علائم دندان درآوردن کودکان

آیا با علائم دندان درآوردن کودکان آشنایی دارید؟ دندان درآوردن می تواند زمان و لحظات سختی برای والدین و پرستاران کودک باشد، نحوه ارتباط والدین و پرستاران کودک را با رفتار کودکان در هنگام دندان درآوردن کودکان بررسی می کنیم. اولین دندان کودک شما و آن خندهای دندان نما شایان ستایش، لحظات زیبایی هستند که شما به دنبال آن خواهید بود و برای آنها ارزش قائل خواهید شد. اگر  شما نمی‌دانید چه زمانی دندان کودک شما ظاهر می‌شوند، خوب است بدانید که زمان رویش دندان‌ها از نوزادی به نوزاد دیگر بسیار متفاوت است. برای اطلاع دقیق از زمان شروع دندان درآوردن نوزاد، علائم و نشانه های دندان درآوردن، مدت زمانی که معمولاً دندان درآوردن طول می کشد، و موارد دیگر را در ادامه مطالب بخوانید. دندان درآوردن زمانی اتفاق می افتد که دندان های کودک شما از خط لثه خود خارج می شوند.

 چه زمانی نوزادان شروع به دندان درآوردن می کنند؟

اکثر نوزادان بین 4 تا 7 ماهگی شروع به دندان درآوردن می کنند، اما برخی دیرتر شروع به دندان درآوردن می کنند. اگر دندان‌های کودکتان در این مدت زمان بیرون نیامد و بر اساس جدول زمانی دیگری در می‌آیند، جای نگرانی نیست، برای هر کودکی می‌تواند متفاوت باشد.

اگر دندان درآوردن دیرتر از حد انتظار شما شروع شود

یادآوری این نکته مفید است که رشد دندان‌ها یک ورزش رقابتی نیست و دندان‌های کودک شما زمانی که آماده شوند در می‌آیند. بنابراین، نگران نباشید که فرزندان دوستانتان قبل از دندان درآوردن نوزاد شما دندان درآورند.

در مورد دندان درآوردن، محدوده سنی می تواند بسیار گسترده باشد. اگرچه ممکن است دندان درآوردن بین 6 تا 12 ماهگی شروع شود، اما اولین دندان ممکن است در اوایل 3 یا 4 ماهگی یا تا اواخر 14 ماهگی ظاهر شود. حتی ممکن است برخی از نوزادان در هر دو طرف کمی خارج از این محدوده باشند. ژنتیک ممکن است در زمان بندی بیرون آمدن اولین دندان نقش داشته باشد.

البته، اگر نگران دندان های کودک خود هستید (یا فقدان آنها) یا در مورد مراقبت از دندان سؤالی دارید، با پرستاران کودک و مرکز های بهداشتی یا دندانپزشک او صحبت کنید.

کدام دندان ها اول بیرون می آیند و رویش دندان چقدر طول می کشد

مدت زمان رویش دندان می تواند متفاوت باشد. با این حال، در زمانی بین دومین و سومین تولد فرزندتان، کودک شما یک مجموعه کامل از 20 دندان شیری خواهد داشت. این بدان معناست که کل دوره دندان درآوردن حدود دو سال طول می کشد.

دندان درآوردن معمولاً در حدود چهار تا هشت ماهگی با دندان های جلوی پایین شروع می شود و تا 30-36 ماهگی که آخرین مجموعه دندان ها ظاهر می شود ادامه می یابد

علائم دندان درآوردن کودکانچرا ممکن است علائم دندان درآوردن با علائم سرماخوردگی اشتباه گرفته شود؟

تحقیقات نشان داده است که دندان درآوردن حدود شش ماهگی شروع می شود. این همان زمانی است که ایمنی نوزادی که از مادرش از طریق جفت دریافت می‌کند، در حال کاهش است. این بدان معنی است که سیستم ایمنی خود نوزاد در حال ایجاد است. در این مدت، نوزادان در برابر عفونت های جزئی آسیب پذیر می شوند. از آنجایی که این دو تغییر در حال وقوع هستند، علائم دندان درآوردن را می توان با یک بیماری جزئی یا سرماخوردگی و برعکس اشتباه گرفت.

علائم دندان درآوردن کودکان

علائم دندان درآوردن کودکان از فردی به فرد دیگر متفاوت است، اما ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • لثه های متورم و حساس
  • هیاهو و گریه
  • دمای کمی افزایش یافته (کمتر از 101 درجه فارنهایت)
  • گاز گرفتن یا میل به جویدن چیزهای سخت
  • آب دهان زیاد، که می تواند باعث ایجاد جوش در صورت آنها شود
  • سرفه کردن
  • مالیدن گونه یا کشیدن گوششان
  • دست هایشان را وارد دهانشان می کنند
  • تغییر در الگوهای غذا خوردن یا خواب
  • اسهال
  • لثه های متورم و حساس

این به دلیل ناراحتی دندان هایی است که از طریق لثه رویش می کنند. اغلب اولین دندان ها و دندان های آسیاب ناراحت کننده ترین هستند.

چگونه به تحریک پذیری نوزاد خود کمک کنید: نوازش، نوازش، نوازش! هر نوزادی می‌تواند از نوازش به خوبی استفاده کند، زمانی که دندان درآوردن آنها سخت است. برای کودک وقت بیشتری بگذارید، وقت اضافی صرف شده با کودک می تواند با ایجاد احساس آرامش و اطمینان به کاهش درد او کمک کند.

  • آبریزش آب دهان / بثورات پوستی: دندان درآوردن می تواند آب دهان را تحریک کند و بسیاری از نوزادان آب دهان زیادی را تجربه می کنند!

چگونه به دفع آب دهان نوزادتان کمک کنید: آب‌ریزش بیش از حد می‌تواند باعث ایجاد بثورات در اطراف دهان، گونه‌ها، چانه و ناحیه گردن به دلیل باکتری‌های اضافی روی پوست از بزاق شود. سعی کنید با پاک کردن دوره ای آن ناحیه را تا حد امکان تمیز و خشک نگه دارید. استفاده از یک کرم مناسب و ساده  که می تواند به پوست خشک، ترک خورده و دردناک کمک کند.

  • سرفه کردن: بزاق اضافی تولید شده در هنگام دندان درآوردن می تواند باعث سرفه یا تهوع گاه و بیگاه شود. اگر سرفه نوزاد ادامه یافت یا با تب بالا و علائم سرماخوردگی یا آنفولانزا همراه بود، به پزشک اطفال مراجعه کنید. تب بالا همراه با علائم سرماخوردگی و آنفولانزا مربوط به دندان درآوردن نیست، بلکه در واقع نشانه بیماری است.
  • گاز گرفتن یا میل به جویدن چیزهای سخت: فشار متقابل ناشی از گاز گرفتن تقریباً هر چیزی می تواند فشار زیر لثه را کاهش دهد.

چگونه به گاز گرفتن و میل به جویدن نوزادتان کمک کنید: هر چیزی که سرد باشد عالی عمل می کند! والدین و پرستاران کودک با تجربه آب را با کیسه های غذای کودک مخلوط می کند و آنها را فریز می کند تا بستنی میوه و سبزیجات درست کند. حلقه‌های دندان درآوردن، دانه‌های جویدنی و هر اسباب‌بازی تجاری خریداری شده برای دندان درآوردن می‌تواند کمک کننده باشد، به‌ویژه زمانی که سرد یا یخ زده باشد.

  • علائم دندان درآوردن کودکاندمای بدن افزایش یافته: تب با درجه پایین به دلایل زیر تعریف و ایجاد می شود:

دمای بین 98-100 درجه.

این می تواند ناشی از قرار دادن دست های کثیف نوزاد در دهان باشد.

اگر تب به بالای 101 درجه رسید یا ادامه پیدا کرد، به پزشک اطفال مراجعه کنید زیرا ممکن است دندان درآوردن نباشد، بلکه یک بیماری جدی‌تر باشد.

چگونه به تب پایین نوزاد خود کمک کنید: از داروهای مسکن مناسب سن کودک استفاده کنید و لطفاً برای دوز صحیح از پزشک اطفال  کمک بگیرید و برچسب دارو را مطالعه کنید.

  • مالیدن گونه یا کشیدن گوششان

این درد ناشی از درد در لثه است که می تواند به سمت گونه و گوش حرکت کند، به خصوص زمانی که دندان های آسیاب در حال بیرون آمدن هستند. نوزادان آن نواحی را مالش می دهند. به خاطر داشته باشید که کشیدن یا مالش گوش نیز می تواند نشانه عفونت گوش باشد، لطفاً در صورت ادامه این علامت یا همراه با تب بالا به پزشک اطفال مراجعه کنید.

چگونه به مالش گونه و کشیدن گوش نوزاد خود کمک کنید: سعی کنید لثه ها را با انگشت تمیز به مدت یک تا دو دقیقه مالش دهید و ماساژ دهید تا ناراحتی را کاهش دهید.

  • دندان درآوردن و اسهال

بسیاری بر این باورند که افزایش بزاق تولید شده در هنگام دندان درآوردن می تواند باعث شل شدن مدفوع شود. به خاطر داشته باشید که اسهال می تواند نشانه عفونت جدی تری باشد، بنابراین اگر مدفوع آبکی شد به پزشک اطفال مراجعه کنید، زیرا ممکن است کودک شما در معرض خطر ابتلا به عفونت باشد. کم آبی بدن اگر اسهال با استفراغ یا تب بالا همراه باشد، تماس با پزشک اطفال بسیار مهم است.

توجه داشته باشید که بسیاری از علائمی که ما فکر می کنیم دندان درآوردن می تواند با بیماری مرتبط باشد، ممکن است کاملاً با دندان درآوردن ارتباط نداشته باشد و ممکن است نیاز به درمان توسط پزشک داشته باشد.

دندان درآوردن می تواند دردناک باشد، اما معمولاً نوزادان را بیمار نمی کند. اگر کودک شما اسهال، استفراغ، بثورات روی بدن، تب بالاتر یا سرفه و احتقان دارد، به پزشک مراجعه کنید اینها علائم طبیعی دندان درآوردن نیستند.

همچنین اگر لثه های کودک شما خونریزی می کند یا هر گونه چرک یا تورم در صورت او مشاهده می کنید، باید به پزشک مراجعه کنید.

ترتیب رویش دندان در کودکان

زمان و نحوه در آمدن دندان ها می تواند برای هر نوزاد متفاوت باشد و ممکن است بر اساس سابقه خانوادگی باشد. اما بیشتر اوقات، دو دندان جلوی پایین بین 6 تا 10 ماهگی اول می آیند و به دنبال آن دو دندان بالایی مقابل و دو دندان در دو طرف آن بین 8 تا 13 ماهگی قرار می گیرند. سپس دو دندان در دو طرف دندان های جلویی پایین قرار می گیرند، سپس دندان های آسیاب اول بین 10 تا 16 ماهگی ظاهر می شوند. دندان‌های جلوی دندان‌های آسیاب اول و دندان‌های آسیاب عقب آخرین دندان‌هایی هستند که بیرون می آیند.

در مجموع، 20 “دندان شیری” در نهایت معمولاً در سن 3 سالگی در جای خود قرار می گیرند.

دندان های بالا

  • دندان های ثنایای مرکزی (دندان های جلو): 8 تا 12 ماهگی
  • دندان های ثنایای جانبی (دندان های دو طرف دندان های جلو): 9 تا 13 ماهگی
  • دندان نیش یا کاسپید (دندان های تیز و نوک تیز در دو طرف دندان های ثنایای جانبی): 16 تا 22 ماهگی
  • آسیاب اول (دندان های عقبی که برای آسیاب غذا استفاده می شود): 13 تا 19 ماهگی
  • دندان آسیاب دوم (دندان های عقبی که آخرین شکاف ها را پر می کنند): 25 تا 33 ماهگی

دندان های پایین

  • دندان های ثنایای مرکزی (دندان های جلو): 6 تا 10 ماهگی
  • دندان های ثنایای جانبی (دندان های دو طرف دندان های جلویی): 10 تا 16 ماهگی
  • دندان نیش یا کاسپید (دندان های تیز و نوک تیز دو طرف دندان های ثنایای جانبی): 17 تا 23 ماهگی
  • آسیاب اول (دندان های عقبی که برای آسیاب غذا استفاده می شود): 14 تا 18 ماهگی
  • دندان های آسیاب دوم (دندان های عقبی که آخرین شکاف ها را پر می کنند): 23 تا 31 ماهگی

تسکین علائم دندان درآوردن کودکان

چیزی که برای آرام کردن کودک دوست  شما کار می کند و مفید است ممکن است برای  کودک شما مفید نباشد. ممکن است لازم باشد چیزهای مختلفی را امتحان کنید تا به کودک خود کمک کنید احساس بهتری داشته باشد:

چیزی سرد در دهان کودک شما، مانند پستانک سرد، قاشق، دستمال مرطوب تمیز یا یک اسباب بازی یا حلقه دندان درآوردن جامد (نه مایع) در یخچال.

برخی از کارشناسان می گویند اسباب بازی های دندان درآوردن یخ زده خیلی سرد هستند و ممکن است به دهان کودک شما آسیب برسانند. مطمئن شوید که اسباب‌بازی‌های دندان درآوردن، و سایر وسایل را بعد از استفاده کودک از آنها ،تمیز کنید.

اگر کودک شما بزرگتر از 6 تا 9 ماه است، می توانید یک فنجان آب خنک نیز به او بدهید.

لثه ها را با مالش ملایم با انگشت تمیز خود ماساژ دهید. اگر دندان ها هنوز در نیامده اند، می توانید اجازه دهید کودک انگشت شما را بجود. اگر به کودک خود شیر می دهید، سعی کنید قبل از هر بار شیر دادن، انگشتان خود را در آب خنک فرو ببرید و لثه های او را ماساژ دهید. این ممکن است از گاز گرفتن نوک پستان شما در حین شیردهی جلوگیری کند.

علائم دندان درآوردن کودکان

درمان هایی که باید اجتناب کنید

هرگز چیزی را در دهان کودک خود قرار ندهید که به طور خاص برای کمک به دندان درآوردن تایید نشده باشد. حتی برخی از محصولاتی که به عنوان دندان درآور یا کمک دندان درآوردن معرفی می شوند،  این وسایل انتخاب های ایمن و مطمئنی نیستند، از جمله موارد زیر:

وسایلی  که پر از مایعی است که می تواند پاره شود و بریزد که

ساخته شده از مواد شکستنی، مانند پلاستیک، که ممکن است منجر به خفگی شود

مواد جامد ی که منجمد هستند – ممکن است برای دهان کودک خیلی سفت باشند

توجه داشته باشید که برخی از وسایل دندان گیر می توانند از مواد مضر مانند سرب ساخته شوند. به دنبال آنهایی باشید که از پلاستیک ساخته شده اند.

گردنبندهای دندان گیر

متخصصان سلامت کودکان گردنبند دندان گیر را توصیه نمی کنند. آنها خطرناک هستند: آنها می توانند نوزاد را خفه کنند. آنها همچنین می توانند در صورت شکستن گردنبند و قورت دادن مهره ها خفه شوند.

ولی اگر می خواهید از یکی  از آنها استفاده کنید، مطمئن شوید که آن را روی مچ دست یا مچ پا قرار دهید، نه دور گردن کودک.

همیشه هنگام پوشیدن نوزاد مراقب او باشید.

هنگامی که کودک خود را تماشا نمی کنید، حتی برای مدت بسیار کوتاهی، آن را بردارید.

ممکن است شنیده باشید که گردنبندهای کهربایی در هنگام گرم شدن یک مسکن  آرام بخش آزاد می کنند. این ثابت نشده است و پزشکان می گویند استفاده از آن ایده خوبی نیست.

داروهایی برای تسکین علائم دندان درآوردن کودکان

دارویی که روی لثه های کودکتان می مالید تا درد دندان درآوردن را متوقف کنید ممکن است کمکی نکند. به سرعت در دهان شسته می شود و ممکن است پشت گلوی آنها بی حس شود و قورت دادن را برایشان سخت کند.

از ژل ها و مایعات دندان درآور بدون نسخه که دارای ماده بنزوکائین هستند دوری کنید. متخصصین می گویند این ماده نباید به کودکان زیر 2 سال داده شود. ممکن است عوارض جانبی نادر اما جدی ایجاد کند.

دوز کمی از مسکن کودکان، مانند استامینوفن، ممکن است به کودک شما کمک کند. برای نوزاد زیر 6 ماه از ایبوپروفن استفاده نکنید و قبل از دادن هرگونه دارویی به کودک خود از پزشک خود سوال کنید. دقیقا همانطور که دکتر گفته استفاده کنید.

دندان درآوردن در ابتدا ممکن است برای شما و کودکتان سخت باشد. اما وقتی هر دو یاد می گیرید که چگونه هر دندان جدیدی را که بیرون می زند آرام کنید، آسان تر می شود.

چگونه از دندان های جدید کودک مراقبت کنیم

حتی قبل از اینکه کودک شما دندان در بیاورد، بهداشت خوب دهان مهم است:

تا زمانی که دندان ها شروع به در آمدن کنند، حداقل یک بار در روز لثه های کودک خود را با یک پارچه یا تکه گاز مرطوب تمیز کنید.

هنگامی که آنها دندان درآوردند، حداقل دو بار در روز دهان کودک خود را به همین روش تمیز کنید. بعد از تغذیه زمان خوبی برای این کار است.

پس از اولین تولد آنها، می توانید از مسواک کودک با موهای نرم با آب و مقدار کمی خمیر دندان که فلوراید در آن وجود ندارد استفاده کنید. همچنین می توانید نخ دندان بین دندان های آنها را شروع کنید.

علائم دندان درآوردن کودکانکودک شما باید زمانی که اولین دندان ظاهر شد یا حداکثر تا اولین سالگرد تولدش به دندانپزشک اطفال مراجعه کند.

هنگامی که کودک شما حدود 6 یا 7 سال دارد، دندان های شیری شروع به افتادن می کنند تا راه را برای دندان های دائمی او باز کنند که گاهی اوقات به آن دندان ثانویه می گویند. سال ها طول می کشد تا تمام 32 دندان ثانویه در بیایند، بنابراین برای مدتی کودک شما ترکیبی از دندان های شیری و ثانویه خواهد داشت.

حداقل دو بار در روز مسواک بزنید، همیشه بعد از مصرف مواد شیرین و همچنین بعد از آخرین وعده غذایی یا نوشیدنی در روز مسواک بزنید.

هر دندان را با دقت مسواک بزنید و مطمئن شوید که به تمام سطوح، از جمله کناره ها و سطح داخلی آن می رسید. هنگامی که کودک شما حدود 2 ساله شد، می توانید از خمیر دندان حاوی فلوراید به اندازه یک نخود استفاده کنید. به جای قورت دادن خمیردندان، باید به او یاد دهید که چگونه آبکشی کند و تف کند.

جهت حرکت مسواک واقعاً مهم نیست. نکته کلیدی این است که هر دندان را از همه جهات تمیز کنید و مطمئن شوید که به دندان های عقبی نیز می رسید.

در حال حاضر شما باید دندان های کودک خود را مسواک بزنید. همانطور که او به مرحله کودک نوپا و پیش دبستانی می رسد، به او کمک کنید تا خودش مسواک بزند، تحت نظارت دقیق شما. باید تا 7 یا 8 سالگی او را دراز کنید تا مطمئن شوید که دندان‌ها کاملا تمیز می‌شوند. در اینجا ایده هایی وجود دارد که چگونه مسواک زدن را برای هر دوی شما سرگرم کننده تر کنید.

رژیم غذایی

رژیم غذایی کودک شما بخش بزرگی از سلامت دندان است. از دادن نوشیدنی های شیرین مانند آب میوه و نوشابه های گازدار یا تنقلات شیرین چسبناک مانند آدامس، تافی و کارامل چسبنده خودداری کنید. همچنین اجازه ندهید کودکتان  بعد از خوردن یک بطری یا فنجان شیر، شیر خشک، آبمیوه یا هر نوشیدنی شیرین دیگری بخوابد، زیرا این امر می‌تواند باعث جمع شدن مایع شیرین در دهان او شود و منجر به پوسیدگی دندان شود.

معاینات دندانپزشکی

دریافت مراقبت های حرفه ای از دندانپزشک برای رشد سالم دندان ها، دهان و لثه های کودک شما بسیار مهم است. معمولاً، اولین ویزیت دندانپزشکی باید در حدود شش ماه پس از بیرون زدن اولین دندان یا زمانی که کودک شما به 12 ماهگی برسد، هر کدام که زودتر اتفاق بیفتد، انجام شود.

البته در صورت داشتن هر گونه سوال یا ابهامی می توانید در هر زمانی که خواستید قرار ملاقات بگذارید. پزشک کتخصص اطفال  کودک شما در معاینات منظم کودک ، دندان ها و لثه های کودک شما را نیز بررسی می کند.

چه زمانی به پزشک اطفال کودک خود مراجعه کنید

اگر کودک شما علائمی مانند تب، تحریک پذیری، یا اسهال یا هر نشانه دیگری از بیماری دوران کودکی را نشان می دهد، و مطمئن نیستید که آیا به دندان درآوردن یا چیز دیگری مربوط است، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا تشخیص دقیق انجام شود

همچنین اگر نگران میزان ناراحتی کودک در نتیجه دندان درآوردن هستید، باید با پزشک کودک خود تماس بگیرید. پزشک ممکن است نوعی از تسکین درد را توصیه کند و همچنین مطمئن شود که هیچ چیز دیگری برای ایجاد سطوح بالاتر درد یا ناراحتی اشتباه نیست. از ژل های دندان درآوردن برای بی حس کردن لثه ها استفاده نکنید، زیرا خطرناک هستند.

همچنین اگر کودک شما مشکل یا آسیب دندانی دارد، مانند دندان شکسته یا خراب، باید با دندانپزشک کودک خود مشورت کنید.

حقایق جالب در مورد دندان های شیری

در اینجا چند واقعیت جالب در مورد دندان های کودک شما وجود دارد:

به طور متوسط، حدوداً چهار دندان در طول فرآیند دندان درآوردن هر شش ماه یکبار از بین می روند

دندان های دختران ممکن است کمی زودتر از دندان های پسران بیرون بیاید

دندان های پایینی تمایل دارند قبل از همان نوع دندان در بالا بیرون بزنند

دندان ها معمولاً به صورت جفت متقارن بیرون می آیند. به عبارت دیگر، یک دندان در سمت راست فک و همان نوع دندان در سمت چپ فک تقریباً در یک زمان فرو می‌رود.

دندان‌های شیری کودک شما کوچک‌تر و سفیدتر از دندان‌های دائمی هستند که در چند سال آینده جایگزین آن‌ها می‌شوند

از حدود سن 4 سالگی، صورت و فک کودک شما شروع به رشد و تغییر شکل می کند و این باعث ایجاد شکاف در لبخند او می شود زیرا اندازه دندان های شیری فرق می کند. این کاملاً طبیعی است ، این روش دهان برای ایجاد فضا برای دندان های بزرگتر است که به دنبال آن خواهد آمد.

استخدام پرستار کودک در موسسه پرستاری شکوفایی

دندان درآوردن گاهی اوقات می تواند زمان چالش برانگیزی برای کودک شما و خودتان باشد. سعی کنید به خاطر داشته باشید که این دندان‌ها چقدر مهم هستند و به کودکتان کمک می‌کنند تا غذاهای مغذی را بجود و به رشد و نمو او کمک کند.

اگر هنوز منتظر اولین دندان هستید، بدانید که به زودی به اینجا خواهد آمد و موارد بیشتری در راه است. هر دندان جدیدی که بیرون می آید آن لبخند را حتی از قبل دوست داشتنی تر می کند.

به خوبی از دندان های ریز کودک خود مراقبت کنید و قبل از اینکه متوجه شوید شکاف های لبخند کودک شما با برخی از زیباترین و سفیدترین دندان هایی که تا به حال دیده اید پر می شود.

شما کودک خود را بهتر می شناسید. در صورت داشتن علائمی که باعث نگرانی شما می شود، با پزشک مشورت کنید

از آنجا که بیشتر والدین در امر مراقبت از نوزادان خود کم تجربه هستند و رویش دندان نیز می تواند نیاز به مراقبت زیاد و دقیقی دارد و این میتواند برای والدین مخصوصا والدین بی تجربه سخت و کلافه کننده و گیج کننده باشد . اما نبود یک موسسه ، مهدکودک در نزدیکی خانه یا یک شخص  حرفه ای این دغدغه را دوچندان می کند. موسسه پرستاری شکوفایی با اعزام پرستار کودک به منزل شما این نگرانی را رفع کرده و نگهداری و پرستاری از کودک در منزل را با توجه به شرایط کودک یا نوزاد و والدین، توسط افراد با تجربه و مورد اعتماد انجام می‌دهد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *