عفونت سالمونلا در کودکان – چه زمانی باید به پزشک اطفال مراجعه کنیم؟

Salmonella Infections

باکتری / عفونت سالمونلا بیشتر به عنوان عامل اسهال شناخته می شود. این نوع بیماری که گاسترواِنتریت نامیده می شود، معمولاً بعد از خوردن غذای آلوده به سالمونلا رخ می دهد. شکل نادرتر – به نام سالمونلا تیفی – باعث تب حصبه می شود. در حالی که تعداد قابل توجهی از بیماران مبتلا به عفونت سالمونلا به گاسترواِنتریت مبتلا هستند، این باکتری می تواند اختلالات مختلف دیگری را باعث شود:

  • باکتری در خون (باکتریمی)
  • التهاب غشاهای مغز یا نخاع (مننژیت)
  • التهاب استخوان (استئومیلیت)

باکتری سالمونلا معمولاً از طریق محصولات حیوانی مانند مرغ، گوشت گاو، ماهی، تخم مرغ و محصولات لبنی به انسان منتقل می شود. با این حال، گاهی اوقات، مواد غذایی دیگری مانند میوه ها، سبزیجات و نان هایی که اغلب در تماس با یک محصول حیوانی آلوده می شوند نیز باعث شیوع این بیماری شده اند. همچنین این باکتری می تواند از طریق نوشیدن آب آلوده و تماس با حیوانات خانگی آلوده مانند جوجه ها، مارها، لاک پشت ها، مارمولک ها و سایر خزندگان منتقل شود. تب حصبه تنها از طریق تماس با فرد مبتلا یا اقلام آلوده فرد مبتلا انتقال پیدا می کند.

علائم و نشانه های عفونت سالمونلا

هنگامی که کودک شما به عفونت سالمونلا و گاسترواِنتریت مبتلا می شود، ممکن است علائم زیر را داشته باشد:

  • تهوع و استفراغ
  • گرفتگی و حساسیت شکم
  • اسهال (گاهی خونی)
  • تب
  • سردرد

تب حصبه به تدریج ایجاد می شود و با علائمی نظیر تب، سردرد، بی اشتهایی، بی حالی، درد شکم، تغییرات ذهنی، بزرگ شدن طحال، یبوست یا اسهال همراه است.

دوره نهفتگی گاسترواِنتریت بین 6 تا 48 ساعت است، در حالی که تب حصبه دوره نهفتگی طولانی تری دارد، بین 3 تا 60 روز.

چه زمانی باید با پزشک اطفال تماس گرفت؟

اگر حال کودک شما 2 تا 3 روز پس از ظاهر شدن علائم بهتر نشد، یا مدفوع خونی داشت یا علائم کمی آبی از خود نشان داد (اشک نداشتن هنگام گریه کردن، کاهش ادرار) با پزشک اطفال خود تماس بگیرید.

سالمونلا چگونه تشخیص داده می شود؟

از آنجایی که بسیاری از بیماری های مختلف می توانند علائم مشابهی ایجاد کنند (مانند تهوع، تب، گرفتگی عضلات و اسهال)، پزشکان ممکن است نمونه مدفوع را برای آزمایش به آزمایشگاه بفرستند.

عفونت شدید سالمونلا به آزمایشات بیشتری نیاز دارد تا مشخص شود کدام میکروب خاص باعث بیماری شده است و از کدام آنتی بیوتیک می توان برای درمان آن استفاده کرد.

درمان عفونت سالمونلا

اگر کودک شما به عفونت سالمونلا مبتلاست و سیستم ایمنی قوی دارد، ممکن است پزشک درمان بدون دارو را توصیه کند تا عفونت بدون هیچ دارویی از بین برود. اما به محض این که کودک دچار تب، سردرد یا اسهال خونی شد، با پزشک تماس بگیرید تا از بروز هر گونه مشکل دیگری جلوگیری شود.

اگر کودک مبتلای شما تب دارد، ممکن است بخواهید برای کاهش دمای بدن و رفع گرفتگی به او استامینوفن بدهید. همانند هر عفونتی که باعث اسهال می شود، برای جلوگیری از کم آبی به کودک خود مایعات زیادی بدهید.

پیش بینی میزان موفقیت درمان پذیری

بیشتر عفونت های گوارشی سالمونلا 4 تا 7 روز طول می کشند و بدون درمان خودبه‌خود برطرف می شوند.

آیا عفونت های سالمونلا مسری هستند؟

بله، افراد مبتلا به عفونت سالمونلا می توانند عفونت را از چند روز تا چند هفته پس از آلوده شده گسترش دهند؛ حتی اگر علائم آن ها از بین رفته باشد یا با آنتی بیوتیک درمان شده باشند.

چه کسانی در معرض خطر عفونت های سالمونلا قرار دارند؟

هرکسی که باکتری سالمونلا را بخورد، صد در صد بیمار نخواهد شد. کودکان، به خصوص نوزادان، به احتمال زیاد بیمار خواهند شد. عفونت های سالمونلا اغلب در کودکان کمتر از 4 سال رخ می دهد. افرادی که در معرض خطر عوارض جدی تر ناشی از عفونت سالمونلا هستند:

  • بسیار جوان هستند، به ویژه نوزادان
  • در سیستم ایمنی بدن خود مشکل دارند (مانند افراد مبتلا به (HIV)
  • از داروهای مقابله با سرطان یا داروهای موثر بر سیستم ایمنی بدن استفاده می کنند
  • به بیماری سلول داسی شکل مبتلا هستند
  • طحال ندارند یا طحال آن ها به خوبی کار نکند
  • داروی سرکوب کننده اسید معده را مصرف می کنند

در این گروه های پرخطر، بیشتر پزشکان عفونت را با استفاده از آنتی بیوتیک درمان می کنند تا از گسترش آن به سایر بخش های بدن جلوگیری کنند. به نظر نمی رسد آنتی بیوتیک ها برای درمان فرد سالمی که به عفونت خفیف سالمونلا مبتلا شده اند، کمک کننده باشند و در واقع ممکن است مدت زمانی که فرد ناقل بیماری است، طولانی تر کنند.

پیشگیری از عفونت سالمونلا

شستن دست یک روش عالی برای محافظت در برابر عفونت های سالمونلا است. بنابراین به کودکان بیاموزید که به خصوص پس از رفتن به دستشویی و قبل از دست زدن به غذا، دستان خود را به خوبی و کامل بشویند.

در اینجا چند روش دیگر برای محافظت از خانواده در برابر عفونت های سالمونلا وجود دارند:

غذا را کاملاً بپزید. باکتری سالمونلا معمولاً در محصولات حیوانی یافت می شود و در اثر گرمای پخت می تواند از بین برود. تخم مرغ، مرغ یا گوشت خام یا نیمه پخته شده را مصرف نکنید. مایکروویو راهی مطمئن برای از بین بردن باکتری ها نیست. مخصوصاً اگر باردار هستید، مراقب باشید که غذاهای نپخته مصرف نکنید.

تخم ها را با احتیاط کنترل کنید. از آنجا که باکتری های سالمونلا می توانند تخم مرغ های سالم و ضد عفونی شده درجه A را نیز آلوده کنند ، آنها را به خوبی بپزید و از سرو تخم مرغ های له شده یا کنار آفتاب (با زرده های آبریزش) خودداری کنید.

از مصرف غذاهایی که ممکن است حاوی مواد خام باشند خودداری کنید. سس سالاد سزار، دسر ایتالیایی تیرامیسو، بستنی خانگی، موس شکلاتی، تخم مرغ خام، خامه روی شیرینی می توانند حاوی تخم مرغ خام باشند. شیر و آب غیر پاستوریزه نیز می توانند به سالمونلا آلوده شوند.

سطوح آشپزی را مرتباً تمیز کنید. گوشت های پخته نشده را از غذاهای پخته و آماده دور نگه دارید. پس از دست زدن به غذاهای نپخته، دست ها، تخته های برش، پیشخوان ها و چاقوها را کاملا بشویید.

از سلامت حیوانات خانگی اطمینان حاصل کنید. از تماس با مدفوع حیوانات خانگی به خصوص خزندگان خودداری کنید. دستان خود را پس از دست زدن به حیوانات به خوبی بشویید و مطمئن شوید که هیچ خزنده ای با نوزاد شما در تماس نیست.. حتی خزندگان سالم (به خصوص لاک پشت و ایگوانا) حیوانات خانگی ایمنی برای کودکان کوچک نیستند و نباید با نوزاد در یک خانه باشند.

در صورت بیماری به خصوص اگر استفراغ یا اسهال دارید، برای دیگران غذا نپزید.

غذا را خنک نگه دارید. غذای پخته شده را بیش از 2 ساعت بعد از سرو (1 ساعت در یک روز گرم) بیرون نگذارید و بلافاصله آن را در یخچال نگهداری کنید. همچنین، یخچال خود را در دمای زیر 40 درجه فارنهایت (4.4 درجه سانتی گراد) تنظیم کنید.

منابع: /kidshealth و healthychildren

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *