شناخت بیماری آلزایمر در سالمندان و نحوه صحیح پرستاری از آنها

شناخت بیماری آلزایمر در سالمندان و نحوه صحیح پرستاری از آنها

حتما نام بیماری آلزایمر در سالمندان را بار ها شنیده اید. این بیماری نوعی اختلال و مشکل در عملکرد مغز می باشد که به مرور زمان، توانایی و حافظه ی سالمند تحلیل رفته و قادر به یادآوری مسائل نمی باشد. این بیماری معمولا به تدریج پیشرفت می کند و در 2 الی 5 درصد از افراد سالخورده، دیده شده است. نقطه ی آغاز این بیماری تخریب شدن سلول های مغز بوده و به از دست دادن مهارت های اجتماعی، فکری و شخصی منجر می شود. شایان ذکر است که مدت زمان و سرعت تحلیل و از بین رفتن عملکرد مغز در سالمندان متفاوت می باشد.

به همین دلیل بیماری آلزایمر در سالمندان به شیوه های مختلفی خود را نشان می دهد؛ برخی از همان ابتدا حتی قابلیت انجام فعالیت های روزمره ی خود را از دست می دهند و برخی دیگر، امکان دارد در مراحل بعدی با این مشکلات مواجه شوند. این بیماری باعث از بین رفتن حافظه در سالمندان شده و به مرور زمان اثرات روانی برای فرد در پی دارد. به عنوان مثال عده از این افراد دچار بیماری افسردگی، گوشه گیری، انزوا و عدم صحبت کردن با اطرافیان و غیره می شوند. خوب است بدانید این بیماری خود را 20 سال قبل نشان می دهد و اگر این علائم زودتر در فرد شناسایی شود، می توان از شدن آن کاست.

علائم و نشانه های بیماری آلزایمر در سالمندان

از مهم ترین علائم و نشانه های بیماری آلزایمر در سالمندان می توان به ایجاد تغییراتی در حالت، رفتار و اخلاق فرد نام برد. این تغییرات معمولا به تدریج بوده و به مرور زمان تشدید می شود. همچنین این بیماری خود را با نشانه هایی مانند اختلال در تکلم، ایجاد اختلال در حافظه، مشکل در انجام امور عادی و روزمره، تغییر روحیه و از دست دادن انگیزه، امید و شور و نشاط، نشان می دهد. در کنار آن ممکن است سالمند دچار بی خوابی، حواس پرتی، اضطراب و پریشانی شود. همچنین دیده شده است که برخی از افراد سوال های تکراری از اطرافیان می پرسند و دچار بی حالی می شوند.

بیماری آلزایمر در سالمندان|آلزایمر در سالمندان

بیماری آلزایمر در سالمندان

بیماری آلزایمر در سالمندان و نحوه ی پرستاری صحیح از آن ها

یکی از مسائل مهم در خصوص بیماری آلزایمر در سالمندان، نحوه ی مراقبت صحیح و اصولی از آن ها می باشد. در این زمینه نقش پرستار یا بزرگسالانی که با فرد سالمند در ارتباط هستند، بسیار اهمیت دارد. اگر شما هم نقش پرستار یا سالمند را دارید، باید ابتدا هر شیئی که در نزدیک فردی که بیماری آلزایمر دارد و می تواند به او آسیب بزند را بردارید. همچنین باید اطمینان حاصل کنید که منزل کاملا ایمن است. اجازه ندهید بیمار به تنهایی به مکان های خطرناک و آسیب زایی مانند حیاط، راه پله، پارکینگ، پشت بام و انباری برود.

یکی دیگر از نکات مهم پرستاری برای مراقبت از بیماری آلزایمر در سالمندان این است که هرگز نباید سالمند را به تنهایی به خارج از خانه بفرستید. این نکته بسیار مهم است که در زمان بیرون رفتن از خانه حتما با فرد سالخورده همراه باشید. همچنین این نکته از اهمیت بسزایی برخوردار است که فرد سالخورده به پرستار خود اعتماد داشته باشد. بنابراین اولین قدم نزدیک شدن و جلب اعتماد او می باشد. یک پرستار باید بتواند یک برنامه ی روتین و منظمی برای سالمند ایجاد کند. چون اکثر بیماران آلزایمری از تغییر شرایط و عادت ها خوششان نمی آید و دچار استرس و اضطراب می شوند.

شناخت بیماری آلزایمر در سالمندان و نحوه صحیح پرستاری از آنها

بیماری آلزایمر در سالمندان

یکی از نکات مهم در خصوص بهبود بیماری آلزایمر در سالمندان، بدست آوردن عادت ها و فهمیدن آن ها است. توجه داشته باشید که دانستن آن خیلی هم سخت نیست و با آزمون و خطا بدست می آید. نحوه ی ارتباط اصولی و درست با فرد، تاثیر بسزایی در کاهش اثرات منفی آلزایمر در سالمندان دارد. در این خصوص پرستار باید با کلمات ساده و قابل فهم، جملات بسیار کوتاه و صدای آرام و ملایم با او صحبت نماید.

همچنین هرگز با او مانند یک کودک سخن نگویید؛ زیرا او از این رفتار شما ناراحت خواهد شد. با فردی که دچار بیماری آلزایمر شده است هرگز به تندی صحبت نکنید. خوب است بدانید که بیماری آلزایمر در سالمندان باید به خوبی کنترل شود؛ یکی از مهم ترین اصولی که باید یک پرستار بداند، این است که ترسیدن مانند یک سم برای سالمند است. به همین دلیل هرگز محیط خانه را مشوش و تنش زا نکنید و محیطی امن و آرام را برای او فراهم کنید.

همچنین این افراد از محیط هایی که سر و صدای زیادی در آن است، دوری می کنند. برای اینکه حواس آن ها پرت نشود، میزان سر و صدای محیط را کاهش دهید؛ به عنوان مثال صدای تلویزیون را کم کنید و ارتباط چشمی خود را در هنگام صحبت کردن با او حفظ کنید.

بیماری آلزایمر در سالمندان و نحوه ی مراقبت از آن ها

همانطور که گفته شد، بیماری آلزایمر در سالمندان یکی از بیماری های شایع است. در این خصوص نقش مراقبان و پرستاران از اهمیت خاصی برخوردار است. هنگام ارتباط با آن ها هرگز از افرادی که پیش شما نیستند صحبت نکنید و هرگز عصبانی نشوید. استرس برای این افراد خطرات بسیاری دارد؛ به همین دلیل مهم ترین مسئله آرامش آن ها است. توجه داشته باشید که افراد آلزایمری ممکن است فکر کنند که به تازگی به حمام رفته اند و یا هفته ی قبل رفته اند. همچنین برخی از آن ها از حمام رفتن می ترسند و یا ممکن است در آن جا به خود آسیب بزنند.

شناخت بیماری آلزایمر در سالمندان و نحوه صحیح پرستاری از آنها

بیماری آلزایمر در سالمندان

اگر می خواهید بیماری آلزایمر در سالمندان تشدید نشود و فرد مورد نظر آسیبی نبیند، یک برنامه ی منظم و روتین برای بهداشت او تهیه کنید. این برنامه را در روز هایی که او آرام است قرار دهید و در صورت امکان او را به تنهایی به حمام نفرستید. همچنین نسبت به درجه ی گرما و سرمای آب حمام حساس باشید و قبل از ورود او، آن را چک کنید.

به طور کلی به عنوان یک پرستار، تمام مسائل و برنامه هایی که دارید را به فرد توضیح دهید. او نباید هرگز احساس نامعلومی از آینده داشته باشد. همچنین این برنامه ها را گام به گام و آهسته توضیح دهید.

برای بهبود بیماری آلزایمر در سالمندان از رژیم غذایی مناسب و صحیحی استفاده کنید و وعده های غذایی او را سبک و کم حجم قرار دهید. در عوض تعداد دفعات صرف غذا را بیشتر کنید. همچنین مناطق خطرناک مانند درب ورودی، کابینت ها، پنجره ها و غیره را قفل کنید و در صورتی که او به تنهایی از منزل خارج شد، هر چه سریع تر به پلیس اطلاع دهید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *