علت و علائم بی اشتهایی سالمندان : بهترین روش های کمک به سالمند کم اشتها

علت و علائم بی اشتهایی سالمندان : بهترین روش های کمک به سالمند کم اشتها

علت و علائم بی اشتهایی سالمندان چیست؟ بهترین روش های کمک به سالمند کم اشتها کدامند؟ یکی از مشکلات دوران سالمندی بی اشتهایی است زیرا با بالا رفتن سن اشتها کاهش می یابد. بی اشتهایی باعث ضعف و از دست دادن بافت عضلانی می شود. لاغر بودن بیش از حد هم نیز مانند اضافه وزن مضر است. کاهش وزن و مشکلات تغذیه ی عوارضی چون زخم بستر، بیماری های مغزی ، فشار خون پایین در هنگام ایستادن و کم خونی و سایر مشکلات دیگر را به وجود می آورد. از دست دادن اشتها در سالمندان شایع است. بسیاری از افراد مسن در طول وعده های غذایی دچار مشکل می شوند یا به دلیل از دست دادن اشتهای خود از خوردن غذا خودداری می کنند.

این موضوع مهمی است که باید به آن توجه کرد، زیرا سالمندان باید به خوبی غذا بخورند تا تا حد ممکن سالم و فعال بمانند.

از دست دادن اشتها اغلب به دلیل مشکلات جسمی یا روحی اساسی ایجاد می شود. با این حال، با شناسایی علائم و درک علت، می توانید از دریافت تغذیه کافی و سالم ماندن آنها اطمینان حاصل کنید.

اما چگونه می توانید فردی را که اشتها ندارد متقاعد کنید که غذا بخورد؟ و چرا سالمندان در وهله اول اشتهای خود را از دست می دهند؟

برای کمک به شما در فهمیدن اینکه چرا این اتفاق می‌افتد، توضیح می‌دهیم که چه نوع شرایط سلامتی می‌تواند باعث از دست دادن اشتها شود و11 دلیل را به اشتراک می‌گذاریم که چرا سالمند نمی‌خواهد غذا بخورد.

ابتدا، شرایط جدی سلامتی یا عوارض جانبی دارو را بررسی کنید

اگر بزرگسالان مسن شما به طور ناگهانی اشتهای خود را از دست دادند، مهم است که با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است برای رد کردن شرایط جدی سلامتی یا عوارض جانبی دارو، معاینه لازم باشد. مصرف داروهای مختلف با عوارض جانبی متعددی از جمله تغییر اشتها همراه است. برخی حتی درک سالمندان را از برخی غذاها تغییر می دهند. اگرچه آنها ممکن است اشتهای سالمی داشته باشند، اما این احتمال وجود دارد که دیگر از خوردن غذاهایی که قبلا استفاده می کردند لذت نبرند.

از سوی دیگر، کاهش دوز برخی داروها، مانند داروهای ضد افسردگی، می تواند خلق و خو و مصرف غذای آنها را تغییر دهد. این درست است حتی اگر آنها در طول وعده های غذایی گرسنه باشند یا اشتهای سالمی داشته باشند.

برخی از بیماری های جدی باعث تغییر در طعم و اشتها می شوند، از جمله:

عوارض جانبی دارو مانند خشکی دهان یا طعم فلزی می‌تواند طعم غذا یا آب را تغییر دهد که همچنین می‌تواند باعث کاهش اشتها شود.

علت و علائم بی اشتهایی سالمندان : بهترین روش های کمک به سالمند کم اشتهادلایل بی اشتهایی سالمندان

اگر از دست دادن اشتها به دلیل یک مشکل بهداشتی یا دارویی نیست، در اینجا 11 دلیل دیگر وجود دارد که چرا ممکن است فردی تمایلی به خوردن  نداشته باشد.

  • عدم ورزش

ورزش و فعالیت منظم به افزایش اشتها کمک می کند. گاهی اوقات، سالمندان قبل از اینکه بتوانند غذا بخورند، باید اشتها را افزایش دهند.

  • کم آبی بدن

کم آبی بدن می تواند باعث کاهش اشتها شود. بسیاری از افراد مسن به دلیل تغییرات مرتبط با سن یا داروهایی که مصرف می‌کنند، مایعات کافی دریافت نمی‌کنند و راحت‌تر دچار کم آبی می‌شوند.

  • نداشتن روال و برنامه مشخص

وارد شدن به یک روال روزانه که در آن وعده‌های غذایی هر روز تقریباً در زمان مشخصی خورده می‌شوند، می‌تواند به بدن کمک کند که در آن زمان‌ها احساس آمادگی برای خوردن داشته باشد.

  • ناتوانی در تهیه غذا

سالمندانی که به طور مستقل زندگی می کنند ممکن است غذا نخورند زیرا تهیه وعده های غذایی خود برایشان  بسیار دشوار شده است. برای حل این مشکل می توانید برای استخدام پرستار سالمند از طریق موسسه شکوفایی اقدام کنید. پرستاران ما علاوه بر مراقبت برای خرید و درست کردن غذا آموزش دیده اند.

  • از دست دادن چشایی

با افزایش سن، جوانه های چشایی بسیاری از افراد کمتر قادر به تشخیص طعم ها می شوند. غذای معمولی ممکن است برای آنها ملایم و بی مزه باشد.

  • مشکل در جویدن، بلعیدن یا غذا خوردن مستقل

اگر غذا خوردن  برایشان خیلی سخت یا ناخوشایند شده است، بسیاری از سالمندانی که مشکل در جویدن و یا بلعیدن غذا دارند نمی خواهند غذا بخورند. این مشکلات می تواند ناشی از:

  • پیری طبیعی (ساییدگی و پارگی در بدن)
  • مشکلات دندانی
  • داروها
  • درمان های پزشکی مانند جراحی
  • سکته مغزی، زوال عقل، مولتیپل اسکلروزیس (MS)، بیماری پارکینسون یا سایر شرایط سلامتی
  • حساسیت به بوها

گاهی اوقات افراد نسبت به بوی برخی غذاها حساسیت پیدا می کنند که می تواند باعث ایجاد حالت تهوع یا ناتوانی در خوردن شود.

  • افسردگی یا تنهایی

افسردگی از هر 10 سالمند 1 نفر را تحت تاثیر قرار می دهد و اغلب باعث از دست دادن اشتها می شود .بسیاری از افراد مسن نیز ممکن است از زمان صرف غذا خوششان نیاید زیرا کسی را ندارند که با آنها غذا بخورند و تنهایی آنها تشدید می شود. همانطور که گفته شد، تنهایی و افسردگی از دلایل اصلی کاهش اشتها در سالمندان است. یک راه عالی برای اطمینان از لذت بردن از وعده‌های غذایی، کمک به تبدیل آن به یک فعالیت اجتماعی به جای یک کار طاقت فرسا است.

علت و علائم بی اشتهایی سالمندان : بهترین روش های کمک به سالمند کم اشتهااگر مراقب اصلی یا یکی از اعضای خانواده هستید، روزانه با آنها غذا بخورید و از دیگران بخواهید همین کار را انجام دهند. از طرف دیگر، اگر آنها در یک مرکز زندگی کمکی زندگی می کنند، آنها را تشویق کنید که با همسایگان خود غذا بخورند. این به آنها کمک می کند تا ارتباطاتی ایجاد کنند که می تواند برای سلامت روان آنها نیز مفید باشد.

  • از دست دادن کنترل در نحوه زندگی

وقتی افراد مسن برای همه چیز به دیگران وابسته هستند، کنترل خود را بر نحوه زندگی خود از دست داده اند.

گاهی اوقات، ناتوانی در انتخاب چیزی که باید بخورد، باعث می شود که فرد اصلاً تمایلی به خوردن نداشته باشد.

  • زمان صرف غذا ناخوشایند است

اگر زمان غذا به زمانی برای اختلاف نظر یا مشاجره در مورد غذا خوردن تبدیل شده است، سالمندان می توانند غذا را با ناخوشایندی لحظاتشان مرتبط کنند و از آن اجتناب کنند.

  • داشتن بیماری های شناخته نشده

بیماری های تشخیص داده نشده یکی از دلایل اصلی از دست دادن اشتهای سالمندان است. این موارد می تواند شامل بیماری های پریودنتال، آلزایمر یا زوال عقل، سرطان ها (معده، پانکراس، تخمدان و ریه)، نارسایی کلیه و مشکلات تیروئید باشد. خستگی ناشی از بیماری همچنین منجر به کاهش اشتها در بزرگسالان مسن می شود.

علائم بی اشتهایی سالمندان

  • خستگی طولانی مدت
  • احساس تهوع
  • استفراغ
  • کاهش حس بویایی و چشایی
  • کاهش وزن
  • مشکلات گوارشی مانند درد شکم، اسهال یا یبوست

توصیه می کنیم که :

به پزشک مراجعه کنید تا دریابید که آیا بیماری های زمینه ای وجود دارد که می تواند خوردن را برای  سالمند شما دشوار و ناخوشایند کند یا خیر و دلیل بی اشتهایی سالمند را باید پیدا کنیم.

بهتر باشد که به یکباره تغییرات زیادی در رژیم غذایی سالمند ایجاد نکنید، تغییرات تدریجی برای سازگاری بدن او راحت تر خواهد بود.

غذاهای غنی از مواد مغذی را بگنجانید. شامل مواد مغذی متراکم مواد غذایی برای بسیاری از سالمندان، یک بشقاب غذای بزرگ می تواند طاقت فرسا باشد. جایگزین این است که غذاهای غنی از کربوهیدرات های پیچیده، پروتئین، مواد معدنی و ویتامین ها در مقادیر کمتر را شامل شود. این تضمین می کند که بدن آنها مواد مغذی مورد نیاز خود را برای عملکرد صحیح دریافت می کند، حتی اگر مقدار کمی مصرف کنند.

گوشت بدون چربی، چربی های سالم، سبزیجات،میوه های تازه و غلات کامل را شامل شود. به عنوان مثال، اگر غذای ناهار آنها شامل پیتزا است، به جای پنیر اضافی، سبزیجات بیشتری اضافه کنید تا آن را به یک وعده غذایی سالم تبدیل کنید. آووکادو، شیر کامل، آجیل و روغن زیتون تنها برخی از محصولاتی هستند که می توانند کالری مصرفی خود را افزایش دهند، بدون اینکه به نظر برسد که بیش از حد تغذیه شده اند.

برای افزایش طعم از ادویه و گیاهان استفاده کنید

ساده ترین راه برای اینکه سالمندان از غذایشان لذت ببرند، افزودن ادویه یا سبزی (خشک یا تازه) برای طعم بیشتر است.

با این حال، مراقب باشید که بیش از حد اضافه نکنید زیرا یک رژیم غذایی غنی ممکن است برای آنها مشکل باشد. نمک را به مقداری کم مصرف کنید و در عوض کمی پودر پیاز یا سیر، چند قطره آب لیمو، آویشن و یا رزماری، بسته به چیزی که می‌پزید، اضافه کنید. از چند ترکیب مختلف استفاده کنید تا بفهمید آنها چه چیزی را دوست دارند.

محرک های اشتها را در نظر بگیرید .اگر به نظر می رسد هیچ چیز مؤثر نیست، در مورد تجویز داروهای محرک اشتها با پزشک مشورت کنید. با این حال، حتماً در مورد مزایا و معایب آنها صحبت کنید زیرا برخی ممکن است عوارض جانبی داشته باشند. علاوه بر این، مهم است که بدانید آیا محرک با سایر داروها منع مصرف دارد یا خیر.

می‌توان با انجام اقدامات احتیاطی لازم و مشاوره پزشکی، تغذیه سالم‌تری را در میان سالمندان ترویج کرد و اطمینان حاصل کرد که مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت می‌کنند. آنها ممکن است به دلیل عوامل زیادی اشتهای خود را از دست بدهند، اما پرداختن به این موضوع مهم است زیرا عدم انجام این کار می تواند خطر ابتلا به بیماری های دیگر را افزایش دهد. این نکات را امتحان کنید تا بفهمید کدامیک بهتر عمل می کند. همچنین، مطمئن شوید که به طور کامل در مورد امکانات زندگی کمکی یا مراقبت از سالمندان آنها اطلاعات کسب کنید. این می تواند از تنهایی جلوگیری کند، اطمینان حاصل کند که آنها کمک مورد نیاز خود را دارند و فرصت هایی را برای آنها فراهم می کند تا با دیگران تعامل داشته باشند که می تواند منجر به یک سبک زندگی سالم و متعادل شود.

 پیشگیری از بی اشتهایی سالمندان

  • رژیم غذایی مناسب برای افراد مسن در نظر گرفته شود تا مواد مغذی مانند ویتامین ها به بدن آن فرد برسد.
  • استفاده کردن از آب کافی، سبزیجات و غذاهای سالم دیگر برای بدن افراد مسن واجب است.
  • داشتن یک برنامه غذایی منظم از چیزهای واجبی است که به بهبود بی اشتهایی در افراد سالمند خیلی کمک می کند، اگر فرد مسن بداند که غذای او سر وقت آماده خوردن است حتما او را تشویق می کند که به اندازه کافی در روز غذا بخورد.
  • کمبود روی باعث بی اشتهایی می شود . بنابراین میزان روی را در بدن فرد با آزمایشات دوره ای بررسی کنید و اگر فرد با کمبود روی رو به رو بود، با توجه به توصیه های پزشک از مکمل ها استفاده کنید  و با فراهم کردن رژیم غذایی این کمبود را رفع کنید.
  • داخل غذای سالمندان روغن زیتون بریزید و روغن زیتون را جایگزین روغن معمولی کنید.
  • برای تامین کلسیم سالمند حتما باید شیر مصرف کند در صورت عدم مصرف شیر بهتر است از مکمل های غذایی استفاده شود.
  • باید نیاز به امگا 3 سالمند را با دادن یک گردو تامین کنید.
  • بهتر است به جای غذا های سرخ کردنی از غذا های آب پز و کبابی در برنامه غذایی سالمند استفاده کرد.
  • به جای سبزی‌های خام از آب سبزیجات مثلا هویج و سبزی‌های پخته و له شده استفاده کنید.
  • به جای نان‌های ضخیم و غیر قابل جویدن که خوردنشان سخت است، از غلات پخته مانند برنج، کلوچه‌ های نرم و نان لواش استفاده کند. ترید کردن نان در غذاهای مایع، راه دیگری برای استفاده از این نان‌ها است.
  • اگر فرد سالمند به علت مشکلات دندانی و دهانی نمی تواند بجود و این مشکل باعث بی‌ اشتهایی سالمند شده است، می‌تواند به جای میوه‌های تازه از جایگزین آنها مثل کمپوت ، هلو و گلابی ، فالوده سیب ، آبمیوه و میوه نرم شده استفاده کنید.
  • خوردن گوشت برای افراد مسن دشوار است چون جویدن ان مشکل است بنابراین از جایگزین گوشت مثل گوشت چرخ کرده ، تخم مرغ ، ماست ، شیر ، پنیر استقاده کنید.
  • از محبوب ترین و پرمصرف ترین انواع لبنیات پنیر است که گاه حاوی مقادیر بالای چربی و نمک می باشد. یک متخصص تغذیه می گوید که با خوردن پنیر اشتها تحریک شده و تمایل برای غذا خوردن بیشتر می شود.

توجه : در مورد سالمندان مبتلا فشار خون بالا یا گلسترول از نوع کم نمک و کم چرب آن استفاده کنید.

  • علت و علائم بی اشتهایی سالمندان : بهترین روش های کمک به سالمند کم اشتها– ماست کم چرب به عنوان یکی از بهترین مواد غذایی اشتها آور شناخته می شود؛ ماست کم چرب محتوای کربوهیدرات بالا و چربی کمی دارد و چون جویده نمی شود، نمی تواند باعث احساس سیری شود. توصیه می کنیم که ماست یونانی را به عنوان میان وعده استفاده کنید چون حاوی مقادیر بالای میوه های تازه است که به سیر شدن کمک می کنند.
  • همه ی مواد مغذی تخم مرغ از جمله پروتئین، چربی ها، ویتامین ها و مواد معدنی در زرده تجمع پیدا کرده اند به همین دلیل سفیده تخم مرغ به خوبی شما را سیر نمی کند و باعث افزایش اشتها و در نتیجه پرخوری می شود.

گیاهانی که در درمان بی اشتهایی سالمندان مفید هستند

  • سیر
  • نعناء
  • زنجبیل
  • مرکبات
  • پرتقال
  • هویج
  • گوجه فرنگی
  • فلفل دلمه ی

داروی اشتها آور

بهترین و کم عارضه ترین داروها برای درمان بی‌اشتهایی در سالمندان، محرک‌های تغذیه ای هستند. بهتر است از محرک‌های اشتها آور بی ضرر کمک بگیرید. حتی اگر از تقویت کننده‌های اشتها استفاده کرده‌اید، توصیه می‌کنیم 5 تا 6 میان وعده کوچک در روز قبل از وعده غذایی اصلی (صبحانه، ناهار و شام) برای افزایش اشتها مصرف کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *