تنبلی چشم در کودکان

 تنبلی چشم در کودکان (آمبلیوپی) کاهش بینایی در یک چشم است که به دلیل رشد غیر طبیعی بینایی در اوایل زندگی ایجاد می شود. چشم ضعیفتر – یا تنبل – اغلب به سمت داخل یا بیرون سرگردان است. کودکانی که به آن مبتلا هستند، بینایی ضعیفی در یک یا هر دو چشم دارند. بچه ها اغلب به این مشکل بینایی عادت می کنند و ممکن است آن را به والدین نگویند. در نتیجه، آمبلیوپی آنها ممکن است تا سال ها تشخیص داده نشود.

آمبلیوپی معمولاً از بدو تولد تا 7 سالگی ایجاد می شود. علت اصلی کاهش بینایی در بین کودکان است. به ندرت تنبلی چشم هر دو چشم را درگیر می کند.

تشخیص و درمان به موقع می تواند به جلوگیری از مشکلات طولانی مدت بینایی کودک شما کمک کند. چشمی که بینایی ضعیف تری دارد معمولاً با عینک یا لنزهای تماسی یا پچ درمانی قابل اصلاح است.

در تنبلی چشم چه اتفاقی می افتد؟

از زمان تولد تا حدود 8 سالگی، چشم و مغز کودک ارتباطات حیاتی را تشکیل می دهند. هر چیزی که بینایی را در یک یا هر دو چشم مسدود یا تار کند می تواند سرعت این اتصالات را کاهش داده و از آن جلوگیری کند.

اگر این اتفاق بیفتد، مغز ممکن است تصاویری که توسط یک یا هر دو چشم دیده می شود را به طور کامل تشخیص ندهد. سپس، مغز شروع به نادیده گرفتن تصاویر مشاهده شده توسط چشم سالم می کند و چشم ضعیف تر می شود و قدرت بینایی (حجت) را از دست می دهد. سپس به این چشم “آمبلیوپی” می گویند.

علائم تنبلی چشم در کودکان

علائم و نشانه های تنبلی چشم عبارتند از:

  • چشمی که به درون یا بیرون سرگردان است
  • چشم هایی که به نظر می رسد با هم کار نمی کنند
  • درک ضعیف از عمق
  • چروکیدن یا بستن چشم
  • کج شدن سر
  • نتایج غیر طبیعی تست های غربالگری بینایی
  • گاهی اوقات تنبلی چشم بدون معاینه چشم مشهود نیست.
  • دشواری در خواندن
  • مشکلات ریاضی
  • ضعف در فعالیت های ورزشی
  • مشکلات تمرکز
  • ضعف در برخی از مهارتهای حرکتی

تنبلی چشم در کودکانچه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

اگر بعد از چند هفته اول زندگی کودکتان متوجه سرگردانی چشم او شدید، به پزشک مراجعه کنید. بررسی بینایی به ویژه در صورتی که سابقه خانوادگی چشم های ضربدری، آب مروارید دوران کودکی یا سایر بیماری های چشمی وجود داشته باشد بسیار مهم است. اکثر کودکان مبتلا به آمبلیوپی از مشکلات بینایی شکایت نمی کنند.

اغلب، والدین یا معلم ممکن است متوجه شوند که کودک با مشکل بینایی دست و پنجه نرم می کند. آنها ممکن است متوجه شوند که کودکی چشم هایش را روی هم می بیند، زیاد انحراف می بیند یا سرش را کج می کند تا بهتر ببیند. برخی از بچه‌ها درک عمقی ضعیفی خواهند داشت.

غربالگری منظم بینایی توسط ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی بخش مهمی از یافتن هرگونه مشکل بینایی در کودکان است.

برای همه کودکان، معاینه کامل چشم بین سنین 3 تا 5 سال توصیه می شود.

علل تنبلی چشم در کودکان

تنبلی چشم به دلیل تجربه بصری غیرطبیعی در اوایل زندگی ایجاد می شود که مسیرهای عصبی بین لایه نازکی از بافت (شبکیه) در پشت چشم و مغز را تغییر می دهد. چشم ضعیف تر سیگنال های بینایی کمتری دریافت می کند. در نهایت، توانایی چشم ها برای کار با هم کاهش می یابد و مغز ورودی چشم ضعیف تر را سرکوب یا نادیده می گیرد.

هر چیزی که دید کودک را تار می کند یا باعث می شود چشم ها از هم عبور کنند یا بیرون بیایند می تواند منجر به تنبلی چشم شود. علل شایع این بیماری عبارتند از:

  • عدم تعادل عضلانی (استرابیسم آمبلیوپی). شایع‌ترین علت تنبلی چشم، عدم تعادل در عضلاتی است که چشم‌ها را قرار می‌دهند. این عدم تعادل می تواند باعث شود که چشم ها به سمت داخل یا بیرون بروند و مانع از کار با یکدیگر شوند.
  • تفاوت در وضوح بینایی بین چشم ها (آمبلیوپی انکساری). تفاوت قابل توجهی بین تجویز در هر چشم – اغلب به دلیل دوربینی اما گاهی اوقات به دلیل نزدیک بینی یا انحنای سطحی ناهموار چشم (آستیگماتیسم) – می تواند منجر به تنبلی چشم شود.

معمولاً از عینک یا لنزهای تماسی برای اصلاح این مشکلات انکساری استفاده می شود. در برخی از کودکان تنبلی چشم ناشی از ترکیبی از استرابیسم و مشکلات انکساری است.

  • محرومیت. مشکل یک چشم – مانند یک ناحیه کدر در عدسی (آب مروارید) – می تواند دید واضح را در آن چشم منع کند. آمبلیوپی محرومیت در دوران نوزادی نیاز به درمان فوری برای جلوگیری از از دست دادن دائمی بینایی دارد. این اغلب شدیدترین نوع آمبلیوپی است.

عوامل خطر

عوامل مرتبط با افزایش خطر تنبلی چشم عبارتند از:

  • تولد زودرس
  • اندازه کوچک در بدو تولد
  • سابقه خانوادگی تنبلی چشم
  • ناتوانی های رشدی

عوارض

تنبلی چشم درمان نشده می تواند باعث از دست دادن دائمی بینایی شود.

چه چیزی باعث آمبلیوپی می شود؟

چندین چیز می تواند در اتصالات طبیعی مغز و چشم اختلال ایجاد کند و منجر به آمبلیوپی شود، از جمله:

استرابیسم: یکی از شایع ترین مشکلات استرابیسم است که در آن یک یا هر دو چشم به داخل (“چشم متقابل”)، بیرون، بالا یا پایین سرگردان می شوند. وقتی چشم‌ها روی هم قرار نمی‌گیرند، چشم صاف یا صاف‌تر غالب می‌شود. دید چشم مستقیم طبیعی می ماند زیرا چشم و ارتباط آن با مغز به طور طبیعی کار می کند. چشم نامرتب به درستی تمرکز نمی کند و مغز سیگنال آن را نادیده می گیرد و در نهایت منجر به آمبلیوپی می شود.

تنبلی چشم در کودکانمحرومیت: همه کودکان مبتلا به آمبلیوپی چشم های متقاطع یا سرگردان نخواهند داشت. آمبلیوپی می تواند به دلیل یک مشکل آناتومیک یا ساختاری باشد که بینایی را مختل می کند یا آن را مسدود می کند، مانند افتادگی پلک یا آب مروارید.

عیب انکساری: سایر علل آمبلیوپی، دوربینی شدید (دوربینی)، نزدیک بینی (نزدیک بینی) یا آستیگماتیسم (نوعی تاری دید) است. این مشکلات دید را تار می کنند و این تصاویر تار هستند که به مغز ارسال می شوند. مغز هرگز به دیدن یک تصویر کاملا واضح عادت نمی کند و در نتیجه آمبلیوپی در یک یا هر دو چشم ایجاد می شود. داشتن قدرت بینایی متفاوت در هر چشم که به نام آنیزومتروپی شناخته می شود نیز می تواند باعث آمبلیوپی شود. وقتی یک چشم واضح تر از چشم دیگر می بیند، مغز تاری چشم را نادیده می گیرد.

آمبلیوپی چگونه درمان می شود؟

درمان آمبلیوپی شامل وادار کردن مغز به توجه به تصاویر چشم آمبلیوپی یا ضعیف تر است تا بینایی در آن چشم قوی تر شود. این کار با عینک، چسب چشم، قطره چشم، جراحی یا ترکیبی از این موارد انجام می شود:

عینک: زمانی که آمبلیوپی ناشی از عیوب انکساری شدید و/یا آنیزومتروپی (زمانی که یک چشم واضح تر از چشم دیگر می بیند) عینک تجویز می شود. عینک ها به ارسال تصاویر واضح و متمرکز به مغز کمک می کنند و به مغز می آموزند که چشم یا چشم های ضعیف را “روشن” کند. این به مغز اجازه می دهد تا از چشم ها با هم استفاده کند و دید طبیعی را توسعه دهد.

چسب‌های چشمی: در بسیاری از موارد، کودکان مبتلا به آمبلیوپی باید از چسب چشمی روی چشم قوی‌تر یا سالم‌تر استفاده کنند. این وصله به مدت 2 تا 6 ساعت در روز در حالی که کودک برای چندین ماه یا سال بیدار است بسته به شرایط استفاده می شود.

اطمینان از اینکه کودک از چسب چشم استفاده می کند می تواند یک چالش باشد. اما بچه ها معمولاً به خوبی سازگار می شوند و پچ به سادگی بخشی از روز آنها می شود. در این میان، حواس‌پرتی با یک اسباب‌بازی جدید یا هیجان‌انگیز، سفر به پارک، یا فقط بازی کردن در بیرون می‌تواند به بچه‌ها کمک کند فراموش کنند که چسب چشم بسته‌اند.

قطره‌های آتروپین: همانطور که یک پچ دید چشم سالم یا مستقیم را مسدود می‌کند، قطره‌های آتروپین نیز به‌طور موقت دید چشم قوی‌تر را تار می‌کند و مغز را مجبور می‌کند تصاویری که توسط چشم ضعیف‌تر دیده می‌شود را تشخیص دهد. آتروپین در موارد آمبلیوپی خفیف یا متوسط به خوبی عمل می کند، اما در صورت شدید بودن، به آن اندازه عمل نمی کند.

جراحی: اگر استرابیسم (چشم سرگردان) باعث آمبلیوپی می‌شود و درمان با عینک، چسب یا قطره، هم ترازی چشم‌ها را بهبود نمی‌بخشد، جراحی عضله چشم ممکن است یک گزینه باشد. همچنین اگر آمبلیوپی ناشی از افتادگی پلک یا آب مروارید باشد، ممکن است جراحی انجام شود.

جراحی شامل شل شدن یا سفت شدن ماهیچه هاست که باعث پرت شدن چشم می شود. این نوع جراحی معمولاً نیازی به یک شب اقامت در بیمارستان ندارد.

چه چیز دیگری باید بدانم؟

بچه ها در حدود 8 سالگی به بلوغ بصری می رسند. پس از آن، درمان مشکلات بینایی سخت تر می شود. هرچه آمبلیوپی زودتر تشخیص داده شود و درمان شود، شانس بهتری برای بهبود بینایی و جلوگیری از از دست دادن دائمی بینایی وجود دارد.

  • نشانه های تنبلی چشم شامل تاری دید و درک ضعیف عمق است.
  • تنبلی چشم یک مشکل چشمی نیست بلکه ارتباط چشم با مغز مشکل دارد.
  • تنبلی چشم می تواند توسط عوامل مختلفی مانند یک عدم تعادل ماهیچه ای یا بیماری چشمی ایجاد شود.
  • درمان می تواند موثر واقع گردد و هر چه زودتر شروع شود بهتر است.

معاینه چشم برای کودکان

گاهی اوقات هیچ نشانه ای از مشکل بینایی وجود ندارد. به همین دلیل برای کودکان بسیار مهم است که غربالگری بینایی سالانه را با پزشک اطفال یا در مدرسه انجام دهند. این امتحانات باید از سنین کودکی و پیش دبستانی شروع شود تا قبل از اینکه کودک به بلوغ بینایی برسد، مشکلات مشخص شود. همچنین توصیه می شود که بچه ها برای معاینات دوره ای جامع چشم به یک چشم پزشک یا اپتومتریست محلی مراجعه کنند که آموزش دیده و راحت کودکان را ببیند. اگر در مورد بینایی فرزندتان سوالی دارید با پزشک خود مشورت کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *