نحوه پاشویه کردن کودکان تب دار

هر پرستار کودک یا والدینی باید با نحوه پاشویه کردن کودکان تب دار آشنا باشد. تب کردن در کودکان می تواند مشکلات زیادی را به وجود بیاورد زیرا در کودکان بسیار حساس عمل می کند اگر تب کودک شدید بود باید سریعا به پزشک مراجعه شود ولی اگر تب کودک خفیف بود می توان با استفاده از پاشویه و سایر روش های خانگی تب را پایین آورد و البته پاشویه کردن کودکان با پاشویه کردن افراد بزرگسال فرق دارد که در ادامه توضیح خواهیم داد.

تب در کودکان

تب (درجه حرارت بالا) در کودکان شایع است. تب یک پاسخ طبیعی به بسیاری از بیماری ها است که شایع ترین آن عفونت در بدن است. تب معمولاً مضر نیست – در واقع، به سیستم ایمنی بدن کمک می کند تا با عفونت مبارزه کند. در حالی که تب می‌تواند برای والدین نگران‌کننده باشد، پزشکان معمولاً بیشتر نگران این هستند که چه چیزی باعث تب می‌شود و نه دمای کودک. نظارت بر علائم بیماری زمینه ای به جای خود تب برای شما مهم تر است.

علائم و نشانه های تب

هنگامی که دمای کودک شما روی دماسنج بالاتر از 38 درجه سانتیگراد باشد، تب می کند. فرزند شما همچنین ممکن است  حالت های زیر را داشته باشد:
  • احوالات ناخوشایند و هنگام لمس کردن گرم است
  • بیقرار است و گریه میکند
  • خواب آلودتر از حد معمول
  • استفراغ میکند یا از نوشیدن امتناع میکند
  • لرزیدن
اگر کودک شما زیر سه ماه است و تب بالای 38 درجه سانتیگراد دارد، حتی اگر علائم دیگری نداشته باشد، باید به پزشک مراجعه کنید.

اندازه گیری دمای کودک

روش های مختلفی برای اندازه گیری دمای کودک وجود دارد. هر روش دمای کودک شما را به روشی متفاوت اندازه‌گیری می‌کند و نتایج بسته به نوع دماسنج مورد استفاده شما می‌تواند متفاوت باشد. روش های مختلف عبارتند از: دماسنج پیشانی مادون قرمز: زیر بازو یا زیر زبان با دماسنج دیجیتالی، جیوه ای یا الکلی دماسنج گوش (تمپانیک): دماسنج های نواری پلاستیکی مورد استفاده در پیشانی (اینها توصیه نمی شوند زیرا قابل اعتماد نیستند). برخی از دماسنج‌ها برای گروه‌های سنی خاص مناسب‌تر هستند، بنابراین شما باید همیشه دستورالعمل‌های سازنده را بخوانید و دنبال کنید تا به اندازه دقیق برسید. همچنین می توانید از پرستار بهداشت مادر و کودک، پزشک عمومی یا داروساز خود بخواهید که نحوه استفاده از دماسنج را به شما نشان دهد. این کار را قبل از نیاز انجام دهید.

نحوه پاشویه کردن کودکان تب دارتشنج ناشی از تب

برخی از کودکان هنگام تب ممکن است دچار تشنج شوند. به این موارد تشنج ناشی از تب می گویند. اگر دمای کودک شما به طور ناگهانی بالا برود ممکن است تشنج تب داشته باشد. گاهی اوقات، تشنج زمانی اتفاق می‌افتد که والدین واقعاً نمی‌دانند فرزندشان تب دارد. تشنج های ناشی از تب شایع هستند و معمولاً هیچ گونه عوارض طولانی مدتی برای سلامتی ایجاد نمی کنند.

مراقبت در منزل

عفونت هایی که باعث تب می شوند می توانند توسط انواع مختلفی از میکروب ها ایجاد شوند. بیشتر آنها توسط ویروس ها ایجاد می شوند و نیازی به درمان ندارند. تعدادی از آنها توسط باکتری ها ایجاد می شوند که با آنتی بیوتیک ها درمان می شوند. آنتی بیوتیک ها روی ویروس ها اثر نمی کنند کاهش تب کودک کمکی به درمان سریعتر بیماری زمینه ای نمی کند. اگر کودک شما خوب به نظر می رسد و خوشحال است، نیازی به درمان تب نیست. اگر فرزند شما ناراحت است، کارهایی وجود دارد که می توانید انجام دهید تا به او کمک کنید تا احساس راحتی بیشتری کند:
  • به کودک خود مکرر نوشیدنی های کوچک بدهید. بسیاری از کودکان هنگام تب از خوردن غذا خودداری می کنند. این مشکلی نیست، تا زمانی که آنها هیدراته بمانند
  • اگر کودک شیرخوار شما کمتر از شش ماه است، شیر اضافی بدهید
  • اگر کودکی که با شیر خشک تغذیه می شود کمتر از شش ماه است، مقدار معمول شیر خشک را به او بدهید
  • اگر کودک شما بزرگتر از شش ماه است، به شیردهی یا شیر دادن با شیشه شیر ادامه دهید. همچنین می توانید به کودک خود آب یا محلول های خوراکی آبرسانی بدهید.
  • سعی کنید پیشانی کودک خود را با یک اسفنج یا ماشین شستشوی صورت که در آب کمی گرم خیس شده است پاک کنید تا به خنک شدن او کمک کند. مهم است که وقتی این کار را انجام می دهید خیلی سرد یا ناراحت نشوند. حمام یا دوش آب سرد توصیه نمی شود.
  • لباس های کافی به کودک بپوشانید تا خیلی گرم یا سرد نباشد. اگر کودک شما می لرزد، یک لایه دیگر از لباس یا یک پتو اضافه کنید تا زمانی که متوقف شود.
مراقب علائمی باشید که نشان می دهد بیماری او در حال بدتر شدن است. اگر کودک شما به هر دلیلی دچار نقص ایمنی است (سیستم ایمنی ضعیفی دارد) و تب بالای 38 درجه سانتیگراد دارد، باید فوراً به پزشک یا بخش اورژانس بیمارستان مراجعه کنید. در مورد سایر کودکان، اگر دمای بدن آنها بالای 38 درجه سانتیگراد است و هر یک از علائم زیر را دارند، آنها را نزد پزشک ببرید:
  • سفتی گردن یا نور به چشم آنها آسیب می رساند
  • استفراغ و امتناع از نوشیدن زیاد
  • راش
  • خواب آلودتر از حد معمول
  • مشکلات تنفسی
  • دردی که با داروهای مسکن بهبود نمی یابد.
از حمام سرد یخی استفاده نکنید یا پوست کودکتان را با الکل مالش ندهید. هر دو در واقع می توانند تب را بالا ببرند. و حتی اگر کودک شما لرز دارد، آن را با پتو یا لباس ضخیم نپوشانید.

انواع پاشویه کردن کودکان

پاشویه و حمام با استفاده از سرکه سیب در حالی که حمام سرد با یخ یک درمان محبوب برای کاهش تب در کودکان و کودکان نوپا است، ممکن است مفید نباشد. دوش آب سرد می تواند به دمای داخلی کودک شما ضربه بزند و کمک چندانی به کاهش تب او نمی کند. از طرف دیگر، حمام ولرم برای بدن ملایم‌تر است و می‌تواند دمای بالا را تقریباً بلافاصله پایین بیاورد. برای موثرتر کردن یک حمام گرم یک فنجان سرکه سیب به آن اضافه کنید. این یکی از محبوب ترین درمان های خانگی طبیعی برای تب در کودکان است و برای دهه ها برای درمان طبیعی تب در کودکان استفاده می شود. حتی می توانید چند قطره سرکه سیب را به یک بسته کمپرس گرم اضافه کنید و آن را روی پیشانی فرزندتان بگذارید. نحوه پاشویه کردن کودکان تب داراز کمپرس و پاشویه آب ولرم استفاده کنید کاهش دهنده تب طبیعی برای نوزادان شامل استفاده از کمپرس آب ولرم است. از کمپرس آب ولرم برای کاهش قابل توجه دمای بدن استفاده می شود. یک پارچه تمیز بردارید، آن را به آب ولرم آغشته کنید و روی پیشانی نوزادان بمالید. این روند را تا زمانی که کاهش پیدا کند ادامه دهید. از کمپرس آب نمک استفاده کنید یکی از روش های متداول است . نمک خاصیت ضد باکتریایی دارد و تا حد زیادی باکتری ها را از بین میبرد. نمک های خوراکی بهترین نمک برای پاشویه کردن هستند نمک و آب را با هم مخلط کرده و سپس روی نقاط تب دار میگذاریم. و تاثیر مثبتی در پایین آوردن دمای بدن دارد.

مراحل پاشویه کردن کودکان

کودکانی را که دارای تب هستند معمولا پاشویه میکنند تا تب آنها پایین بیاید مراحل صحیح اینکار به این صورت است که: فراهم کردن وسایل و مواد مورد نیاز مانند دستمال تمیز ، لگن یا ظرف مناسب ، آب ولرم و دماسنج برای کنترل تب بعد از پاشویه پاشویه کردن در 3 مرحله انجام میشود:
  • نم دار کردن دستمال
  • گذاشتن دستمال نم دار روی نقاط داغ بدن
  • چک کردن تب کودک با دماسنج
1 – نم  دار کردن دستمال: برای اینکه پای کودک را مستقیم در آب فرو نکنیم احتیاج به یک دستمال تمیز داریم تا آن را با آب ولرم مرطوب کنیم. 2- گذاشتن دستمال نم دار روی نقاط داغ بدن: در این مرحله باید دستما نم دار را روی نقاط داغ بدن بگذاریم مثل زیر بغل ، کشاله ران، کف پا ، پیشانی ، سینه  که باید خنک شوند . باید هر بار دستمال را در آب بشوئید و نم دار کنید چون دستمال آب خود را از دست می دهد. 3_ چک کردن تب کودک با دماسنج: باید بعد از هر پاشویه تب کودک را چک کنیم اگر تب پایین آمده بود پاشویه را متوقف میکنیم ولی اگر تب پایین نیامده بود پاشویه را همچنان ادامه می دهیم.

 پاشویه کردن کودکان بعد از تزریق واکسن

نوزادان باید چند ماه یک بار واکسن بزنند تا بدن آنها در براب ریک سری از بیماریها مقاوم شود کودکان حساس بدن آنها واکنش نشان می دهد و تب میکنند یعنی این کودکان به عوارض بعد از تزریق واکسن دچار میشوند بنابراین والدین باید مراقب  تی کودک باشند بنابراین پاشویه کردن و کمپرس با اب ولرم یکی از بهترین راه های پایین آوردن تب نوزاد است. روش صحیح پاشویه نوزادان به این صورت است که:
  • از دماسنج استفاده کنید اگر تب نوزادتان بالاتر 38 درجه بود به پزشک مراجعه کنید ولی اگر زیر 38 درجه بود از پاشویه استفاده کنید
  • از یک ظرف آب ولرم و یک دستمال تمیز استفاده کنید
  • دست و پای نوزاد را داخل آب فرو نبرید
  • دستمال تمیز را با آب ولرم مرطوب کرده و روی نقاط داغ بدن بگذارید
  • از آب سرد و یخ استفاده نکنید چون نوزاد دچار شوک میشود
نکته ی قابل توجه ای است که بسیاری از پزشکان بر این عقیده هستند که کودکان زیر 5 سال باید با اطلاع پزشک آـنها را پاشویه کرد زیرا کودک می تواند دچار شوک شوند و باعث لرز در کودکان بشود و والدین می توانند برای پایین آوردن تب از روش های جایگزین استفاده کنند.

نکات مهم برای پاشویه کردن کودکان

شما وقتی کودک را پاشویه میکنید باید در نظر داشته باشد هیچ وقت از الکل در داخل آبی که پاشویه میکنید استفاده نکنید و همچنین از آب سرد و یخ نیز استفاده نکنید  زیرا می تواند خطرناک باشد و حال آنها را بد کند و دچار لرز شوند شما باید سریع پاشویه را قطع کنید زیرا این لرزش بعلت کلاپس در عروق  محیطی پیش آمده است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *