کاهش شنوایی در سالمندان ، یک مشکل رایج در سالمندان

کاهش شنوایی در سالمندان ، یک مشکل رایج در سالمندان

کاهش شنوایی در سالمندان : افت شنوایی یک مشکل بسیار رایج در بین سالمندان است که می تواند ناشی از سر و صدا، پیری، بیماری و وراثت باشد. افراد مبتلا به کم شنوایی، در برقرای ارتباط با دوستان و خانواده دچار مشکل خواهند شد. آنها همچنین ممکن است در درک توصیه های پزشک، پاسخ دادن به هشدارها، شنیدن صدای زنگ ها و آلارم ها، دچار مشکل شوند.با توجه به اهمیت شنوایی در سالمندان نکاتی را جهت خانواده سالمندان و پرستار سالمند یاد آوری می کنیم.

از هر سه نفر، یک نفر در بین سنین 65 تا 74 ساله دارای مشکلات کاهش شنوایی هستند. و تقریبا نیمی از افراد بالای 75 سال دچار مشکلات شنوایی هستند. اما برخی افراد، حاضر نیستند که اعتراف کنند، دچار مشکل شنوایی هستند.

  • بیشتر بخوانید: روش‌های صحیح مراقبتی از سالمندان در برابر کاهش شنوایی آنها

افراد مسن تری که نمی توانند به خوبی بشنوند، ممکن است دچار افسردگی شوند یا اینکه، از دیگران فاصله بگیرند. زیرا احساس ناامیدی یا خجالت زدگی می کنند از اینکه نمی توانند گفته های دیگران را بشنوند.

مشکلات شنوایی در سالمندان

گاهی اوقات افراد مسن به اشتباه تصور می شود که گیج، بی توجه هستند و تمایل به مشارکت در مکالمات ندارند. به این دلیل است که قدرت شنوایی آنها کم شده است.

بی توجهی به مشکلات شنوایی و یا عدم درمان، مشکل را بدتر خواهد کرد. اگر با مشکلات شنوایی مواجه هستید، به پزشک خود مراجعه کنید. سمعک، آموزش های ویژه، داروهای خاص و جراحی، برخی از درمان هایی هستند که می توانند به کاهش مشکلات شنوایی کمک کنند.

مطالعات نشان داده اند که افراد سالمند مبتلا به کم شنوایی، نسبت به افرادی که مشکل شنوایی ندارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به زوال عقل، هستند. توانایی های شناختی (مثل حافظه و تمرکز) در افراد سالمند با افت شنوایی، سریعتر از افراد سالمند با شنوایی طبیعی کاهش می یابد.

درمان مشکلات شنوایی، ممکن است برای سلامتی شناختی مهم باشد. با نحوه ارتباط بین شنوایی و سلامت شناختی آشنا شوید.

نشانه های افت شنوایی در سالمندان

برخی از مردم مشکلات شنوایی دارند و این مشکل را تشخیص نمی دهند. اگر با مشکلات زیر مواجه شدید، حتما باید به پزشک مراجعه کنید:

مشکل در شنیدن صدای تلفن است

وقتی دو یا چند نفر در حال گفتگو هستند، اگر برای شنیدن مکالمات آنها دچار مشکل شدید.

  • بیشتر بخوانید: نکات مهم پرستاری از سالمندان افسرده و دلایل افسردگی در سالمندان

بیشتر اوقات از دیگران می خواهید تا گفته خود را تکرار کنند.

صدای تلویزیون را تا جایی که باعث شکایت دیگران شود، افزایش دهید

مواجه شدن با مشکل شنوایی به علت سر و صدای پس زمینه

فکر می کنید که دیگران زیر لب سخن می گویند(من من می کنند)

وقتی زنان و کودکان با شما صحبت می کنند، قدرت شنیدن گفته های آنها را ندارید.

انواع افت شنوایی در سالمندان

افت شنوایی در سالمندان، مختلفی دارد :

۱- افت شنوایی خفیف، که در آن، فرد قادر به شنیدن صداهایی مثل صداهای زنان و کودکان نمی باشد

کاهش شنوایی در سالمندان ، یک مشکل رایج در سالمندان

کاهش شنوایی در سالمندان

۲-به طور کامل شنوایی خود را از دست خواهد داد.

افت شنوایی به دو دسته کلی تقسیم می شود :

۱- کاهش شنوایی عصب حسی، زمانی رخ می دهد که آسیب به گوش داخلی یا عصب شنوایی رسیده باشد. این نوع از افت شنوایی معمولا دائمی است.

۲- افت شنوایی انتقالی، هنگامی رخ می دهد که امواج صوتی نمی توانند به گوش داخلی برسند. علت آن هم، ممکن است تجمع جرم گوش ، یا سوراخ شدن پرده صماخ باشد. درمان پزشکی یا جراحی، معمولا می تواند کاهش شنوایی را به حالت اول برگرداند.

افت شنوایی ناگهانی

افت شنوایی ناگهانی، یا ناشنوایی ناگهانی، از دست دادن سریع شنوایی است که می تواند به یکباره برای فرد اتفاق افتد یا در طی سه روز شنوایی خود را به طور کامل از دست دهد.

در این حالت، باید به عنوان یک وضعیت اورژانسی پزشکی در نظر گرفته شود . اگر شما یا یکی از اطرافیان شما دچار ناشنوایی ناگهانی شدید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

افت شنوایی مرتبط با سن

 از دست دادن شنوایی مربوط به سن، به تدریج با بالاتر رفتن سن افراد، رخ می دهد.

به نظر می رسد که این نوع ناشنوایی ارثی باشد و ممکن است به علت تغییرات در گوش داخلی و عصب شنوایی رخ دهد. ممکن است صداهای بلند و یا نشنیدن آنچه که دیگران میگویند، وضعیت بغرنجی را برای فرد بوجود آورد.

افت شنوایی در سالمندان که مرتبط با سن معمولا در هر دو گوش رخ می دهد و به طور مساوی، هر دوی آنها را تحت تاثیر قرار می دهد. از دست دادن شنوایی در این حالت، به تدریج است. بنابراین کسی که با چنین مشکلی مواجه می شود ممکن است متوجه از دست دادن برخی  توانایی های خود برای شنیدن، نشود.

صدای زنگ در گوش (وزوز گوش)

وزوز گوش نیز در افراد مسن رایج است،  که به عنوان زنگ در گوش توصیف می شود، اما می تواند صداهایی مانند صدای غرش، کلیک کردن، صدای خش خش و یا وزوز صدا باشد.

این حالت می تواند به خودی خود برطرف شود. ممکن است در یک یا هر دو گوش شنیده شود، و ممکن است بلند یا آهسته باشد. گاهی اوقات وزوز گوش اولین نشانه کاهش شنوایی در افراد مسن است. وزوز گوش می تواند با هر نوع آسیب شنوایی همراه باشد و یا می تواند نشانه ای از مشکلات بهداشتی دیگر مانند فشار خون بالا، آلرژی ها یا به عنوان عوارض جانبی داروها باشد.

وزوز گوش یک علامت است، نه یک بیماری.  یک اتفاق ساده به این معنی که کمی جرم گوش، کانال گوش را مسدود می کند و موجب وزوز گوش می شود، اما می تواند ناشی از بعضی مشکلات بهداشتی باشد.

علت های از دست دادن شنوایی

سر و صدای بلند یکی از شایع ترین علل افت شنوایی است. سر و صدای ماشین چمن زنی، ماشین برف روبی و یا موسیقی بلند می تواند به گوش داخلی آسیب برساند و باعث کم شنوایی دائمی شود. صدای بلند نیز به وزوز گوش کمک می کند.

کاهش شنوایی در سالمندان ، یک مشکل رایج در سالمندان

کاهش شنوایی در سالمندان

شما می توانید از عواملی که باعث افت شنوایی می شوند فاصله بگیرید. صدای استریو، تلویزیون یا هدفون خود را کم کنید. دور از سر و صدای بلند باشید؛ یا با استفاده از گوش گیر و یا محافظ دیگری از گوش خود مراقبت به عمل آورید..

تجمع مایع و یا جرم گوش می تواند راه را بر صداهایی که از پرده صماخ به گوش داخلی منتقل می شود، مسدود کند. اگر مسدود شدن گوش بوسیله جرم گوش، مشکل اصلی است، با پزشک خود صحبت کنید. او ممکن است درمان های ملایم را برای نرم کردن جرم گوش، به شما پیشنهاد دهد.

سوراخ شدن پرده گوش هم از دلایل افت شنوایی است

سوراخ شدن پرده گوش نیز می تواند باعث کاهش شنوایی شود. پرده گوش می تواند با عفونت، فشار و یا قرار دادن اشیاء در گوش، از جمله گوش پاک کن آسیب ببیند. اگر دچار گوش درد شدید و یا متوجه شدید مایعی از گوش شما خارج می شود، به پزشک خود مراجعه کنید.

مشکلات بهداشت عمومی در افراد مسن، مانند دیابت یا فشار خون بالا، می تواند به کاهش شنوایی کمک کند. ویروس ها و باکتری ها (از جمله عفونت و التهاب گوش)، ناراحتی قلبی، سکته مغزی ، آسیب مغزی یا تومور نیز ممکن است بر شنوایی شما تاثیر بگذارند.

کاهش شنوایی در سالمندان

کاهش شنوایی در سالمندان

کاهش شنوایی

کاهش شنوایی می تواند ناشی از مصرف داروهای خاصی باشد. داروهای “اتوتوکسیک”گاهی برای همیشه به گوش داخلی آسیب می رساند. برخی از داروهای اتوتوکسیک شامل داروهایی هستند که برای درمان عفونت های جدی، سرطان و بیماری های قلبی استفاده می شوند.

برخی از آنتی بیوتیک ها، اتوتوکسیک هستند. حتی آسپرین در بعضی از دوزها می تواند مشکلاتی ایجاد کند. در صورت بروز مشکل در هنگام مصرف دارو، با پزشک خود مشورت کنید.

یکی از علت های کاهش شنوایی، می تواند وراثتی باشد. اما همه شکل های کاهش شنوایی ارثی، در هنگام تولد رخ نمی دهد. بعضی از انواع آن، در طول زندگی خود را نشان می دهند. برای مثال، در اتواسکلروز، که به نظر می رسد یک بیماری ارثی است، رشد غیر طبیعی استخوان، در گوش درونی که مانع عملکرد طبیعی گوش میانی خواهد شد.

کاهش شنوایی در سالمندان

کاهش شنوایی در سالمندان

چگونگی غلبه بر کاهش شنوایی

اگر متوجه علائم افت شنوایی شدید، با پزشک خود صحبت کنید. اگر مشکل شنوایی دارید، باید:

اجازه دهید مردم بدانند که شما، مشکل شنوایی دارید.

از کسانی که با شما مواجه می شوند  بخواهید که به آرامی و واضح صحبت کنند. همچنین از آنها بخواهید بدون اینکه فریاد بزنند بلندتر صحبت کنند.

به گفته های دیگران و حرکات دهان و ژست صورت آنها توجه کنید.

به فردی که در حال صحبت کردن با شما است، اجازه دهید بداند که شما متوجه گفته های او نشدید.

در صورت لزوم، از فردی که در حال صحبت کردن می باشد بخواهید که جمله خود را دوباره تکرار کند.

مکان خوبی برای گوش دادن پیدا کنید. خود را بین بلندگو و منابع سر و صدا قرار دهید و در جستجوی مکان ساکت تری، برای مکالمه باشید.

اگر فکر می کنید مشکل شنوایی دارید، مهمترین کاری که می توانید انجام دهید  این است که به دنبال مشاوره حرفه ای باشید. پزشک خانواده شما ممکن است قادر به تشخیص و درمان مشکل شنوایی شما باشد. پزشک شما ممکن است شما را به متخصصین دیگری مانند متخصص گوش و حلق و بینی و یا متخصص حرفه ای بهداشت، که قادر به شناسایی و اندازه گیری کم شنوایی هستند ارجاع دهد.

کاهش شنوایی در سالمندان

کاهش شنوایی در سالمندان

نکته: نحوه صحبت کردن با کسی که دچار افت شنوایی است

در اینجا کاهش شنوایی می تواند ناشی از مصرف داروهای خاصی باشد بیان خواهیم کرد که می توانید از آنها استفاده کنید:

در یک گروه، شامل افرادی می شود که دچار کاهش شنوایی در مکالمه هستند

مکانی آرام برای صحبت کردن برای کمک به کاهش سر و صدای پس زمینه، به خصوص در رستوران ها و تجمع های اجتماعی، پیدا کنید.

در جایی بایستید که از روشنایی خوبی برخوردار باشد و از علامت های صورت یا حرکات استفاده کنید تا سرنخ ها را به او بدهید.

روبه روی فرد بایستید  و واضح صحبت کنید. ارتباط چشمی را حفظ کنید.

کمی بلندتر از حد معمول حرف بزنید، اما فریاد نزنید. سعی کنید به آرامی اما به طور طبیعی صحبت کنید.

در زمان صحبت با سالمندانی که داری افت شنوایی هستند با سرعت معقول صحبت کنید.

  • دهان خود را در معرض دید آنها قرار دهید. در هنگام صحبت با آنها چیز نخورید، یا آدامس نجوید.
  • در صورت لزوم کلمات و یا جملات خود را تکرار کنید.
  • اطمینان حاصل کنید که فقط یک نفر در آن لحظه صحبت می کند.
  • صبور، قاطع و آرام باشید.
  • از آنها بپرسید که چگونه می توانید به آنها کمک کنید.

دستگاه هایی برای کمک به شنوایی بهتر

پزشک یا متخصص شما ممکن است پیشنهاد کند که از یک سمعک استفاده کنید. سمعک ها دستگاه هایی با باتری الکترونیکی هستند که صدا را بلندتر می کنند. سمعک ها انواع مختلفی دارند. قبل از خرید سمعک، بدانید که آیا بیمه درمانی شما، هزینه سمعک را تحت پوشش خود قرار می دهد یا خیر.

همچنین بپرسید آیا شما می توانید یک دوره آزمایشی از سمعک استفاده کنید تا بتوانید اطمینان حاصل کنید که دستگاه برای شما مناسب است یا خیر. متخصص گوش یا شنوایی سنج، به شما نحوه استفاده از سمعک را خواهد آموخت.

کاهش شنوایی در سالمندان

کاهش شنوایی در سالمندان

ابزارهای کمک شنوایی، برنامه های تلفن همراه، دستگاه های هشدار دهنده و ایمپلنت های کچلییر می توانند به برخی از افراد کم شنوا کمک کنند.

ایمپلنت های کچلییر، دستگاه های الکترونیکی برای افراد مبتلا به کم شنوایی شدید هستند. این دستگاه ها برای تمام انواع کم شنوایی ها کار نمی کنند.

سیستم های هشدار می توانند با زنگ های درب، آشکارگر های دود و ساعت زنگ دار برای ارسال سیگنال ها و ارتعاشات بصری  کار کنند.

به عنوان مثال، یک چراغ چشمک زن می تواند به شما بگوید که کسی پشت در  است یا تلفن زنگ می زند.

بعضی از افراد در تنظیمات ارتعاش در تلفن های همراه خود به آنها برای هشدار دادن تماس ها تکیه می کنند.

ابزارهای کمک شنوایی

سمعک بدون نسخه، یک دسته جدیدی از ابزار کمک شنوایی برای بزرگسالان با کم شنوایی در حد کم است که می توانند بدون نسخه خریداری کنند.

سمعک های بدون نسخه، بعضی از صدا های خاص را با صدای بلندتری برای افرادی که دچار کم شنوایی هستند پخش می کند تا به آنها در شنیدن، برقرای ارتباط و شرکت در فعالیت های روزانه کمک کنند.

انتظار می رود که سمعک بدون نسخه در چند سال آینده در فروشگاهها و به صورت آنلاین در دسترس مردم قرار بگیرد.

با پزشک خود درباره آنچه که برای شما مناسب است صحبت کنید. درباره افت شنوایی از موسسه ملی ناشنوایان و سایر اختلالات ارتباطی اطلاعات بیشتری کسب کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *