نحوه مراقبت از کودکان وسواسی (OCD)

نحوه مراقبت از کودکان وسواسی (OCD)

آیا با نحوه مراقبت از کودکان وسواسی (OCD) آشنایی دارید؟ اگر فرزند شما مبتلا به اختلال وسواس فکری رفتاری OCD است،  باید توجه داشته باشید که این بیماری نه تنها فرزند شما بلکه کل خانواده شما را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. راهنمایی‌هایی که در ادامه مطلب آورده شده است می‌تواند به والدین کمک کند تا درک بهتری از وسواس فکری رفتاری داشته باشند و راهبردهای مفیدی برای حمایت از فرزندان خود بیاموزید تا  ناراحتی‌های خانواده  را کاهش دهد.

اختلال وسواس فکری در کودکان چیست؟

وسواس فکری معمولاً شامل افکار غیرقابل کنترل و تکرار شونده (وسواس) و رفتارهایی (رفتارها یا افکارها) است که کودک احساس می کند نیاز فوری به تکرار آنها دارد. به عنوان مثال، کودک شما ممکن است یک روال نظافت را تکرار کند تا زمانی که احساس کند درست است . اختلال وسواس فکری-رفتاری (OCD) یک اختلال اضطرابی است که می تواند کودکان و نوجوانان را تحت تاثیر قرار دهد. کودکان مبتلا به وسواس افکار، نگرانی ها یا تکانه های ناخواسته ای را تجربه می کنند که وسواس نامیده می شوند. وسواس ها بسیار ناراحت کننده هستند و کنترل آنها سخت است. کودکان مبتلا به وسواس اعمال تکراری – به نام رفتار – برای آرام کردن اضطراب ناشی از وسواس هایشان انجام می دهند.

اغلب، تکرار وسواس گونه به روشی واقع بینانه با وسواس مرتبط نیستند. به عنوان مثال، یک کودک ممکن است ترس وسواسی داشته باشد که والدینش دچار تصادف رانندگی شوند. برای مقابله با این ترس، ممکن است پنج بار چراغ را روشن و خاموش کنند. حتی اگر بدانند منطقی نیست، احساس می‌کنند که این مراسم از آسیب دیدن والدینشان جلوگیری می‌کند. روانپزشک ها این احساس را “تفکر جادویی” می نامند.

کودکان زیر پنج سال  نیزمی توانند به وسواس مبتلا شوند. در آن سن، آنها حتی ممکن است متوجه نباشند که افکار و ترس هایشان اغراق آمیز یا غیر واقعی است.

کودک مبتلا به وسواس ممکن است مراسمات و حرکات  خود را پنهان کند تا زمانی که بیش از حد طاقت فرسا شود. آنها ممکن است بتوانند مراسم خود را در مدرسه سرکوب کنند و پس از بازگشت به خانه، عمل کنند.

برخی از کودکان پس از ابتلا به عفونت، مانند عفونت استاف، ناگهان علائم وسواس را همراه با سایر علائم آزاردهنده بروز می دهند. این اختلالی است به نام PANDAS یا PANS.

متأسفانه، رفتار وسواس گونه در دراز مدت تقویت می شود. این یک چرخه معیوب از وسواس، پریشانی و رفتار  را به وجود می آورد.

وسواس فکری رفتاری چگونه بر خانواده تأثیر می گذارد؟

وسواس فکری و رفتاری  فقط بر کودکان مبتلا به این اختلال تأثیر نمی گذارد. می تواند بر کل خانواده تأثیر بگذارد و در نتیجه درگیری های مکرر ایجاد شود. به عنوان مثال، اصرار بر انجام  وسواس فکری و رفتاری در زمان‌ها و مکان‌های مشخص وجود داشته باشد – مانند ساعت 9 صبح در خانه بودن – ممکن است شما به سر کار دیر برسید و فرزندانتان به مدرسه دیر برسند. همچنین ممکن است تعیین کند که کدام اعضای خانواده نمی توانند اشیاء خاصی را لمس کنند یا عبارات خاصی را بیان کنند، که ممکن است باعث شود اعضای خانواده در خانه خود احساس ناراحتی کنند.

والدین و خواهر و برادرها به طور قابل درک می توانند نسبت به روش هایی که وسواس فکری  و رفتاری می تواند در زندگی روزمره آنها تداخل ایجاد کند احساس رنجش کنند. والدین همچنین می توانند از اینکه نمی توانند به اندازه کافی از فرزند خود حمایت کنند احساس گناه کنند.

نحوه مراقبت از کودکان وسواسی (OCD)

چگونه می توان از کودک مبتلا به وسواس فکری و رفتاری حمایت کرد؟

کمک  گرفتن از یک متخصص روانپزشک با تجربه راه خوبی برای شروع است. راهنمایی ها ی مورد استفاده برای درمان وسواس فکری رفتاری  برخلاف غرایز مادری و پدری است، بنابراین برای کودکان و والدین آنها مهم است که دوره درمان را طی کنند تا یاد بگیرند که چگونه وسواس فکری رفتاری را مدیریت کنند و با آن کنار بیایند. نکات زیر ممکن است کمک کند.

درمان شناختی رفتاری را پیگیری کنید. درمان شناختی رفتاری (CBT) یک روان درمانی تخصصی است که به افراد کمک می کند پیوندهای بین افکار، احساسات و رفتارها را بیاموزند و ابزارهایی را برای رسیدگی به الگوهای غیر مفید ایجاد کنند. نوع خاصی از CBT که بر پیشگیری از مواجهه و پاسخ (ERP) تمرکز دارد، درمان استاندارد طلایی برای وسواس فکری در نظر گرفته می شود. این درمان مبتنی بر شواهد به کودک کمک می‌کند تا به تدریج در برابر درگیر شدن در رفتار مقاومت کند و در عین حال یاد بگیرد که نتیجه آن آن‌طور که انتظار می‌رود بد نیست ، یا حداقل قابل تحمل است. اگر علائم کودک شما بیش از یک ساعت در روز است،  و برای کودک یا خانواده شما ناراحتی ایجاد می کند و در فعالیت ها تداخل ایجاد می کند، ممکن است فرزند شما دچار CBT  با ERP باشند. می توانید از پزشک  متخصص اطفال کمک بگیرید.

سعی کنید در هنگام درخواست کودک برای تقویت وسواس فکری با او همکاری نکنید. به عنوان والدین، غریزه شما حمایت و محافظت از فرزندتان است. متأسفانه، وسواس فکری و رفتاری از توجه و سازگاری تغذیه می کند. به عنوان مثال، اگر فرزندتان از شما بخواهد برای جلوگیری از تماس با میکروب ها، در را باز کنید، هر بار که در را باز می کنید ناخواسته وسواس فکری را تقویت می کنید. این به این دلیل است که مغز کودک شما می‌آموزد که دستگیره در چیزی است که می‌ترسد و او نمی‌تواند به آن دست بزند. سعی کنید از شرکت در این رفتارها خودداری کنید، اگر نمی توانید خودداری کنید و توانایی آن را ندارید که پاسخ منفی بدهید شما او را تشویق می کنید  و وسواس او را تقویت می کنید. و این برخورد ممکن است علائم را قبل از بهبودی بدتر کند. وسواس فکری را به عنوان قلدری در نظر بگیرید که پول ناهار می خواهد. یک قلدر معمولا “نه” را به عنوان پاسخ اولیه نمی پذیرد. در عوض، او سعی می‌کند تا زمانی که پول را به دست بیاورد، قیمت را بالا ببرد. با این حال، قلدر به مرور زمان می‌آموزد که ارزش تلاش برای جلب توجه و بی پولی را ندارد. اگر ثابت قدم باشید، وضعیت می تواند بهبود یابد.

بدانید که فرزند شما احتمالاً سعی نمی کند مخالف باشد. اگر فکر می کنید که فرزندتان عمداً با شما مخالفت می کند، ممکن است احساس عصبانیت کنید. این می تواند شما را به درگیر شدن در یک نبرد بیهوده وارد کند. سعی کنید برای لحظه ای دیدگاه ها را تغییر دهید. به چیزی فکر کنید که شما را می ترساند ، شاید وارد قفس با یک ببر گرسنه شوید. غریزه انسانی شما فرار کردن است و ممکن است هر کاری که لازم است برای این کار انجام دهید. حالا تصور کنید کسی سعی دارد شما را مجبور کند در قفس بمانید. این همان احساسی است که به کودک گفته می شود که باید یک رفتاررا متوقف کند. وسواس باعث ناراحتی شدید می شود. فرزند شما ممکن است نگران باشد که نتواند نتیجه یک رفتار و یک دستوررفتاری ناقص را تحمل کند و این به کودک شما صدمه میزند و او را تحت فشار می گذارد. به خود یادآوری کنید که وسواس فکری و رفتارییک قلدر بسیار متقاعد کننده است. شما وسواس را عصبانی می کنید، نه فرزندتان. تلاش فرزند شما برای برهم زدن خانواده نیست. او فقط دچار وسواس فکری و رفتاری شده است.

به دنبال حمایت برای خود باشید

همانطور که قبلا گفته  شد، وسواس فکری  رفتاری می تواند کل خانواده را تحت تاثیر قرار دهد. از پزشک اطفال یا یک روانپزشک در مورد برخورد با این بیماری کمک بگیرید. برخی از پزشکان آموزش دیده در CBT و CBT با ERP برای کودکان مبتلا به اختلال وسواس فکری و رفتاری راهنمایی کردن والدین را برای مواجه با این بیماری ارائه می دهند.

علائم وسواس فکری چیست؟

کودکان مبتلا به وسواس معمولا هم وسواس و هم رفتار را تجربه می کنند. آنها برای کنترل اضطرابی که وسواس ایجاد می کند از رفتاراستفاده می کنند.

وسواس های رایجی که کودکان تجربه می کنند عبارتند از:

  • ترس از آلودگی (میکروب، زباله، استفراغ، مواد شیمیایی و غیره)
  • نیاز به یکنواخت بودن یا متقارن بودن همه چیز
  • نگرانی شدید در مورد ایمنی، مانند فکر کردن به اینکه خانه می سوزد یا یکی از والدین آسیب می بیند
  • ترس از اینکه ممکن است کاری خشونت آمیز یا وحشتناک انجام دهند

رفتارهای رایج عبارتند از:

  • شستن مکرر دستانشان
  • قفل کردن و قفل مجدد درها به تعداد معینی
  • ردیف کردن اشیا یا لمس کردن قسمت‌هایی از بدنشان به طور متقارن، مانند خاراندن هر دو گوش
  • تعداد معینی بار شمردن یا تکرار ذهنی چیزی
  • درخواست مکرر از والدین برای اطمینان خاطر مبنی بر اینکه اتفاق بدی نخواهد افتاد
  • رفتارها می توانند به جای رفتار، افکار باشند، بنابراین تشخیص آنها دشوار است. به عنوان مثال، رفتار یک کودک ممکن است تا 20 در سر او شمرد.

اختلال وسواس فکری رفتاری چگونه تشخیص داده می شود؟

برای تشخیص وسواس فکری و رفتاری، کودک باید وسواس، رفتار یا هر دو را داشته باشد. آنها باید مانع زندگی عادی کودک شوند.

شدت علائم را می توان با استفاده از یک مقیاس رتبه بندی به نام Y-BOCS یا مقیاس وسواس رفتاری Yale-Brown اندازه گیری کرد.

اختلال وسواس فکری رفتاری چگونه درمان می شود؟

موثرترین درمان برای وسواس فکری _رفتاری نوعی درمان رفتاری شناختی (CBT) به نام مواجهه و پیشگیری از پاسخ است.

در این درمان، درمانگر کودک را در معرض مقادیر کمی از چیزهایی قرار می دهد که معمولاً باعث ایجاد وسواس او می شود. به این ترتیب، کودک تمرین می کند تا با اضطراب خود در یک محیط امن مقابله کند. درمانگر به کودک کمک می کند تا از استفاده از رفتار خود اجتناب کند. با گذشت زمان، کودک کمتر احساس اضطراب می کند و دیگر به رفتارنیاز ندارد. درمانگر همچنین می تواند خانواده کودک را برای تمرین در خانه آموزش دهد.

موارد شدیدتر وسواس فکری رفتاری، اغلب با ترکیبی از CBT و دارو درمان می شوند. موثرترین دارو برای اضطراب، مهارکننده های انتخابی باز،جذب سروتونین است. این دارو می تواند اضطراب را کاهش دهد و به کودک کمک کند تا از درمان بیشتر بهره مند شود. هنگامی که بچه ها مهارت های درمانی را یاد بگیرند، می توانند داروی کمتری مصرف کنند یا به طور کامل آن را متوقف کنند.

کودکان مبتلا به وسواس فکری –رفتاری، اغلب در سال‌های پس از درمان برای «جلسات تقویتی» به پزشک مراجعه می‌کنند تا مهارت‌هایی را که برای کنترل اضطراب خود آموخته‌اند، تازه کنند.

نحوه مراقبت از کودکان وسواسی (OCD)

اختلال وسواس فکری رفتاری چیست؟

اختلال وسواس فکری رفتاری (OCD) باعث ایجاد افکار ناراحت کننده ای می شود که وسواس نامیده می شود.  کودکان و نوجوانان مبتلا به وسواس رفتاری در یک چرخه استرس زا در این افکار، اضطراب و تشریفات گیر می کنند.

اگر فکر می کنید کودک شما مبتلا به وسواس فکری رفتاری  است، با مراجعه به پزشک یا روانپزشک کودک خود شروع کنید. آنها می توانند وسواس فکری رفتاری یا سایر مشکلاتی که می توانند علت علائم کودک شما باشند را بررسی کنند.

وسواس فکری رفتاری چگونه درمان می شود؟

درمان وسواس فکریرفتاری، نوعی درمان رفتاری شناختی (CBT) است. در درمان، کودکان مهارت های مقابله و آرامش را برای اضطراب یاد می گیرند. آنها یاد می گیرند که چگونه بدون انجام تشریفات با ترس ها روبرو شوند.

همراه با درمان، پزشکان ممکن است داروهای وسواس فکری رفتاری، را به برخی از کودکان بدهند. برای کودکانی که به دارو نیاز دارند، پزشکان SSRI (مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین) را تجویز می‌کنند. اینها عبارتند از Zoloft®، Prozac®، و Luvox®.

درمان زمانی بهترین نتیجه را دارد که والدین با کودک خود به درمان بروند. به این ترتیب، آنها می توانند یاد بگیرند که چگونه کودک خود را از طریق علائم وسواس فکری رفتاری، هدایت کنند، به کودک خود کمک کنند تا مهارت هایی را که در درمان می آموزد تمرین کند، و روزانه به آنها در هر لحظه کمک کنند.

والدین ممکن است متوجه شوند که کودکان:

  • لمس کردن، ضربه زدن، یا به روش های غیرعادی قدم برداشتن
  • مرتب کارها را تکرار کردن
  • کلمات، عبارات یا سوالات را تکرار کردن
  • شک ها و شبهه ی زیادی داشتن و در انتخاب مشکل داشتن
  • بیش از حد نیاز شستن یا تمیز کردن
  • برای انجام کارها زمان زیادی صرف کردن – مانند لباس پوشیدن، دوش گرفتن، غذا خوردن، انجام تکالیف

بچه ها ممکن است والدین را در کارهای خود شرکت دهند. و در ابتدا، والدین ممکن است متوجه نشوند که وارد رفتارهای وسواس گونه فرزندشان شده اند. به عنوان مثال، کودک مبتلا به وسواس فکری رفتاری ممکن است بارها و بارها درخواست اطمینان خاطرداشتن  کند. یا ممکن است کودک اصرار کند که والدین کاری را چند بار یا به روشی مشخص انجام دهند.

کودکان و نوجوانان مبتلا به وسواس فکری رفتاری، می توانند وسواس فکری، رفتار یا هر دو را داشته باشند.

چگونه می توانم به فرزندم کمک کنم؟

اگر فکر می کنید فرزندتان ممکن است وسواس فکری – رفتاری داشته باشد:

  • ابتدا با فرزندتان در مورد آنچه متوجه شده اید صحبت کنید. به روشی حمایتی صحبت کنید، گوش دهید و عشق ومحبت خود را نشان دهید. چیزی بگویید که برای وضعیت فرزندتان مفید است، مانند: “من متوجه شدم که جوراب های خود را زیاد میشوری”  سعی می کنید آنها را درک کنید. و سعی کنید آنها احساس درستی داشته باشند .

بگویید که چیزی  که به نام وسواس فکری-رفتاری ممکن است باعث نگرانی شما باشد با کمک هم رفع مشکل  می شود. به فرزندتان بگویید که مشاوره با پزشک می تواند کمک کننده باشد. به فرزندتان بگویید که این وضعیت می تواند بهتر شود و شما می خواهید  به کودکتان کمک کنید.

  • یک وقت ملاقات با روانپزشک یا روانشناس کودک بگیرید. برای تشخیص وسواس فکری رفتاری، روانپزشک یا روانشناس زمانی را صرف صحبت با شما و فرزندتان می کند. آنها در مورد علائم کودک شما سؤالاتی می پرسند که به آنها کمک می کند که دنشان دهد فرزندتان دچار وسواس فکری رفتاری است یا خیر. اگر آنها وسواس فکری و رفتاری را تشخیص دهند، می توانند درمان را توضیح دهند.

در  مراحل درمان فرزندتان شرکت کنید. بخشی از درمان، آموزش دادن به والدین در مورد چگونگی واکنش به علائم وسواس فکری رفتاری فرزندشان است. هرچقدر می توانید در مورد راه هایی که می توانید کمک کنید اموزش ببینید. بیاموزید که چگونه بدون تسلیم شدن در مقابل شکستها و سختی هاا،از پیشرفت فرزندتان حمایت کنید.

  • صبور باشید. غلبه بر بیماری وسواس فکری رفتاری، یک فرآیند است. راه های درمانی زیادی وجود دارد. حتما این راه ها را امتحان کنید. به فرزندتان کمک کنید چیزهایی را که درمانگر به شما نشان می دهد، تمرین کند. تلاش فرزندتان را تحسین کنید. نشان دهید که چقدر احساس غرور می کنید. به آنها یادآوری کنید که وسواس فکری رفتاری آنها، تقصیر آنها نیست.
  • حمایت بگیرید و آن را به فرزندتان ارائه بدهید. منابع و حمایت های زیادی برای خانواده هایی که با وسواس فکری و رفتاری فرزندشان سروکار دارند وجود دارد. دانستن این که شما تنها نیستید می تواند به شما کمک کند که با آن کنار بیایید. به اشتراک گذاشتن داستان های موفقیت با والدین دیگر می تواند به شما امید و اعتماد به نفس بدهد.

استخدام پرستار برای مراقبت از کودکان وسواسی (OCD)

اگر برای مراقبت از کودکان وسواسی (OCD) خود نیاز به کمک دارید می توانید برای استخدام پرستار کودک در منزل از طریق موسسه پرستاری شکوفایی اقدام کنید. تمامی پرستاران کودک ما کاملا آموزش دیده هستند و می توانند همراهان خوبی برای فرزندان شما باشند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *