10 تا از شایع ترین بیماری ها در سالمندان

10 تا از شایع ترین بیماری ها در سالمندان

در این مطلب در مورد 10 تا از شایع ترین بیماری ها در سالمندان صحبت خواهیم کرد. جامعه سالمندان به دلیل فرا رسیدن سنّی جمعیت و پیشرفت درمان‌ها، به یک چالش جدی تبدیل شده است. از آنجا که سالمندان دارای سیستم ایمنی ضعیف‌تری هستند، بیماری‌ها برای آن‌ها بسیار خطرناک تر می‌باشد.

بر طبق تحقیقات  جهانی، تقریباً 95٪ از بزرگسالان 60 سال و بالاتر حداقل یک بیماری مزمن دارند، در حالی که نزدیک به 80٪ دارای دو  بیماری و یا بیشتر هستند.

اگر  سالمند شما یا هر فرد دیگر که می شناسید در حال مبارزه برای مدیریت یک بیماری مزمن است، یک برنامه خود مدیریتی بیماری مزمن ممکن است بتواند کمک کننده باشد.

سن، ژنتیک خانوادگی و جنسیت، در داشتن بیماریهای مزمن تاثیر گذار هستند.

چاقی که حدود 42 درصد از بزرگسالان 60 سال و بالاتر را تحت تأثیر قرار می دهد، می تواند خطر ابتلا به بیماری هایی مانند بیماری قلبی، دیابت نوع 2 و برخی سرطان ها را افزایش دهد.

با این نوع شرایط، ممکن است بررسی کنید که آیا کاری وجود دارد که  شما بتوانید برای جلوگیری از شروع یک بیماری مزمن پزشکی انجام دهید یا  اینکه بتوانید مدیریت یک بیماری موجود را تحت کنترل در بیاورید. پاسخ بله است.

10 تا از شایع ترین بیماری ها در سالمندان

در اینجا 10 بیماری مزمن شایع که سالمندان  بالای 65 سال  باید تحت درمان قرار بگیرند، و آنچه شما باید در مورد هر کدام بدانید آورده شده است. در حالی که در حال یادگیری در مورد نحوه زندگی با یکی از این بیماری های مزمن هستید، ممکن است بخواهید یک سیستم نظارت بر هشدار پزشکی را برای کمک به حفظ استقلال در نظر بگیرید.

انواع بیماری ها

بیماری‌ها را به طور کلی می‌توان به دو دسته بزرگ تقسیم کرد: بیماری‌های عفونی و بیماری‌های غیرعفونی .

  •  بیماری‌های عفونی: این بیماری‌ها از طریق میکروب‌ها، ویروس‌ها، قارچ‌ها یا انگل‌ها منتقل می‌شوند. برخی از مثال‌های آن شامل سرماخوردگی، آنفلوآنزا، عفونت‌های ادراری، عفونت‌های پوستی و همچنین بیماری‌هایی مانند سل و ایدز است.
  • بیماری‌های غیرعفونی: این نوع بیماری‌ها از عوامل دیگری مانند ژنتیک، عادات زندگی، محیط زیستی و فاکتورهای دیگر ناشی می‌شوند. برخی از مثال‌های آن شامل دیابت، بیماری قلبی عروقی، سرطان، بیماری‌های تنفسی مزمن مانند آسم و بیماری‌های عصبی مانند آلزایمر و افسردگی است.

اینها تنها یک برش کوچک از انواع بیماری‌ها هستند و هر یک از آنها نیازمند تشخیص و درمان مخصوص به خودشان می‌باشند.

بیماری هایی که جوامع انسانی را تهدید می کنند

بیماری‌هایی که جوامع انسانی را بیشترین تهدید را می‌کنند عبارتند از:

  • بیماری‌های غیر انتقالی مزمن: این بیماری‌ها مانند دیابت، بیماری‌های قلبی عروقی، سرطان و بیماری‌های تنفسی مزمن مانند آسم و بیماری مزمن موضعی مثل آرتروز، به طور گسترده در جوامع جهانی انتشار دارند و بر سلامتی جامعه تأثیر بسزایی دارند.
  • بیماری‌های عفونی جدید و ظهور بیماری‌های جدید: این شامل بیماری‌هایی مانند ایدز، ویروس زیکا، ویروس کرونا و بسیاری دیگر است که انتقال از حیوانات به انسان یا انتقال از انسان به انسان را تجربه می‌کنند.
  • بحران بهداشت عمومی و واکسن‌ها: عدم دسترسی به واکسن‌ها، مقاومت در برابر واکسن، و افزایش حجم اطلاعات نادرست در مورد واکسن‌ها باعث بروز بحران‌های بهداشت عمومی مانند بیماری‌های قابل پیشگیری می‌شود. این بیماری‌ها نه تنها بر سلامتی افراد تأثیر می‌گذارند، بلکه اثرات اقتصادی و اجتماعی نیز دارند و به طور مستقیم یا غیرمستقیم جوامع را تحت تأثیر قرار می‌دهند.

10 تا از شایع ترین بیماری ها در سالمندانلیست شایع ترین بیماری ها در سالمندان

فشار خون بالا دیابت کلسترول بالا بیماری قلبی بیماری مزمن کلیوی نارسایی قلبی افسردگی زوال عقل  و انسداد ریه

بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD)

یازده درصد از افراد مسن برای بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) درمان شدند. این بیماری مزمن که شامل دو وضعیت اصلی است: آمفیزم و برونشیت مزمن. COPD تنفس را سخت می کند و باعث تنگی نفس، سرفه و گرفتگی قفسه سینه می شود.

اقداماتی که می توانید برای مدیریت انسدادی مزمن ریه انجام دهید عبارتند از:

  • بهترین راه برای جلوگیری از COPD یا کند کردن پیشرفت آن ، ترک یا اجتناب از سیگار است. همچنین سعی کنید از دود سیگار، دودهای شیمیایی و گرد و غبار که می توانند ریه های شما را تحریک کنند خودداری کنید.
  • اگر قبلاً مبتلا به بیماری مزمن انسداد ریه هستید، درمان‌های تجویز شده توسط پزشک را تکمیل کنید، واکسن‌های آنفولانزا و ذات‌الریه را طبق توصیه پزشک دریافت کنید و به فعالیت خود ادامه دهید.

بیماری آلزایمر و زوال عقل

نزدیک به 12 درصد از افراد مسن تحت درمان برای بیماری آلزایمر یا نوع دیگری از زوال عقل تحت درمان قرار گرفتند. بیماری آلزایمر یک نوع خاص از زوال عقل است . وضعیتی که باعث از دست دادن حافظه و مشکل در تفکر یا حل مشکل می شود تا جایی که در فعالیت های روزانه اختلال ایجاد می کند. زوال عقل بخش طبیعی پیری نیست و در اثر تغییراتی در مغز در طول زمان ایجاد می شود.

یکی از بزرگترین عوامل خطر برای این شرایط مزمن این است  که این بیماری را نمی توانید کنترل کنید. از جمله سن، سابقه خانوادگی و ژنتیک.

اما مطالعات نشان داده‌اند که گنجاندن عادات زیر در سبک زندگی‌تان می‌تواند شروع را کند یا از آن جلوگیری کند:

  • ورزش: فعال ماندن فقط برای قلب شما خوب نیست. بلکه برای مغز شما نیز عالی است.
  • خواب: مغز شما هنگام خواب کارهای مهمی انجام می دهد، بنابراین داشتن حداقل 7 ساعت خواب عمیق در شب بسیار مهم است.
  • در مورد رژیم غذایی خود هوشمند باشید: تحقیقات نشان می دهد که برخی از غذاها می توانند بر مغز شما تأثیر منفی بگذارند.

افسردگی از شایع ترین بیماری ها در سالمندان

تقریبا 16 درصد از افراد مسن به دنبال درمان افسردگی هستند. یک وضعیت پزشکی قابل درمان که بخشی طبیعی از پیری نیست. افسردگی باعث احساس مداوم غم، بدبینی، ناامیدی، خستگی، مشکل در تصمیم گیری، تغییر در اشتها، از دست دادن علاقه به فعالیت ها و غیره می شود.

اقداماتی که می توانید برای کمک به افسردگی انجام دهید عبارتند از:

  • سطوح استرس را مدیریت کنید: هنگام داشتن حمله های عصبی و حالات روحی ناراحت کننده با خانواده و دوستان خود تماس بگیرید و مدیتیشن منظم را در نظر بگیرید.
  • رژیم غذایی سالم داشته باشید. آنچه به بدن خود وارد می کنید می تواند بر خلق و خوی شما تأثیر بگذارد، بنابراین روی غذاهایی تمرکز کنید که دارای مواد مغذی بالایی هستند و باعث ترشح اندورفین و آن مواد شیمیایی «احساس خوب» می شوند و مصرف چیزهایی مانند الکل، کافئین، شیرین کننده های مصنوعی و خوراکی های بسیار فرآوری شده را محدود کنید.
  • ورزش روتین. ورزش تعدادی فواید جسمی و روانی دارد، از جمله بهبود خلق و خوی شما از طریق ترشح اندورفین و سایر مواد شیمیایی مغزی “احساس خوب”، افزایش اعتماد به نفس و ارزش خود از طریق رسیدن به اهداف و بهبود ظاهر فیزیکی، و افزایش اجتماعی شدن از طریق تعامل در سالن های ورزشی و کلاس های گروهی.
  • با پزشک خود صحبت کنید. اگر هر یک از علائم هشدار دهنده افسردگی را تجربه کرده اید، با پزشک خود صحبت کنید و در مورد گزینه های درمانی خود بپرسید. داروهای ضد افسردگی یا روان درمانی می توانند برای شما مناسب باشند.

اگر در پریشانی عاطفی شدیدی هستید، یکی از اولین کارهایی که باید انجام دهید این است که در مورد آن با دیگران صحبت کنید. مانند یک دوست قابل اعتماد یا یکی از اعضای خانواده. همچنین می توانید برای صحبت با مشاوری که به طور ویژه در زمینه اعصاب و روان آموزش دیده است تماس بگیرید و یا حضوری با او صحبت کنید.

نارسایی قلبی

حدود 5 درصد از افراد مسن برای نارسایی قلبی تحت درمان قرار گرفتند. وضعیتی که زمانی رخ می دهد که قلب نتواند به اندازه کافی خون و اکسیژن را به همه اندام های بدن برساند. قلب ممکن است بزرگ شود، توده عضلانی بیشتری ایجاد کند، یا سریعتر پمپاژ کند تا نیازهای بدن را برآورده کند، که باعث می شود شما احساس خستگی، سبکی سر، حالت تهوع، گیجی یا بی اشتهایی کنید.

اقداماتی که می توانید برای پیشگیری یا کاهش علائم نارسایی قلبی انجام دهید:

  • بهترین پیشگیری، پیروی از توصیه های پزشک برای کاهش خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب و فشار خون بالا است.

بیماری مزمن کلیه (CKD) یکی از شایع ترین بیماری ها در سالمندان

تقریباً 25 درصد از افراد مسن برای بیماری مزمن کلیوی (CKD) یا کاهش آهسته عملکرد کلیه در طول زمان تحت درمان قرار گرفتند. افرادی که با CKD سر و کار دارند، خطر ابتلا به بیماری قلبی یا نارسایی کلیه را افزایش می دهند.

اقداماتی که می توانید برای پیشگیری یا کاهش علائم CKD انجام دهید:

  • بدانید چه چیزی به کلیه شما آسیب می رساند. دیابت و فشار خون بالا بزرگترین عوامل خطر برای آسیب کلیه هستند، بنابراین اتخاذ اقداماتی برای پیشگیری از این بیماری ها بهترین استراتژی شما است.
  • تشخیص زودهنگام و درمان. به طور منظم با پزشک خود صحبت کنید، در جریان غربالگری ها باشید و به نسخه هایی که برای کاهش علائم نیاز دارید ادامه دهید.

دیابت

بیست و هفت درصد از افراد مسن برای دیابت تحت درمان قرار گرفته اند. بیماری که زمانی رخ می دهد که بدن شما به انسولین مقاوم باشد یا به اندازه کافی تولید نکند. انسولین چیزی است که بدن شما برای دریافت انرژی از غذا استفاده می کند و آن را در سلول های شما توزیع می کند. وقتی این اتفاق نیفتد، قند خونتان بالا می رود که می تواند منجر به عوارضی مانند بیماری کلیوی، بیماری قلبی یا نابینایی شود. احتمال ابتلا به دیابت بعد از 45 سالگی افزایش می یابد.

اقداماتی که می توانید برای جلوگیری از ابتلا به دیابت یا مدیریت این وضعیت انجام دهید:

  • داشتن یک رژیم غذایی سالم، از جمله نظارت بر مصرف کربوهیدرات و کالری، و صحبت با پزشک در مورد مصرف الکل.
  • پنج بار در هفته به مدت 30 دقیقه ورزش کنید تا سطح گلوکز خون خود را کنترل کنید و افزایش وزن را کنترل کنید.
  • در صورت تشخیص پیش دیابت، 5 تا 7 درصد از وزن بدن را کاهش دهید.

بیماری ایسکمیک قلب (یا بیماری عروق کرونر قلب)

تقریباً 29 درصد از افراد مسن برای بیماری ایسکمیک قلبی تحت درمان قرار گرفته اند. وضعیتی که ناشی از تجمع پلاک است که شریان‌های منتهی به قلب را باریک می‌کند. شریان های باریک یا مسدود، میزان خون غنی از اکسیژن را که به قلب می رسد کاهش می دهد. این می تواند عوارض دیگری مانند لخته شدن خون، آنژین یا حمله قلبی ایجاد کند.

در صورت ابتلا به بیماری ایسکمیک قلبی، مراحلی را که می توانید برای کمک به آنها بکار ببرید:

  • از مصرف چربی های اشباع و ترانس خودداری کنید و مصرف شکر و نمک را محدود کنید.
  • هر شب هفت تا هشت ساعت بخوابید.
  • سطح استرس خود را کنترل کنید.
  • تمرینات قلبی منظم را انجام دهید.
  • از سیگار کشیدن خودداری کنید.
  • با پزشک خود در مورد عوامل خطر اصلی از جمله کلسترول بالا و فشار خون بالا صحبت کنید.

شایع ترین بیماری ها در سالمندان چیست؟ آرتریت

حدود 35 درصد از افراد مسن برای آرتریت تحت درمان قرار گرفته اند. التهاب مفاصل شما که باعث درد و سفتی می شود و در زنان شایع تر است.

اقداماتی که می توانید برای به تاخیر انداختن شروع آرتریت یا مدیریت علائم انجام دهید:

  • برای بهبود عملکرد و کاهش درد، حداقل پنج بار در هفته، هر بار به مدت 30 دقیقه ورزش کنید. سعی کنید ترکیبی از حرکات ایروبیک، تقویتی و کششی را به کار ببرید.
  • سعی کنید به وزن توصیه شده برای قد خود برسید. کاهش یک کیلویی می تواند فشاری را که روی زانوهای شما وارد می شود کاهش دهد.
  • اطمینان حاصل کنید که پشت، پاها و بازوهای شما همیشه حمایت می شوند.
  • برای جلوگیری از آسیب دیدگی مفاصل اقدامات احتیاطی انجام دهید.
  • سیگار نکشید.

کلسترول بالا

بیش از 50 درصد از افراد مسن برای کلسترول بالا تحت درمان قرار گرفته اند. وضعیتی که زمانی رخ می دهد که بدن شما دارای چربی های بد (یا لیپیدها) بیش از حد باشد و در نتیجه رگ های شما مسدود می شود که می تواند منجر به بیماری قلبی شود.

اقداماتی که می توانید برای پیشگیری از کنترل کلسترول بالا انجام دهید:

  • پرهیز از سیگار و مصرف زیاد الکل
  • هر روز فعال بودن
  • وزن خود را مدیریت کنید.
  • چربی های اشباع شده و چربی های ترانس را در رژیم غذایی خود به حداقل برسانید.

فشار خون بالا (فشار خون بالا) یکی از شایع ترین بیماری ها در سالمندان

تقریباً 60 درصد از افراد مسن برای فشار خون بالا تحت درمان قرار می گیرند. یک بیماری رایج که هم شامل میزان خون پمپاژ قلب و هم مقاومت عروق شما در برابر جریان خون است. زمانی که قلب شما خون زیادی پمپاژ می کند و شریان های باریکی دارید که در برابر جریان مقاومت می کنند، این زمانی است که دچار فشار خون بالا می شوید که به آن فشار خون نیز می گویند. خطر فشار خون بالا تنها این نیست که شما می توانید سال ها آن را داشته باشید و آن را ندانید،فسار خون بالا می تواند باعث سایر بیماری های جدی مانند سکته مغزی و حملات قلبی شود.

اقداماتی که می توانید برای پیشگیری یا کاهش فشار خون بالا انجام دهید:

  • حفظ وزن سالم از دست دادن تنها 10 پوند می تواند فشار خون را کاهش دهد
  • سطح استرس خود را تنظیم کنید
  • مصرف نمک و الکل را محدود کنید
  • ورزش روزانه، شامل ترکیبی از فعالیت های هوازی با شدت متوسط تا شدید، انعطاف پذیری و کشش، و تقویت عضلات
  • فشار خون خود را به طور منظم چک کنید .اگر به صورت مرتب فشار خود را چک کنید احتمال بیشتری دارد که از فشار خون بالا جلوگیری کنید.

توجه داشته باشید که برای مدیریت بیماری مزمن سالمندان باید موارد زیر را بررسی کنید:

  • مقابله با خستگی، درد، ناامیدی یا انزوا
  • حفظ قدرت، انعطاف پذیری و استقامت
  • مدیریت داروها
  • برقراری ارتباط با خانواده، دوستان و متخصصان سلامت
  • تغذیه سالم

نکات فوق می تواند به شما کمک کند تا از یک بیماری مزمن جلوگیری کنید یا با موفقیت آن را مدیریت کنید.

جامعه سالمندان با چالش‌های بیشتری در مقابل بیماری‌ها مواجه است، اما با اقدامات پیشگیرانه و مدیریت مناسب، می‌توان از بروز و پیشرفت بیماری‌ها جلوگیری کرد و کیفیت زندگی افراد سالمند را ارتقا داد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *