تریکوتیلومانیا چیست؟ علت و درمان اختلال کشیدن مو در کودکان

تریکوتیلومانیا چیست؟ علت و درمان اختلال کشیدن مو در کودکان

تریکوتیلومانیا چیست؟ علت و درمان اختلال کشیدن مو در کودکان؟ چرا کودک من هنگام استرس موهای خود را می کند؟ اگر کودک شما در هنکام استرس یا عصبی شدن موهای خود را می کند ممکن است یک علت مهم برای این رفتار وحود داشته باشد. در ادامه در این رابطه بیشتر صحبت خواهیم کرد.

تریکوتیلومانیا یا طاسی سر؟

آیا متوجه یک نقظه طاسی روی سر فرزندتان شده اید یا موهای ابروهایش کم شده است؟ ممکن است این مسئله به ریزش مو ربطی نداشته باشد و کودک شما با دست های خود موهایش را کنده باشد.

به جای سرزنش و دعوا کردن فرزندتان از خود بپرسید که چه چیزی می تواند باعث شود که فرزندم موهای خودش را بکند.

تریکوتیلومانیا یک اختلال در کشیدن مو است که زمانی رخ می دهد که فرد به طور مکرر مو را از هر قسمتی از بدن خود کنده و منجر به ریزش موی قابل مشاهده می شود. این اختلال با آلوپسی که به ریزش مو معروف است، متفاوت است.

این اختلال در دوران کودکی شروع می شود و کارشناسان زمانی معتقد بودند که نادر است. اما، شواهد اخیر نشان می دهد که تریکوتیلومانیا ممکن است بیشتر از آنچه در ابتدا تصور می شد شایع باشد.

یک بررسی در سال 2017 به یک نظرسنجی قدیمی اشاره کرد که نشان داد از 2534 دانش آموز، 0.6٪ از آنها به این اختلال مبتلا بودند و همچنین ممکن است در زنان به طور قابل توجهی شایع تر باشد. بر اساس داده های جدیدتری که در یک مطالعه در سال 2020 منتشر شده است، 1.7 درصد از یک نمونه بزرگ از بزرگسالان گزارش دادند که به تریکوتیلومانیا مبتلا هستند.

افراد مبتلا به تریکوتیلومانیا ممکن است این مسئله را از نزدیکان خود پنهان کنند زیرا می تواند ظاهر آنها را تغییر دهد. اما صرف زمان برای یادگیری در مورد تریکوتیلومانیا و نحوه درمان آن می تواند به کاهش این اختلال کمک کند.

علت اختلال کشیدن مو در کودکان

چرا کودک من وقتی استرس دارد موهایش را می کند؟ علت دقیق تریکوتیلومانیا به خوبی مشخص نشده است. در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی ویرایش چهار (DSM-4) تریکوتیلومانیا به عنوان یک اختلال کنترلی شناخته شد با این حال در سال 2012، DSM-5 شروع به طبقه بندی این اختلال به عنوان یک بیماری مرتبط با اختلال وسواس فکری جبری (OCD) کرد.

گاهی اوقات، تریکوتیلومانیا می تواند نشانه ای از برخی شرایط سلامت روان در کودکان باشد. همچنین ممکن است یک مکانیسم مقابله ای برای کودک شما جهت مقابله با استرس باشد.

اختلال وسواسی اجباری (OCD)

OCD یک وضعیت سلامت روان است که در آن فرد به طور مکرر افکار مزاحم یا ناراحت کننده (وسواس) دارند.  OCD ممکن است باعث شود که احساس کنید کنترلی بر زندگی خود ندارید.

DSM-5 تریکوتیلومانیا را به عنوان یک بیماری مرتبط با OCD گروه بندی می کند.

کشیدن مو می تواند یکی از علائم OCD باشد، اما این دو حالت از یکدیگر متمایز هستند.

بسیاری از افراد مبتلا به OCD موهای خود را می کشند زیرا این کار به آنها احساس آرامش و رضایت می دهد. اما، فرد مبتلا به تریکوتیلومانیا ممکن است هنگام کندن موهای خود، به خصوص کودکان، چنین احساسی را تجربه نکند.

پزشکان لزوماً درمان یکسانی را برای هر دو بیماری توصیه نمی کنند. با این حال، مهارکننده‌های بازجذب سروتونین (SSRIs) در نظر گرفته می‌شوند.

اضطراب و افسردگی

افراد مبتلا به تریکوتیلومانیا اغلب با تشخیص اضطراب یا افسردگی نیز مواجه می شوند. اضطراب را می توان به عنوان احساس ترس، وحشت یا ناراحتی تعریف کرد. سایر علائم اضطراب عبارتند از:

  • تعریق
  • بی قراری
  • ضربان قلب سریع

برخی از علائم رایج افسردگی می توانند عبارتند از:

  • احساس غمگینی یا ناامیدی مداوم
  • از چیزهایی که قبلا دوست داشتی لذت نمی بری
  • مشکل در تمرکز
  • تحریک پذیری
  • تغییر در اشتها یا عادات خواب شما

مطابق با تحقیقی که در سال 2019 انجام شد افراد مبتلا به تریکوتیلومانیا از یک بیماری روانی دیگر نیز رنج می برند. محققان دریافتند که 50 درصد از افراد مبتلا به تریکوتیلومانیا افسردگی، اضطراب یا هر دو را با هم دارند. اما تخمین زده می شود که تنها 26٪ از آنها مشکلشان تشخیص داده می شود.

کودکان مبتلا به اضطراب ممکن است به طور ناخودآگاه موهای خود را در پاسخ به احساس اضطراب بکنند. اغلب، آنها ممکن است کندن واقعی موهای خود را به خاطر نیاورند.

نشانه هایی وجود دارد که نشان می دهد تریکوتیلومانیا به دلیل احساس رضایت ناشی از این فعالیت رخ می دهد. دیگران ممکن است صرفاً میل به انجام آن را داشته باشند. اما، احتمال دیگر این است که فرزند شما ممکن است موهای خود را بکشد تا با استرس یا نگرانی کنار بیاید.

اختلال گرومینگ

اختلالات گرومینگ شایع است و شامل کشیدن مو با کندن پوست و جویدن ناخن می شود. این اعمال تکراری هستند و می توانند به بدن آسیب برسانند.

تریکوتیلومانیا چیست؟ علت و درمان اختلال کشیدن مو در کودکانکودک شما ممکن است احساس شرمندگی داشته باشد زیرا نمی تواند رفتار خود را کنترل کند. اما ممکن است بتوانید با توضیح غریزه کشیدن مو به آنها کمک کنید از احساس شرمندگی دوری کنند.

همچنین ممکن است کودک شما احساس ‌کند که قسمت‌هایی از بدن خود را از بین ببرد و با مشاهده موهایی که در مکان‌های خاصی روی بدنش رشد می‌کنند تحریک شود.

اگر آنها مو را به عنوان یک نقص ببینند، ممکن است موها را به عنوان راهی برای آراستگی بکنند و معمولاً احساس آرامش را به دنبال دارد.

یک مطالعه در سال 2009 نشان داد که از 3 نفر 1 نفر از افراد مبتلا به OCD دارای اختلال گرومینگ هستند. علاوه بر این، اگر فرزند شما تریکوتیلومانیا را تجربه کند، احتمال بیشتری دارد پوستش را بکند یا ناخنش را بجود.

علائم تریکوتیلومانیا چیست؟

علائمی که نشان می دهد کودک ممکن است تریکوتیلومانیا داشته باشد عبارتند از:

  • ریزش موی ناهموار یا یک طرفه
  • ریزش ناگهانی موی زیادی
  • موی زیاد روی زمین یا بالش در اتاق کودک
  • مدام دست هایشان را نزدیک سرشان می گیرند
  • پوشیدن کلاه یا پوشش های دیگر به این دلیل که نمی خواهند دیگران نقاط طاسی آنها را ببینند
  • مدام در آینه نگاه می کند
  • اعتماد به نفس پایین
  • احساس شرم از ظاهرشان یا اینکه نمی توانند از کندن موها خودداری کنند

تریکوتیلومانیا معمولا در حدود 12 سالگی شروع می شود، اما بچه های کوچکتر نیز می توانند آن را تجربه کنند.

گزینه های درمان تریکوتیلومانیا

گزینه های درمانی زیادی برای کمک به کودکان مبتلا به علائم تریکوتیلومانیا وجود دارد.

کاهش استرس در خانه

از آنجایی که تریکوتیلومانیا اغلب می تواند یک پاسخ استرس در کودکان باشد، تغییراتی را در محیط کودک خود برای کاهش استرس در نظر بگیرید.

درمان شناختی رفتاری (CBT)

درمان شناختی رفتاری (CBT) اغلب یک درمان خط اول برای تریکوتیلومانیا در نظر گرفته می شود.

با کار با درمانگر فرزندتان، می توانید مداخلات مختلفی را در خانه بیاموزید. برخی از نمونه ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

قرار دادن دستکش یا روکش روی دست کودک برای جلوگیری از این رفتار

 یک اسباب بازی فیجت برای کودک تهیه کنید و زمانی که شروع به کشیدن موهای خود کرد، آنها را به کودکتان بدهید.

 قرار دادن پانسمان روی انگشتان اشاره شان برای افزایش آگاهی آنها از نتیجه رفتارشان

آموزش تغییر عادت

آموزش تغییر عادت شکلی از CBT است که از سه بخش اصلی تشکیل شده است:

 اطلاع. کودک از کشیدن موهای خود و محرک های آن آگاه می شود.

رقابت برای پاسخ. اقدامی برای گرفتن جای کندن موهای آنها مشخص می شود.

حمایت اجتماعی. اطرافیان کودک رفتارهای مثبت او را تحسین می کنند و به آنها یادآوری می کنند که از آموزش های آنها استفاده کنند.

به طور کلی، این درمان یک درمان کم خطر و موثر برای تریکوتیلومانیا است.

دارو درمانی

پزشک کودک شما ممکن است داروهای SSRI را برای تریکوتیلومانیا تجویز کند. اما دارو ممکن است به تنهایی برای کمک به کنترل علائم کودک شما کافی نباشد. برای حداکثر اثربخشی، بهتر است دارو را با درمان تکمیل کنید.

مراحل بعدی

تریکوتیلومانیا یک وضعیت سلامت روانی است که معمولا از دوران کودکی شروع می شود. اگر علائمی را مشاهده کردید که نشان می‌دهد فرزندتان در حال کندن موهایش است یا ریزش موی غیرقابل توضیحی را تجربه می‌کند، ایده خوبی است که در اسرع وقت با پزشک مشورت کنید. درمان زودهنگام بسیار موثرتر است.

مهمترین چیزی که باید به خاطر بسپارید این است که هرگز به خاطر رفتار فرزندتان شرمنده نشوید زیرا ممکن است کشیدن موها را بدتر کند و او بیشتر این موضوع را پنهان کند. عشق و حمایت می تواند کمک زیادی به بهبود کودکتان کند.

عوامل خطر تریکوتیلومانیا

همانطور که گفتیم علت دقیق تریکوتیلومانیا مشخص نیست. ممکن است به تغییرات مسیرهای مغزی مرتبط باشد که نواحی مرتبط با نحوه مدیریت احساسات، حرکت، ایجاد عادات و کنترل تکانه ها را درگیر کند. برخی موارد ممکن است خطر ابتلا به تریکوتیلومانیا را افزایش دهد، که از این بین می توان به موارد زیر اشاره کرد:

سن: تریکوتیلومانیا معمولا در اوایل نوجوانی، بین سنین 10 تا 13 سالگی شروع می شود. این می تواند در طول زندگی ادامه یابد، اگرچه علائم ممکن است ظاهر شوند و از بین بروند.

 ژن: در برخی خانواده ها، تمایل به تریکوتیلومانیا ممکن است ارثی باشد. اگر یکی دیگر از اعضای خانواده آن را داشته باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که کودک شما به این اختلال دچار شود.

 سایر اختلالات سلامت روان: اگر با تریکوتیلومانیا زندگی می کنید، ممکن است مشکلات روانی دیگری مانند اضطراب، افسردگی یا اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) داشته باشید.

فشار و استرس: استرس شدید ممکن است باعث ایجاد تریکوتیلومانیا در برخی افراد شود. استرس می تواند با موقعیت هایی از جمله مشاجره خانوادگی، سوء استفاده یا مرگ یکی از دوستان یا اعضای خانواده ایجاد شود.

تریکوتیلومانیا چیست؟ علت و درمان اختلال کشیدن مو در کودکان

عوارض تریکوتیلومانیا یا اختلال کشیدن مو

تریکوتیلومانیا می تواند باعث ناراحتی شدید افرادی شود که به آن مبتلا هستند. بسیاری می گویند که احساس شرم و خجالت می کنند و اغلب اعتماد به نفس پایینی دارند. سایر عوارض می تواند شامل موارد زیر باشد:

 آسیب به پوست و مو: کشیدن مداوم می تواند جای زخم را روی پوست سر بگذارد و رشد مو را در درازمدت تحت تاثیر قرار دهد.

گلوله های مو: اینها دسته های مات و بزرگی از مو به نام تریکوبزوآر هستند که در دستگاه گوارش تشکیل می شوند. با گذشت زمان، آنها می توانند باعث کاهش وزن و انسداد شوند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر متوجه شدید که فرزندتان موهای خود را می کند به پزشک مراجعه کنید. اگر فرزندتان عادت به خوردن مو دارد حتما باید به پزشک مراجعه کنید. این می تواند باعث ایجاد گلوله های مو در معده و بیماری های جدی شود.

اگر موهایتان را بیرون می‌کشید یا متوجه شدید که فرزندتان چنین است، به پزشک عمومی خود مراجعه کنید.

پرشک ممکن است مناطقی که مو ندارد را بررسی کند تا مطمئن شوید مشکل دیگری (مانند عفونت پوست) باعث ریزش مو نشده است. اگر پزشک متوجه شود که کودک شما به تریکوتیلومانیا مبتلا شده است از راه حل های درمان معرفی شده در بالا استفاده می کند.

منابع: psychcentral، childmind، nhs و webmd

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *