عوارض مصرف الکل در سالمندان

عوارض مصرف الکل در سالمندان

در این نوشته قصد داریم در مورد مراقبت از سالمندان در برابر عوارض مصرف الکل در سالمندان صحبت کنیم. الکل پرمصرف ترین نوشیدنی در میان برخی از بزرگسالان 65 ساله یا مسن تر است، و اعتیاد به الکل یک بیماری جدی است که بسیاری از افراد مسن را تحت تاثیر قرار می دهد. اثرات الکل بر روی بدن و ذهن ممکن است با افزایش سن تغییر کنند. برخی از این تغییرات عبارت اند از:

اگر نیاز به پرستار سالمند دارید : تماس فوری با شکوفایی     رزرو انلاین خدمات

  • افزایش حساسیت به الکل
  • کم آبی بدن
  • مشکلات سلامتی
  • تداخل با داروها
  • خطر ابتلا به بیماری های مقاربتی (STD)

افزایش حساسیت به الکل

این امکان وجود دارد که به دلایل مختلفی افراد با افزایش سن نسبت به الکل حساسیت بیشتری پیدا کنند. با بالا رفتن سن، فعالیت آنزیمی که الکل را تجزیه می کند، کاهش پیدا می کند. کاهش فعالیت این آنزیم با نام الکل دهیدروژناز می تواند به افزایش نسبی سطح الکل در جریان خون طی مدت زمان طولانی تری منجر شود. همچنین، کاهش توده بدون چربی بدن در افراد مسن تر در مقایسه با جوانان می تواند به بالاترین غلظت الکل خون پس از مصرف تنها مقدار کمی الکل منجر شود.

از آنجایی که با بالا رفتن سن، احساس تشنگی و به دنبال آن عملکرد کلیه کاهش پیدا می کند، توده بدن تغییر می کند و تعادل آب و سدیم در بدن نیز دچار تغییراتی می شود، این امکان وجود دارد که افراد مسن در معرض خطر کم آبی بدن قرار داشته باشند. مطالعه انجام شده پیرامون ارتباط بین کم آبی و زمین خوردن در سالمندان نشان داده است که از بین 30,000 شرکت کننده ای که در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند، تقریباً 38 درصد دچار کم آبی بودند. مطالعه دیگری نشان داده است که از هر 10 بزرگسال بستری در بیمارستان، 4 نفر علائم کم آبی بدن را از خود نشان می دهند. به همین دلیل، باید به این واقعیت توجه داشت که مصرف الکل می تواند به تکرر ادرار منجر شود که به نوبه خود می تواند کم آبی بدن را به دنبال داشته باشد.

افزایش مشکلات سلامتی با مصرف الکل در سالمندان

نوشیدن زیاد الکل می تواند سایر مشکلات سلامتی را که معمولاً در سالمندان دیده می شوند، تشدید کند. برخی از این مشکلات سلامتی که با مصرف بیش از حد مشروبات الکلی بدتر می شوند عبارت اند از:

  • دیابت
  • فشار خون بالا
  • نارسایی احتقانی قلبی
  • مشکلات کبدی
  • پوکی استخوان
  • مشکلات حافظه
  • اختلالات خلقی

تداخل با داروها

بسیاری از داروهای نسخه ای و بدون نسخه و حتی برخی از داروهای گیاهی ممکن است با الکل سازگاری نداشته باشند. در واقع، مصرف برخی از داروها در کنار الکل می تواند خطرناک یا حتی کشنده باشد. از آنجایی که بسیاری از سالمندان برای کنترل بیماری های مختلف از دارو استفاده می کنند (بیش از 90 درصد سالمندان)، یکی از بزرگ ترین خطراتی که آن ها را تهدید می کند، ترکیب داروها با الکل است. مطالعه ای نشان داده است که از هر 5 سالمندی که دارو مصرف می کنند، داروهای مصرفی 1 نفر می توانند با الکل تداخل منفی داشته باشند. همچنین، الکل می تواند برخی از داروها را بی اثر کند، عوارض جانبی خاصی را تشدید کند و در برخی موارد، سمیت دارو را افزایش دهد.

عوارض مصرف الکل در سالمندان

طبق گفته موسسه ملی سوءمصرف الکل و اعتیاد به الکل (NIAAA)، داروهایی که می توانند به طور خطرناکی با الکل تداخل پیدا کنند عبارت اند از:

  • آسپرین
  • استامینوفن
  • داروهای سرماخوردگی و آلرژی
  • قرص های خواب آور
  • داروهای ضد درد
  • داروهای تثبیت کننده خلق و داروهای ضد اضطراب
  • داروهای ضد افسردگی و ضد روان پریشی
  • داروهای گیاهی (مانند کاوا، گل راعی، بابونه، سنبل الطیب و اسطوخدوس)

اعتیاد به الکل و افزایش خطر ابتلا به بیماری های مقاربتی

یکی از مشکلات رو به افزایش در میان سالمندان، شیوع بیماری های مقاربتی است. نرخ تشخیص هرپس سیمپلکس، سوزاک، سیفلیس، هپاتیت B، تریکومونیازیس و کلامدیا که هزاران بزرگسال 65 ساله و بالاتر را تحت تاثیر قرار داده اند، از سال 2015 تا 2019 به طور قابل توجهی افزایش یافت. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) نوشیدن بیش از حد الکل را به عنوان عامل گسترش بیمارهای مقاربتی می داند.

عوارض مصرف الکل در سالمندان

مصرف زیاد الکل در سالمندان خطر زمین خوردن، تصادفات رانندگی و سایر صدمات ناخواسته را افزایش می دهد.

با بالا رفتن سن و به دنبال آن تغییرات فیزیکی، حسی و شناختی، خطر زمین خوردن افزایش پیدا می کند. بزرگسالان 60 ساله و بالاتر بیشترین تعداد زمین خوردن های کشنده را تجربه می کنند. تقریباً یک سوم از سالمندانی که زمین می خورند، به آسیب های متوسط تا شدید از جمله کبودی، شکستگی و ضربه به سر دچار می شوند. مصرف الکل حفظ تعادل را مختل می کند و خطر زمین خوردن را به همراه دارد. مطالعات نشان می دهند که نوشیدن الکل میزان شکستگی لگن در سالمندان را افزایش می دهد.

رانندگی نیز با افزایش سن خطرناک تر می شود. با شروع 55 سالگی، امکان تصادفات رانندگی افرایش پیدا می کند. از آنجایی که نوشیدن الکل بر زمان واکنش، هماهنگی، حرکت چشم و توانایی پردازش اطلاعات تاثیر می گذارد، خطر تصادفات رانندگی را تشدید می کند. مطالعه ای که در سال 2012 انجام شد، نشان داده است که 21 درصد از رانندگانی که در تصادفات رانندگی جان خود را از دست داده اند، غلظت الکل خون آن ها 0.08 یا بالاتر بوده است. از این تعداد، 14 درصد از رانندگان 65 سال یا بیشتر سن داشتند.

علاوه بر همه این ها، مصرف الکل می تواند باعث مشکلات سلامتی متعددی شود و خطر ابتلا به بیماری هایی مانند دیابت، فشار خون بالا، نارسایی احتقانی قلبی، مشکلات کبد و استخوان، مشکلات حافظه، اختلالات عصبی و خلقی را افزایش دهد. همچنین، الکل می تواند عوارض هر یک از این بیماری ها را تشدید کند. اعتیاد به الکل در سالمندان می تواند مشکلات مرتبط با استخوان مانند پوکی استخوان (تراکم پایین استخوان) را به همراه داشته باشد.

جلوگیری از عوارض الکل بر سلامتی

صرف نظر از سن افراد، مصرف الکل می تواند بر تمام اندام های بدن از جمله مغز، سیستم قلبی عروقی، کبد، لوزالمعده و سیستم ایمنی تاثیرات منفی داشته باشد. اعتیاد به الکل در سالمندان که بیشتر در معرض مشکلاتی مانند بیماری قلبی، زخم ها، مشکلات کبدی و اختلالات استخوانی مانند پوکی استخوان قرار دارند، می تواند نگران کننده باشد. خبر خوب این است که بسیاری از مشکلات مرتبط با مصرف الکل با ترک نوشیدن بهبود پیدا می کنند. پرهیز از مصرف الکل و درمان مناسب، سلامتی و بهبود کیفیت زندگی را برای بسیاری از افراد به همراه دارد.

آیا تغییرات مغز ناشی از مصرف الکل قابل درمان هستند؟

اگرچه برخی از اختلالات عصبی مرتبط با مصرف الکل با ترک نوشیدن بهبود پیدا می کنند، ممکن است برخی از آسیب های مغزی پایدارتر باشند. طبق موسسه ملی سوءمصرف الکل و اعتیاد به الکل، وسعت آسیب مغزی مرتبط با الکل و درمان آن به عوامل مختلفی از جمله میزان، دفعات و مدت زمان مصرف الکل و سلامت عمومی فرد بستگی دارد.

نوع خاصی از آسیب مغزی مرتبط با مصرف الکل که به عنوان سندرم ورنیکه کورساکوف (Wernicke-Korsakoff syndrome) شناخته می شود، با کمبود تیامین (ویتامین B1) در بدن رخ می دهد. 80 درصد از افرادی که برای طولانی مدت و بیش از حد الکل مصرف می کنند، دچار کمبود تیامین هستند. ورنیکه کورساکوف از دو سندرم مجزا تشکیل شده است: یکی از این سندرم ها موقتی و شدید است که به عنوان آنسفالوپاتی ورنیکه شناخته می شود و گیجی، فلج عصب بینایی و اختلال در هماهنگی عضلات را به دنبال دارد. سندرم دوم (پسیکوز کورساکوف) پایدار و ناتوان کننده است و منجر به اختلالات یادگیری و حافظه درازمدت می شود. سندرم ورنیکه کورساکوف قابل درمان است؛ اما در موارد شدیدتر ممکن است آسیب دائمی مغز را به دنبال داشته باشد و به مراقبت های پزشکی نیاز باشد.

عوارض مصرف الکل در سالمندان

آیا تغییرات قلبی عروقی قابل درمان هستند؟

مصرف بیش از حد الکل به قلب آسیب می رساند و بر سیستم قلبی عروقی تاثیر منفی می گذارد. اعتیاد به الکل خطر بیماری قلبی و مرگ را افزایش می دهد. برخی از مشکلات قلبی عروقی مرتبط با مصرف الکل عبارت اند از:

  • کاردیومیوپاتی الکلی
  • هیپرتروفی قلبی (بزرگ شدن قلب)
  • فیبروز قلبی
  • آریتمی های قلبی
  • تاکی کاردی (ضربان قلب سریع)
  • فشار خون بالا

اگرچه برخی از تغییرات قلبی عروقی می توانند دائمی باشند، قلب یک اندام سازگار است که به بسیاری از سموم از جمله مصرف متوسط الکل واکنش نشان می دهد و از آن ها بهبود پیدا می کند. ممکن است برخی از تغییرات با قطع مصرف الکل به طور کامل از بین بروند یا به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کنند.

به عنوان مثال، یک بررسی بالینی نشان داده است که عملکرد قلبی عروقی افراد مبتلا به کاردیومیوپاتی الکلی که از نوشیدن پرهیز کردند یا مصرف الکل را کاهش دادند، به طور کلی بهبود پیدا کرده است.

علاوه بر این، افراد مبتلا به هیپرتروفی قلبی مرتبط با الکل که تحت درمان پزشکی مناسب قرار می‌گیرند، ممکن است بتوانند از این وضعیت پیشگیری یا آن را درمان می کنند.

آیا آسیب کبدی ناشی از الکل قابل درمان است؟

کبد مسئول اصلی متابولیسم الکل است. مصرف بیش از حد یا اعتیاد به الکل می تواند به طیف وسیعی از بیماری های کبدی از جمله کبد چرب، استئاتوهپاتیت الکلی (ASH)، سیروز و سرطان کبد منجر شود.

بسته به وسعت آسیب، ممکن است برخی از انواع آسیب کبدی قابل درمان باشند. قطع مصرف الکل به کبد اجازه می دهد تا آسیب های وارده را جبران کند. قطع مصرف الکل به مدت 2 تا 3 هفته ممکن است کبد چرب را به طور کامل برطرف کند. در یک مطالعه از افراد مبتلا به ASH که به الکل اعتیاد داشتند، خواسته شد تا مصرف الکل را قطع کنند. پس از یک ماه، آنزیم های خاصی در ASH به سطح اولیه خود بازگشتند و مقاومت به انسولین، فشار خون و سطح کلسترول در این شرکت کنندگان کاهش پیدا کرد. همچنین، ترک نوشیدن الکل احتمال زنده ماندن افراد مبتلا به دیگر بیماری های مرتبط با الکل مانند سیروز را افزایش می دهد.

آیا زخم های ناشی از سوءمصرف مواد قابل درمان هستند؟

الکل با تحریک دستگاه گوارش می تواند به گاستریت الکلی یا التهاب معده ناشی از الکل منجر شود و سایر مشکلات گوارشی مانند زخم معده و حتی سرطان معده را به دنبال داشته باشد. برخی از داروها و پرهیز از مصرف الکل به بهبود زخم معده و جلوگیری از تشدید آن کمک می کند.

آیا پوکی استخوان ناشی از الکل قابل درمان است؟

الکل برای استخوان ها مضر است. الکل می تواند عملکرد طبیعی سیستم غدد درون ریز را مختل کند و به عدم تعادل کلسیم، عدم تولید ویتامین D و سطح استروژن در بدن منجر شود که همه این ها می توانند پوکی استخوان و سایر مشکلات تراکم استخوان را به دنبال داشته باشند. ترک مصرف الکل می تواند تا حدی تحلیل رفتن استخوان ها را درمان کند و سرعت استخوان سازی را بهبود بخشد.

آیا الکل می تواند باعث پیری شود؟

در حالی که هیچ مدرک محکمی وجود ندارد که ثابت کند الکل باعث پیری زودرس می شود، نشانه هایی وجود دارند که نقش الکل را در ایجاد علائم قابل مشاهده پیری نشان می دهند. به عنوان مثال، آکادمی پوست آمریکا علاوه بر ژنتیک، محیط و سبک زندگی مانند مصرف الکل را به عنوان دلایل پیری زودرس پوست می داند.

علاوه بر این، محققان در مطالعه ای که در سال 1976 آغاز شد (شرکت کنندگان آن زمان 20 ساله بودند) و تا سال 2003 ادامه داشت، دریافتند زنانی که در هفته 28 نوشیدنی الکلی یا بیشتر می نوشیدند، 33 درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به آرکوس سنیلیس (یک نیم دایره از رسوبات خاکستری، سفید یا زرد در لبه خارجی قرنیه) قرار گرفتند. آرکوس سنیلیس در بزرگسالان بالای 50 سال شایع است. 35 درصد از مردانی که بیش از 35 نوشیدنی در هفته مصرف می کردند نیز به این عارضه مبتلا شدند.

ایجاد چین و چروک و التهاب در اثر مصرف الکل یکی دیگر از نشانه های پیری مرتبط با الکل است. باید توجه داشت که ترک الکل به پوست اجازه می دهد تا خود را بازسازی کند.

عوارض مصرف الکل در سالمندان

نشانه های اعتیاد به الکل در سالمندان

اعتیاد به الکل در سالمندان اغلب ناشناخته می ماند یا به آن توجهی نمی شود. از آنجایی که افزایش سن بر نحوه پردازش الکل توسط بدن تاثیر می گذارد، در مقایسه با مصرف مقدار مشخصی الکل در افراد جوان تر، مصرف همان مقدار الکل برای سالمندان مضرتر است. سردرگمی، فراموشی یا ناتوانی در مراقبت از خود از دیگر علائم مصرف الکل در سالمندان هستند که ممکن است با علائم پیری یا عوارض جانبی داروهای مصرفی اشتباه گرفته شوند.

برخی از علائم ممکن است علائم دیگری را به دنبال داشته باشند؛ با این حال، نشانه های اعتیاد به الکل در سالمندان عبارت اند از:

  • زوال شناختی
  • بی توجهی به مراقبت از خود
  • بی توجهی به ویزیت های دکتر
  • نادیده گرفتن یا عدم پایبندی به درمان های پزشکی
  • فشار خون کنترل نشده
  • زمین خوردن های مکرر
  • مشکلات گوارشی
  • بیگانه بودن با خانواده
  • نتایج آزمایشگاهی نشان دهنده سوءمصرف الکل

متقاعد کردن سالمندان برای درمان اعتیاد به الکل

شما نمی توانید سالمندانی را که به الکل اعتیاد دارند، به زور مجبور به درمان کنید؛ با این حال، می توانید نگرانی های خود را با آن ها در میان بگذارید. با سالمندان صحبت کنید و بگویید که نگران مصرف الکل و تاثیر آن بر سلامت و رفاه آن ها هستید. آن ها را تشویق کنید تا در مورد مصرف الکل با پزشک خود صحبت کنند و به آن ها کمک کنید تا درمان مناسب را پیدا کنند.

اعتیاد به الکل یکی از اعضای خانواده نگران کننده است. به یاد داشته باشید که باید مراقب خود باشید و نیازهای خود را اولویت بندی کنید. مهم ترین چیزی که باید به خاطر داشته باشید این است که شما تنها نیستید و می توانید از حمایت های کمکی بهره مند شوید.

منابع: americanaddictioncenters

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *