر یک از این تغییرات می توانند به عنوان نشانه ای از تنهایی در نظر گرفته شوند.

بیماری های خیالی

سالمندان ممکن است از بیماری های خیالی خود شکایت کنند یا برای جلب توجه شما درباره وضعیت سلامتی خود دروغ بگویند. اگر متوجه چنین رفتاری شدید، به روی آن ها نیاورید؛ در عوض، وضعیت را درک کنید و سعی کنید وقت بیشتری را با آن ها بگذرانید.

دوستی یا تعامل با افراد مشکوک

گاهی اوقات، این امکان وجود دارد که افراد مشکوک با سوءاستفاده از احساس تنهایی در سالمندان سعی در کلاهبرداری از آن ها داشته باشند. با گسترش ارتباطات آنلاین، سالمندان ممکن است برای پیدا کردن دوستان و آشنایان خود به شبکه های اجتماعی سر بزنند و در همین حین، با کلاهبرداری های آنلاین مواجه شوند. اگر متوجه چنین موضوعی شدید، سعی کنید شرایط را مورد بررسی قرار دهید و علت را جویا شوید.

مشکلات سلامتی ناشی از احساس تنهایی در سالمندان

اگرچه برآورد دقیق انزوای اجتماعی و تنهایی دشوار است، با این حال شواهد مستحکمی وجود دارند که نشان می دهند بسیاری از بزرگسالان 50 ساله یا بالاتر از نظر اجتماعی منزوی و تنها هستند، به گونه ای که سلامت آن ها در معرض خطر قرار دارد. مطالعات اخیر نشان داده است که:

  • انزوای اجتماعی همانند سیگار کشیدن، چاقی و عدم تحرک فیزیکی به طور قابل توجهی خطر مرگ زودهنگام را در افراد افزایش داده است.
  • انزوای اجتماعی در حدود 50 درصد خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش داده است.
  • روابط اجتماعی ضعیف (که به انزوای اجتماعی و تنهایی مرتبط می شوند)، خطر ابتلا به بیماری های قلبی و خطر سکته را به ترتیب 29 و 32 درصد افزایش داده است.
  • تنهایی با نرخ بالای افسردگی، اضطراب و خودکشی همراه بوده است.
  • تنهایی خطر مرگ در میان بیماران با نارسایی قلبی را تقریباً 4 برابر افزایش داده است. همچنین تنهایی خطر بستری شدن در بیمارستان و خطر مراجعه به بخش اورژانس را به ترتیب 68 و 57 درصد افزایش داده است.

احساس تنهایی در سالمندان

افزایش خطر ابتلا به زوال شناختی و زوال عقل

مطالعات متعدد نشان داده اند که تنهایی عملکرد شناختی را مختل می کند و به ابتلا به زوال عقل منجر می گردد.

افزایش خطر ابتلا به افسردگی

تنهایی اغلب با احساسات منفی مانند غم و اندوه، درد یا بی ارزش بودن همراه است. چنین احساساتی ممکن است به بروز اختلالات روانی مانند افسردگی در سالمندان کمک کنند. اعضای خانواده و دوستان باید با جایگزین کردن احساسات مثبت به جای احساسات منفی تمام تلاش خود را به کار بگیرند تا با تنهایی مقابله کنند.

افزایش خطر مرگ و میر

یک مطالعه منتشرشده در مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم (PNAS) نشان می دهد که انزوای اجتماعی و تنهایی با نرخ بالاتر مرگ و میر در بزرگسالان 52 ساله مرتبط است. این مسئله می تواند به این دلیل باشد که سالمندانی که احساس تنهایی می کنند، با بدتر شدن وضعیت سلامتی خود دیگر به دنبال درمان نیستند. گاهی اوقات، این مسئله از چشم مراقبان و اعضای خانواده دور می ماند؛ سالمندان تنها یا افسرده نیز حاضر به درخواست کمک نیستند.

جلوگیری از منزوی شدن سالمندان

راه های مختلفی برای کمک به سالمندان تنها وجود دارند. تشویق سالمندان به افزایش ارتباطات اجتماعی و وقت گذراندن با دیگران یکی از همین راه ها است. سالمندان می توانند با دنبال کردن نکاتی که در اینجا آورده شده اند، کمتر احساس تنهایی کنند و دچار انزوای اجتماعی نشوند:

با خانواده و دوستان خود در ارتباط باشید

ملاقات کردن با افراد به صورت حضوری یکی از بهترین راه ها برای جلوگیری از انزوا است؛ با این حال، اگر چنین امکانی برای شما فراهم نیست، می توانید برای برقراری ارتباط با دیگران از تماس تلفنی، رسانه های اجتماعی و حتی ایمیل کمک بگیرید. اگر هنوز نمی توانید با تلفن همراه، کامپیوتر یا اینترنت کار کنید، می توانید از یکی از اقوام، دوستان یا همسایه جوان خود بخواهید تا به شما کمک کند.

لبخند بزنید

از هر فرصتی برای لبخند زدن به دیگران یا شروع مکالمه استفاده کنید. به عنوان مثال، می توانید هنگام خرید با صندوقدار مغازه صحبت کوتاهی داشته باشید یا زمانی که در اتاق انتظار پزشک هستید، با فردی که کنارتان نشسته است گفتگو کنید.

اگر خجالتی هستید یا مطمئن نیستید که چه باید بگویید، سعی کنید بحث را طوری شروع کنید که دیگران آن را ادامه دهند.

دوستان خود را برای صرف یک فنجان چای دعوت کنید

اگر احساس ناراحتی و تنهایی می کنید، ممکن است فکر کنید که هیچکس نمی خواهد شما را ملاقات کند؛ اما این طور نیست. دوستان، خانواده و همسایگان از این که آن ها را دعوت کنید و در کنار یکدیگر وقت بگذرانید استقبال می کنند.

نقش مراقبان و پرستاران سالمند در جلوگیری از احساس تنهایی در سالمندان

اگر علائم تنهایی یا بی حوصلگی را در سالمندان مشاهده کردید، بهتر است اقدام کنید. این احساسات می توانند منجر به افسردگی و دیگر مشکلات سلامتی مانند بیماری های قلبی و عروقی و زوال شناختی شوند.

در این بخش، به بررسی راهکارهایی می پردازیم که با دنبال کردن آن ها می توانید به جلوگیری از تنهایی و افسردگی سالمندان کمک کنید:

تشویق کنید

فرد سالمند را تشویق کنید تا با شرکت در فعالیت های گوناگون با دیگران ارتباط برقرار کند. شرکت در فعالیت ها می تواند به سالمند کمک کند که هدفمند باشد و احساس بهتری پیدا کند.

ورزش کنید

ورزش های گروهی مانند ایروبیک سالمندان، راه موثری برای کاهش انزوا و تنهایی است. ناگفته نماند که این فعالیت ها برای سلامت جسمی و روانی سالمندان بسیار مفید هستند. حتی انجام تمرینات کششی نیز می تواند احساس سلامتی را در سالمندان تقویت کند.

تفریح کنید

فرد سالمند را تشویق کنید تا به سرگرمی هایی مانند باغبانی، بافتنی و غیره بپردازد. بسیاری از بازی ها به صورت گروهی انجام می شوند و باعث ایجاد تعامل با دیگران می شوند.

یک حیوان خانگی بگیرید

داشتن حیوان خانگی می تواند به سالمندان کمک کند تا زندگی شادتر و اجتماعی تری داشته باشند. حیوانات خانگی مانند یک همراه در کنار سالمندان می مانند. همچنین مراقبت از حیوان خانگی حس هدفمند بودن را در سالمندان ایجاد می کند.

احساس تنهایی در سالمندان

حمل و نقل را آسان کنید

ناتوانی در رفت و آمد یکی از بزرگ ترین دلایل منزوی شدن سالمندان است. سعی کنید سالمندان را به هر جایی که می خواهند برسانید و یا نحوه استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی را به آن ها یاد دهید.

سالمندان را با فناوری آشنا کنید

به سالمندان کمک کنید تا از طریق شبکه های اجتماعی با دوستان، خانواده و دنیای اطراف خود ارتباط برقرار کنند. تحقیقات نشان می دهند که آشنایی با اینترنت سلامت عاطفی سالمندان را تقویت می کند.

سالمندان را در آغوش بگیرید

در آغوش گرفتن مادربزرگ / پدربزرگ بسیار لذت بخش است. تحقیقات نشان می دهند گرفته شدن دست یا در آغوش گرفته شدن توسط دوستان و خانواده می تواند استرس را کاهش دهد و حس خوبی را در افراد ایجاد کند. از سوی دیگر، افرادی که از چنین محبتی محروم هستند، تنهایی و انزوای بیشتری را احساس می کنند.

از سالمندانی که به تازگی همسر خود را از دست داده اند، حمایت بیشتری کنید

این امکان وجود دارد که سالمندان پس از فوت همسر خود دچار تنهایی و انزوای اجتماعی شوند؛ به همین دلیل بهتر است با سالمندانی که به تازگی همسر خود را از دسته داده اند، بیشتر وقت بگذرانید. سعی کنید به آن ها کمک کنید تا پس از یک سوگواری سالم به زندگی عادی برگردند و دچار افسردگی و انزوای طولانی مدت نشوند.

تنهایی برای سلامت همه افراد، به خصوص سلامت روانی مضر است و حتی می تواند برای افراد مسن سخت تر نیز باشد. خانه آن ها ممکن است زمانی بسیار شلوغ و پر از سر و صدا بوده باشد، کودکانی که از این اتاق به آن اتاق می دوند و مهمانانی که دائماً زنگ خانه را می زنند. با این حال، با گذشت زمان، خانواده ها بزرگ تر می شوند، به دلیل مشغله های گوناگون از یکدیگر دور می شوند و حس انزوا و تنهایی را در خود احساس می کنند.

سخن پایانی

به عنوان سخن پایانی، به یاد داشته باشید که تنهایی مسئله ای است که اغلب نادیده گرفته می شود. از همین امروز سعی کنید به طور روزانه کمی از وقت خود را به سالمندان اطرافتان اختصاص دهید و نشانه هایی را که به آن ها اشاره شد، دنبال کنید؛ زیرا هرگز نمی دانید که عزیزان شما ممکن است با چه مشکلاتی دست و پنجه نرم کنند.

منابع: closingthegap، nhs، cdc و homeinstead

blogپرستاری از سالمندان

پرستار جهت نگهداری از سالمندپرستار خانم جهت سالمندپرستار خانم جهت سالمند شیرازپرستار سالمندپرستار سالمند ارزانپرستار سالمند بیمارپرستار سالمند جوانپرستار سالمند حرفه ایپرستار سالمند در شیرازپرستار سالمند در منزل شیرازپرستاری 24 ساعته از سالمندپرستاری از بیمارپرستاری از سالمندپرستاری از سالمند بیمارپرستاری از سالمندانپرستاری از سالمندان در خانهپرستاری از سالمندان در منزلپرستاری در منزل شیرازپرستاری سالمند در منزل به صورت شبانه روزیپرستاری شبانه روزی از سالمندخانم پرستار سالمندخدمات پرستاری در منزل شیرازقیمت پرستارقیمت پرستار سالمندمراقبت از سالمندمراقبت از سالمند در منزلمراقبت از سالمندانمراقبت از سالمندان در منزلنگهداری از سالمندنگهداری از سالمند بیمارنگهداری از سالمند بیمار در منزلنگهداری از سالمند در منزلنگهداری سالمند خانمهزینه پرستاری در کودک شیراز

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *