مراقبت های بعد از زایمان

مراقبت های بعد از زایمان

مراقبت های بعد از زایمان بخش مهمی از تداوم مراقبت های باروری در سراسر چرخه زندگی است. مراقبت در طول دوره پس از زایمان فقط شامل یک ویزیت پس از زایمان نیست، بلکه شامل مجموعه‌ای از ملاقات‌ها می‌شود که با رویداد زایمان شروع می‌شود و به مراقبت‌های بهداشتی عمومی ادامه می‌یابد. بیش از نیمی از مرگ و میرهای مربوط به بارداری در دوره پس از زایمان اتفاق می افتد و 12 درصد پس از شش هفته پس از زایمان رخ می دهد.

مراقبت های بعد از زایمان کدامند؟

خطرات بالینی و اجتماعی افراد پس از زایمان را که به عوارض و مرگ و میر آنها کمک می کند و استراتژی هایی برای بهبود مراقبت های پس از زایمان و نتایج آن ها را باید بررسی کنیم.

زایمان، یک مرحله مهم در زندگی یک زن است که نیازمند مراقبت ویژه‌ای در دوره پس از آن است. مراقبت از مادران پس از زایمان، چه به صورت طبیعی و چه جراحی، مراحل مختلفی را در بر می‌گیرد که نیازمند نقش‌های متعددی از پرستاران و پزشکان است. در این مقاله، به بررسی مراقبت‌های انجام شده پس از زایمان طبیعی و جراحی از بیمارستان تا منزل، نقش‌های مختلف اعضای تیم در این فرآیند و اهمیت آموزش به مادران پرداخته می‌شود.

بخش اول مراقبت های بعد از زایمان طبیعی: دوره پس از زایمان طبیعی شامل چالش‌هایی مانند تسکین درد، ترمیم بافت‌ها، پیگیری علائم و بررسی شرایط مادر و نوزاد می‌شود. پرستاران و پزشکان در این مرحله نقش مهمی در تهیه برنامه‌های درمانی، تجویز داروها، انجام ارزیابی‌های فیزیکی و روانی و ارائه آموزش‌های لازم به مادران دارند

بخش دوم مراقبت پس از زایمان جراحی (سزارین): مادرانی که به روش جراحی سزارین زایمان می‌کنند، نیازمند مراقبت ویژه‌تری هستند. پس از عمل جراحی، تخت‌خواب استراحت و مراقبت مشخصی می‌طلبد. پرستاران با انجام تغییرات تخت‌خواب، مانیتورینگ علائم حیاتی، و مدیریت درد، به بهبود سریع‌تر مادر کمک می‌کنند.

مراقبت های بعد از زایمان طبیعی

نوزاد شما ممکن است اولویت شما باشد. اما مراقبت پس از زایمان نیز مهم است. از درد گرفته تا ترشح، پس از بهبودی پس از زایمان طبیعی چه انتظاری باید داشت.

بارداری بدن شما را بیشتر از آنچه انتظار دارید تغییر می دهد. و با تولد نوزاد متوقف نمی شود. در اینجا به آنچه که از نظر جسمی و احساسی بعد از زایمان طبیعی باید انتظار داشت، آمده است.

درد واژن

اگر در حین زایمان پارگی واژن داشتید یا پزشک شما برشی ایجاد کرد، ممکن است زخم برای چند هفته درد داشته باشد. دردهای گسترده ممکن است مدت بیشتری طول بکشد تا بهبود یابد. برای کاهش ناراحتی در دوران نقاهت:

  •  روی یک بالش یا حلقه بالشتکی بنشینید.
  • ناحیه را با یک کیسه یخ خنک کنید یا یک پد خنک را بین نوار بهداشتی و ناحیه بین دهانه واژن و مقعد (پرینه) قرار دهید.
  • هنگام دفع ادرار از یک بطری فشاری برای ریختن آب گرم روی پرینه استفاده کنید.
  • به مدت پنج دقیقه در یک حمام آب گرم بنشینید تا واژن و باسن شما را بپوشاند. اگر به نظرتان آرامش بخش تر است از آب سرد استفاده کنید.
  • یک مسکن بدون نسخه مصرف کنید. در صورت نیاز از پزشک خود در مورد اسپری یا کرم بی حس کننده سوال کنید.
  • با پزشک خود در مورد استفاده از نرم کننده مدفوع یا ملین برای جلوگیری از یبوست صحبت کنید.
  • اگر درد شدید، مداوم یا فزاینده ای را تجربه می کنید، به پزشک خود اطلاع دهید. می تواند نشانه عفونت باشد.

ترشحات واژن

پس از زایمان، شما شروع به ریختن غشای مخاطی سطحی می کنید که رحم شما را در دوران بارداری پوشانده است. هفته ها ترشحات واژن از این غشاء و خون خواهید داشت. ترشحات در روزهای اول قرمز و سنگین خواهد بود. سپس مخروطی می شود، به طور فزاینده ای آبکی می شود و از قهوه ای مایل به صورتی به سفید مایل به زرد تغییر می کند.

اگر خونریزی شدید واژن دارید ، خیس کردن پد در کمتر از یک ساعت ، به خصوص اگر با درد لگن، تب یا حساسیت همراه باشد، با پزشک خود تماس بگیرید.

انقباضات

ممکن است در چند روز اول پس از زایمان احساس انقباضات گاه به گاه داشته باشید که گاهی اوقات پس از آن درد نامیده می شود. این انقباضات  که اغلب شبیه دردهای قاعدگی هستند  با فشرده کردن رگ های خونی در رحم به جلوگیری از خونریزی بیش از حد کمک می کند. دردهای بعد از شیردهی به دلیل ترشح هورمون اکسی توسین شایع است. پزشک  شما ممکن است یک مسکن بدون نسخه را توصیه کند.

 بی اختیاری ادرار

بارداری و زایمان طبیعی می تواند عضلات کف لگن را که از رحم، مثانه و راست روده حمایت می کنند، کشیده یا آسیب دیده کنند. این ممکن است باعث نشت چند قطره ادرار هنگام عطسه، خنده یا سرفه شود. این مشکلات معمولا در عرض چند هفته بهبود می یابند اما ممکن است در دراز مدت باقی بمانند.

در این فاصله نوارهای بهداشتی استفاده کنید و تمرینات عضلات کف لگن (Kegels) را انجام دهید تا به تقویت عضلات کف لگن و کنترل مثانه کمک کند. برای انجام کگل، تصور کنید که روی یک تیله نشسته اید و ماهیچه های لگن خود را طوری سفت کنید که انگار در حال بلند کردن سنگ مرمر هستید. هر بار سه ثانیه آن را امتحان کنید، سپس با سه شمارش استراحت کنید. تمرین را تا 10 تا 15 بار پشت سر هم انجام دهید، حداقل سه بار در روز.

هموروئید و حرکات روده

اگر در حین حرکات روده احساس درد کردید و در نزدیکی مقعد احساس تورم کردید، ممکن است سیاهرگ های مقعد یا پایین رکتوم (بواسیر) متورم شده باشید. برای کاهش ناراحتی در حین بهبود هموروئید:

  • از یک کرم یا شیاف بدون نسخه هموروئید حاوی هیدروکورتیزون استفاده کنید.
  • از پدهای حاوی بی حسی یا یک عامل بی حس کننده  دیگراستفاده کنید.
  • ناحیه مقعد خود را دو تا سه بار در روز به مدت 10 تا 15 دقیقه در آب گرم ساده خیس کنید.
  • اگر متوجه شدید که به دلیل ترس از صدمه زدن به پرینه یا تشدید درد بواسیر یا زخم اپیزیوتومی از حرکات روده خودداری می کنید، اقداماتی را انجام دهید تا مدفوع خود را نرم و منظم نگه دارید. غذاهای سرشار از فیبر از جمله میوه ها، سبزیجات و غلات کامل  بخورید و مقدار زیادی آب بنوشید. در صورت نیاز از پزشک خود در مورد نرم کننده مدفوع سوال کنید.

سینه های حساس

چند روز پس از تولد، ممکن است سینه‌های پر، سفت و حساس (احتقان) را تجربه کنید. برای جلوگیری یا به حداقل رساندن گرفتگی، شیر دادن مکرر در هر دو سینه توصیه می شود.

اگر سینه‌های شما  از جمله دایره‌های تیره پوست اطراف نوک سینه‌ها  پر شده باشد، ممکن است کودک شما در گرفتن سینه  مشکل داشته باشد. برای کمک به کودکتان در گرفتن سینه، ممکن است قبل از شیر دادن به نوزاد، شیر مادر را با دست شیر بدهید یا از پمپ سینه برای دوشیدن مقدار کمی شیر مادر استفاده کنید. برای تسکین ناراحتی سینه، قبل از شیردهی  یا دوشیدن شیر ، از پارچه های گرم استفاده کنید یا دوش آب گرم بگیرید. ممکن است بیرون آمدن شیر را آسان تر کند. بین شیردهی، پارچه های سرد را روی سینه های خود قرار دهید. مسکن‌های بدون نسخه نیز ممکن است کمک کنند.

اگر به نوزاد خود شیر نمی دهید، از یک سینه بند حمایت کننده مانند سوتین ورزشی استفاده کنید. سینه های خود را پمپ نکنید و شیر را  آن را تخلیه نکنید که باعث می شود سینه های شما شیر بیشتری تولید کند.

ریزش مو و تغییرات پوستی

در دوران بارداری، افزایش سطح هورمون به این معنی است که موهای شما سریعتر رشد می کنند. اغلب موهای سررشد  می کند ، اما اکنون زمان بازگشت است. پس از زایمان، تا پنج ماه ریزش مو را تجربه خواهید کرد.

علائم کشش پوست شکم بعد از زایمان ناپدید نمی شوند، اما در نهایت از قرمز به نقره ای محو می شوند. انتظار میرود هر پوستی که در دوران بارداری تیره شده است  مانند لکه های تیره روی صورت شما ، نیز به آرامی محو شود.

تغییرات خلق و خوی

زایمان باعث ایجاد مجموعه ای از احساسات قدرتمند می شود. بسیاری از تازه مادران دوره‌ای از احساس ناراحتی یا اضطراب را تجربه می‌کنند

اگر در مدت کوتاهی پس از زایمان دچار نوسانات خلقی شدید، از دست دادن اشتها، خستگی شدید و عدم شادی در زندگی ، ممکن است افسردگی پس از زایمان داشته باشید.

کاهش وزن

بعد از زایمان، ممکن است به نظر برسید که هنوز باردار هستید. این طبیعی است. اکثر زنان در طول تولد 13 پوند (6 کیلوگرم) از دست می دهند که شامل وزن نوزاد، جفت و مایع آمنیوتیک می شود. در روزهای پس از زایمان، وزن بیشتری از مایعات باقیمانده از دست خواهید داد. پس از آن، یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم می تواند به شما کمک کند تا به تدریج به وزن قبل از بارداری خود بازگردید.

معاینه پس از زایمان

متخصصین زنان و زایمان توصیه می کند که مراقبت پس از زایمان یک فرآیند مداوم باشد و نه فقط یک بار ویزیت پس از زایمان. در سه هفته اول پس از زایمان با پزشک خود تماس بگیرید. در عرض 12 هفته پس از زایمان، برای چکاپ کامل پس از زایمان به پزشک مراجعه کنید.

در طول این قرار ملاقات، پزشک شما خلق و خوی شما و روان عاطفی شما را بررسی می‌کند، در مورد پیشگیری از بارداری و فاصله تولد صحبت می‌کند و اطلاعات مربوط به مراقبت و تغذیه نوزاد را بررسی می‌کند. پزشک شما همچنین در مورد عادات خواب و مسائل مربوط به خستگی صحبت می کند و یک معاینه فیزیکی انجام می دهد. این ممکن است شامل بررسی شکم، واژن، دهانه رحم و رحم باشد تا مطمئن شوید که در حال بهبودی هستید. این زمان بسیار خوبی برای صحبت در مورد نگرانی‌هایی است که ممکن است داشته باشید، از جمله از سرگیری فعالیت جنسی و نحوه سازگاری شما با زندگی با نوزاد جدید.

مراقبت از سلامتی خود پس از زایمان

هفته های بعد از زایمان زمان سازگاری و بهبودی است. چه زایمان طبیعی داشته باشید و چه سزارین، باید به خاطر داشته باشید که در چند هفته اول از خود مراقبت کنید تا بتوانید به درستی بهبود پیدا کنید. استراحت زیاد، محدود کردن ملاقات کنندگان و ایجاد یک برنامه روتین با نوزاد تازه متولد شده، همه بخشی از این مرحله جدید در زندگی شما هستند.

چگونه بعد از زایمان در خانه از خودم مراقبت کنم؟

پس از زایمان، ممکن است فکر کنید که می توانید به زندگی عادی خود بازگردید. با این حال، این زمان در زندگی شما پر از سازگاری با زندگی با یک نوزاد تازه متولد شده و همچنین زمان بهبودی است. مهم است که به یاد داشته باشید که زایمان چیزی است که بدن شما به مرور زمان باید از آن بازیابی کند. مهم نیست چه نوع زایمان، زایمان طبیعی یا سزارین (سزارین)، بدن شما برای بهبودی به زمان نیاز دارد.

ماه اول تولد نوزاد در خانه ممکن است گاهی اوقات طاقت فرسا باشد. ممکن است احساس کنید که تمام وقت شما روی مراقبت از کودک شما متمرکز شده است ، اما فراموش نکنید که از خودتان مراقبت کنید. ممکن است این جمله را بشنوید که “اگر از خود مراقبت نکنید، نمی توانید از کودک خود مراقبت کنید” و یک عنصر حقیقت در این احساس وجود دارد. چندین کار وجود دارد که باید بعد از زایمان انجام دهید تا از سلامت خود مراقبت کنید.

برخی از نکات فیزیکی که باید به خاطر بسپارید عبارتند از:

  • استراحت: به دنیا آوردن نوزاد کار سختی است و احتمالاً نمی‌توانید زیاد در بیمارستان بخوابید. چند هفته اول پس از زایمان زمان مهمی برای استراحت شما در هر زمانی است که می توانید. سعی کنید زمانی که کودک شما می خوابد بخوابید یا استراحت کنید. این استراحت به بهبودی شما کمک می کند.
  • اجتناب از بلند کردن اجسام سنگین: در دوران نقاهت باید از بلند کردن هر چیزی که سنگین‌تر از جنین است خودداری کنید. اگر زایمان سزارین داشته باشید، این امر خیلی مهم است.
  • شستن دست ها: ممکن است به نظر کار کوچکی بیاید، اما مطمئن شوید که دست های خود را مرتب بشویید. دستان خود را بعد از مراجعه به حمام بشویید، پوشک کودک خود را عوض کنید و قبل از شیر دادن به نوزادتان حتما دستهای خود را بشویید.
  • محدود کردن بالا رفتن از پله: در هفته اول، باید سعی کنید میزان بالا رفتن از پله را کاهش دهید. سعی کنید تعداد سفرهایی را که هر روز از پله‌ها بالا و پایین می‌روید، در حین بهبودی محدود کنید.
  • ساده نگه داشتن مراقبت از کودک: یادگیری برنامه و نیازهای کودک در چند هفته اول به اندازه کافی سخت است ؛ وقتی نوبت به نیازهای کودک شما می رسد، به لیست کارهای خود اضافه نکنید. کودک شما هر روز نیازی به حمام ندارد. در عوض، از دستمال مرطوب استفاده کنید تا مطمئن شوید که صورت، دست ها و ناحیه پوشک کودکتان روزانه تمیز می شود.

برخی از نکات اجتماعی که باید به خاطر بسپارید عبارتند از:

  • محدود کردن بملاقات کنندگان: مردم مایلند به آنجا بیایند و با عضو جدید خانواده شما ملاقات کنند. با این حال، این ممکن است بهترین زمان برای میزبانی از مهمانان نباشد. بدانید که محدود کردن ملاقات کنندگان یا نه گفتن کامل به شرکت در چند هفته اول اشکالی ندارد. در طول این مدت، شما با زندگی جدید خود با کودک خود سازگار می شوید و همچنین پس از زایمان خود را بهبود می بخشید. اگر تصمیم به شیردهی دارید، روال های تغذیه را نیز ایجاد خواهید کرد.
  • درخواست کمک: از درخواست کمک نترسید. به خانواده و دوستان خود بگویید راه هایی که می توانند به شما کمک کنند. این می‌تواند به معنای پختن غذا، کمک به شستن لباس‌ها، انجام کارهای خانه، نگهداری از خواهر و برادر یا توقف در فروشگاه برای برداشتن غذا و لوازم باشد.
  • تلاش نکردن برای عالی به نظر رسیدن: زمانی که ملاقات کننده و مهمان دارید، سعی کنید در مورد آشفتگی های کوچک استرس نداشته باشید. مردم برای دیدن شما و نوزاد جدیدتان می آیند، نه یک خانه کاملا تمیز. در این مدت به خودتان فشار نیاورید تا خانه‌تان را عالی جلوه دهید.
  • قدم زدن. خوب است که از خانه استراحت کنید و کمی ورزش کنید. پیاده روی روشی ملایم برای شروع مجدد ورزش پس از زایمان است. با پزشک خود در مورد اینکه چه زمانی می توانید با خیال راحت یک برنامه ورزشی جدید را شروع کنید و چه مقدار فعالیت می توانید در یک زمان انجام دهید، صحبت کنید.

افسردگی پس از زایمان چیست و بعد از زایمان باید به دنبال چه علائمی باشیم؟

افسردگی پس از زایمان یک بیماری شایع است که بسیاری از والدین تازه متولد شده را تحت تاثیر قرار می دهد. این ترکیب پیچیده ای از تغییرات فیزیکی، عاطفی و رفتاری است که می تواند پس از زایمان اتفاق بیفتد و باعث ایجاد احساس افسردگی در شما شود. همچنین ممکن است عبارت “بچه بلوز” را بشنوید که برای توضیح تغییر در احساسات برخی افراد پس از تولد استفاده می شود. احساس غم، اضطراب، ناامیدی، گناه و خستگی همگی می توانند بخشی از افسردگی پس از زایمان باشند.

اگر هر یک از احساسات یا افکار زیر را تجربه کردید، فوراً با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود تماس بگیرید:

  • خلق افسرده در بیشتر روز، هر روز به مدت دو هفته.
  • در انجام کارهای معمولی در خانه برای مراقبت از خود یا کودکتان مشکل دارید.
  • افکار آسیب رساندن به خود یا کودکتان. این شامل افکار خودکشی می شود.
  • افکار ناامیدی، اضطراب، گناه، وحشت یا بی ارزشی.
  • اگر بعد از زایمان تغییراتی در احساسات خود مشاهده کردید، مهم است که با دیگران صحبت کنید. تماس با دوستان، خانواده یا ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی می‌تواند گاهی دشوار باشد، اما اغلب می‌بینید که این افراد می‌خواهند به شما کمک کنند.

موارد دیگری که باید به عنوان بخشی از مراقبت های پس از زایمان به خاطر بسپارید عبارتند از:

منتظر بمانید تا رابطه جنسی را تا اولین جلسه  بعد از معاینه انجام دهید. بدن شما برای بهبودی پس از زایمان به زمان نیاز دارد و چند هفته صبر برای داشتن رابطه جنسی بخشی از این روند بهبودی است. پزشک به شما می گوید که وقتی پرینه شما خوب شد (یا اسکار شکمی حاصل از سزارین بهبود یافت) و زمانی که خونریزی و ترشحات پس از زایمان شما به حداقل می رسد، مشکلی ندارد که دوباره رابطه جنسی داشته باشید.

بحث در مورد پیشگیری از بارداری ممکن است عجیب به نظر برسد که فکر کنید می توانید بلافاصله پس از تولد دوباره باردار شوید، به خصوص اگر هنوز پریودتان برنگشته است. اما شما کاملاً می توانید. اغلب، پزشک شما در مورد گزینه های کنترل بارداری حتی قبل از تولد نوزاد با شما صحبت می کند. اگر قبلاً این کار را نکرده‌اید، در اولین قرار معاینه خود با پزشک خود صحبت کنید. حتی اگر در دوران شیردهی قاعدگی نداشته باشید، باز هم می توانید باردار شوید.

در چند هفته اول پس از تولد، دوش نگیرید یا از تامپون استفاده نکنید. در چهار تا شش هفته اول پس از زایمان نباید تامپون یا دوش را وارد کنید. استفاده از پدها برای گرفتن خون یا ترشح، ایمن ترین روش است.

مصرف ویتامین های دوران بارداری خود را هر روز ادامه دهید. اگر ویتامین های دوران بارداری شما تمام شد، می توانید مولتی ویتامین حاوی آهن مصرف کنید.

وعده های غذایی سالم بخورید. این ایده خوبی است که در هفته های پس از زایمان، غذاهای سالم زیادی مصرف کنید. یک رژیم غذایی سالم به بهبودی شما کمک می کند. همچنین توصیه می شود در این مدت از الکل و کافئین خودداری کنید.

هر روز هشت لیوان بزرگ مایعات بنوشید. برای رسیدن به این هدف، آب، آب و شیر همه گزینه‌های خوبی هستند.

نقش خانواده و همسر

حمایت خانواده و همسر در دوره پس از زایمان بسیار ارزشمند است. تشویق به استراحت و مدیریت روزمرگی‌ها تا حمایت از مراقبت از نوزاد، تاثیر بسزایی در سرعت بازیابی مادر دارد.

مراقبت پس از زایمان، چه به صورت طبیعی و چه جراحی، نقش مهمی در بهبود سریع و بهتر مادر ایفا می‌کند. تیم پرستاران و پزشکان با تجربه، آموزش‌های لازم و حمایت خانواده، به مادران در این دوره حساس کمک می‌کنند. با توجه به همه این عوامل، مراقبت‌های پس از زایمان به یک تجربه مثبت و به یادماندنی تبدیل می‌شود.

استخدام پرستار در منزل برای مراقبت های بعد از زایمان

اگر به هر دلیلی توانایی مراقبت از خود را ندارید و یا برای نگهداری از همسرتان که به تازگی زایمان کرده است به کمک نیاز دارید می توانید برای استخدام پرستار در منزل با موسسه شکوفایی در تماس باشید. پرستارهای آموزش دیده ما به خوبی از شما یا عزیزانتان نگهداری خواهند کرد تا دوره ریکاوری کوتاهتری را تجربه کنند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *