بایدها و نبایدهای اولین غذای کمکی کودک

بایدها و نبایدهای اولین غذای کمکی کودک

بایدها و نبایدهای اولین غذای کمکی کودک – اثرات شیردهی در ارتقای بهداشت نوزاد، کودک و مادر اثبات شده است و حتی شیردهی به کنترل هزینه های خدمات درمانی کمک می کند. با همه این ها شیردهی را تا چه زمانی باید ادامه داد و چه موقع والدین باید مواد غذایی کمکی را به رژیم غذایی کودک خود اضافه کنند؟

با توجه به راهنمای رژیم غذایی آمریکا باید نوزاد برای حداقل شش ماه اول زندگی خود از شیر مادر تغذیه کند تا از تغذیه مناسب و مزایای دیگری بهره مند شود.

متخصصان بهداشت توصیه می کنند به محض شروع غذای کمکی، شیردهی همچنان تا 12 ماهگی و بعد از آن مطابق میل مادر و کودک ادامه پیدا کند. افزودن مواد غذایی به رژیم غذایی کودک مرحله مهمی از زندگی او است. با آشنا کردن کودکان با غذاهای کمکی، به آن ها کمک می کنید تا رابطه خوبی با غذا خوردن پیدا کنند و در آینده نیز سبک غذایی سالمی را دنبال کنند. زمان شروع غذای کمکی به کودک بستگی دارد، با این حال بهتر است قبل از چهار ماهگی و بعد از شش ماهگی انجام نشود.

برای آشنایی با نحوه افزودن مواد غذایی کمکی به رژیم غذایی کودک خود نکات مطرح شده در این مقاله را دنبال کنید.

آیا فرزند شما برای دریافت غذای کمکی کودک آماده است؟

آمادگی هر کودک برای استفاده از غذای کمکی به سرعت رشد او بستگی دارد. علائمی هستند که نشان می دهند کودک شما برای خوردن غذاهای کمکی آماده است. نشستن با کمترین کمک، کنترل سر، بردن اشیا نزدیک به دهان یا گرفتن اجسام کوچک از این علائم هستند. قبل از افزودن مواد غذایی کمکی به رژیم غذایی کودک با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید.

بایدها و نبایدهای اولین غذای کمکی کودک
غذای کمکی کودک

شروع استفاده از غذای کمکی کودک

غذاهای کمکی باید به ترتیب به رژیم غذایی کودک اضافه شوند. از آنجایی که غذاهایی مانند گوشت، مرغ، لوبیای پوره شده و سرلاک های غنی از آهن مواد مغذی اصلی را تامین می کنند، باید در اولویت قرار داده شوند، به خصوص اگر کودک شما عمدتاً از شیر مادر تغذیه کرده باشد. در وهله اول باید از غذاهایی که فقط با یک ماده غذایی درست می شوند، استفاده کرد.

برای شروع، استفاده از بافت های نرم غذا بسیار اهمیت دارد. نوزادان معمولاً تا شش ماهگی با غذاهای له شده و پوره شده شروع می کنند. از آنجایی که به تدریج قدرت جویدن و مهارت های حرکتی نوزادان افزایش پیدا می کند، می توانند مواد غذایی مانند تکه های نرم میوه و فینگرفود را بخورند. با افزایش سن کودک، تنوع غذاهای سالم نیز بیشتر می شود.

از شیر گرفتن کودک برای شروع غذای کمکی کودک

هنگام تصمیم گیری درباره این که آیا کودک شما باید از پستان گرفته شود، آمادگی رشد او را نیز در نظر بگیرید. بیشتر نوزادان بین 7 تا 8 ماهگی مقدار کمی از مایعات یک فنجان یا لیوان را می نوشند، آن هم اگر شخص دیگری ظرف را گرفته باشد.

اگر با وجود این که کودک شما کمتر از 12 ماه دارد، می خواهید او را از شیر خوردن از پستان بگیرید، می توانید از شیر خشک غنی شده با آهن استفاده کنید. اگر کودک شما بیشتر از 12 ماه دارد، شیر کامل گاو انتخاب مناسبی است.

بایدها و نبایدهای ایمنی غذای کمکی کودک

خطر آلرژی های غذایی، خفگی و مسمومیت های غذایی نوزادان و کودکان نوپا را تهدید می کند. نکات ایمنی زیر را در نظر داشته باشید:

با پزشک متخصص اطفال درباره آلرژی های غذایی صحبت کنید. مواد غذایی جدید را به تدریج به رژیم غذایی کودک اضافه کنید تا امکان نظارت بر واکنش های آلرژیک وجود داشته باشد. با توجه به شواهد فعلی لازم نیست بیش از 4 تا 6 ماه برای مصرف مواد غذایی آلرژی زا مانند تخم مرغ، لبنیات، سویا، بادام زمینی و ماهی صبر کنید.

در حقیقت، اضافه کردن مواد غذایی حاوی بادام زمینی به رژیم غذایی کودک از اوایل 4 تا 6 ماهگی ممکن است از آلرژی زایی بادام زمینی در آینده کم بکند. با توجه به راهنمای رژیم غذایی آمریکا هنگام اضافه کردن سایر غذاهای کمکی به رژیم غذایی نوزادان، از غذاهای آلرژی زا غافل نشوید. والدینی که نگران آلرژی غذایی هستند، باید پیرامون نحوه استفاده از غذاها با پزشک متخصص اطفال مشورت کنند.

بایدها و نبایدهای اولین غذای کمکی کودک
غذای کمکی کودک

غذاهای کمکی جامد را از طریق بطری به کودک خود ندهید، زیرا این کار ممکن است باعث خفگی کودک شود. باید توجه داشت برخلاف یک باور غلط رایج، ریختن غلات در بطری کودک تاثیری در خواب شبانه او ندارد.

هنگام غذا خوردن کودک بر او نظارت داشته باشید. وقتی که برای اولین بار به کودک خود غذای کمکی می دهید، او باید بتواند صاف و رو به جلو بنشیند. در این صورت بلع راحت تر شده و احتمال خفگی کاهش پیدا می کند.

مستقیماً از شیشه مواد غذایی به کودک خود غذا ندهید، بلکه ابتدا مقداری از غذا را در ظرف های جداگانه بریزید. وقتی مستقیماً از شیشه مواد غذایی به کودک خود غذا می دهید، باکتری ها از دهان کودک به مواد غذایی منتقل می شود.

به علت مسمومیت غذایی به کودکان زیر 12 ماه عسل ندهید.

مثال هایی از غذاهای کمکی کودک مناسب بر اساس سن

6 ماهگی:

  • گوشت، مرغ یا لوبیای کاملاً پخته و پوره شده
  • سرلاک آسیاب و پخته شده تک غله ای یا سرلاک مخلوط با شیر مادر یا شیر خشک
  • سبزیجات پخته و پوره شده
  • موز یا آووکادو له شده

9 ماهگی:

  • گوشت، مرغ یا حبوبات کاملاً پخته، چرخ کرده یا ریز خردشده
  • انواع سبزیجات پخته شده مانند کدو سبز یا لوبیا سبز که به قطعات ½ اینچی خرد شده باشند
  • موز خردشده یا تکه های کوچکی از میوه های نرم

12 ماهگی:

  • گوشت، مرغ یا ماهی نرم و خردشده
  • تکه های کوچک سبزیجات پخته شده
  • تکه های کوچک میوه های نرم که جویدن آن ها آسان است
  • غذاهایی که خانواده مصرف می کند، خرد شده در قطعات مناسب

مواد غذایی زیر به علت خطر خفگی برای کودکان زیر 4 سال توصیه نمی شوند:

  • پاپ کورن یا دانه های ذرت
  • آجیل و تخمه
  • تکه های بزرگ گوشت، مرغ یا پنیر
  • آب نبات، پاستیل یا آب نبات ژله ای
  • میوه ها یا سبزیجات سفت و خام مانند سیب، کرفس و هویج
  • حبه انگور و گوجه گیلاسی (اگر آن ها را به چهار تکه برش دهید، ایرادی ندارد)
  • هات داگ (اگر به صورت نواری و مناسب برش داده شوند، ایرادی ندارد)
  • غذاهای چسبناک مانند کره بادام زمینی که پشت دهان گیر می کنند (اگر لایه نازکی از کره بادام زمینی روی نان مالیده شود، ایرادی ندارد)

برای کودکان نوپا و پیش دبستانی، انگور، گوشت، مرغ، هات داگ، سبزیجات و میوه های خام را در قطعات کوچک برش دهید (حدود ½ اینچ یا کوچکتر)

ایجاد ارتباط سالم با مواد غذایی

ایجاد ارتباط سالم با مواد غذایی در دوران نوزادی فواید بیشماری دارد. به خاطر داشته باشید که کودکان مسئول میزان غذای خود و نحوه غذا خوردن هستند، بنابراین صبور باشید و اجازه دهید کودک به غذای خود توجه داشته باشد. علاوه براین، با نشانه های سیر شدن کودک خود آشنایی داشته باشید. یکی از نشانه های رایج برگرداندن سر است.

دلسرد نشوید و از این تجربه لذت ببرید. با کمی صبر و خلاقیت می توانید اولین تجربه غذا خوردن کودک خود را به تجربه ای سرگرم کننده و مهیج تبدیل کنید.

منبع: eatright

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *