آیا با نحوه پرستاری از سالمند تشنجی آشنایی دارید؟ در افراد مسن تشنجی که تازه شروع می شود به طور فزاینده ای گزارش می شود، بنابراین علائم تشنج در افراد مسن با علائم در افراد جوان متفاوت است.
اگرچه صرع و تشنج اغلب به عنوان وضعیتی در نظر گرفته می شود که کودکان و جوانان را تحت تاثیر قرار می دهد، شیوع صرع تازه شروع به طور قابل توجهی در میان افراد مسن افزایش یافته است. علاوه بر این، قرار است افزایش بیشتری پیدا کند و بار فزاینده ای بر منابع مراقبت های بهداشتی وارد کند. یکی از دلایل این افزایش، رشد جمعیت افراد مسن و شرایط مرتبط با سن مانند سکته مغزی و زوال عقل است که مستعد ابتلا به صرع هستند. این عارضه میتواند به راحتی در افراد مسن تشخیص داده نشود و علائم آن میتواند به عنوان بخشی از روند پیری نادیده گرفته شود یا با شرایط دیگری مانند زوال عقل، حمله ایسکمیک گذرا یا بیماری قلبی اشتباه گرفته شود.
از هر 11 میلیون سالمند که وجود دارند که 1٪ از آنها صرع دارند. شیوع و بروز بیماری صرع با افزایش سن افزایش می یابد و انتظار می رود با افزایش افراد مسن در جمعیت، بیشتر نیز شود. اگر تشخیص نادرست در نظر گرفته شود، بروز صرع در افراد مسن ممکن است 2-3 برابر بیشتر از آنچه پیش بینی شده است و احتمالاً 6-10 برابر بیشتر از افراد جوان باشد .
پرستاری از سالمند تشنجی : تشنج و صرع
مغز ساختار بسیار پیچیده ای است که از میلیون ها نورون (سلول های عصبی که پیام ها را به یکدیگر منتقل می کنند) تشکیل شده است. تمام عملکردهای آن، از جمله افکار، احساسات، اعمال و بینایی به سیگنال های الکتریکی بستگی دارد که از یک نورون به نورون بعدی به طور منظم منتقل می شود. هنگامی که تشنج رخ می دهد، این نظم مختل می شود. ناحیه غیر طبیعی مغز به طور نامناسب تخلیه می شود و باعث انفجار ناگهانی فعالیت الکتریکی اضافی می شود که از بافت مغز عبور می کند و منجر به شکست موقت پیام رسانی طبیعی بین نورون ها و توقف عملکرد می شود. اگر این تشنج ها مکرر باشند، بیمار مبتلا به صرع تشخیص داده می شود. تشنج های مکرر اساس تشخیص صرع هستند . یک تشنج منفرد لزوماً منجر به تشخیص صرع نمی شود. باید سابقه عود داشته باشد.
انواع مختلفی از تشنج وجود دارد. اگر دپلاریزاسیون الکتریکی (تغییر در فعالیت الکتریکی غشای سلولی) محدود به یک ناحیه محلی از مغز باشد، به عنوان تشنج جزئی شناخته می شود. اگر فعالیت الکتریکی از خط وسط به سمت دیگر مغز عبور کند، تشنج یک تشنج عمومی است و منجر به از دست دادن هوشیاری می شود. گاهی اوقات، فعالیت تشنج ممکن است به صورت اختلال موضعی شروع شود، سپس تمام مغز را درگیر کند. این به عنوان یک تشنج جزئی با تعمیم ثانویه شناخته می شود.
هنگامی که صرع در اواخر زندگی شروع می شود، به احتمال زیاد به صورت تشنج های جزئی ساده ظاهر می شود ، با یا بدون تعمیم ثانویه. این تشنج ها بر هوشیاری تأثیر نمی گذارد. بیماران هوشیار می مانند و ممکن است حرکات غیر ارادی اندام، انقباض، احساسات، مزه ها یا احساسات غیر عادی را تجربه کنند. در تشنجهای جزئی پیچیده، هوشیاری تحت تأثیر قرار میگیرد و ممکن است فرد فقط حافظه محدودی از رویداد و همچنین حرکات غیرارادی داشته باشد.
برخی از افراد مبتلا به صرع گزارش می دهند که محرک های خاصی ممکن است باعث تشنج آنها شود، مانند نوشیدن الکل بیش از حد، بیماری تب دار (مانند عفونت دستگاه ادراری)، حذف وعده های غذایی، خواب ضعیف و استرس یا اضطراب.
علل صرع در افراد مسن
طیف وسیعی از بیماری ها با صرع تازه شروع شده در افراد مسن مرتبط است. سکته مغزی، زوال عقل و تومورها به عنوان شایع ترین علل در دو مطالعه برجسته شناسایی شدند. سکته مغزی مهمترین عامل خطر صرع است و می تواند حدود دو سوم موارد را تشکیل دهد. صرع در بیمارانی که بیماری عروق مغزی (CVD) دارند اما سابقه سکته مغزی ندارند نیز دیده می شود.
دمانس دومین علت شایع است و مسئول 10 تا 20 درصد موارد است. در میان انواع مختلف زوال عقل، بیماران مبتلا به بیماری آلزایمر تا 10 برابر بیشتر از بیماران مبتلا به صرع مستعد ابتلا به صرع هستند. این با پیشرفت زوال عقل افزایش می یابد .
بین 10 تا 20 درصد تشنج ها با تومور همراه است. مواردی که معمولاً در مراحل بعدی زندگی ایجاد تشنج می کنند، گلیوما، مننژیوم و متاستاز هستند. افراد مسن بیشتر در معرض خطر افتادن هستند و صدمات و ضربه به سر تا 20 درصد از موارد صرع در این گروه سنی را تشکیل می دهند. ضربه مغزی، شکستگی جمجمه، از دست دادن هوشیاری یا فراموشی برای بیش از یک روز و سن 65 سال و بالاتر، همگی به عنوان عوامل خطر برای ایجاد صرع به دنبال آسیب سر شناخته شده اند.
در نتیجه، یک علت زمینهای باید در همه بیماران مسنتر که با صرع مراجعه میکنند جستوجو شود، اگرچه، در برخی موارد، ممکن است هرگز مشخص نشود (به اصطلاح کریپتوژنیک). با این حال، تحقیقات نشان داده است که افراد مسن مبتلا به CVD 35 درصد بیشتر از افراد بدون صرع با شروع جدید مواجه هستند. بنابراین، ممکن است بیماری ریز عروق مغزی مسئول اکثر علل ناشناخته صرع در افراد مسن باشد، زیرا عوامل خطر بیماری عروق مغزی مانند دیابت، فشار خون بالا، بیماری قلبی، اعتیاد به الکل و بیماری مزمن کلیوی در سنین بالا شایع تر است. .
ارائه بالینی برای پرستاری از سالمند تشنجی
تشنج اغلب در افراد مسن به طور متفاوتی ظاهر می شود، که عمدتاً به دلیل تغییرات مرتبط با سن در مغز است . بنابراین، تظاهر صرع در این بیماران می تواند ظریف باشد و اغلب نادیده گرفته می شود. تظاهرات بالینی حالت تونیک-کلونیک، که به صورت تشنج شدید ظاهر می شود، تنها در 25 درصد از افراد مسن مبتلا به صرع رخ می دهد. اغلب این تظاهرات خفیف و بر خلاف آنچه در افراد جوان دیده می شود است. بیماران مسن ممکن است با یکی از موارد زیر مراجعه کنند:
- احساسات عجیب
- تغییرات رفتاری ظریف
- خیره شدن
- حافظه خالی
- از دست دادن بی حساب زمان
- سردرگمی گذرا
اورا (علائم قبل از تشنج) معمولا در بیماران جوان دیده می شود اما در افراد مسن کمتر دیده می شود. مرحله بهبودی (دوره پس از عارضه) در افراد مسن به طور قابل توجهی طولانی تر است و گاهی اوقات تا دو هفته به جای چند دقیقه یا چند ساعت برای افراد جوان تر طول می کشد. همچنین افزایش شیوع فلج تاد پس از تشنج وجود دارد. این ضعف کانونی در سمت چپ یا راست بدن قرار دارد و معمولاً پس از 48 ساعت کاملاً فروکش میکند. همچنین ممکن است بر گفتار، نگاه یا بینایی تأثیر بگذارد. اتوماتیسم (رفتارهای تکراری) نیز در افراد مسن بیشتر از افراد جوان دیده می شود.
تشنج ممکن است توسط مراقب یا خویشاوندی مشاهده شده باشد که ممکن است سابقه رنگ پریدگی، حرکات غیرطبیعی، گاز گرفتن زبان، بی اختیاری ادرار، سردرد، گیجی یا خواب آلودگی را گزارش کند.
ظرافت و مبهم بودن علائم می تواند تشخیص را دشوار کرده و منجر به تاخیر شود. صرع در میان افراد مسن اغلب با شرایط دیگری مانند زوال عقل، سکته مغزی، بیماری قلبی و فراموشی گذرا اشتباه گرفته میشود، بنابراین در افرادی که قبلاً این شرایط را دارند یا به عنوان بخشی از روند پیری نادیده گرفته میشود، ناشناخته میماند .
تشخیص
یکی از موانع اصلی تشخیص صرع در افراد مسن، ناتوانی برخی از پزشکان در تشخیص علائم صرع در بیماران مسن است. علاوه بر این، نسبت بالایی از بیماران تشنجهای جزئی پیچیده را با علائمی مانند سرگردانی، بیحالی یا گیجی (ندانستن کی یا کجا) تجربه میکنند که تشخیص را دشوار میکند. یک مطالعه نشان داد که بیماران به طور متوسط 1.8 سال صبر کردند تا تشخیص داده شود.
تشخیص بر اساس شرح حال دقیق و معاینه بالینی است. شرح حال باید شامل فهرست کاملی از داروها، و تاریخچه پزشکی دقیق گذشته، به ویژه عوامل خطر عروق مغزی و سابقه رویداد(ها) باشد. گزارشهای شاهد از لرزش، حرکات غیرارادی، از دست دادن یا اختلال هوشیاری، گیجی، تغییرات رفتاری یا حملات غیبت میتوانند ارزشمند باشند و باید در صورت امکان جستجو شوند.
صرع یک تشخیص محتمل است اگر:
- تشنج ها ی بیمار در وضعیتهای مختلف رخ میدهند، نه همیشه در وضعیت عمودی یا ایستادن از حالت خوابیده به پشت.
- حالات صرع یا تشنج همیشه در خواب رخ می دهند.
- گیجی یا فراموشی به دنبال یک تشنج بیش از یک ساعت طول می کشد.
- بیمار میالژی (درد عضلانی)، سردرد یا گاز گرفتن زبان یا گونه جانبی را تجربه می کند.
- در نهایت، سردرگمی ناگهانی و گذرا، بهویژه زمانی که عود میکند، همیشه باید باعث بررسی صرع شود.
درخواست از بیماران برای داشتن یک دفتر یادداشت برای ثبت تشنج ها، با تاریخ، زمان و شرح آنچه اتفاق افتاده و احساس قبل و بعد از آن، میتواند هنگام تشخیص مفید باشد.
تشخیص صرع بالینی است، اما زمانی که تشخیص نامشخص است، یا زمانی که سایر شرایط را نمی توان رد کرد، بررسی ها مفید است. بررسی ها به بیمار بستگی دارد اما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- الکتروکاردیوگراف (ECG)
- ECGسرپایی
- مطالعات تیلت میز و سینوس کاروتید.
- آزمایشات معمول خون
این موارد ممکن است برای رد هر گونه شرایط پزشکی زمینه ای که ممکن است مسئول علائم باشد انجام شود. ثبت فشار خون درازکش و ایستاده و ارزیابی عملکرد شناختی از طریق ابزارهایی مانند معاینه وضعیت ذهنی کوچک و آزمون مختصر ذهنی باید بخشی از ارزیابی بالینی معمول باشد.
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی تصویربرداری انتخابی است، زیرا می تواند علت زمینه ای مانند بیماری عروق کوچک، انفارکتوس مغزی، تومور یا تروما را نشان دهد.
الکتروانسفالوگرام (EEG) ارزش تشخیصی محدودی در افراد مسن دارد و نباید به طور معمول برای اثبات یا رد تشخیص صرع استفاده شود. ناهنجاری های EEG در افراد مسن سالم شایع است. نتایج مثبت کاذب در تحقیقات نیز غیرمعمول نیست، آریتمی های بدون علامت در ECG و پاسخ های مثبت به تست تیلت میز و ماساژ سینوس کاروتید اغلب دیده می شود.
تشخیص های افتراقی
افتادن، غش و “چرخش های خنده دار” همگی از شکایات رایج در افراد مسن هستند و در برخی بیماران به دلیل صرع ایجاد می شوند. تنوع در تظاهرات به این معنی است که این بیماران ممکن است توسط طیف وسیعی از پزشکان، از جمله پزشکان عمومی، متخصصان مراقبت از سالمندان، متخصصان مغز و اعصاب، و متخصصان قلب و عروق دیده شوند.
طیف وسیعی از شرایط می توانند تشنج های صرع را تقلید کنند. تشخیص اشتباه شایع است و احتمالاً تا 30 درصد از افراد مسن مبتلا به صرع زمینه ای را تحت تأثیر قرار می دهد.
لیست تشخیص های افتراقی را می توان به موارد زیر دسته بندی کرد:
- عصبی: حمله ایسکمیک گذرا، فراموشی جهانی گذرا، میگرن، نارکولپسی، سندرم پای بی قرار.
- قلبی عروقی: سنکوپ وازوواگال، افت فشار خون ارتواستاتیک، آریتمی قلبی، بیماری ساختاری قلب، سندرم سینوس کاروتید.
- عفونت ها
- غدد درون ریز / متابولیک: نارسایی کلیوی، کم کاری تیروئید، هیپوگلیسمی، هیپرگلیسمی، اختلالات الکترولیت (هیپوناترمی، هیپوکالمی، هیپوکلسمی).
- اختلالات خواب: آپنه انسدادی خواب
- ترک الکل
- تشنج های ناشی از دارو: آنتی هیستامین ها، داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد روان پریشی و داروهای کاهش دهنده قند خون.
سنکوپ بیشتر از صرع در افراد مسن شایع است و باید همیشه مورد توجه قرار گیرد، به خصوص اگر یک جزء وضعیتی وجود داشته باشد، به عنوان مثال اگر علائم در هنگام بلند شدن یا ایستادن رخ می دهد، یا اگر بیمار از داروهایی استفاده می کند که باعث افت فشار خون وضعیتی می شود (مانند داروهای ضد افسردگی). ، داروهای ضد فشار خون، ضد روان پریشی یا دیورتیک ها). صرع ممکن است به اشتباه به عنوان سنکوپ تشخیص داده شود و بالعکس .
درمان دارویی بیماری صرع (AED)
درمان دارویی پایه اصلی درمان صرع است. با این حال، تجویز داروهای ضد صرع (AEDs) در افراد مسن پیچیدهتر از افراد جوانتر است که اغلب از سلامت بهتری برخوردار هستند و احتمال مصرف داروهای دیگر کمتر است. افراد مسن اغلب دارای بیماری های همراه و همچنین اختلالات عملکردی و شناختی هستند. علاوه بر این، تغییرات فیزیولوژیکی مرتبط با سن میتواند بر فارماکوکینتیک و فارماکودینامیک AEDها تأثیر بگذارد، در حالی که پلیفارماسی در افراد مسنتر رایج است و برخی از داروهای دیگر آنها ممکن است تشنج را بیشتر یا اثربخشی AED را کاهش دهند. درمان بیماران مسن تازه تشخیص داده شده با یک AED در ابتدا بسیار مهم است.
AED ها با کاهش فعالیت الکتریکی بیش از حد یا تحریک پذیری نورون های مغز کار می کنند. آنها به داروهای خط اول و دوم تقسیم می شوند. های خط اول معمولاً هنگام شروع درمان تجویز می شوند. اگر داروی خط اول تجویز شده، تشنج ها را کنترل نکند یا به دلیل عوارض جانبی تحمل نشود، ممکن است یک داروی خط اول متفاوت امتحان شود یا یک داروی خط دوم در کنار داروی اول تجویز شود. با هدف کنترل تشنج با استفاده از حداقل و کمترین دوز AED و در عین حال ایجاد کمترین عوارض جانبی، باید از رویکرد “از کم شروع کنید و آهسته پیش بروید” استفاده شود.
صرع در افراد مسن معمولاً به درمان پاسخ می دهد. حدود 60 تا 70 درصد با یک AED به کنترل تشنج دست می یابند، و تا 80 درصد می توان انتظار داشت که با درمان AED بدون تشنج باقی بمانند . با این حال، افراد مسنتر نسبت به همتایان جوانتر خود بیشتر مستعد اثرات نامطلوب AED هستند. برای جلوگیری از تشنج، داروها باید به طور مداوم (هر روز به طور همزمان) مصرف شوند و این می تواند برای برخی از افراد مسن چالش برانگیز باشد، زیرا ممکن است احتمال فراموشی مصرف داروهای خود را افزایش دهند. مشخص نیست که آیا می توان پس از یک دوره بدون تشنج، درمان را با خیال راحت لغو کرد یا خیر، بنابراین اکثر بیمارانی که بسیار مسن هستند مادام العمر روی AED خود باقی می مانند.
هدف مدیریت باید یک سبک زندگی عادی باشد . به طور ایده آل از طریق کنترل کامل تشنج بدون (یا با حداقل عوارض جانبی) ، به طوری که ظرفیت عملکردی بیمار بازیابی شود. از جمله شایع ترین عوارض جانبی AEDs که افراد در سنین بالاتر را تحت تاثیر قرار می دهد، بی ثباتی و خواب آلودگی است. برخی از AED ها می توانند خطر پوکی استخوان و استئومالاسی را افزایش دهند.
افسردگی می تواند یکی از عوارض جانبی AEDها، به ویژه داروهای قدیمی مانند فنی توئین، فنوباربیتال و پریمیدون باشد. AED ها همچنین می توانند مشکلات حافظه را تشدید کنند و کاهش عملکرد شناختی مرتبط با روند پیری را تشدید کنند.
بررسیهای اخیر نشان میدهد که AEDهای جدیدتر مانند لاموتریژین، لوتیراستام و گاباپنتین نسبت به داروهای قدیمی مانند کاربامازپین، فنیتوئین و والپروات سدیم بهتر تحمل میشوند و عوارض جانبی کمتری ایجاد میکنند. بنابراین داروهای جدیدتر برای درمان صرع در افراد مسن توصیه می شود.
کیفیت زندگی در سالمندان تشنجی
اگرچه مطالعات کمی پیامدهای سبک زندگی صرع را در افراد مسن بررسی کرده اند، داده ها نشان می دهد که پیامدهای نامطلوب حداقل در این گروه سنی به اندازه افراد جوان مهم است. این عواقب مضر، که ممکن است فوری باشند یا مدت بیشتری طول بکشد، عبارتند از:
- از دست دادن استقلال
- از دست دادن اعتماد به نفس
- ایزوله سازی اجتماعی
- خجالت
- عزت نفس پایین
- اضطراب
- افسردگی
- محدودیت های رانندگی و مشکلات شغلی.
همه اینها به عنوان عوامل مهمی در کاهش کیفیت زندگی مشاهده شده اند. در زندگی بعد از صرع، تأثیر بر شغل ممکن است کمتر مهم باشد، اما اثرات اجتماعی و عملکردی تشخیص صرع متنوع است.
- تشنجهایی که منجر به زمین خوردن، گیجی یا فراموشی میشوند ممکن است اعتماد به نفس را از بین ببرند و به انزوای اجتماعی کمک کنند. بیماران ممکن است از ترک خانه به تنهایی بترسند یا از اتفاقی که در حضور دیگران رخ می دهد خجالت بکشند.
- بسیاری از افراد مسن صرع را با تصاویر منفی از ناتوانی ذهنی و کنترل ضعیف تشنج مرتبط می دانند و ممکن است تمایلی به در میان گذاشتن مشکل با دوستان یا پذیرش تشخیص صرع نداشته باشند.
- محدودیت های رانندگی ممکن است استقلال را محدود کند و باعث انزوای بیشتر برای کسانی شود که قبلاً تنها زندگی می کنند. همچنین دادههایی وجود دارد که نشان میدهد افراد مسنتر مبتلا به صرع در مقایسه با همسالان با سن مشابه که صرع ندارند، وضعیت روانی کاهشیافته و شیوع بیشتری از افسردگی، اضطراب و خواب ضعیف دارند. همه این عوامل منجر به کیفیت پایین تر زندگی می شود.
- تشنج هایی که باعث زمین خوردن می شوند بیشتر در افراد مسن آسیب می بینند. علاوه بر این، اغلب طولانی شدن فاز پس از اکتال می تواند منجر به افتادن و آسیب فیزیکی مانند سوختگی، شکستگی، کشیدگی، پارگی و کبودی شود.
- از دست دادن اعتماد به نفس و استقلال، تحرک ضعیف، زمین خوردن و اختلال در اعتماد به نفس می تواند منجر به پذیرش در مراکز درمانی شود. میزان مرگ و میر در بیماران مسن مبتلا به صرع بالاتر از میانگین میزان مرگ و میر افراد مسن است .
نقش پرستاری در سالمندان تشنجی
مراقبان و به ویژه پرستاران متخصص صرع می توانند نقش ارزشمندی در مدیریت صرع در افراد مسن ایفا کنند. به عنوان متخصصانی که بیشترین زمان را با بیماران و مراقبان آنها می گذرانند، ممکن است در بهترین موقعیت برای به دست آوردن اطلاعات حیاتی در مورد شرایط پیرامون رویداد باشند، که در ایجاد (یا حذف) تشخیص صرع مهم است.
پرستاران همچنین در ارائه اطمینان خاطر، اطلاعات و حمایت به بیماران و خانوادههای آنها پس از تشخیص، مشاوره در مورد تمام جنبههای این بیماری، از جمله مدیریت، درمان و پیامدهای سبک زندگی، نقش دارند. آنها می توانند با بحث در مورد نگرانی هایی که ممکن است تشخیص صرع ایجاد کند، از جمله مسائل رانندگی، کار، ایمنی و اوقات فراغت، بیماران را تشویق و حمایت کنند تا تا حد امکان زندگی کامل داشته باشند. پرستاران متخصص صرع نیز نقشی در پیگیری بیماران و نظارت بر پاسخ آنها به درمان دارند – نقشی که ارزش آن ثابت شده است.
صرع یک مشکل شایع و رو به افزایش در جمعیت سالخورده است. ممکن است تشخیص آن دشوار باشد اما می توان به طور موثر درمان کرد. درمان میتواند با بیماریهای زمینهای، پلیدارویی ( AED ) و اختلال عملکردی همزمان پیچیده شود. ها کنترل خوبی را ارائه می دهند، که اغلب با تک درمانی به دست می آید، اما باید با دوز کم معرفی شوند و به آرامی افزایش یابد. اگر صرع درمان نشود می تواند منجر به از دست دادن استقلال (از جمله قرار دادن در خانه سالمندان)، انزوای اجتماعی و افسردگی شود.
برنامه پرستاری از سالمندان تشنجی
- تغذیه مناسب
- آموزش در مواجهه با تشنج
- حمایت روانی
- ایجاد محیط امن
- فعالیت بدنی مناسب
- دارو درمانی
- ثبت حملات تشنج و اعلام به پزشک
پرستاری از سالمند تشنجی
بیشتر تشنج ها خود به خود قطع می شود ولی باید توجه داشته باشیم که سالمند مبتلا به تشنج هنگام حملات تشنج صدمه نبیند.
- هنگام تشنج فرد را روی زمین بخوابانید.
- وسایل تیز و شکستنی را از او دور کنید.
- یک بالش زیر سر فرد مبتلا به تشنج بگذارید.
- فرد تشنجی را به پهلو بخوابانید. زیرا اگر فرد استفراغ کند به داخل ریه ی او برنمی گردد.
- کنار فرد مبتلا به تشنج بمانید تا بهتر شود.
توجه داشته باشید که:
- صرع تازه شروع به طور قابل توجهی در میان افراد مسن افزایش یافته است.
- تشنج اغلب در افراد مسن متفاوت است.
- در تمام بیماران مسن باید علت زمینه ای برای صرع جستجو شود.
- صرع در افراد مسن معمولاً به درمان پاسخ می دهد.
- در صورت عدم درمان، صرع می تواند کیفیت زندگی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
استخدام پرستار برای سالمند تشنجی از موسسه ی خدمات شکوفایی
سالمند مبتلا به بیماری صرع بیشتر از هر سالمند دیگری نیازمند مراقبت است. ایمن نگه داشتن فرد مبتلا به سالمند در هنگام تشنج و صرع ضروری است. موسسه ی خدمات شکوفایی با ارائه خدمات پرستاری و مراقبت حرفه ای از سالمندان مبتلا به صرع آماده همکاری برای بهبود زندگی سالمندان مبتلا به بیماری صرع است.
بدون دیدگاه