سکته مغزی در سالمندان

سکته مغزی در سالمندان

سکته مغزی در سالمندان : انجمن سکته مغزی آمریکا (ASA) خاطرنشان می کند که سکته مغزی چهارمین علت مرگ و میر در ایالات متحده است. علیرغم جایگاه آن به عنوان یکی از علل اصلی مرگ، میزان مرگ و میر ناشی از سکته از سال 2000 کاهش یافته است و از 60 مورد در هر 100000 مورد سکته در سال 2000 به نرخ مرگ و میر 40 نفر برای هر 100000 قربانی سکته در سال 2010 کاهش یافته است.

علاوه بر این، وقتی صحبت از امید به زندگی پس از سکته می شود، تحقیقات نشان می دهد که بیش از 75 درصد از قربانیان سکته مغزی از اولین سکته در سال اول جان سالم به در می برند. سکته مغزی در افراد مسن شایع است و 66 درصد از موارد بستری در بیمارستان را افراد بالای 65 سال تشکیل می دهند. بسیاری از بازماندگان سکته مغزی می توانند استقلال عملکردی خود را در طول زمان بازیابی کنند، اما 25 درصد با ناتوانی جزئی و 40 درصد از متوسط ​​تا ناتوانی های شدید بیماران سکته مغزی در عملکرد های متعددی امتیاز می گیرند تا به پیش بینی و تعیین شدت علائم کمک کنند. این پیش‌بینی‌کننده‌ ها در بخش پیش‌آگهی سکته مغزی شرح داده شده‌اند.

اگرچه سکته مغزی با علائم هشدار دهنده خاص خود همراه است، اما آنها هشدار اولیه زیادی ارائه نمی دهند. بلکه این علائم در عرض چند دقیقه پس از یک سکته واقعی ظاهر می شوند.

علائم سکته مغزی در سالمندان چیست؟

سکته مغزی، درست مانند حمله قلبی، جدی است،بنابراین مهم است که علائم سکته را بشناسید و اگر مشکوک هستید که کسی به آن مبتلا شده است، سریع عمل کنید. سکته مغزی چهارمین علت مرگ و میر در ایالات متحده است و بیش از هر بیماری دیگری باعث ناتوانی های طولانی مدت می شود. افراد مسن در معرض خطر بیشتری هستند. شما می توانید اقداماتی را برای کاهش احتمال سکته مغزی انجام دهید.

  • بی حسی در صورت و اندام ها، بیشتر در یک طرف بدن
  • مشکلات بینایی ناگهانی در یک یا هر دو چشم
  • سردرد های شدید
  • مشکل در برقراری ارتباط
  • عدم هماهنگی

این علائم سکته مغزی در افراد مسن می تواند نشانه های قرمز باشد. اگر علائمی را تجربه کردید یا با فردی هستید که رفتاری مانند موارد ذکر شده دارد، فوراً با اورژانس تماس بگیرید. سرعت برای کاهش آسیب مغزی و داشتن یک نتیجه مثبت حیاتی است.

علائم سکته مغزی در سالمندان مرد در مقابل علائم سکته مغزی در سالمندان زن

زنان علائم سکته مغزی متفاوتی دارند و همچنین در مورد سکته مغزی میزان مرگ و میر بیشتری دارند. 60 درصد زنان در مقایسه با 40 درصد مردان بر اثر سکته مغزی جان خود را از دست می دهند. سکته مغزی سالانه دو برابر بیشتر از سرطان سینه باعث مرگ زنان می شود. در زیر لیستی از علائمی است که زنان باید علاوه بر لیست بالا به آنها توجه کنند:

  • سکسکه ناگهانی
  • حالت تهوع ناگهانی
  • ضعف عمومی ناگهانی
  • درد ناگهانی قفسه سینه
  • تنگی نفس ناگهانی
  • تپش قلب ناگهانی

یک راه عالی برای به خاطر سپردن علائم سکته مغزی این است که مخفف F.A.S.T را به خاطر بسپارید:

F(ace) – از شخص بخواهید لبخند بزند. اگر یک طرف صورت به خوبی طرف دیگر حرکت نکند، نشانه سکته است.

A(rms) – از فرد بخواهید هر دو دست خود را بالا بیاورد. توجه کنید که آیا یکی از بازو های آنها به اندازه دیگری حرکت نمی کند.

S(peech) – به فرد جمله ای بدهید که بتواند تکرار کند. بررسی کنید که آیا کلمات نامفهومی وجود دارد یا خیر.

T(time) – اگر متوجه هر یک از این علائم هشدار دهنده سکته شدید، سریع عمل کنید و 115 را شماره گیری کنید تا مطمئن شوید که عزیزان مسن شما درمان فوری دریافت می کنند.

اگر فردی که در زمان سکته در اتاق حضور دارد بر اساس آن علائم اقدام کند، می تواند به نجات جان قربانی سکته کمک کند.

انواع سکته مغزی در بیماران مسن

انواع مختلفی از سکته مغزی وجود دارد که بیماران را به روش های مختلف تحت تاثیر قرار می دهد. در اینجا چند نوع مختلف آورده شده است:

سکته مغزی ایسکمیک:

فرآیند ایسکمی شامل لخته شدن خون به روشی خطرناک است که شریان ها را مسدود می کند و جریان خون را به اندام های حیاتی متوقف می کند. این سکته ها می تواند در نتیجه تجمع چربی و کلسترول در رگ های خونی باشد. از آنجایی که این تجمعات در طول زمان اتفاق می‌افتند، بدن آنها را به‌عنوان نوعی آسیب به رگ‌ های خونی می‌ بیند و لخته‌ هایی را تشکیل می‌ دهد تا آنها را “درمان” کند. هنگامی که این لخته ها جدا می شوند و در یک اندام حیاتی قرار می گیرند، ممکن است سکته مغزی رخ دهد. دو نوع سکته مغزی ایسکمیک وجود دارد: آمبولیک و ترومبوتیک.

آمبولیک – سکته های آمبولیک با تشکیل لخته خون در بدن (معمولاً در قلب) شروع می شود و از طریق جریان خون به مغز فرد راه می یابد. از آنجا، لخته می تواند در یک رگ خونی کوچک گیر کند و باعث سکته شود.

ترومبولیک – لخته ای که روی رگ خونی ایجاد می شود ترومبوز نامیده می شود. مانند سکته های آمبولیک، سکته های ترومبولیک نیز شامل لخته های خون می شوند، اما در این مورد، انسداد شریانی بر جریان خون به مغز تأثیر می گذارد.

سکته هموراژیک:

سکته های هموراژیک در اثر شکستن ناگهانی و شدید رگ خونی در مغز به نام خونریزی ایجاد می شود. فشار خون بالا و آنوریسم (نقاط ضعیف روی دیواره رگ‌ های خونی) از جمله دلایل شناخته شده این نوع سکته هستند. آنوریسم می تواند در طی چندین سال ایجاد شود و ممکن است تا زمانی که شکسته نشود، قابل تشخیص نباشد. این نوع سکته مغزی سلول‌ های مغز را می‌ کشد و مشکلات سلامتی دیگری از جمله اسپاسم دردناک عروق خونی و فشار بر مغز را به همراه دارد.

آگاهی برای قربانیان سکته مغزی: بیماران مسن

سکته مغزی ایسکمیک در مقایسه با سکته هموراژیک، میزان بقای بسیار بالاتری دارد. با این حال، بیماران مسنی که سکته مغزی هموراژیک داشته اند و زنده مانده اند، نرخ بسیار بالاتری در بازیابی عملکرد طبیعی دارند.

به طور کلی، 25 درصد از قربانیان سکته مغزی کمی ناتوانی دارند و 40 درصد با ناتوانی متوسط ​​تا گسترده باقی مانده اند. این عوارض می توانند بر روی عملکرد های ساده و روزمره مانند غذا خوردن، لباس پوشیدن، راه رفتن یا ایستادن و غیره تأثیر بگذارند. یکی دیگر از نتایج سکته، وضعیتی به نام آفازی است که توسط انجمن ملی آفازی به عنوان “اختلال ارتباطی اکتسابی که توانایی فرد برای پردازش زبان را مختل می کند، اما بر هوش تاثیر نمی گذارد” تعریف شده است.

متخصصان مراقبت های بهداشتی شدت سکته و بهبود / پیش آگهی را بر اساس مقیاس سکته مغزی موسسه ملی بهداشت ارزیابی می کنند. این مقیاس 11 عامل را برای درجه بندی کردن شدت سکته و پیش آگهی سکته در قربانیان در نظر می گیرد.

11 عامل مورد استفاده برای تعیین پیش آگهی طولانی مدت قربانی سکته مغزی عبارتند از:

  • آگاهی
  • خیره شدن
  • میدان دید
  • حرکت صورت
  • عملکرد حرکتی اندام ها
  • هماهنگی
  • از دست دادن حواس
  • مشکلات زبان
  • توانایی صحبت کردن / واضح صحبت کردن / یافتن کلمات صحیح برای شفاهی افکار
  • توجه

نکاتی برای سالمندان قربانی سکته مغزی در مسیر بهبودی

زنده ماندن از سکته مغزی یک تجربه تغییر دهنده زندگی است. برای غلبه بر این چالش ها و غلبه بر آنها به کار و دانش نیاز است. در اینجا چند نکته کلیدی برای کمک به بهبود سلامت پس از سکته وجود دارد:

تغذیه سالم و ورزش راهی عالی برای کمک به تقویت بدن است.

از مصرف الکل و نیکوتین باید اجتناب شود زیرا این مواد شیمیایی مستقیماً بر مغز و سیستم عصبی تأثیر می گذارد.

چندین گزینه توانبخشی نیز وجود دارد که می تواند به بهبود بیماران سکته مغزی کمک کند:

برای بیمارانی که با مهارت های حرکتی  مشکل دارند، فیزیوتراپیست ها می توانند به تقویت تعادل، هماهنگی و عملکرد های حرکتی کمک کنند.

گفتار درمانگران می توانند با بیماران برای بازیابی الگو های گفتاری معمولی همکاری کنند.

کاردرمانگران می توانند به بیماران کمک کنند تا مهارت های اساسی زندگی را که ممکن است از دست داده اند دوباره بیاموزند.

مراقبت و درمان مداوم در منزل پس از سکته مغزی می تواند به فرد مورد علاقه شما کمک کند تا بهبود یابد و زندگی رضایت بخشی داشته باشد.

مراحل بهبودی سکته مغزی

بهبودی پس از سکته مغزی یک سفر طولانی و دشوار است. بهترین کار این است که این سفر را با یک تیم حامی، آگاه و دیدگاه مثبت آغاز کنید. هفت مرحله بهبودی سکته مغزی وجود دارد:

در این مرحله اول بهبودی، کنترل اندام یا بدن خود را ندارید. این در حالی اتفاق می افتد که مغز هنوز در حال بهبود است و قادر به برقراری ارتباط با عضلات شما نیست. در این مرحله اولیه، مهم است که ایمنی را در نظر داشته باشید و خطر آسیب بیشتر را کاهش دهید. بیماران همچنین باید حرکات ذهنی را در جایی که خود را در حال تکمیل یک حرکت فیزیکی تصور می کنند، انجام دهند. علاوه بر این، تمرینات غیرفعال دامنه حرکتی می تواند به جلوگیری از سفتی در عضلات و مفاصل کمک کند.

در مرحله دوم بهبودی، حرکات کوچکی ایجاد می شود که ارادی نیستند. این نشان دهنده شروع ارتباط بین عضلات و مغز است. حرکات ممکن است کوچک باشند، مانند تکان دادن یا حلقه کردن انگشت، اما دیدن حرکت هیجان انگیز است!

سومین مرحله بهبودی سکته مغزی زمانی است که سیگنال های مغز شروع به منقبض شدن مداوم عضلات می کند. برخی از بیماران برای کاهش اسپاستیسیتی و سفتی عضلات به دارو ها یا ابزار هایی مانند بریس تکیه می کنند. در این مرحله حرکت دادن مفاصل برای جلوگیری از سفتی و سختی برای شما ارزشمند است. تیم درمانی شما می تواند به شما تکنیک هایی برای کشش و تمرینات برای کمک به کارهای روزانه آموزش دهد.

دیگر مراحل بهبودی پس از سکته مغزی

این مرحله یک مرحله هیجان انگیز است! شما شروع به کنترل ارادی بیشتر، کاهش سفتی و به طور بالقوه توانایی انجام برخی حرکات مختلف خواهید کرد. این زمان عالی برای شروع یادگیری برخی تمرینات جدید، کار بر روی تقویت قدرت و ادامه استفاده از قدرت مغز است. توانایی‌ های شما در حین کار کردن با برنامه‌تان به رشد خود ادامه می‌ دهند، بنابراین اکنون زمانی برای کاهش سرعت نیست.

حرکات تند و کنترل نشده با پیچیده تر شدن حرکات ارادی شروع به از بین رفتن می کنند. ممکن است بتوانید برخی از کار های روزانه را که به حرکات پیچیده نیاز دارند، مانند گرفتن فنجان، از سر بگیرید. همانطور که یاد می گیرید کنترل حرکات عضلانی خود را دوباره به دست آورید، ممکن است بتوانید تمرینات پیچیده تری را در برنامه روزانه خود بگنجانید.

در مرحله شش، اسپاستیسیتی از بین رفته و مفاصل شما می توانند به طور مستقل حرکت کنند. این زمان برای تمرکز بر بهبود مهارت‌ های عمومی، بهبود استقامت و هماهنگی و شرکت در فعالیت‌ هایی است که برایتان چالش‌برانگیز و سرگرم‌کننده می‌ دانید.

در مرحله هفت، به کنترل عضلات و دامنه کامل حرکت دست یافته اید. این زمان عالی برای جشن گرفتن با شروع ایجاد یک سبک زندگی سالم در آینده و انجام اقدامات حمایتی برای حفظ شما در مسیر است.

منابع: stratfordrehabbytutera، griswoldhomecare و nia

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *