زخم بستر چیست؟ دلایل ایجاد زخم بستر سالمندان

زخم بستر چیست؟ دلایل ایجاد زخم بستر سالمندان

زخم بستر چیست؟ دلایل ایجاد زخم بستر سالمندان چه می تواند باشد؟ بیماران مسن که چالش های حرکتی دارند و به ویژه کسانی که در بستر بیماری هستند، ممکن است دچار زخم بستر شوند که به آنها زخم فشار یا زخم دکوبیتوس نیز می گویند. در این مقاله به بررسی زخم بستر، علل آن و نحوه درمان، می پردازیم.

طبق گفته مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، از هر 10 سالمند با تحرک محدود، حداقل یک نفر دچار زخم بستر می شود.

  • بیشتر بخوانید: در مورد زخم بستر ، چه مطالبی را باید بدانید

تعریف زخم بستر سالمندان

زخم بستر یا زخم های فشار، زخم هایی هستند که در اثر فشار طولانی مدت روی پوست ایجاد می شوند. این زخم‌ها بیشتر روی پوستی که نواحی مثل استخوان دنبالچه، مچ پا، باسن و پاشنه را پوشانده است، ایجاد می شوند.

افراد مسن بیشتر از سایر افراد دچار زخم بستر می شوند. آنها اغلب به مدت طولانی تری روی تختخواب خود هستند و این باعث شروع تشکیل زخم بستر می شوند. این مشکلی است که معمولاً در مراحل پیش رونده بیماری آلزایمر یا زوال عقل رخ می دهد، زمانی که بیماران به طور مستقل یا به طور کلی قادر به جا به جایی نیستند. در حقیقت، هرکسی که زمان زیادی را در یک موقعیت ثابت قرار گیرد، در معرض زخم بستر است.

زخم بستر چیست؟ دلایل ایجاد زخم بستر سالمندان

بدن انسان به طور معمول در حرکت مداوم است، حتی در هنگام خواب. ما به طور مداوم موقعیت ها را تغییر می دهیم، ناخودآگاه هنگام تماشای تلویزیون، کار روی میز و حتی در رختخواب، حالت بدن خود را تنظیم می کنیم. وقتی جراحی، آسیب به نخاع، آرتروز یا بیماری تحرک را در سالمندان کاهش می دهد، ممکن است این حرکات متوقف شود. بدون تنظیم مجدد منظم، فشار به بدن بی حرکت می تواند جریان خون را کاهش دهد و به پوست آسیب برساند.

هنگام مراقبت از عزیزی که در معرض خطر ایجاد زخم بستر قرار دارد، لازم است که مراقبان اصلی بدانند که چه عواملی باعث ایجاد زخم بستر می شود و اقدامات لازم برای جلوگیری از آن را انجام دهند، همچنین علائم و نشانه های زخم بستر را تشخیص دهند تا بتوانند بلافاصله وارد عمل شوند و درمان را شروع کنند.

دلایل ایجاد زخم بستر سالمندان

برای درک بهتر زخم بستر، بیایید به علل خاص و عوامل خطر آنها توجه کنیم.

فشار : با فشار طولانی مدت و منقطع بر روی پوست، جریان خون در آن قسمت محدود می شود. بدون جریان خون مناسب، پوست و بافت مجاور آن نمی توانند به درستی تغذیه شوند و این منجر به مرگ پوست می شود. این مورد، در مناطقی اتفاق می افتد که به اندازه کافی با عضله یا چربی پوشانده نشده است.

 وقتی پوست به تخت، اثاثیه یا لباس می مالد، بیشتر در معرض آسیب قرار می گیرد. این یک علت شایع در افراد مسن است که پوست شکننده تری دارند.

 وقتی دو سطح در جهت مخالف حرکت می کنند، برش ایجاد می شود. اگر بخواهید پایین تنه خود را از روی یک صندلی بکشید تا به لبه برسید، استخوان دنبالچه در عرض حرکت می کند در حالی که پوست در جهت مخالف کشیده می شود. این برش است و می تواند باعث ایجاد زخم های بستر شود. 

علائم زخم بستر سالمندان

 زخم بسترها می توانند به سرعت تشکیل شوند. فقط پس از یک هفته قرار گرفتن در معرض بیماری طولانی مدت، آنها می توانند شروع به ظاهر شدن، کنند. اگر ناحیه در تماس با تخت باقی بماند، شدت آنها بیشتر می شود. آنها اغلب در مناطق استخوانی بدن ظاهر می شوند که توسط چربی یا عضله محافظت نمی شوند، از جمله استخوان دنبالچه، تیغه های شانه و پوست پشت زانوها.

زخم بستر چیست؟ دلایل ایجاد زخم بستر سالمندان

برخی موارد دیگر که باید به آنها توجه کنید :

  • مناطق حساس و لطیف تر، زیرا می تواند هشدار دهنده ای برای زخم های بستر، باشد
  • تغییر در بافت و رنگ پوست
  • پوست متورم
  • مناطقی که با لمس آنها احساس خنک یا گرم تر بودن، می کنید.

عوارض زخم بستر سالمندان

  • در صورت عدم درمان، زخم های بستر در افراد مسن می توانند نتایج جدی داشته باشند.
  • اگر به زخم بستر خود فرصت نمی دهید تا بهبود یابد، ممکن است به نوعی سرطان تبدیل شود.
  •  در موارد بسیار نادر، زخم بستر می تواند منجر به سپسیس شود، عارضه ای تهدید کننده زندگی.
  • عفونت پوستی که باعث قرمزی و تورم ناحیه می شود.

عفونت استخوان و مفاصل، زخم های بستر اغلب آلوده می شوند. وقتی این اتفاق می افتد و اگر به اندازه کافی سریع درمان نشود، می تواند به مفاصل و استخوان ها سرایت کند. عفونت های استخوانی می توانند عملکرد مفاصل را کاهش دهند، در حالی که عفونت های مفصلی باعث آسیب طولانی مدت به بافت و غضروف می شوند.

مراحل و سطح زخم بستر

چهار سطح زخم بستر عبارتند از :

مرحله 1 : ناحیه پوست در اثر لمس تغییر رنگ داده و گرم است. این رنگ ممکن است روی سالمندان با پوست روشن تر، قرمز یا به رنگ آبی مایل به ارغوانی برای سالمندان با پوست تیره باشد. افراد مسن نیز ممکن است از خارش یا سوزش شکایت داشته باشند. زخم بستر های مرحله 1 اغلب با جا به جایی منظم و کاهش فشار ناپدید می شوند.

مرحله 2 : آسیب به پوست بیشتر دیده می شود و ممکن است علاوه بر تغییر رنگ، تاول باز، زخم یا خراش نیز داشته باشد. کسی که در مرحله 2 زخم بستر قرار دارد، ممکن است احساس درد یا ناراحتی جدی کند.

مرحله 3‌ : منطقه زخمی علاوه بر گسترش تغییر رنگ و سایش، از آسیب زیر سطح پوست، ظاهری دهانه مانند پیدا می کند.

مرحله 4 : یک زخم بزرگ وجود دارد و پوست به طور قابل توجهی، به وضوح خراب شده است. ماهیچه ها، استخوان ها و تاندون ها ممکن است آسیب دیده و یا حتی از طریق سوراخ موجود در پوست قابل مشاهده باشند. بسترهای مرحله 4 اغلب منجر به عفونت جدی می شوند و حتی برای مراقبان حرفه ای نیز مدیریت و درمان آن، دشوار است.

زخم بستر چیست؟ دلایل ایجاد زخم بستر سالمندان

راه های پیشگیری و درمان زخم بستر سالمندان

پیشگیری بهترین روش درمانی برای زخم بستر  است. حقیقت این است که نگهداری از آنها با دانش مناسب و کمی کمک به راحتی انجام می شود و چندان دشوار نیست. ترکیبی از تغییر مکان و حالت مکرر و مراقبت از پوست می تواند کمک زیادی به شما کند. 

چند نکته  :

از تشک تسکین دهنده فشار استفاده کنید. تشک هایی وجود دارد که برای کاهش فشار و جلوگیری از ایجاد زخم های بستر طراحی شده اند. برخی حتی به طور خودکار در تشک فشار متناوب دارند، بنابراین حداقل تلاش از طرف شما انجام می شود. این تشک ها کاملاً ارزش سرمایه گذاری را دارند.

وزن خود را تغییر دهید. اگر زخم های فشار ناشی از استفاده از ویلچر است، جا به جایی مرتب می تواند کمک کند تا وزن فقط روی یک قسمت از بدن نباشد. این همچنین با تختخواب ها نیز کار می کند – فقط در صورت امکان سمت و حالتی را که روی آن خوابیده اید، تغییر دهید.

بلند شوید، اگر توانایی دارید، خود را از صندلی چرخدار بلند کنید تا فشار را کاهش دهید.

از پوست خود محافظت کنید انجام هر کاری که در توان دارید برای محافظت از پوست در برابر اصطکاک و فشار بسیار مهم است. اطمینان حاصل کنید که رختخواب صاف است و هیچ چیز بین شما و تشک یا صندلی وجود ندارد. پوست خود را مرطوب نگه دارید و استفاده از پودر های مخصوص پوست تالک را برای کاهش اصطکاک در نظر بگیرید.

پوست را تمیز و خشک نگه دارید. به طور مرتب پوست را تمیز کرده و پس از آن خشک کنید تا کمتر در معرض رطوبت و زخم قرار بگیرید.

برای جلوگیری از ایجاد زخم بستر، بدن سالمند را مرتب بررسی کنید تا هر گونه تغییر را زود، متوجه شوید. ترمیم زخم های بستر سطحی، بسیار زودتر انجام می شود. یک زخم بستر مرحله 1 ممکن است در خانه قابل درمان باشد، اما مراحل بعدی نیاز به پزشک یا تیم پزشکی دارد. ممكن است احساس نا راحتی در مورد بازرسی دقیق بدن عزیزانتان داشته باشید، اما برای پیشگیری از زخم بستر، ضروری است. 

بدون مایعات، ویتامین ها، مواد معدنی و پروتئین مناسب، زخم بسترها به درستی بهبود نمی یابند.

یک رژیم غذایی متعادل که باعث سلامت پوست و استخوان می شود می تواند به جلوگیری از ایجاد زخم بستر کمک کند.

اگر فرد مورد نظر شما، به شدت دچار اضافه وزن است، کاهش وزن می تواند فشار وارد بر استخوان ها و مفاصل را کاهش دهد. برعکس، اگر افراد کم وزن هستند، کمبود وزن می تواند منجر به ایجاد زخم بستر در اطراف مفاصل تیز شود.

حتی حرکت و کشش خفیف نیز می تواند جریان خون را افزایش دهد. از پزشک سالمند خود در مورد کشش های کم خطر که می توان با اطمینان در تخت یا ویلچر انجام داد، سوال کنید.

استفاده از لباس و ملحفه های زبر را متوقف کنید، زیرا این موارد می تواند دلیل اصلی زخم بستر باشد، و مراقب باشید هنگام تغییر مکان و جهت سالمندان، از حرکاتی که منجر به اصطکاک و سایش می شوند، استفاده نکنید.

مطمئناً، اگر عزیز شما، چه با كمك و چه بدون كمك، هنوز قادر به حرکت کردن است، بهترین راه برای جلوگیری از زخم بستر سالخورده تشویق آنها به فعال نگه بودن و حرکت هرچه بیشتر است. اگر عزیز شما از ترس لغزش یا زمین خوردن تمایل به ماندن در رختخواب داشته باشد، اصلاحات در خانه اغلب مفید است. و اگر عزیز شما مبتلا به بیماری آلزایمر یا زوال عقل است، نگه داشتن او در فعالیت های تحریک کننده نه تنها برای سلامت شناختی، بلکه برای سلامت جسمی نیز مفید است.

اگر شما یا عزیزتان از قبل دچار زخم بستر هستید، مهم است که هنگام تمرین نکات پیشگیری در بالا، آنها را درمان کنید. در اینجا نحوه انجام این کار آمده است :

فشار را کم کنید. بدانید که چه عواملی باعث ایجاد فشار در بستر شده و با جا به جایی مجدد یا استفاده از سطوح کاهش دهنده فشار، آن را برطرف کنید.

لایه زخم را تمیز کنید. اگر پوست زخم باز ندارد، پوست را به آرامی بشویید. اگر این یک زخم باز است، باید آن را با یک محلول نمک بشویید. بعد از آن، یک باند روی زخم قرار دهید.

بافت آسیب دیده را بردارید. برای بهبود، پوست باید از پوست مرده یا آلوده عاری باشد. این کار را می توان با شستشوی زخم یا برش بافت مرده انجام داد. در این مرحله از یک متخصص حرفه ای کمک بگیرید.

برای زخم بسترهای جدی تر، ممکن است جراحی لازم باشد. با این حال، این فقط در جدی ترین موارد مورد نیاز است. نکات فوق معمولاً روش های درمانی موثری هستند. در ادامه درمان ها را برای هر مرحله از زخم بستر، بررسی میکنیم.

مرحله 1 : درمان زخم بستر در خانه ممکن است برای علائم مرحله 1 زخم فشار موثر باشد. اگر متوجه گرما و تغییر رنگ ملایم شدید، وضعیت را تنظیم کرده و پوست را با آب و صابون ملایم تمیز کنید، کاملاً خشک کنید و از لوسیون مانع رطوبت استفاده کنید. اگر علائم مرحله 1 بعد از طی 48 ساعت بهبود نیافت، با پزشک سالمند خود تماس بگیرید.

مرحله 2 : زخم های فشار مرحله 2 ممکن است توسط پزشک قابل درمان باشد یا با تمیز کردن کامل، با استفاده از گاز دارویی یا بانداژ و آنتی بیوتیک در خانه درمان شود.

مرحله 3+ : علائم مرحله 3 یا 4 در زخم بستر ممکن است نیاز به درمان یا جراحی تخصصی، داشته باشند. هنگامی که آسیب در زیر سطح پوست رخ داد، درمان زخم بستر ممکن است شامل موارد زیر باشد :

  • زخم درمانی با فشار منفی از مطب پزشک یا سرویس بهداشتی منزل
  • از بین بردن پوست و بافت آسیب دیده (جراحی – برداشتن بافت‌های مرده یا آلوده و مواد خارجی زخم برای جلوگیری از عفونت) 
  • پیوند پوست سالم به ناحیه زخم (پیوند پوست)

زخم بستر در خانه های سالمندان

طبق گفته CDC، حداکثر 28٪ از سالمندان بستری در بیمارستان یا ساکنان مراقبت طولانی مدت در خانه های سالمندان، زخم بستر را تجربه می کنند. افراد ضعیف ممکن است در خانه سالمندان زندگی کنند زیرا پیشگیری از ایجاد زخم بستر و سایر آسیب ها در خانه، بسیار دشوار است. یا ممکن است پس از یک حادثه از بیمارستان به یک مرکز مراقبت طولانی مدت یا خانه سالمندان منتقل شوند. زخم های بستر در خانه سالمندان بیشتر به دلیل شرایطی مانند زوال عقل پیشرفته، دیابت شدید و فلج، ایجاد می شود.

منابع: seniorlink و aplaceformom

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *