علت، علام و نشانه های فلج اطفال در کودکان

والدین یا مراقبان و پرستاران کودک باید با علت، علام و نشانه های فلج اطفال در کودکان آشنایی داشته باشند تا به موقع برای حل این مشکل اقدام کنند. مریضی فلج اطفال یکی از مشکلات جدی در سلامتی کودکان است که به دلیل تاثیرات طولانی مدت آن بر حرکت و عملکرد فیزیکی، نیاز به مراقبت و نگهداری خاص دارد.

فلج اطفال  یا پولیو (POLIO)بیماری ناشی از ویروس فلج اطفال است. اکثر مردم هیچ علامتی ندارند یا علائم خفیفی ندارند، اما برخی فلج می شوند. قبل از واکسن، هزاران نفر در شیوع بیماری فلج شدند. نوع 2 و 3 ویروس فلج اطفال  که بسیار خطرناک  است ریشه کن شده است، اما نوع 1 هنوز در برخی از نقاط جهان وجود دارد. واکسیناسیون بهترین راه برای پیشگیری از فلج اطفال است. هیچ درمانی برای فلج اطفال وجود ندارد.

پولیوویروس ها انترو ویروس هایی از خانواده Picornaviridae هستند.

بیشتر بخوانید: پرستاری از کودک مبتلا به فلج مغزی (CP) در خانه

آنچه در این مقاله می خوانید

فلج اطفال در چه سنی رخ می دهد؟ عامل بیماری فلج اطفال چیست؟

 این بیماری در هر سنی می تواند ظاهر شود  ولی کودکان زیر5 سال بیشتر در معرض خطر بیماری پولیو هستند . وبر طبق امار جهانی سازمان بهداشتی از هر 200 نفر که به بیماری پولیو دچار میشوند یک نفر به فلج دائمی دچار میشود. واکسن فلج اطفال در سال 1953 کشف شد ودر سال 1957 در دسترس قرار گرفت.

علائم پولیو یا فلج اطفال

بین 70 تا 95 درصد افراد آلوده به ویروس فلج اطفال علائمی ندارند. از بین کسانی که علائم دارند،

علائم فلج اطفال عبارتند از: خستگی، تب، سردرد، استفراغ، اسهال، سفتی گردن، ضعف عضلانی، فلج و موارد دیگر.

بسیاری از افراد علائم خفیف فلج اطفال مانند تب و خستگی را دارند. برخی از افراد علائم جدی مانند ضعف عضلانی، التهاب مغز و فلج  مغزی را خواهند داشت. شما می توانید علائم فلج اطفال را به تنهایی یا همراه با علائم آنفولانزا داشته باشید. علائم عبارتند از:

خستگی شدید (خستگی).

  • اضطراب
  • مشکل در تمرکز
  • تشنج.

علائم فلج اطفال غیرفلج کننده

فلج اطفال غیرفلج کننده با علائمی مشابه با فلج اطفال سقط جنین شروع می شود. علائم اضافی در عرض چند روز شروع می شود، از جمله:

  • سفتی گردن.
  • احساس درد یا سوزن سوزن شدن در بازوها و پاها.
  • سردرد شدید.
  • حساسیت به نور (فوتوفوبیا).

علائم فلج اطفال فلج کننده

فلج اطفال فلجی با علائمی شبیه فلج اطفال سقط جنین یا فلج اطفال غیرفلجی شروع می شود. علائم اضافی ممکن است روزها یا هفته ها بعد ظاهر شوند، از جمله:

  • حساسیت به لمس.
  • اسپاسم عضلانی.

علاوه بر این:

  • فلج اطفال نخاعی باعث می شود که نتوانید دست ها یا پاها یا هر دو را حرکت دهید (فلج).
  • فلج اطفال بولبار تنفس، بلع و صحبت کردن را سخت می کند.
  • فلج اطفال بولبو اسپینال دارای علائم فلج اطفال ستون فقرات و فلج اطفال است.

فلج اطفال چیست؟

فلج اطفال (polio) بیماری ناشی از ویروس فلج اطفال است. در اکثر افراد علائم خفیف یا بدون علائم ایجاد می کند، اما در برخی افراد می تواند باعث فلج یا مرگ شود.

سه نوع از ویروس فلج اطفال وجود دارد که به آنها ویروس فلج اطفال وحشی نوع 1، 2 و 3 (WPV1)، WPV2) )و (WPV3) گفته می شود. انواع 2 و 3 فلج اطفال وحشی ریشه کن شده اند (دیگر وجود ندارند) و فلج اطفال نوع 1 وحشی فقط در چند نقطه از جهان وجود دارد. فلج اطفال نوع 1 به احتمال زیاد  فقط باعث فلج شدن می شود.

فلج اطفال یک ویروس یا  یک بیماری است؟

فلج اطفال نام بیماری ناشی از ویروس فلج اطفال است.

آیا فلج اطفال هنوز وجود دارد ؟

بله، امروزه هنوز موارد فلج اطفال در برخی از نقاط جهان وجود دارد. در حالی که تعداد افراد مبتلا به شدت کاهش یافته است، تلاش های بین المللی برای ریشه کنی فلج اطفال همچنان ادامه دارد.

انواع فلج اطفال چیست؟

فلج اطفال بسته به محل تکثیر و حمله ویروس بر بدن شما تأثیر متفاوتی دارد. انواع فلج اطفال عبارتند از:

فلج اطفال سقط جنین باعث علائمی شبیه آنفولانزا و روده می شود. این فقط چند روز طول می کشد و مشکلات طولانی مدت ایجاد نمی کند.

فلج اطفال غیرفلجی ممکن است باعث مننژیت آسپتیک، تورم ناحیه اطراف مغز شما شود. این علائم بیشتر از فلج اطفال سقط جنین ایجاد می کند و ممکن است شما را مجبور به ماندن در بیمارستان کند.

فلج اطفال فلجی زمانی اتفاق می افتد که ویروس فلج اطفال به مغز و نخاع شما حمله می کند. می تواند ماهیچه هایی را که به شما اجازه نفس کشیدن، صحبت کردن، قورت دادن و حرکت دادن اندام هایتان را می دهند فلج کند. بسته به اینکه چه قسمت هایی از بدن شما تحت تأثیر قرار می گیرد، فلج اطفال نخاعی یا فلج اطفال پیازی نامیده می شود. فلج اطفال ستون فقرات و فلج اطفال می توانند با هم ظاهر شوند . فلج اطفال bulbospinal) )کمتر از 1٪ از افراد مبتلا به فلج اطفال به فلج اطفال فلج می شوند.

فلج اطفال نوع نادری از فلج اطفال است که بیشتر نوزادان را مبتلا می کند. باعث تورم مغز می شود.

سندرم پس از فلج اطفال زمانی است که علائم فلج اطفال سالها پس از عفونت فلج اطفال عود می کند.

فلج اطفال چگونه بر بدن من تأثیر می گذارد؟

ویروس پولیو از طریق دهان یا بینی وارد بدن شما می شود. و در گلو و روده های شما شروع به تکثیر میکند. در برخی موارد، به مغز و نخاع شما نفوذ می کند و باعث فلج می شود. فلج می تواند بازوها، پاها یا عضلات کنترل کننده تنفس شما را تحت تاثیر قرار دهد.

چه کسانی در معرض خطر فلج اطفال هستند؟

اگر واکسینه نشده باشید بیشتر در معرض خطر فلج اطفال هستید و:

  • در منطقه ای زندگی کنید یا به آن سفر کنید که فلج اطفال برطرف نشده است.
  • در منطقه ای با بهداشت ضعیف زندگی کنید یا به آن سفر کنید.
  • کسانی که زیر 5 سال هستند.
  • خانم های که حامله هستند.

آیا بزرگسالان می توانند به فلج اطفال مبتلا شوند؟

بله، بزرگسالان ممکن است به فلج اطفال مبتلا شوند. بسیاری از بزرگسالان مصونیت دارند، یا به این دلیل که واکسینه شده اند یا فلج اطفال داشته اند. بزرگسالانی که واکسینه نشده اند در صورت مواجهه با ویروس فلج اطفال می توانند به فلج اطفال مبتلا شوند.

فلج اطفال چقدر شایع است؟

به لطف برنامه های واکسیناسیون جهانی، فلج اطفال علامت دار در بسیاری از نقاط جهان نادر است. در بیشتر کشورها، فلج اطفال حذف شده در نظر گرفته می شود – دیگر در آن منطقه پخش نمی شود. اما هنگامی که افراد واکسینه نمی شوند، فلج اطفال می تواند دوباره گسترش یابد.

آیا فلج اطفال ریشه کن شده است؟

ویروس فلج اطفال وحشی نوع 2 و 3 در سطح جهانی ریشه کن شده است. این بدان معناست که دیگر هیچ مورد طبیعی وجود ندارد. ویروس فلج اطفال نوع 1 در اکثر کشورها حذف شده است اما در سراسر جهان ریشه کن نشده است. “حذف شده” به این معنی است که بیماری دیگر در آن منطقه پخش نمی شود. هنوز هم گاهی اوقات ممکن است موارد و موارد شیوع، معمولاً از سفرهای بین المللی وجود داشته باشد.

پاکستان و افغانستان تنها کشورهایی هستند که هنوز موارد طبیعی فلج اطفال را دارند.

اکثر افراد خفیف ترین شکل (فلج اطفال سقط جنین) را با علائم روده ای و شبه آنفولانزا دارند. فلج اطفال فلجی باعث جدی ترین علائم از جمله فلج می شود.

فلج اطفال چگونه گسترش می یابد؟

فلج اطفال از طریق سرفه یا عطسه یا تماس با مدفوع (مدفوع) فرد مبتلا (مدفوع- دهان) منتقل می شود. می تواند توسط:

  • پس از رفتن به دستشویی یا دست زدن به مدفوع (مانند تعویض پوشک) دستان خود را نشویید.
  • نوشیدن آب آلوده یا وارد شدن آن به دهان.
  • خوردن غذاهایی که آب آلوده را لمس کرده اند.
  • شنا در آب آلوده زمانی که فردی که اسهال دارد در آن شنا کند، آب ممکن است آلوده شود.
  • سرفه یا عطسه کردن.
  • تماس نزدیک با فرد مبتلا به فلج اطفال
  • دست زدن به سطوح آلوده

آیا فلج اطفال مسری است؟

بله، فلج اطفال بسیار مسری است. به راحتی از فردی به فرد دیگر سرایت می کند.

فلج اطفال چگونه تشخیص داده می شود؟

یک متخصص و یا پزشک با انجام یک معاینه فیزیکی، آزمایش نمونه هایی از مایعات بدن و سؤال از شما در مورد علائم بیماری فلج اطفال را تشخیص می دهد. مهم است که اگر اخیراً به جایی سفر کرده اید، به ارائه دهنده خود اطلاع دهید.

پزشک شما ممکن است نمونه هایی از مایعات بدن را برای جستجوی علائم فلج اطفال یا سایر عفونت ها، از جمله:

  • تف (بزاق) از گلو.
  • مدفوع (مدفوع).
  • خون
  • مایع مغزی نخاعی (مایع اطراف مغز و نخاع).

از آنجایی که علائم فلج اطفال شباهت زیادی به علائم آنفولانزا دارند، ممکن است پزشک آزمایش‌های دیگری را برای رد کردن شرایط رایج‌تر انجام دهد.

فلج اطفال چگونه درمان می شود؟

هیچ داروی خاصی برای درمان فلج اطفال وجود ندارد. اگر فلج اطفال فلجی دارید، فیزیوتراپی دریافت خواهید کرد. اگر عضلات تنفسی شما ضعیف یا فلج شده اند، به تهویه مکانیکی نیاز دارید، دستگاهی که به شما کمک می کند نفس بکشید.

ممکن است بتوانید علائم خود را با موارد زیر بهبود بخشید:

  • نوشیدن مایعات (مانند آب، آب میوه و آبگوشت).
  • استفاده از بسته های حرارتی برای کمک به دردهای عضلانی.
  • مصرف مسکن‌هایی مانند ایبوپروفن.
  • انجام فیزیوتراپی و هر ورزش توصیه شده توسط ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی.
  • استراحت زیاد

هیچ درمانی برای فلج اطفال وجود ندارد. هیچ راهی برای از بین رفتن سریعتر آن یا جلوگیری از فلج وجود ندارد.

 چگونه می توانم از فلج اطفال جلوگیری کنم؟

بهترین راه برای پیشگیری از فلج اطفال، واکسینه شدن است. واکسیناسیون معمولا در دوران کودکی انجام می شود. اگر در کودکی واکسینه نشده‌اید یا نمی‌دانید این واکسن را دریافت کرده‌اید، از پزشک خود بپرسید که آیا باید واکسینه شوید.

مقامات بهداشت و درمان چهار واکسن فلج اطفال در دوران کودکی را توصیه می کنند:

اولین واکسن در 2 ماهگی

واکسن دوم در 4 ماهگی.

واکسن سوم بین 6 تا 18 ماهگی.

یادآواری بین 4 تا 6 سالگی.

اگر هرگز برای فلج اطفال واکسینه نشده اید و توصیه می شود در بزرگسالی واکسینه شوید، سه واکسن دریافت خواهید کرد:

دو نوبت به فاصله یک تا دو ماه.

دوز سوم شش تا 12 ماه بعد از دوم.

بزرگسالان در معرض خطر بالاتر فلج اطفال

انواع واکسن فلج اطفال در کودکان چیست؟

دو نوع واکسن فلج اطفال وجود دارد: تضعیف شده زنده (خوراکی) و غیر فعال. واکسن غیر فعال در اکثر نقاط جهان از جمله آمریکا و اروپا استفاده می شود. واکسن زنده فقط در مناطقی از جهان که فلج اطفال هنوز به طور طبیعی رخ می دهد استفاده می شود.

 واکسن فلج اطفال غیرفعال

واکسن غیرفعال فلج اطفال (IPV) حاوی ویروس فلج اطفال است که تحت درمان قرار گرفته است (“کشته شده”) بنابراین دیگر نمی تواند تکثیر شود. این یک نسخه غیر فعال از انواع فلج اطفال 1، 2 و 3 دارد. IPV به صورت یک سری واکسن (تزریق) داده می شود. شما نمی توانید از یک واکسن غیرفعال بیمار شوید یا پس از دریافت آن فلج اطفال را به دیگران سرایت کنید.

واکسن خوراکی فلج اطفال (تضعیف شده زنده)

واکسن‌های خوراکی فلج اطفال (OPV) از ویروس زنده‌ای استفاده می‌کنند که ضعیف شده (تضعیف شده)، بنابراین نباید شما را بیمار کند. OPV می تواند حاوی یک، دو یا هر سه نوع ویروس فلج اطفال (واکسن های تک ظرفیتی، دو ظرفیتی یا سه ظرفیتی) باشد. شما واکسن را در مایعی که می بلعید دریافت می کنید.

OPV یک پاسخ ایمنی در روده شما ایجاد می کند (ایمنی مخاطی)، جایی که ویروس فلج اطفال تکثیر می شود، بنابراین می تواند محافظت بهتری نسبت به تزریق داشته باشد. همچنین در مدفوع شما (مدفوع) ختم می شود، بنابراین محافظت از واکسن می تواند به افرادی که با آنها در تماس نزدیک هستید سرایت کند.

حتی اگر ضعیف شده باشد، خطر کمی (1 در 2.5 میلیون) برای بیمار شدن از OPV وجود دارد. به ندرت، OPV می تواند تغییر کند (جهش یابد) و مانند فلج اطفال طبیعی (ویروس فلج اطفال مشتق از واکسن) از فردی به فرد دیگر سرایت کند. این فقط در مناطقی اتفاق می افتد که افراد زیادی واکسینه نشده اند.

OPV در مناطقی که فلج اطفال از بین می رود استفاده نمی شود، که خطر ابتلا به بیماری ناشی از واکسن را کاهش می دهد.

فلج اطفال مشتق از واکسن چیست؟

ویروس فلج اطفال مشتق از واکسن در گردش (cVDPV) نسخه ای از ویروس فلج اطفال است که در ابتدا بخشی از واکسن خوراکی ویروس فلج اطفال بود. با گذشت زمان، ویروس می تواند از نسخه ضعیف شده تغییر کند (جهش یابد) و به افرادی که واکسینه نشده اند سرایت کند.

اگرچه این ویروس از نسخه ضعیف شده ویروس می آید، اما این تغییرات باعث می شود که ویروس مانند فلج اطفال طبیعی عمل کند. فلج اطفال ناشی از واکسن می تواند شما را بیمار کند. شایع ترین cVDPV از ویروس فلج اطفال نوع 2 است.

وقتی ویروسی در یک منطقه از بین رفت، دیگر از واکسن های زنده استفاده نمی شود. این در نهایت خطر ابتلا به یک ویروس مشتق شده از واکسن را متوقف می کند و باید باعث شود که cVDPV به مرور زمان ناپدید شود. دانشمندان در حال ساخت واکسن‌های زنده‌ای هستند که احتمال تغییر و انتشار کمتری دارند، مانند nOPV2.

ویروس های فلج اطفال مشتق شده از واکسن تنها در جایی که افراد زیادی واکسینه نشده اند می توانند پخش شوند. واکسن های فلج اطفال به طور قابل توجهی خطر ابتلا به عفونت را کاهش می دهند – اما به طور کامل از بین نمی روند. آنها خطر ابتلا به یک بیماری شدید یا مرگ ناشی از یک مورد موفقیت آمیز cVDPV را کاهش می دهند.

اگر نسبت به یک نوع ویروس فلج اطفال مصون هستید، آیا همچنان می توانید فلج اطفال را بگیرید؟

بله، اگر نسبت به یک نوع ویروس فلج اطفال مصون هستید، فقط از آن نوع محافظت می‌شوید. هنوز هم می توانید فلج اطفال را از یکی از دو نسخه دیگر ویروس مبتلا کنید.

اگر در کودکی فلج اطفال داشته اید، می توانید در بزرگسالی به سندرم پس از فلج اطفال مبتلا شوید.

در حالی که هیچ درمانی برای فلج اطفال وجود ندارد، اکثر افراد بدون آسیب طولانی مدت بهبود می یابند. ضعف یا فلج عضلانی می تواند دائمی باشد.

مدیریت پرستاری از کودکان مبتلا به بیماری پولیو یا فلج اطفال

برنامه‌ریزی مراقبتی و توانبخشی برای کودکان دارای مریضی فلج اطفال باید توسط تیم تخصصی انجام شود. این برنامه‌ها شامل تمرینات حرکتی، توانبخشی تنفسی، و فعالیت‌های روزانه به منظور بهبود و تقویت قدرت حرکتی و عملکرد فیزیکی کودکان می‌باشند .همچنین نگهداری از کودکان دارای مریضی فلج اطفال نیازمند ایجاد محیط روانی حمایت‌کننده است. خانواده‌ها و مراقبان باید با شناخت بهتر از مریضی و نیازهای کودکان، بتوانند به طور مناسب و هماهنگ مراقبت کنند.

مدیریت پرستاری برای یک مددجوی مبتلا به فلج اطفال شامل موارد زیر است:

ارزیابی پرستاری کودکان فلج اطفال

ارزیابی پرستاری در یک مددجوی مبتلا به فلج اطفال عبارتند از:

  • تاریخ. گرفتن سابقه واکسیناسیون، سفر. و تماس با مسافرانی که به تازگی بازگشته اند.
  • ارزیابی بدنی. برای علائم و نشانه های احتمالی فلج اطفال همانطور که در بالا ذکر شد، مشتری را تحت نظر بگیرید.

تشخیص پرستاری برای بیماری پولیو

بر اساس داده های ارزیابی، مداخلات اصلی پرستاری برای فلج اطفال:

  • تغذیه نامتعادل: کمتر از نیاز بدن مربوط به بی اشتهایی، تهوع و استفراغ است.
  • تنظیم حرارت ناکارآمد مربوط به فرآیند عفونت.
  • پاکسازی غیر موثر راه هوایی مرتبط با فلج عضلانی.
  • الگوی تنفس ناکارآمد مرتبط با فلج عضلانی.
  • درد حاد مربوط به عفونتی که به عصب حمله می کند.
  • اختلال در تحرک فیزیکی مرتبط با فلج.
  • اضطراب در کودکان و خانواده های مرتبط با شرایط بیماری.

برنامه ریزی مراقبت های پرستاری و اهداف برای بیماری پولیو

اهداف برنامه ریزی مراقبت پرستاری برای بیمار مبتلا به فلج اطفال عبارتند از:

  • بیمار قادر به بهبود و حفظ یک رژیم غذایی مغذی خواهد بود.
  • بیمار قادر خواهد بود تنظیم حرارتی کافی را حفظ کند.
  • بیمار قادر خواهد بود راه هوایی را پاک کرده و به طور موثر نفس بکشد.
  • بیمار می تواند درد را کاهش دهد.
  • بیمار قادر خواهد بود به طور مؤثر بسیج شود.

مداخلات پرستاری برای مراقبت از بیمار مبتلا به بیماری پولیو

مداخلات پرستاری برای بیمار مبتلا به فلج اطفال به شرح زیر است:

  • تغذیه. تشویق به وعده های غذایی مکرر کوچک برای ترویج مصرف مواد مغذی و مایعات. در صورت دستور، تغذیه با لوله بینی معده را حفظ کنید. تغذیه بیش از حد ممکن است برای اطمینان از تغذیه کافی و از بین بردن بوی نامطبوع از محیط در طول وعده های غذایی ضروری باشد.
  • تنظیم حرارت. منابع اتلاف حرارت در نوزادان را کاهش داده یا از بین ببرید و دمای بدن را کنترل کنید.
  • پاکسازی راه هوایی تعداد تنفس، ریتم، عمق، تلاش و صداهای نفس را ارزیابی کنید. و سر تخت را بالا بیاورید تا سطح بهینه فعالیت را برای بهترین انبساط ممکن ریه ارتقا دهید.
  • درد. داروهای مسکن را طبق تجویز تجویز کنید و به بیمار در مورد فعالیت های انحرافی برای کاهش درد آموزش دهید.

استانداردهای تجهیزات و محیط برای نگهداری از کودکان دارای بیماری فلج اطفال، محیط مناسب و تجهیزات لازم از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. استفاده از وسایل کمکی مانند صندلی‌های ویژه، وسایل انتقال، و دستگیره‌ها برای کمک به حرکت و دسترسی به امکانات ضروری است.

نگهداری اختصاصی از کودکان دارای مریضی فلج اطفال در محیط منزل نه تنها به کمک بهبود حالت حرکتی و کیفیت زندگی آن‌ها می‌آید، بلکه با افزایش توانایی‌های آن‌ها در محیط اطراف و بهبود روند توانبخشی همراه است. ارتباط کودکان دارای مریضی فلج اطفال با جامعه و همچنین آموزش به خانواده‌ها و مراقبان در مورد رفتارها و نیازهای این کودکان از اهمیت بالایی برخوردار است. افزایش آگاهی جامعه و بهبود تفاهم در مورد مریضی فلج اطفال می‌تواند به ادراک بهتر از نیازها و مشکلات این گروه کمک کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *