علائم کم کاری تیروئید در نوزادان

علائم کم کاری تیروئید در نوزادان

در این مقاله قصد داریم شما را با علائم کم کاری تیروئید در نوزادان آشنا کنیم. کم کاری تیروئید به غده تیروئید کم کار اشاره دارد. کم کاری مادرزادی تیروئید زمانی اتفاق می افتد که نوزاد تازه متولد شده بدون توانایی ساخت مقادیر طبیعی هورمون تیروئید متولد شود. این وضعیت در حدود 1 نفر از هر 3000 تا 4000 کودک رخ می دهد، اغلب دائمی است و درمان آن مادام العمر است.

هورمون تیروئید برای رشد مغز و همچنین رشد کودک مهم است، بنابراین، کم کاری تیروئید مادرزادی درمان نشده می تواند منجر به ناتوانی های فکری و عدم رشد شود. با این حال، از آنجا که درمان های عالی در دسترس هستند، با تشخیص و درمان به موقع، کودک شما ممکن است یک زندگی سالم و طبیعی داشته باشد.

تیروئید چیست؟

تیروئید یک غده کوچک در زیر پوست و عضلات جلوی گردن است ، در محلی که پاپیون یا کراوات روی آن قرار می گیرد.

به رنگ قرمز مایل به قهوه ای است، دارای نیمه های چپ و راست (لوب نامیده می شوند) که شبیه بال های یک پروانه است. وزن آن کمتر از یک اونس است، اما به بدن کمک می کند بسیاری از کارها را انجام دهد، مانند اینکه از غذا انرژی بگیرد، رشد کند و رشد و تکامل جنسی پیدا کند.

کم کاری تیروئید چیست؟

کم کاری تیروئید (یا تیروئید کم کار، هیپوتیروئیدیسم) زمانی اتفاق می افتد که غده تیروئید به اندازه کافی برخی از هورمون های مهم را تولید نمی کند. این امر باعث می شود بدن به تدریج انرژی مصرف کند و فعالیت شیمیایی (متابولیسم) در سلول ها کند می شود.

کم کاری تیروئید یک بیماری شایع است، به خصوص در میان زنان بزرگسال.

کم کاری تیروئید در نوزادان به صورت مادرزادی

کودکان نیز می توانند به کم کاری تیروئید مبتلا شوند. هنگامی که نوزادی با آن متولد می شود، کم کاری مادرزادی تیروئید نامیده می شود.

بچه های دیگر بعداً علائم آن را بروز می دهند، معمولاً در اواخر کودکی یا در سنین نوجوانی. بیشتر این موارد ناشی از بیماری خود ایمنی تیروئیدیت هاشیموتو است.

علائم و نشانه های کم کاری مادرزادی تیروئید در نوزادان چیست؟

علائم اولیه کم کاری تیروئید مادرزادی در نوزاد عبارتند از :

  • زردی (پوست یا چشم زرد)
  • خوابیدن زیاد یا بیشتر از حد معمول
  • یبوست
  • یک لکه بزرگ نرم روی نرمه ی سر
  • زبان بزرگ و متورم
  • انقباض ماهیچه ای ضعیف (“فلاپی”)
  • تورم در اطراف چشم
  • رشد ضعیف یا کند
  • پوستی خنک و رنگ پریده
  • شکم بزرگ با بیرون آمدن ناف
علائم کم کاری تیروئید در نوزادان

این مشکل بدون درمان است. کودکان مبتلا به کم کاری تیروئید مادرزادی می توانند دچار ناتوانی های ذهنی دائمی شوند. همچنین ممکن است اشتها و مشکلات تنفسی ضعیفی داشته باشند.

چه عواملی باعث کم کاری تیروئید در نوزادان به صورت مادرزادی می شود؟

بیشتر موارد کم کاری تیروئید مادرزادی اتفاق می افتد؛ زیرا تیروئید در دوران بارداری به درستی در نوزاد تشکیل نمی شود. در بدو تولد ممکن است کودک به هیچ وجه غده تیروئید نداشته باشد یا غده ای کوچک و تا حدی تکامل نیافته داشته باشد. اینکه چرا این اتفاق می افتد اغلب ناشناخته است، اما در بعضی موارد ژنتیکی است.

دلیل دیگری که به ندرت اتفاق می افتد، این است که تیروئید کودک کاملاً رشد می کند، اما نمی تواند مقدار طبیعی هورمون تیروئید تولید کند. این معمولاً به دلیل یک مشکل ژنتیکی است. سایر کودکانی که از همان والدین متولد می شوند، 1 از 4 احتمال داشتن همان مشکل تیروئید را دارند. کم کاری تیروئید مادرزادی معمولاً از طریق خانواده ها به ارث نمی رسد. این بدان معناست که اگر یک کودک تحت تأثیر قرار گیرد ، بعید است فرزندان دیگری که در آینده دارید از همان شرایط رنج ببرند.

کم کاری تیروئید مادرزادی غالباً هنگامی اتفاق می افتد که غده تیروئید به درستی رشد نکند، یا به این دلیل که از بین رفته است، خیلی کوچک است و یا در قسمت اشتباه گردن قرار گرفته است. همچنین، گاهی اوقات تیروئید سیگنال غده هیپوفیز را مبنی بر تولید هورمون تیروئید، از دست می دهد و به درستی دریافت نمی کند. در تعداد کمی از موارد، داروهایی که در دوران بارداری مصرف می شوند، عمدتا داروهایی برای درمان تیروئید پرکار، می توانند منجر به کم کاری تیروئید مادرزادی شوند که در بیشتر موارد موقتی است.

کم کاری تیروئید در نوزادان چگونه تشخیص داده می شود؟

تشخیص فوری و درمان کم کاری تیروئید بسیار مهم است. بنابراین آزمایش تیروئید بر روی تمام نوزادان هنگام تولد به عنوان بخشی از غربالگری طبیعی نوزاد انجام می شود.

یک نمونه خون آزمایش می شود تا به دنبال :

سطح پایین T4 (تیروکسین)، هورمونی که توسط تیروئید ساخته می شود و به کنترل متابولیسم و ​​رشد کمک می کند.

مقادیر بالای TSH (هورمون تحریک کننده تیروئید)، ساخته شده از غده هیپوفیز برای تحریک تیروئید و افزایش تولید هورمون های تیروئید

اگر آزمایش غربالگری نوزاد تازه متولد شده غیرطبیعی باشد، آزمایش خون دیگری برای اطمینان از تشخیص انجام می شود. گاهی پزشکان برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر آزمایش های تصویربرداری مانند سونوگرافی یا اسکن تیروئید را تجویز می کنند.

کم کاری تیروئید مادرزادی چگونه درمان می شود؟

کودک مبتلا به کم کاری تیروئید برای جبران آنچه غده تیروئید قادر به ساختن آن نیست، از هورمون تیروئید استفاده می کند. بیشتر بچه ها باید تا آخر عمر داروها را مصرف کنند.

برخی از نوزادان با کم کاری تیروئید موقتی متولد می شوند. این امر می تواند ناشی از مواردی مانند زایمان زودرس، بیماری تیروئید در مادر یا داروهایی باشد که مادر در دوران بارداری، مصرف کرده  است. این نوع کم کاری تیروئید معمولاً در هفته ها یا ماه های اول زندگی به طور خود به خود از بین می رود.

اگر فرزند شما کم کاری تیروئید دارد، دادن هورمون تیروئید طبق دستور پزشک بسیار مهم است.

کم کاری مادرزادی تیروئید با دادن داروی هورمون تیروئید به شکل قرص به نام لووتیروکسین درمان می شود.

اگر کودک شما برای جویدن یا بلعیدن قرص خیلی کوچک است، آن را خرد کرده و با مقدار کمی آب، شیر خشک غیر سویا کودک یا شیر مادر مخلوط کنید. اطمینان حاصل کنید که کودک شما تمام مایعات را می نوشد. بعضی از قرص های هورمون تیروئید راحت تر از مایعات دیگر در مایعات حل می شوند، بنابراین اگر در این زمینه مشکلی دارید با پزشک خود مشورت کنید.

برخی از شیرخشک ها (به خصوص شیر خشک سویا)، داروها و مکمل های معدنی (مانند کلسیم و آهن) ممکن است مانع از جذب داروی تیروئید شوند. در مورد چگونگی و زمان دادن سایر داروها یا مکمل ها در حالی که کودک هورمون تیروئید مصرف می کند، با پزشک خود مشورت کنید تا تداخلی ایجاد نشود.

پزشک به طور منظم کودک شما را ویزیت می کند تا مطمئن شود که دارو اثر می کند و همزمان با رشد کودک دوز دارو را تغییر می دهد. حتماً به تمام ویزیت های پیگیری پزشک مراجعه کنید.

هورمون موجود در قرص با آنچه در بدن ساخته می شود، یکسان است. به طور کلی، عوارض جانبی فقط در صورت مصرف دوز بیش از حد رخ می دهد، که متخصص غدد می تواند با بررسی دوره ای سطح خون، آن را کنترل کند.

کودکان مبتلا به کم کاری تیروئید مادرزادی ممکن است بعضی اوقات دچار مشکلات شنوایی شوند. اگر در مورد رشد شنوایی یا گفتار کودک خود نگرانی دارید، با پزشک خود صحبت کنید.

منبع: healthychildren و kidshealth

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *