نکات کلیدی که والدین و پرستار کودک در مورد مسمومیت غذایی در کودکان باید بدانند

مسمومیت غذایی در کودکان

مسمومیت غذایی در کودکان عموما به وسیله‌ی باکتری‌ها و یا میکروب‌ها و یا حتی ویروس‌ها ایجاد می‌شوند. راه ورود این ذرات ریز به بدن کودک از طریق مواد غذایی و آشامیدنی می‌باشد. ذرات بسیار ریزی که با چشم غیر مسلح قابل دیدن نیستند و تنها با میکروسکوپ قابل مشاهده می‌باشند.


نکات کلیدی که والدین و پرستار کودک در مورد مسمومیت غذایی در کودکان باید بدانند

مسمومیت غذایی در کودکان از جمله عارضه‌هایی ست که توسط میکروب‌ها، ویروس‌ها و یا باکتری‌ها ایجاد می‌شوند. این ذرات بسیار ریز از طریق خوردن و آشامیدن وارد بدن کودکان می‌شوند و باعث ایجاد عوارضی در کودک می‌شوند. ذراتی که تنها از طریق چشم مسلح قابل مشاهده هستند و بو و رنگ و طعمی ندارند. اما ذرات میکروسکوپی با اینکه بسیار ریز هستند، می‌توانند تاثیر بسیار زیادی بر بدن کودک داشته باشند. این ذرات ریز زمانی که وارد بدن ما می‌شوند می‌توانند از خود سم‌هایی آزاد کنند. سمومی که می‌تواند باعث بروز عوارض خطرناکی چون اسهال، استفراغ و دیگر مشکلات گوارشی شوند. متخصصین حوزه‌ی پزشکی از “مسمومیت غذایی” برای بیان چنین بیماری‌ای استفاده می‌کنند. اما این عارضه علی‌رغم خطرناک بودنش، بسیار سریع رفع می‌شود و خطر جدی ایجاد نمی‌کند. پرستاران کودک و والدین با دانستن نکاتی کلیدی می‌توانند کودک را از این عارضه و خطرات آن مصون بدارند.

علائم مسمومیت غذایی در کودکان چیست؟

مسمومیت غذایی در کودکان همراه با علائمی ویژه می‌باشد که با شناسایی آنها می‌‌‌‌توان به مسمومیت کودک پی برد. البته باید به این نکته هم اشاره کرد که علائمی که در کودک بروز می‌کند به نوع میکروب و یا باکتری بستگی دارد. در برخی افراد، پس از خوردن و یا آشامیدن با فصله‌ای یک الی دو ساعته علائم بروز کرده و باعث بیماری فرد می‌شود. در برخی از مسمومیت‌ها نیز علائم ممکن است تا هفته‌ها بروز نکنند. علائمی که با دیدن آنها می‌توان گفت کودک دچار مسمومیت شده است:

  • احساس حالت تهوع.
  • استفراغ.
  • اسهال.
  • درد در ناحیه شکم و معده.
  • تب.
  • سر درد و سرگیجه و ضعف جزئی.
  • در برخی افراد نیز تاری دید و احساس گزگز شدن ناحیه بازو نمایان می‌شود.
  • مسمومیت غذایی در کودکان

مسمومیت غذایی در کودکان

چه دلایلی باعث ایجاد مسمومیت غذایی در کودکان می‌شود؟

مسمومیت غذایی در کودکان پس از خوردن و یا نوشیدن مواد غذایی و آشامیدنی حاوی میکروب و باکتری رخ می‌دهد. به طور معمول نیز پس از مصرف مواد غذایی حاوی فرآورده‌های حیوانی مانند گوشت، تخم‌مرغ و لبنیات رخ می‌دهد. اما می‌توان سیفی‌جات، میوه‌ها و دیگر مواد خام که هنوز شسته نشده باشند حاوی میکروب و باکتری باشند. همچنین آب نیز که نوشیدنی حیاتی می‌باشد می‌تواند حاوی میکروب و یا باکتری باشد. میکروب‌ها و باکتری‌ها می‌توانند بر روی هر سطحی نشسته و تکثیر شوند. حال آنکه برخی مواقع شرایط محیطی مانند دما و رطوبت نیز برای تکثیر آنان مناسب می‌باشد. به همین خاطر میکروب‌ها در مواد غذایی که در محیط نامناسب نگهداری شده باشند بسیار سریع تکثیر می‌شوند. سموم آزاد شده توسط میکروب‌ها و باکتری‌ها در مواد غذایی بر روی بدن کودکان بسیار تاثیر گذار است. دلیل آن نیز ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن کودکان است.

  • آنچه لازم است والدین بدانند : فتق ناف

در موارد مسمومیت در کودکان چه زمانی باید به دکتر مراجعه کرد؟

اکثر مواقعی که کودک درگیر مسمومیت غذایی در کودکان شده است نیاز به مراقب جدی پزشکی ندارد. اما برخی اوقات به دلیل حاد بودن وضعیت کودک نیاز است که او را به مراکز درمانی رساند. کم شدن آب بدن کودک پس از مسمومیت را می‌توان شایع‌ترین عارضه‌ی این بیماری دانست. اگر استفراغ کودک بیشتر از 12 ساعت به طول انجامیده بهتر است او را به یک مرکز درمانی برسانید. همچنین اگر تب کودک بیشتر از 38.3 سانتی‌گراد و دارای اسهال شدید بود نیز بهتر است به پزشک مراجعه کنید. موارد دیگری که می‌توان نام برد و بهتر است با مشاهده‌ی آنها به پزشک مراجعه کنید به شرح زیر می‌باشد:

  • درد شدید در ناحیه شکم که با دفع مدفوع نیز همچنان پابرجاست.
  • اسهال و یا استفراغ خونی.
  • پیچش شدید روده.
  • طپش قلب.مسمومیت غذایی در کودکان

مسمومیت غذایی در کودکان

چگونه از مسمومیت غذایی در کودکان جلوگیری کنیم؟

برای مصونیت کودک از مسمومیت غذایی در کودکان و جلوگیری از بیماری کودک می‌توان اقداماتی را انجام داد. کودک را به خوبی آموزش دهید تا پس از هر بار استفاده از سرویس بهداشت دست‌های خود را با آب و صابون بشوید. همچنین باید به وی آموزش دهید که قبل از دست زدن به مواد غذایی خام نیز این کار را انجام دهد. تمامی ظروفی که جهت پخت غذا استفاده می‌کنید را هربار به خوبی بشویید، از تخته‌های برش نیز نباید غافل شوید. از مواد لبنی غیر پاستوریزه استفاده ننمایید. سبزیجات و مواد خوراکی خام را قبل از مصرف به خوبی با مواد ضد عفونی شسته و سپس مصرف نمایید. مواد غذایی پخته شده را در دمای مناسبی نگهداری کنید و از فاسد شدن آن جلوگیری نمایید. مواد خام با منبع حیوانی را به خوبی پخته و سپس مصرف نمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *