علت استفراغ در کودکان (بدون تب) + درمان های خانگی حالت تهوع

علت استفراغ در کودکان (بدون تب) + درمان های خانگی حالت تهوع

بالا آوردن و حالت تهوع برای کودکان خوشایند نیست و والدین را نیز نگران می کند. استفراغ بدون داشتن تب می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. داشتن اطلاعات در این زمینه می تواند به شما کمک کند تا دلیل این ناراحتی را پیدا کنید و برای درمان کودک خود با شیوه ای درست اقدام کنید.

علت استفراع بدون تب در کودکان

آنفولانزای معده

آنفولانزای معده با آنفولانزایی که همه ما آن را می شناسیم، متفاوت است. زمانی که افراد در مورد بیماری گاستروانتریت صحبت می کنند، از این اصطلاح استفاده می کنند. اغلب اوقات، گاستروانتریت توسط ویروسی مانند روتاویروس یا نوروویروس ایجاد می شود. اما باکتری هایی مانند E. coli یا سالمونلا نیز می توانند دخیل باشند. با این که گاهی اوقات نوروویروس می تواند باعث تب خفیفی شود، اما می تواند بدون تب نیز باشد.

نوروویروس همانند همه ویروس ها مسری است. اگر فرزند شما به این ویروس مبتلا شده است، سه احتمال زیر وجود دارد:

کودک شما با کسی که ناقل این ویروس بوده است، تماس داشته است

کودک شما غذایی را که به این ویروس آلوده بوده است، خورده است

کودک شما سطحی را که این ویروس روی آن قرار داشته است، لمس کرده و سپس قبل از شستن دست ها دهان یا بینی خود را لمس کرده است

12 تا 48 ساعت پس از ابتلای کودک شما به ویروس، علائمی نظیر استفراغ، اسهال، حالت تهوع و گرفتگی معده بروز پیدا می کنند.

بیشتر کودکان در عرض 1 تا 3 روز بهبود پیدا می کنند، اما ممکن است علائم به مدت 7 تا 10 روز باقی بمانند.

آلرژی غذایی

گاهی اوقات، بالا آوردن نشان دهنده حساسیت کودک شما به غذایی است که خورده است. ممکن است بالا آوردن تنها علامت آن باشد، اما علائم دیگری مانند مشکل تنفسی، کهیر، سرفه های مکرر، خس خس سینه یا مشکل در بلع نیز به آلرژی غذایی برمیگردند. از هر 10 واکنش آلرژیک، 9 مورد با غذاهای زیر در ارتباط است:

  • بادام زمینی
  • آجیل درختی (مانند بادام و گردو)
  • ماهی
  • جانوران دریایی با پوسته سخت (مثلاً میگو)
  • تخم مرغ
  • شیر
  • گندم
  • سویا

کودکان بسیار کوچکی که برای اولین بار شیر، سویا، غلات مخصوص و برخی غذاهای جامد را امتحان می کنند، در معرض خطر ابتلا به سندروم انتروکولیت ناشی از پروتئین غذایی (FPIES) قرار دارند. این بیماری 2 تا 6 ساعت پس از غذا خوردن خود را نشان می دهد و باعث استفراغ مکرر می شود. همچنین ممکن است با اسهال خونی یا مدفوع پر از خون نیز همراه باشد. اگر به FPIES مشکوک هستید، کودک خود را فوراً پیش پزشک ببرید.

علت استفراغ در کودکان (بدون تب) + درمان های خانگی حالت تهوع

مسمومیت غذایی

اگر غذایی که کودک شما می خورد به میکروب آلوده باشد، این احتمال وجود دارد که کودک شما دچار مسمومیت غذایی شود. برخی از باکتری هایی که معمولاً غذاها را آلوده می کنند عبارت اند از:

غذاهای بسیاری هستند که می توانند باعث مسمومیت شوند، به خصوص اگر به درستی پخته یا نگهداری نشده باشند:

  • گوشت
  • طیور
  • تخم مرغ
  • جانوران دریایی با پوسته سخت
  • سبزیجات شسته نشده، مانند کاهوی شسته نشده

کودک شما ممکن است در عرض چند ساعت پس از خوردن غذای آلوده شروع به استفراغ کند. گاهی اوقات ممکن است 1 تا 2 روز طول بکشد تا علائم ظاهر شوند. معمولاً کودک شما حالت تهوع، اسهال آبکی و دل درد نیز خواهد داشت.

ممکن است مسمومیت غذایی باعث تب شود، اما ممکن است استفراغ بدون تب هم باشد. علائم می توانند از چند ساعت تا چند روز ادامه پیدا کنند.

انسداد روده

در نوزادان تازه متولد شده، تشخیص این که آن ها در حال برگرداندن شیر یا استفراغ هستند دشوار است. استفراغ معمولاً با نیروی بیشتری نسبت به برگرداندن شیر بیرون می آید. برگرداندن شیر نیز با تغذیه مرتبط است و معمولاً اندکی پس از آن رخ می دهد. پزشک می تواند به شما کمک کند تا متوجه شوید که نوزاد شما دچار کدامیک شده است.

بالا آوردن شدید در نوزادان نادر است، اما اگر رخ دهد، می تواند نشان دهنده انسداد روده نوزاد شما باشد. همچنین ممکن است کودک شما به تنگی پیلوریک مبتلا شده باشد و معده او برای عبور غذا بسیار باریک باشد. هر دوی انسداد روده و تنگی پیلوریک مشکلاتی جدی هستند و باید فوراً به پزشک مراجعه شود.

سر کودکان زیاد ضربه می بیند، مخصوصاً زمانی که در حال یادگیری راه رفتن هستند. هر زمان که به سر کودک شما ضربه ای وارد شد، مراقب علائم ضربه مغزی باشید. بالا آوردن یکی از این نشانه ها است. علائم دیگر عبارت اند از:

  • از دست دادن هوشیاری
  • سردرد
  • تاری دید
  • اختلال در راه رفتن
  • گیجی
  • لکنت زبان
  • اختلال در بیدار شدن

ممکن است استفراغ و سایر علائم 24 تا 72 ساعت پس از وارد شدن ضربه به سر ظاهر نشوند.

اگر پس از آسیب دیدگی سر، فرزند شما استفراغ کرد، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

داروها

اگر کودک شما داروی خاصی را با معده خالی مصرف کند، ممکن است حالت تهوع پیدا کند. گاهی اوقات، استفراغ نشان دهنده این است که شما داروی خاصی را بیش از حد به کودک خود داده اید. رایج ترین داروهایی که باعث این امر می شوند عبارت اند از:

  • کدئین
  • اریترومایسین
  • برخی از قرص های ضد بارداری
  • برخی از داروهای آسم، مانند تئوفیلین
  • آهن
  • استامینوفن
  • ایبوپروفن

سفرگرفتگی (تهوع ناشی از حرکت وسایل نقلیه)

هنگامی که مغز کودک شما در مورد نحوه حرکت او سیگنال های متفاوتی دریافت می کند، می تواند باعث بالا آوردن کودک شود. به عنوان مثال، ممکن است برخی از کودکان تنها با تماشای یک فیلم احساس بیماری کنند، چشمان آن ها حرکت را می بیند، اما بدن آن ها حرکت را احساس نمی کند.

تهوع در اثر بودن در اتومبیل در کودکانی که کوچکتر از آن هستند که از پنجره بیرون را تماشا کنند، رایج است.

سفرگرفتگی معمولاً با شکم درد یا احساس بیماری شروع می شود. برخی از کودکان ممکن است عرق کنند، اشتهای خود را از دست بدهند، تمایلی به خوردن نداشته باشند و در نهایت، بالا می آورند. سفرگرفتگی یک بیماری ژنتیکی است. اگر یکی از والدین دچار این بیماری باشد، احتمال این که فرزند نیز دچار سفرگرفتگی شود بیشتر است.

علت استفراغ در کودکان (بدون تب) + درمان های خانگی حالت تهوع

میگرن

حدود 10 درصد از کودکان مدرسه ای با میگرن درگیر هستند. این سردردها ممکن است در کودکان 18 ماهه نیز رخ دهند. میگرن علاوه بر سردرد، می تواند با استفراغ نیز همراه باشد. علاوه براین، ممکن است فرزند شما علائم دیگری نیز داشته باشد:

  • سرگیجه
  • حالت تهوع
  • حساسیت به لمس، صدا و بو

متخصصان نمی دانند که علت میگرن چیست. میگرن می تواند ژنتیکی نیز باشد، به طوری که اگر یکی از والدین به میگرن دچار باشد، فرزند آن ها نیز به احتمال 50 درصد به میگرن مبتلا می شود. اگر پدر و مادر هر دو میگرن داشته باشند، احتمال ابتلای فرزند آن ها به 75 درصد می رسد.

اگر کودک شما سردرد، تب و استفراغ دارد، با پزشک خود مشورت کنید.

استرس

این که برخی از کودکان وقتی استرس دارند بالا می آورند، درست است. به عنوان مثال، ممکن است کودک شما به دلیل دیگر مشکلات سلامتی ماند عفونت گوش یا حتی پس از گریه کردن طولانی استفراغ کند. استفراغ ناشی از استرس یک یا دو بار رخ می دهد و با علائم دیگری مانند دل درد و اسهال همراه نیست.

12 درمان خانگی موثر برای استفراغ در کودکان

استفراغ در کودکان همیشه یک مشکل جدی نیست. معمولاً علت آن ویروس، سفرگرفتگی یا مسمومیت غذایی است. با این حال، اگر کودک شما به طور مکرر استفراغ می کند، مسلماً نگران خواهید شد و در این شرایط بهتر است که با پزشک کودک خود در تماس باشید. حتی ممکن است به این فکر کنید که به کودک خود دارو بدهید، اما بیشتر کودکان دارو خوردن را دوست ندارند. اگر کودک شما جزو این دسته است، می توانید درمان های خانگی را در پیش بگیرید. در این بخش از مقاله، به چند درمان خانگی آسان خواهیم پرداخت.

مصرف مایعات را زیاد کنید

اگر کودک شما مکرراً استفراغ می کند، ممکن است دچار کم آبی شود و احساس خستگی کند. حتماً مصرف مایعات کودک را افزایش دهید تا آب از دست رفته بدن او جبران شوند. به آرامی به او آب بنوشانید، زیرا نوشیدن بیش از حد آب یا هر مایعات دیگری می تواند استفراغ او را تشدید نیز بکند. همچنین حداقل تا 12 ساعت بعد از استفراغ از دادن غذاهای جامد به کودک خود خودداری کنید. می توانید به او سوپ سبزیجات سبک یا آبِ گوشت بدهید تا حالش بهتر شود.

آب زنجبیل و عسل را امتحان کنید

زنجبیل برای بهبود حالت تهوع و استفراغ خوب است. یک تکه کوچک زنجبیل را رنده کنید. آب زنجبیل رنده شده را بگیرید و چند قطره عسل به آن اضافه کنید تا خوش طعم شود. دو یا سه مرتبه در روز آن را به کودک خود بدهید. ترکیب آب زنجبیل و عسل نه تنها حالت تهوع را از بین می برد، بلکه به روند هضم کمک می کند.

آب نعناع هم کمک می کند

نعناع تازه برای استفراغ و حالت تهوع بسیار موثر است. مقداری برگ نعناع تازه را بکوبید و آب آن را بگیرید. حدود 1 قاشق غذاخوری آب نعناع را در یک کاسه بریزید و 1 قاشق چای خوری آب لیمو را به آن اضافه کنید. می توانید کمی عسل به این ترکیب اضافه کنید تا طعم بهتری پیدا کند. همچنین می توانید چند برگ نعناع تازه به کودک خود بدهید تا بجود.

می توانید از آب برنج نیز استفاده کنید

آب برنج به درمان استفراغ ناشی از ورم معده کمک می کند. برنج سفید نسبت به برنج قهوه ای انتخاب بهتری است. یک فنجان برنج سفید را در دو لیوان آب بجوشانید. برنج را نیم پز کنید، سپس آب اضافی یا نشاسته آن را صاف کرده و به کودک خود بدهید تا استفراغ او متوقف شود.

دانه هل فراموش نشود

یکی از موثرترین درمان های خانگی برای استفراغ کودکان، دانه هل است. دانه های هل می توانند شکم کودک شما را تسکین دهند و به کاهش حالت تهوع و استفراغ کمک کنند. نصف قاشق چای خوری دانه هل را آسیاب کنید، مقداری شکر به آن اضافه کنید و این مخلوط را به کودک خود بدهید تا استفراغ او از بین برود.

میخک نیز مفید است

میخک به هضم غذا کمک می کند و می تواند استفراغ را تسکین بدهد. اگر کودک شما کمی بزرگتر است و می تواند بجود، کمی میخک به او بدهید تا بجود. همچنین می توانید با جوشاندن چند میخک در یک فنجان آب، چای میخک درست کنید. یک قاشق چای خوری عسل به چای اضافه کنید و به کودک خود بدهید.

دانه رازیانه را امتحان کنید

دانه های رازیانه می توانند به تسکین دستگاه گوارش کمک کنند. خواص ضد میکروبی دانه رازیانه برای تهوع و استفراغ کودکان معجزه می کند. یک قاشق چای خوری دانه رازیانه را به مدت 10 دقیقه در آب بجوشانید، سپس آن را صاف کرده و به کودک خود بدهید. می توانید آن را 3 الی 4 بار در روز به کودک خود بدهید.

از سرکه سیب استفاده کنید

خواص ضد میکروبی سرکه سیب برای جلوگیری از حالت تهوع و استفراغ بسیار مفید است. سرکه سیب می تواند معده را تسکین دهد و به سم زدایی نیز کمک می کند. یک قاشق چای خوری سرکه سیب و عسل را در یک لیوان آب مخلوط کنید و اجازه دهید کودک شما آن را در طول روز بنوشد.

مخلوط آب پیاز و آب زنجبیل را امتحان کنید

پیاز منبعی غنی از آنتی بیوتیک های طبیعی است. شما می توانید از آب پیاز برای جلوگیری از استفراغ استفاده کنید. آب پیاز و آب زنجبیل را به مقدار مساوی در یک کاسه بریزید و خوب مخلوط کنید. این ترکیب را چند مرتبه در روز به کودک خود بدهید. همچنین می توانید عسل ارگانیک را به آب پیاز اضافه کنید تا حالت تهوع و استفراغ را تسکین دهید.

دانه زیره را فراموش نکنید

دانه های زیره می توانند با تحریک ترشح آنزیم های لوزه المعده مشکلات گوارشی را تسکین دهند. دانه های زیره باعث بهتر شدن احساس تهوع پس از استفراغ می شوند. یک قاشق چای خوری از دانه های زیره را تفت دهید و آن ها را پودر کنید. پودر زیره را به مقداری آب داغ اضافه کنید و اجازه دهید کودک آن را به آرامی بنوشد. می توانید کمی پودر جوز هندی نیز به این ترکیب اضافه کنید. همچنین می توانید پودر زیره را با پودر هل و عسل مخلوط کنید و از کودک خود بخواهید این مخلوط را لیس بزند.

چای بابونه را امتحان کنید

بابونه به خاطر خواص تسکین دهنده و آرامش بخشش شناخته شده است. همچنین بابونه به هضم غذا و خواب راحت در کودکان کمک می کند و از حالت تهوع جلوگیری می کند. یک قاشق چای خوری بابونه را با آب داغ دم کنید و عسل به آن اضافه کنید. این چای را دو تا سه مرتبه به کودک خود بدهید.

از روغن اسطوخدوس استفاده کنید

این روغن معطر به کودک شما احساس شادابی می دهد. این روغن معطر حتی می تواند به درمان سردردِ همراه با حالت تهوع و خواب راحت در کودکان کمک کند. می توانید چند قطره روغن اسطوخدوس را روی بالش یا دستمال کودک خود بریزید و اجازه دهید او را استنشاق کند تا احساس بهتری پیدا کند.

درمان هایی که به آن ها اشاره شد، چند درمان خانگی هستند که می توانید به سرعت آن ها را به کار بگیرید. با این حال، اگر این راه حل ها برای کودک شما موثر نبودند، به پزشک مراجعه کنید. استفراغ مشکل جدی نیست و می توان آن را در خانه درمان کرد. با این حال، توصیه می شود قبل از امتحان کردن هر یک از درمان های ذکر شده در بالا با پزشک خود مشورت کنید.

منابع: webmd، parenting و raisingchildren

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *